Ako byť vďačná a cítiť sa lepšie?

16. aug 2023

Zdravím. Viem, že človek má byť vďačný za to, čo má, ale ako ste to v praxi dosiahli? Možno nejaké konkrétne, malé kroky. Moja životná situácia reálne nie je zlá, no aj tak cítim smútok, rezignáciu, mám pocit, že ma už nič dobrého nečaká, resp., že už nič nezažijem. Mám pred 40, rozum hovorí, že mám celkom dobré zabezpečenie, muža, deti. Viem sa aj potešiť, mať dobrú náladu, ale tak v globále cítim prázdno. Veľkú kariéru mať nebudem, ako matka som ok, ale mohlo by to byť lepšie, s mužom sa nehádame, je ku mne slušný, ale neľúbi ma, náš vzťah je vlažný. Dnes ma dostalo zistenie, že si musím poriešiť určité zdravotné problémy, nie je to akútne život ohrozujúce, ale nepríjemné a bude sa to ťahať. Stále niečo. Viem, taký je život, ale celú ma to tak rozľútostilo a priviedlo k úvahám o mojom živote. Je mi ľúto, že som nespravila iné profesné voľby, naprávam to, ale už to nikdy nebude ono. Je mi ľúto, že nezažijem od muža vrelosť, úprimný záujem, len toto kamarátstvo. S mužom sa z etických a náboženských dôvodov nechcem rozísť. Mám ho rada, ale myslím, že som už rezignovala, lásku si človek nevynúti, tak sa snažím byť vďačná, že aspoň nie je s prepáčením debil akých tu mnohé opisujú. Ťažko sa mi v tejto súvislosti aj zmieruje s tým, že som pomerne mladá a nezažijem už poriadny sex. Skúšala som zmeniť to, no žiaľ ani rokmi sme sa nezladili. Zjavne keď to tam nie je, tak to nie je. Deti - sú super, robia mi radosť. Neplánujem ďalšie, no práve po dnešnej konzultácii ohľadom zdravia som si uvedomila, že ďalšie fakt nehrozí. Predtým som nechcela viac najmä kvôli vlažnému vzťahu s mužom a preto, že finančne na to máme, ale museli by sme možno trošku uskromniť. Teraz už aj kvôli zdraviu ďalšie tehotenstvo neprichádza do úvahy. Vždy som chcela aspoň tri, no realita ma už dávnejšie prefackala. Čo mám robiť, aby som sa konkrétne, každodenne vedela tešiť a celkovo nadobudla lepší pocit zo života? Prepáčte za výlev, ale nemám to komu povedať a potrebujem asi povzbudenie.

autor
16. aug 2023

Ešte dodám, že celý život som sa považovala skôr za optimistku, ale nejako som toto stratila.

doriiis
16. aug 2023

Celé zle.....nezazivas lásku,lebo si ju sama odopieras.Ak sa nechceš rozísť s mužom,ktorý ťa neľúbi,tak samu seba odsudzujes na život bez lásky.
Za svoj pocit sklucenosti si môžeš len a len sama svojimi rozhodnutiami.Tam,kde není láska,není nič
O príklade,aký dávate svojim deťom,radšej pomlcim.Je to smutne

jan510
16. aug 2023

moznno to mas len prechodnu depku, skus kazdy den byt vdacna aj za malickosti, neporovnavaj sa s inymi a mozno skus aj psychologa, snad ta nasmeruje

ivangeline
16. aug 2023

Kazdy vecer sa podakuj za konkr veci a ziadne ale nepridavaj. ;) Potom to skus previest aj do vztahu a dakovat v nich. Vztah nikdy nestagnuje. Meni sa. Menime sa. Aj ten vas este moze ozit a zlepsit sa. Deti zas naopak. ;P A mozes sa najst aj inde a nielen profesne.. Robit co ta bavi sa da predsa aj mimo ten cas.. a mozno sa ani nenazdas a presedlas na to aj profesne. Myslim,ze potrebujes len nadej,vieru a ...lasku. A tie su tu stale s nami. ;)

