Ako a kedy povedať dieťaťu pravdu o biologickom otcovi?
Dobrý deň trápi ma jedna vec ani neviem ako začať ale nejak to skúsim.
S priateľkou som sa spoznal keď mal jej syn 10 mesiacov
S jeho biologickým otcom sa nepoznali nemali žiadny vzťah.
Prišiel som do ich života a po pár týždňoch mi začal hovoriť Tata. Po pár rokoch sme si spravili spoločne dieťa takže mam jedno vlastne a jedno nevlastne ale jej syna beriem od prvého dňa ako svojho vlastného milujem ho nerobím medzi nimi žiadne rozdiely a nikdy ani nebudem lebo sú moji oby dvaja! Aj keď nie pokrvne ale milujem ich rovnako! A tu nastáva otázka ktorá ma veľmi trápi...Keďže malý svojho bio nepozná a za otca berie mňa ako a či vôbec mu máme vysvetliť ze ma aj takého otca ale aj takého... ja som toho názoru že malý by mal poznať pravdu a mali by sme ho pripravovať na to od malička ( teraz ma 7 rokov ) a ešte sme to sním nikdy neriešili.. a moja žena nechce o tom ani slovo počuť a hovorí ze nechce aby sa to nikdy v živote dozvedel ale ja toto nechcem... nechcem ho klamať celý život jednoducho ma pravo vedieť ako to v skutočnosti je a chcel by som od vás radu... ci čakať kým bude starší a potom mu to povedať alebo najlepšie už teraz keď ma 7 rokov... vôbec neviem co ďalej zo ženou o tomto není reč ta hovorí ze nikdy v živote sa to nedozvie a takéto sprosté reči... strašne ma to trápi nechcem aby sa to malý dozvedel keď bude starší a ešte aj od niekoho cudzieho bojím sa ze by ma znenavidel a hneval sa... 😞 prosím nejaké rady alebo keď máte niekto nejaku skúsenosť s týmto lebo ja už neviem ako ďalej za každú radu budem veľmi vďačný ďakujem keď ste to dočítali až dokonca a nasli si čas.
@minusiak
U nás rovnaký prípad ako u vás. Povedali sme to synovi keď mal tak 9 rokov tuším. Lebo začal tušiť. S biologickým otcom sa nestretáva ani nestretával videli sa len pár krát čo mal tak 3,4 roky takže si ani nepamätal. Pre neho cudzí človek. Cez súd sme si dali aby mal priezvisko po manželovi terajšom aj si ho osvojil. Proste neplatil nemal záujem tak som mu povedala nech sa vzdá otcovstva inak pôjde na súd za neplatenie výživného atď.uz to bolo veľa. Tak súhlasil. Syn ani nemá záujem sa s ním nikdy stretnúť na čo pre neho úplne je cudzí.
Nečítala som komentáre, vyjadrím sa iba k tomu že ak si chlapca osvojíš tak budeš v RL zapísaný iba ty. Tým pádom po bio otcovi tam neostane nič.

Ked si budes osvojovat chlapca do procesu vstupi aj socialna kuratela a primeranym sposobom bude riesit aj sdietatom situaciu. V rodnom liste sa zmeni nielen priezvisko, ale budes tam uvedeny ako otec. A vtedy vsetky prava bio otca zaniknu.
S chlapcom by som sa porozpravala sposobom ako ti tu niektore vyborne poradili, cize pekne detskou recou aspon ten zaklad povedat. Urcite momentalne nechape co je biologicky otec a co je otec statajuci sa o neho ( ty). Povazuje ta za otca. Ale ako rastie raz sa to moze dozvediet od niekoho ineho, z rodneho listu, v skole rozne dokumenty, ine priezvisko, moze natrafit na niekoho z rodiny bio otca ( ani rodina sa nezaujima o chlapca?). Ako rastie bude chapat a pytat sa preco ma ine priezvisko. Takze urcite nie je riesenie to zamlcat.