Ako a kedy povedať dieťaťu pravdu o biologickom otcovi?
Dobrý deň trápi ma jedna vec ani neviem ako začať ale nejak to skúsim.
S priateľkou som sa spoznal keď mal jej syn 10 mesiacov
S jeho biologickým otcom sa nepoznali nemali žiadny vzťah.
Prišiel som do ich života a po pár týždňoch mi začal hovoriť Tata. Po pár rokoch sme si spravili spoločne dieťa takže mam jedno vlastne a jedno nevlastne ale jej syna beriem od prvého dňa ako svojho vlastného milujem ho nerobím medzi nimi žiadne rozdiely a nikdy ani nebudem lebo sú moji oby dvaja! Aj keď nie pokrvne ale milujem ich rovnako! A tu nastáva otázka ktorá ma veľmi trápi...Keďže malý svojho bio nepozná a za otca berie mňa ako a či vôbec mu máme vysvetliť ze ma aj takého otca ale aj takého... ja som toho názoru že malý by mal poznať pravdu a mali by sme ho pripravovať na to od malička ( teraz ma 7 rokov ) a ešte sme to sním nikdy neriešili.. a moja žena nechce o tom ani slovo počuť a hovorí ze nechce aby sa to nikdy v živote dozvedel ale ja toto nechcem... nechcem ho klamať celý život jednoducho ma pravo vedieť ako to v skutočnosti je a chcel by som od vás radu... ci čakať kým bude starší a potom mu to povedať alebo najlepšie už teraz keď ma 7 rokov... vôbec neviem co ďalej zo ženou o tomto není reč ta hovorí ze nikdy v živote sa to nedozvie a takéto sprosté reči... strašne ma to trápi nechcem aby sa to malý dozvedel keď bude starší a ešte aj od niekoho cudzieho bojím sa ze by ma znenavidel a hneval sa... 😞 prosím nejaké rady alebo keď máte niekto nejaku skúsenosť s týmto lebo ja už neviem ako ďalej za každú radu budem veľmi vďačný ďakujem keď ste to dočítali až dokonca a nasli si čas.
Ano, povedat. Toto maju vediet aj adoptovane deti. Mozno zabrdni do takej skupiny a tam sa popytaj ako by to bolo najlepsie
Minimálne v škole sa to dozvie.Ak Vás budú oslovovať inak.tiez deti sa ho môžu spýtať... Ak ho poznajú iný rodicia,môžu sa doma o tom baviť, deti zapocuju a v škole mu povedia.A co chce robiť ak sa začne bio otec zaujímať? Aj to sa môže stat. My mame deti moje,jeho, nase . A nás syn sa už v škôlke pytal,prečo sa vola inak ako sestra.Od mala sme mu hovorili pravdu a jednoducho v tom vyrastal.Vedel,že každý má aj iného tata/mamu aj tak sa spytal. Urcite bude horšie ak mi to niekto cudzí povie.
Chystas na seba dvojsecnu zbran. Zena je proti tomu, a starsi ti moze zacat casom odvravat, ze niw si jeho otec a nemusi ta posluchat.
Pokial ste to doteraz nijako neriesili, tak nwviem vi jw toto obdobie velkych zmien to spravne.
On sa so svojim otcom nikdy nevidel? Zmwnu priezvidka by musel odsuhlasit. Na toto sa musite najskor spolu porozpravat nez to na chlapceka vybalite
No a moja mama sa volala inac ako ja a vzivote sa ma nikto nepytal preco sa volame inac a podobne. Ja som ale vedela, kto je moj otec nakolko sa mama rozvadzala ked som mala asi 4-5 rokov a do prvej triedy viem ze ked som sla uz bola mama druhykrat vydata
@liv1 Tvoj otec je psychológ a Ty na fóre napíšeš mužovi, ktorého nepoznáš, že jeho žena, KTORÚ NEPOZNÁŠ je krava? Wow. To si tej empatie od otca moc nepobrala, potažmo sa on toľko venuje pacientom, že zanedbal výchovu doma.. potom, že sa deti správajú k sebe zle.
@minusiak a Ty si chlap roka, keď žene, ktorá haní Tvoju partnerku posielaš srdiečko.