alickapusinka
16. aug 2023

Už samotný fakt nemôžem sa s mužom rozísť z náboženských dôvodov mi prišlo divné. Nemáme sex si mlada žena mám trošku viac rokov ako TY ale napísať že sa nemôžeš rozísť z mužom z náboženských dôvodov mi príde na hlavu. Nefunguje to a TY máš jeden jediný život si mlada a TY takto uvažuješ. Fakt nemám nič proti kostolom nech si každý robí čo chcel ale napísať vetu že z náboženských dôvodov. Zbytočne strácaš čas lásku si odopieraš. Silou mocou sa držíš že Ti nedovoľuje psychika sa rozviesť, TY v skutočnosti trpíš a veľmi. Si taká prázdna bez lásky sexu. Myslíš si že deti nevidia ako žijete nepredstaviteľne jasné že to vidia a možno aj nechápu. Byť s niekým na silu je pre mňa nepredstaviteľné. Uzatvor toto všetko a skonči nefunkčne manželstvo ktoré TI len ubližuje. Držať sa nasilu niečoho čo je nefunkčné načo. Rodičia pre svoje deti budete dokiaľ budete obaja žiť. Rodičia ste navždy pre svoje deti bez rozdielu či spolu žijete alebo nie.

zuzanaa239
16. aug 2023

Podľa mňa vymeniť muža a všetko príde samo od seba…Neviem autorka text daval miestami zmysel a potom tam povieš, že s mužom ste kamaráti…Máte vzťah založený na nejakom morálnom princípe na ktorom chcete zotrvať naveky… Máš len 3 možnosti, usporiadať svoju hlavu aj potreby na morálnom princípe zotrvania vo vzťahu možno ti pomôže nejaká terapia, kupit si dobru vibračnu pomôcku alebo sa oslobodiť od takého bludu v ktorom žiješ a nájsť si milenca neskôr možno manžela… 40 rokov vieš si predstaviť takto žiť do 80 tky…Na to iné riešenie nie je 😉 Každý vzťah má krízy, ale v manželstve sa nemá žiť ako v kamarátstve…

domkakvet
16. aug 2023

Si veriaca, tak sa pomodli a spomen si na muza aky bol ked ste sa brali a skus to obnovit.

bolarazjedna
16. aug 2023

V prvom rade, vďačná môžeš byť za veeeela veci, ktoré väčšinou berieme ako samozrejmosť... Môžeš skúsiť, že kazdy deň, každé ráno vedome si vsimaš tieto veci a uvedomuje si, že veľa ľudí nemá to šťastie... Napr zobudit sa zakrytá perinou vo vlastnej posteli, umyť sa s teplou vodou, nemať hlad....máme mier a kľud, koľko miliónov ľudí uteká pred vojnou, pred hladom, pred ohňom, záplavou.... Koľkí stratia vďaka živelnej pohrome za sekundu všetko, čo v živote vybudovali, a najhoršie, že aj svojich najbližších.... My máme šťastie, že žijeme v takej oblasti , kde takéto nešťastia hrozia minimálne, aj zemetrasenia, atď.
Aké máme šťastie, že máme lieky, ako ženy mame rovnoprávnosť, môžeme študovať... Pred 100rokmi to tak nebolo...
Aj za zdravie musíme byť vďační... Ved je to také krehké....

Más úžasné, šikovné, krásne a zdravé deti. Máš prácu, vieš ich finančne zabezpečiť, ani to nie je samozrejmosť....

Sadni si s mužom tak v kľude s vínkom na úprimný rozhovor, a opýtaj sa ho, čo si myslí, kde sa stratila láska z vášho vzťahu. A kedy... Co mu chyba vo vztahu. Aj ty mu povedz svoje pocity.

Inak je taka knižka 5 jazykov lásky, možno by to bolo pre teba inšpiratívne. Tam autor píše, že láska je voľba. Nie pocit, voľba. Môže sa to zdať takto vytiahnuté z kontextu blbosť, aké skus prečítať tu knižku.
Potom je ešte ta 40dnova výzva lásky (možno si videla film Fireproof). Za pokus to stoji, na oživenie vášho manželstva.

