Ako citlivo povedať kolegyni, že je problém so zápachom?
Ahojte mame taky problem v praci. Sme zmiesany muzsko zensky kolektiv. Problem je ten ze sme cely den proste spolu na izbe , nosime nemocnicne uniformy. Problem je taky ze nasa Mlada kolegyna ma mozno 26 rokov, strasne smrdi. Smrdi uplne kazdy jeden den. Smrdi za potom a cibulou proste to je taky kysly neskutocny smrad ze dookola otvarame okna. Ja niekedy musim vystupit z miestnosti a ist sa rozdychat na oddeelenie sa poprechadzat a sa predychat az ma napne. Neskutocne smrdi a vzdy trpnem ku komu si sadne v ten den. Ked mala meniny narodeniny vzdy jej dievcata do darcekov nabalili vonave sprchove gely a spreje vonavky ale nic nepomohlo. Ako jej to nejak citlivo povedat? Lebo my to uz fakt nedavame, muzi sa cuduju ze oni su muzi a nesmrdia tak ako ona. Je to velmi zle. Ona dokonca meni pravidelne tie uniformy, skoro kazdy den ma inu, ale vkuse smrdi. Nie je to šead z potu ze sme vela sa namahali pocas dna a sa spotila tak smrdi, ona smradlava uz pride hned rano do prace. Proste smrdi hned od rana. Ako na to? Uz to nedavame a kazdy sa jej hanbi to povedat. Sef jej nechce nic povedat lebo to by mala povedat citlivo nejaka zena kolegyna… Bojim sa ze ju velmi urazime.
Na toto treba ísť ráznejšie, asertivnejsie, vobec by som neriešila, že sa urazí, hlavne keď to obťažuje celý kolektív. A pri pacientoch smrdí? To už akože nejaky morálny pracovný kódex nič?
Casto je to tak, ze clovek sa sam neciti, normalne jej to povedzte, ze smrdi spotena a ked je ti to blbe, tak povedz ze nech to bere ako dobru radu, aby nemala hanbu pred vsetkymi ( aj ked uz ma, ale to je druhorade...)
Nie ze smrdi ale ze hrubo porušuje hygienicke naroadenia a priamo ohrozuje pacientov a kolegov na zdravi
@michaela329 vies co, mne ked zacne niekto radit, co mam spravit, aby som sa tak nepotila, tak ostanem nervozna, lebo cely zivot sa tiez nadmerne potim a nic nepomaha, je jedno, ze pod pazuchami by som to vyriesila botoxom, budem sa potit inde. Ziadny antiperspirant, deodoranty, to su take rady, ze pre skolkarov.
Dokonca aj triciek mi je luto, lebo hoci to vyperiem aj na 60 a predtym prestriekam takym sprejom na flaky od potu, aj tak, vonia to a ked sa v tom spotim, tak uz to citim. Ale teda ja sa sprchujem aj 2x denne a spinava nejdem medzi ludi a pouzivam aspon tu silnejsiu Rexonu, ze ked uz sa spotim, tak nech to aspon tak necitit. Na cistych veciach to necitit hned, ak neratam tie sice este pekne, ale starsie tricka.
Mne sa tu pokusaju vselico radit, ale uz som rezignovala. Som inak zdrava, lekari neriesia. Jedine, ked som mala ataky hypertyreozy, tak som to mala 100x horsie.
Ale tato kolegyna je asi fakt divna, ja by som hned bezala taka zadrbana do sprchy a ciste veci na seba.
Nemyslím si, že smrdí z rýb. Podľa mňa si neperie oblečenie, nekupe sa každý deň. Keď by žiadne dezodoranty nepouzivala, ale by sa každy deň umyla, oprala, nesmrdela by. Aspoň nie neznesiteľne. Podľa mňa to je starý pot na oblečení, nosí síce každý deň inú uniformu, ale oprať ju nemusí aj mesiac ak vôbec niekedy.
@personality tiez si myslim, nadmerne sa potim a veru nesmrdim. Ked sa umyvam kazdy den a dam si ciste oblecenie a antiperspirant. Nehrozi smrdiet takto neznesitelne, ani nahodou.
Ja som mala takú kolegyňu v štátnej správe.Ale ona nesmrdela potom, vždy bola pekne oblečená, umyté vlasy žiadna spindira, ale smrdela.Neviem či brala nejaké lieky, ale normálne ako, keď varíš Francúzsku sackovu polievku🙂prišla si do kancelárie, na chodbu všade ju bolo cítiť.Inak viem, že to je aj nejaká diagnóza taky odor.
Dnes je milión Eco, bio prípravkov proti poteniu.A niekto aj z hormón má taky divný pach.V nemocnici by mal človek ešte prísnejšie dodržiavať hodinu a ako to vyzerá pred pacientmi?