@minusiak akurat som sa chcela tiez spytat ci sa nepyta preco ma ine priezvisko. Určite by to začal riešit nastupom do školy,resp.čim by bol starší. Ja som za to aby sa deťom hovorila pravda. S citom, primerane ich veku. Ja by som to určite povedala, pretože nikdy nevieš čo sa v živote može stať a ako to vypali. Plno ludi prišlo tak nechtiac na to ,že "muj tata neni muj tata" ked si urobili domace gen.testy, išli darovať krv , riešili sa nejake predispozicie a pod.... keď bude chodiť do školy,tak požuadakte o radu aj školskeho psychologa najprv. Nič tym nepokazite.
@kasssiopea aj majster tesar sa utne 😁. Ale suhlasim s tebou, ze to bolo drsne
Autorova žena je zjavne ten typ, že problém by rada "vysedela" (ako niektoré problémy Nemecka Merkelová), tým, že neurobí nič, ale v tomto prípade to nie je dobrá cesta, lebo dieťa sa pravdu dozvie skôr či neskôr, vhod či nevhod, a ľahko to môže viesť ku kríze jeho identity.
Tu je archivovaný článok od významného českého psychológa k tejto téme:
https://klimes.mysteria.cz/clanky/nrp/matejcek_...
@minusiak. Podľa mňa je korektne od teba, ze čakáš na jej suhlas......vela veci pochopíme až neskôr....ale dieťatku pomaly treba otvorene povedať.....ako to je....mam aj nevlastného súrodenca....aj adopciu v rodine sme riešili....zivot je naozaj pestrý....popýtajte sa psychologicky....ako možno prejst túto komunikáciu. Zjavne partnerka ešte neprišla odpustenim.....preto ma aj blok....
Neviem ci mam správne info....ale bio otec by sa musel vzdať rodičovských práv predtym ako by si mohol byť zapísaný do RL......
@minusiak ja poznám rodinu kde toto bolo. Hrozne sa báli ako to syn zoberie.povedali mu to v 10 rokoch a on sa zachoval úžasne objal otca a povedal mu nevadí aj tak ťa ľúbim doteraz fungujú normálne a chlapec ho berie ako svojho otca. Tomu chlapcovi by ste to mali povedať keď bude nato správny čas (to musíte vy vedieť kedy ani skoro ani neskoro urobila by som to ešte nástupom puberty)nemal by žiť v klamstve lebo sa vám to neskôr vymomsti.
@liv1 trochu odvážne urážať ženu ktorú vôbec nepoznáš že je krava. Hlavne keď nevidíš do situácie prečo to ta matka nechce. Myslím že to nie je len tak. Preto predtým ako začneš urážať a súdiť treba sa zastaviť a premyslieť si či za tým niečo nie je. 🙂 určite to ako matka nebude myslieť zle.
@ceresnicka1205 ani nie odvazne, skor hlupe 😁. Nevadi, zle som to napisala. Nie je krava, skor je nezodpovedna. Je jedno preco chce/nechce povedat. Dietatu urcite ublizit nechce. Ale pravda sa proste povedat musi. Negativne nasledky klamstiev mozu byt ovela horsie, ako citlivo odmalicka dieta vychovavat v pravde
@minusiak ako matka 2 adoptovanych deti, ti radím povedať mu to čím skôr. Áno nieje to úplne to isté viem ale, čo viem tiež, je to, že ak mu budete klamať a on sa pravdu dozvie v puberte (a dozvie sa ju), môžete si velmi ale naozaj veľmi pokaziť s ním vzťah. Ty aj tvoja zena. Naozaj to môže mať fatálne nasledky a nepreháňam.
Ver že viem o čom pisem.
Povedať mu to treba čo najskôr, už včera bolo neskoro. Samozrejme primerané jeho veku. Nezhadzovat jeho bio otca, ubezpečiť ho ako veľmi ho ľúbiš. Môžete skúsiť aj formou rozprávky aj keď to sa používa skôr pri menších deťoch.