Skus nájsť hobby, ktoré ta baví, napĺňa. Kľudne sa prihlás na (teraz vymýšľam) kurz keramiky, do jazykovej školy, na tanec... Niečo, čo by si chcela skúsiť.
Mimochodom pravidelný šport zlepšuje sebalásku, budeš sa cítiť lepšie po výkone, budeš na seba hrdá, budes sa cítiť lepšie vo svojom tele.. Tak skus niečo, či už beh, alebo zumbu, aerobic, hocičo pravidelne.

Držím palce, nech toto obdobie rýchlo pominie a vystrieda to také optimistickejsie ☺️

luccija
16. aug 2023

Máš krízu stredného veku.Bilancujes...deti väčšie, s mužom nuda, možno by si tie ďalšie deti ani nechcela, ale zdr.problem Ta utvrdil v tom, že je to konečná.medzi 40-50 je také zvláštne obdobie kedy veľa ľudí zmení partnera, prácu deti sú väčšie a začína premýšľať čo ďalej..potom si zvykneš🙂)rozumiem Ti.To, že niektorí nemajú ani jedno dieťa a máš byť za čo vďačná zdravie, rodina, práca možno teraz neregistrujes.
Možno Ti chyba tá blízkosť muža každý má svojho kostlivca v skrini

autor
16. aug 2023

@ivangeline
@bolarazjedna ďakujem za komentáre, skopírovala som si ich do budúcna. Mám pocit, že je to vo veľkej miere o mne a potrebujem sa nejako preladiť, aby som veci videla menej ponuro.
@luccija áno, mám ozaj krízu stredného veku, tiež mi to už napadlo, je to presne ako píšeš.

taga
16. aug 2023

Za mna je blbost rozchadzat sa s muzom len preto, ze prestanu lietat v bruchu motyle... lebo taky pocit mam z tvojho prispevku..
Sme masirovni tym, aky ma vztah byt romanticky, vasnivy, vtipny, zivy bla bla bla.. laska je aj o to zvladnut spolu ponure obdobia, nerozchadzat sa kvoli blbostiam, vazit si vztah kvoli nudnym malickostiam.. vytraca sa to v dnesnej spolocnosti..
Ak si ta muz vazi, ma ta rad, stara sa o rodinu, to je jeho najlepsi prejav lasky.. muzi nie su vystrihnuti z americkych filmov a argentiskych telenoviel, su to prakticke stvorenia, a ich emotivne prejavy su o 100 levelov nizsie ako nase 🤣 to neznamena, ze ta nelubi.
Lepsi pocit zo zivota? Pozri si nejaky film, kde male deti nemaju co jest, su sucastou nejakeho gangu, beru drogy, kde je denne nasilie,alebo si len predstav, kolko ludi v tejto chvili nema co do ust, potuluje sa po ulici, trpia fyzicke ci psychicke nasilie atd atd.. treba sa naozaj naucit vnimat, co vsetko clovek ma,ako sa ma oproti milionom inych ludi na tomto svete! A byt vdacni ❤️

taga
16. aug 2023

A... kup si nejake vitaminy 😉 je to blbost ale moze spravit velky rozdiel

derdia
16. aug 2023

Nemas vieru....len Jezis Kristus, a vratenie sa k nemu nas dokaze uspokojit.Nic ine. Casom kazdy znas zomrie...nastane ten cas. Ale uz bude neskoro nieco zmenit..
Mne je luto len to, ze som 35 rokov zivota len tak prezivala a odkedy mi Boh dal milost sa znovuzrodit, zijem.
Naozaj zijem....samozrejme,ze hresim, pochybym, Bohuzial
Ale viem, ze jedine co potrebujem je Boh pri mne a jeho pokoj v mojom srdci.
Pretoze to ked raz zazijes, uz nechces prezit ani chvilu bez jeho pritomnosti v svojom zivote.
Smutne,ze tolki z nas to dobrovolne odmietaju..