Napísať papier hodiť jej to do skrinky, že ju poprosite o lepšie dodržiavanie hygieny.Ked jej to nikto nechce povedať do očí
mi to pripomenulo ten vulgarny vtip, ked mladej zene smrdela chamajda a ta uz cela nestastna sa zdoverila mame, ze co ma robit. Rada matky bola, nech si najde chlapa, co nema cuch.. A tak sa aj stalo.. pocas milovania vsak chlap zrazu prestane, pozrie jej do oci a povie "tebe smrdi suska!" .. ona vydesene na to: "ako si to zistil?" .. on zareaguje: lebo stipu ma oci! 😀😎
... vsetci sa tvaria otvorene, vsetci maju kopec najsamlepsich nazorov, vsetci su chapajuci, ale nikto nedokaze uplne jednoducho a slusne druhemu cloveku povedat, ze nieco s nim asi nie je v poriadku. Uzasna je to tato doba. ... kedysi by jej este aj udrzbar svojim vulgarnejsim slovnikom mozno priamo povedal "panicka a to vam tu este pacient neodpadol z toho smradu, alebo vam doma netece voda? Mozem vam ju opravit ak chcete!" .... teraz radsej vsetci naokolo suskate a zazerate a nepoviete. Neviem ci sa tomu smiat, alebo nad tym plakat, ze ludia su k sebe neuprimny a zaobaluju to do uplne inych privlastkov.
no ja neviem ale podla mna ste tiez dobri mimoni vsetci ak je to naozaj take strasne ako opisujes... takyto problem sa riesi a nie ze ja sa hanbim 🤦♀️ veduca, pacienti, doktori??? nikomu inemu to nevadi? dufam ze na vase oddelenie nebudem nutena nikdy ist ako pacient ak mate takyto pristup k problemom a takeho hygienicke normy 😅 .... alebo moznost B - trollujes
No ale to neexistuje, aby jeden sef nebol ochotny riesit taketo veci. Je sefom preto, ze by mal byt schopny z pozicie nadriadeneho riesit aj toto, nie aby ste si tam vy ako kolegovia kazili vztahy.
Toto určite treba vyriešiť rozhovorom. Inak sa to nedá urobiť. A je to mimochodom práca nadriadeného. Ten nech sa z toho nevyvlieka, je to jeho zodpovednosť. Ak to zoberie ktokoľvek z vás do vlastných rúk a ona ten rozhovor nebude akceptovať, tak to len spôsobí rozkol v tíme, najmä ak ostatní nebudú mať gule a budú sa tváriť, že sa ich to netýka. Táto modelová situácia sa mimochodom preberá skoro na každom manažérskom školení 😉
Ja by som antiperspiranty neponukala. Jednoducho by som sla za sefom, ako to riesit a zdoraznila, ze to je neznesitelne a vadi Vam to. Som hakliva na pachy a extremne mi to tiez vadi, uplne ta chapem. Nech si to riesi sef, preco by ste mali vsetci trpiet. Nieco urobit treba
Akurát som videla na youtube video kde mladý chalan maximoval svoje feromony(pheromone maxing-recept bol nesprchovat sa) 😅 možno je to aj jej prípad. Chuda jeho mama, tu až natahovalo keď po ňom ziapala nech sa ide umyť. Ale ja si myslím ze je za tým vždy nejaký mentálny problém. Iné je sa spotit a iné je to nechať zájsť takto ďaleko.
pri takychto dlhodobych problemov, by som odhodila narazky a odhlady.
natvrdo jej povedat, ze prepap velmi ta citit, mas silny pot, ktory okolie vnima velmi negativne. Mozno ty to necitis ale my ano a zneprijemnuje nam to zivot.
je to pravdive, nie urazlive, Cp by este chcela?
ak niekto nechape narazky, tak pokracujem dalej v jasnej reci.
moje dcery v puberte nenormalne smrdeli za potom, hlavne starsia, islo nas ovalit, v izbe mali ako chemicky utok... dcera sa casto sprchovala sama od seba, plus sme ju este posielali navyse sa osprchovat... ale aj ta para v kupelni bola citit, Kolko x sa osprchovala, dala dezodorant a aj tak som mala pocit ze v tej sprche ani nebola.
chvalapanu bohu, skoncila puberta, skoncil smrad. ale aj tak ona musi mat vzdy zvysenu hygienu - ale vie o tom a stara sa.
Mali sme otvorenu komunikaciu, ja som jej vravela, ze radsej nech ti to mama povie pekne a citlivo, ako by ta mal niekto urazit v skole.
tak môže sa o to pričiniť istotne aj strava. Tých deo je tiež viacero druhov, ale tak môže byť, že proste niečo použije a tým je to pre ňu vybavené a myslí, že je to ok. Lenže ona bude stále v tom, že je to v poriadku, keď sa to riešiť nebude.
tak ale co teda od nas chces, ked ti radime co povedat, ale tebe sa nechce? tak mi napis ake je to oddelenie, pojdem tam ako pacient a poviem jej to ja 😀
To je radosť mať takého šéfa 😕 Neviete jej naplánovať služby tak aby bola čo najčastejšie s ním? 😉
V poriadku, postup bol spravny, isli ste za nim. Nemoze teda uz vytykat, preco ste to neriesili s nim, sam Vam poslal nech si to riesite. Su 2 moznosti 1. ako radi @mandzula a ist vyssie 2. povedat jej to. Ja by som jej to povedala, minimalne 2 osoby, aby bol svedok. Nemam s takymito vecami problem, chapem, ze vela ludi ma
Opytala by som sa, ci ma nejaky zdravotny problem.
Ak ho poznáte, to je možno cesta. Porozprávať sa s ním. Možno má po Covide vyradený čuch a nič necíti 😀
autorka, moze mat poskodeny cuch kovidom...a nic neciti...
ale normalne by som jej to povedala a nie sama, v pritomnosti dalsej kolegyne, ze ten smrad je neprijatelny...
Tak jej napíšte list, kde jej to citlivo vysvetlite. A hoďte jej ho do skrinky.

nie, ze smri, ale ze ohrozuje pacientov cudzou krvou.