A co tak mu to vysvetlit tak, ze si bol sam a velmi smutny, kym si nespoznal jeho mamku spolu s nim ako babatkom a hned si sa do nich oboch velmi zalubil a uz si nechcel bez nich byt? Ze vzdy si tuzil mat takeho syna a si velmi stastny, ze si si ich nasiel oboch? On si to mozno teraz este nespoji, ze potrebuje nejakeho "biologickeho" otca, ale dostane informaciu, ze bol s mamkou skor, ako spoznali Teba. A na tu informaciu potom nadviazete, ked na to bude pripraveny. A bude do toho pasovat potom aj ta zmena priezviska. Ze preto, ze ho tak velmi lubis, chces, aby ste sa volali rovnako.
@ukulela nie, najprv musi dietatu povedat pravdu. Urobit to mala uz davno. Potom nech si riesi svoje traumy. Ak vobec nejake ma. Autor o nich ani nehovori. Ak sa niekto rozhodne, ze bude nevlastneho tatu nazyvat tata, tak to proste musi riesit. A nie klamat cely zivot. Je to velmi hlupe, nezodpovedne a egoisticke.
@liv1 Autor spomínal, že jeho partnerku predošlý partner bijával.
Takže áno, má traumy.
@unicornlady to nevies ci ma traumy, autor napisal len ze ho nenavidi ze ju bil. Ale aj keby. To jej nedava pravo dieta klamat ze je niekto jeho otec, ked niekde toho bio otca ma, nech je akykolvek. Klamstvo je vzdy vzdy zle. Pochopila by som keby vzniklo zo znasilnenia, ze sa to tomu dietatu neprezradi, ale stale vydavat niekoho za bio otca je zle. To sa moze otrasne obratit proti nim. Viem ze je kopec zien co svojim muzom zahli a vydavaju tie deti za ich, viem ze take by to urcite podporovali. Ale opakujem sa, dietatu to treba povedat cim skor tym lepsie. A tymto uzatvaram tuto temu z mojej strany, autorovi bolo dost poradene, vzal si z toho co potreboval a robi spravnu vec. Nielen to ze nechce dieta vychovavat v klamstve, ale ze ho vychovava ako svojho a miluje rovnako.
@liv1 Ja som tiež písala, že to povedať majú tomu chlapcovi.
Ty si spochybňovala, či má autorka traumy. Ver tomu, že ak by ťa muž fyzicky či psychicky týral, zanechalo by to v tebe následky. Toto fakt netreba zľahčovať.
Ja by som pockala az sa na to maly spyta 🤔
@minusiak čím skôr mu to poviete tým lepšie pre všetkých. Čím dlhšie budete čakať tým horšie.
@minusiak zo skusenosti mojho okolia by som mu to povedala uz teraz
Takáto informácia sa určite neutaji ani zmenou priezviska.
Rozumiem tvojej manželke, že by najradšej vymazala zo života bývalého ale to je nezrelé.
Raz tomu bude čeliť a najhoršie by bolo v puberte.
Pokazila si život nesprávnym výberom partnera a teraz pokračuje v nezrelosti zakrývaním dôležitých informácií.
Chápem jej obavy, ale mala by sa báť skôr toho, ze sa to prevalí v puberte a od cudzieho. Vtedy si nepokazí len vzťah so synom ale aj s tebou a ublíži synovi.
Skúste ísť za psychologičkou, ukážte mu príklady zmiešaných rodín z okolia, aby vedel že je to teraz bežné. Samozrejme všetko primerane veku.
Ak má manželka ešte stále nejakú traumu z exa, nech si ju rieši, osobitne od syna. jeho nech do toho neťahá.
syna treba riešiť osobitne, veku primeranou pravdou.
Treba mu to povedať, ale rozhodne nie za chrbtom partnerky. Malý to môže vnímať ako zradu, tvoja žena tiež a ublizis obom. Mali by ste sa s ním porozprávať obaja ako jeho rodicia. Ja som sa pravdu dozvedela sama, keď som nasla rodný list a súdne rozhodnutie. So mnou to nezamavalo vobec, lebo som mala asi 10 a ani nebio otca som nemala dvakrát v láske. Každopádne držím palce aby sa ti ženu podarilo presvedcit