😔

maminkadeticiek
16. aug 2023

Kolko rokov maju deti?

macatt
16. aug 2023

Ako by som počula moju kamarátku..nemilovaná žena bez sexu chradne, nič ju nebavi a neteší a podpisuje sa to aj na zdraví.. nehádž sa do starého železa a začni žiť, masáž, wellness, dobrá hudba, dobré jedlo, pohárik s kamarátkou, pohyb, príroda, koníčky.. je toho toľko, len si treba niečo nájsť.. vyrastú deti môžeš cestovať, teš sa na to a plánuj kam pôjdeš, nauč sa jazyk krajiny...život utečie, netreba ho presedieť.. tá moja kamoška začala cestovať a večne má niečo naplánované😊

ivanakaka
16. aug 2023

ja som veriaca modlika by som sa za manzela a Vasu rodinu a za to aby Ti Pan Boh ukazal cestu…skusila by som spoved, psychologa urcite…ja som proti rozchodom…stale verim…chcem ta podporit ze bude je dobre ❤️🙏

ivanakaka
16. aug 2023

@ivanakaka moja strategia je step by step…po malych krockoch…rozpravaj sa pls s manzelom povedz mu co citis pls nevzdavaj to s nim

mladena
17. aug 2023

ježíš vy spoveď a psycholog nič iné nie je tu nikdy 😀

mladena
17. aug 2023

čo životu dávaš to dostávaš.... sama nevieš a necítiš lásku ale rečí kopec od "veriacich"... máš poučenie do ďalšieho života

jumama
17. aug 2023

Mozno uz na teba prichadza perimenopauza, mnoho zien je prekvapenych, ale mnoho zien uz prave okolo 40 prechadza zmenou cyklu, bud sa zosilnie, zoslabne, znepravidelnie... to vsetko su priznaky perimenopauzy. Precitaj si niekde, ze to nie je len o tychto fyzickych zmenach, ale aj psychickych.

Dalsim takym zasahom v zivote zeny byva, ked deti uz ta menej a menej potrebuju. V puberte mamu doslova odstrcia, je to narocne obdobie pre nich, ale aj pre rodica - aby sa vyvinuli v samostatne bytosti, treba ich pustit, a tebe pride do zivota zrazu velky priestor, naoko menej lasky a vela pubertalnych bojov... pozri sa na to z tej svetlej stranky - konecne je to cas na seba a pre seba. Deti sa vratia, ked najsilnejsia puberta prehrmi, oni aj pocas nej potrebuju stabilitu, len potrebuju aj tu samostatnost, potrebuju tych rodicov trosku odstrcit, aby naslli sami seba.

Ako ti radia aj vyssie, najdi si nejake hobby, si stastna, ze financne na to mas! Aj rovnako naladenych ludi stretnes, naplni ta to - od jazykovych kurzov po vseliake hand made techniky. Ja so tiez takto zacala chodit na taky malovaci kruzok, nie kvoli malbe samotnej, ale kvoli ludom.

Ak chces kariernu zmenu, nehadz flinu do zita, ja sa kazdy den nieco nove ucim, technlogie sa tak strasne rychlo menia, ze ak chces udrzat krok, tak naozaj sa vselico nove mozes a musis ucit - dobry kouc ta moze viest. Dobre vyberaj, nenalet, daj na referencie, ak by si sa do niecoho takeho pustila.

Aj na youtube najdes nesmierne mnozstvo motivacnych videi - ci o rozvoji seba, alebo o vzahoch. Zase dobre vyberaj, nenalet na nejake bludy, vyber si to co s tebou rezonuje.

Napriklad ti velmi odporucam podcast Ludskost na SMEcku, kde sa Brbora Marekova rozprava s najroznejsimi ludmi - su to presne rozhovory, ktore si mozes vypocut a povzbudia ta, pomozu viac pochopit - napriklad naposledy som u nej pocuvala s Patou Jariabkovou, ta co robila detske relacie kedysi, boli tam az dve casti - ta druha o starnuti - presne aj o tom, ako prisiel prechod, ako inak sa vnimala, naozaj hlbsie temy. Niekedy si staci aj len taketo cosi popocuvat a mas pocit, ze sa viac chapes...

rebrambora
17. aug 2023

Sama si si na svoju otazku odpovedala.

ivanakaka
17. aug 2023

@mladena pisem co mne pomohlo ak mas napad napis

ivanakaka
17. aug 2023

@ivanakaka ja ako najdolezitejsiu message z autorkinho problemu chapem nedostatok lasky od manzela

eva8
18. aug 2023

@doriiis ale však má lásku. Lásku svojich detí, božiu lásku.

popocathepetl
18. aug 2023

Keď mas normálneho chlapa, s ktorým len ochladli vzťahy, určite nepočúvaj rady o rozvode 🤦‍♀️ pokaziť sa da všetko a ľahko, že? Pozri túto knihu https://obchod.postoj.sk/rozhovory/227-takmer-k... , pripadne viacej článkov o nej na postoji.
Podľa mňa pre šťastie a spokojnost spočíva v sebazapierani - vo vzťahu musím vychádzať tomu druhému v ústrety, v zdraví musím športovať, zdravá životospráva, to je tiež často riadny sebazapor, v hobby vydržať, kým sa niečo podarí a tak podobne, samozrejme zjednodušujem… ale snáď chápeš pointu.

eva8
18. aug 2023

Aj mne ľudia vravia, že som šťastný človek, smejem sa, povzbudim, aj vo vnútri verím v optimistické konce. Ale toľkokrát ma prepadnú myšlienky, že som premárnila život, nič som nedosiahla. Ex som rada, že už je exom. Mali o mňa záujem muži po rozvode, lenže na deti som bola úplne sama, nemala som na mužov čas, aj latku som mala položenú vysoko. A tak mi chýbal sex! Tiež som mala na výber - kariéru, alebo deti. Tak mi je ľúto za prácou, ktorú som milovala, stretávam náhodou bývalých kolegov a vždy ma pichne pri srdci. Boli sme výborný kolektív. Teraz sú deti veľké, "nepotrebujú ma", robím, čo ma nezaujíma, kvôli zdravotným problémom sa nemôžem venovať niečomu, v čom by som sa cítila prospesnejsia, ale verím, že sa taká práca ešte najde. Som úprimne vďačná za to, čo mám, teším sa z úspechov iných, pomáham druhým dosiahnuť ich cieľ. Keď som sa vzdala niečoho, nech to dosiahnu iní miesto mňa. Skús sa pozrieť na to tým pohľadom. Konala si v danom okamihu, ako si konala. Keby si sa rozhodla inak, aj tak by si našla niečo, za čím by si ľutovala. Aj mňa zvykne niekedy prepadnúť "svetabôľ"
Nie je tvojou povinnosťou byť vďačná za to, čo máš. Si smutná. To je v poriadku. Ale ako si písala, máš ok manžela, je to smutno za vášňou. Tá nebola ani v počiatkoch? Keď cítiš potrebu objatia, objim manžela. Bude to divne, ale možno časom sa udeje zázrak. Aj tie zdravotné problemy ti trochu pomotali hlavu. Si dôležitý, užitočný človek. Deti majú jedinečnú mamu, fungujúcu rodinu, ty sa cítiš prázdna 😔 Teraz, keď budeš kvôli zdraviu možno viac na PN, ešte viac myšlienok ti začne prúdiť hlavou. Aspoň profesne to dávaš do poriadku. Vrúcne sa pomodli, zver p. Bohu, vlož sa mu do rúk, on ťa nenechá trápiť sa. Uvidíš. ❤️ To, že sme obyčajní, sebecki ľudia, túžiaci po naplnení svojich vlastných potrieb, je vlastne fajn. Aspoň je život "pestrý" po každej stránke. Niečo sa naplní, niečo nie. Aby vznikla rovnováha.