icon

Ako citlivo povedať kolegyni, že je problém so zápachom?

20. jún 2024

Ahojte mame taky problem v praci. Sme zmiesany muzsko zensky kolektiv. Problem je ten ze sme cely den proste spolu na izbe , nosime nemocnicne uniformy. Problem je taky ze nasa Mlada kolegyna ma mozno 26 rokov, strasne smrdi. Smrdi uplne kazdy jeden den. Smrdi za potom a cibulou proste to je taky kysly neskutocny smrad ze dookola otvarame okna. Ja niekedy musim vystupit z miestnosti a ist sa rozdychat na oddeelenie sa poprechadzat a sa predychat az ma napne. Neskutocne smrdi a vzdy trpnem ku komu si sadne v ten den. Ked mala meniny narodeniny vzdy jej dievcata do darcekov nabalili vonave sprchove gely a spreje vonavky ale nic nepomohlo. Ako jej to nejak citlivo povedat? Lebo my to uz fakt nedavame, muzi sa cuduju ze oni su muzi a nesmrdia tak ako ona. Je to velmi zle. Ona dokonca meni pravidelne tie uniformy, skoro kazdy den ma inu, ale vkuse smrdi. Nie je to šead z potu ze sme vela sa namahali pocas dna a sa spotila tak smrdi, ona smradlava uz pride hned rano do prace. Proste smrdi hned od rana. Ako na to? Uz to nedavame a kazdy sa jej hanbi to povedat. Sef jej nechce nic povedat lebo to by mala povedat citlivo nejaka zena kolegyna… Bojim sa ze ju velmi urazime.

hope87
20. jún 2024

@autorka nezavidim vam takuto situaciu ale sama vidis, ze naznaky, v podobe sprejov a antiperspirantov, nezaberajú, primar to nechce riesit, tak to ostava len na vas. Ja viem, ze je to velmi blba situacia, aj ja by som sa na nu odhodlavala ale v konecnom dosledku by som to riesila. nikde nie je napisane, ze jej to musite povedat skaredo. Ja by som normalne za nou prisla vo vhodnej chvili a povedala jej nieco v zmysle: v prvom rade ti chcem povedat, ze nic, co ti teraz poviem, nemyslim v zlom ale uz to proste musis riesit. Ze by si sa v prvom rade chcela opytat, ci ma nejaky zdravotny problem, pretoze ju velmi citit. Ale az tak, ze je to priam neznesitelne a vsetci s tym maju problem. Ze chapes pokial nepouziva klasicke deodoranty, atd ale nejaka nahrada byt musi. Ze fakt by si to neriesila, keby to nebolo, ze ozaj zle. A podla toho, co ti povie, uvidis. Ano, je to neprijemne...ale bud to budete riesit alebo to trpte...je to na vas.

autor
Autor odpoveď zmazal
personality
20. jún 2024

Akoze to je taký problém jej postrčiť lístok, nalepiť nálepku s textom: Strašne smrdis? Alebo Smraďoška? Normálne ako na základke, za starých čias. 😀 Robíš z toho vedu, ja už ničomu nechápem. Iné veci nemajú ľudia šplechnúť do tváre, to čo ste za netýkavky, že neviete otvoriť ústa??? Dá sa to povedat rázne, aj vulgarne, aj hnusne, aj s citom, aj empaticky, dokonca aj anonymne. Tak si vyber z tých spôsobov ako, lebo mňa už štveš! prepáč 🤣

ahhola
20. jún 2024

Aha, som myslela, ze aj vona lieci, alebo liecba vonou😂🌴🪴🐙ked po tych fesnych dochtoriskoch ostane v izbe aj vona exotiky... Ale mozno iba vyminiavaju😂 vianocne darceky

mircalla
20. jún 2024

@autor Prepac, ale uz to zacina byt trapne. Vsak jej to normalne povedzte. Ak bude urazena, tak bude, no a co? Ak je rozumna, casom pochopi. Alebo jej to nepovedzte a trpte este x rokov, aj to je riesenie. Potom sa ale nestazuj.
5 stran tu riesit, ze jej to nemozete povedat, lebo medved.

mircalla
20. jún 2024

@personality Suhlas

tamitamitami
20. jún 2024

Normálne by som jej to povedala. Veď sa dá aj slušne spýtať. Peťka máš zdravotný problém keď sa tak veľmi potíš? Už dlhšie ťa je výrazne cítiť.
Iné riešenie táto situácia nemá, normálny človek sa neurazí ale vyrieši tento problém.

minimie
20. jún 2024

A čo tak jej spolu s kolegami napísať na počítači list kde to nejak citlivo poviete, že vás to trápi aj že sa o ňu bojíte či nemá nejaký zdravotný problém, vytlačiť a nejak anonymne jej to podstrčiť najlepšie pred tým ako má pár dní voľna aby to predýchala? Dotkne sa jej to určite. Ale aj ak by sa medzi vás nechcela vrátiť, aspoň do budúca bude vedieť. Alebo bude na vás všetkých naštvaná ale môže s tou informáciou aspoň pracovať. A ak jej to dáte anonymne tak nebude mať na koho obrátiť hnev

vakatko
20. jún 2024

@autor nehnevaj sa, ale ty si naozaj zdravotník ? Ako zdravotník by si mala vedieť, že to môže mať z rôznych zdravotných dôvodov (syndróm rybieho zápachu ...) a ty sa tu o nej vyjadruješ ako hulvát v 3 cenovej, miesto toho aby ste jej to povedali a pomohli.
Ona to vôbec nemusí cítiť, ako to má riešiť keď o tom nevie. Dá sa to povedať slušne a citlivo. Nečudujem sa že zdravotníctvo je v takom stave keď v ňom pracujú ľudia ako Ty a tvoji kolegovia.

beronsche
20. jún 2024

Neviem, no.. ja sa skôr prikláňam k tomu, že dotyčná má problém s hygienou.. možno sa sprchuje len čistou vodou, možno neperie veľmi casto, možno má zasmradnuty celý byt, tak aj po sprchovaní celá zase smradom nasiakne.

Pretože, keby je za tým zápachom zdr.problem, zrejme by nemala problém sa po ťažkej šichte v práci osprchovať a prezliect sa. Toto podľa mňa veľa napovedá...
Autorka - smrdí aj jej chlap? Aj áno, je to isté. V takom prípade to bude párik humusakov...
Každopádne by ste mali prestať rozmýšľať, čo s tym a slušne sa jej spýtať na zdravotný problém.

Inak, mňa sa nechce veriť, že zapáchajúci človek sa necíti..
Myslíte, že sa to fakt da? Necítiť vlastný smrad?

enmery
20. jún 2024

Áno, sú choroby, ktoré spôsobujú zápach. Ale realita je taká, že väčšina takýchto ľudí má iba iný štandard hygieny. Neopraté oblečenie, špinavá domácnosť, slabá hygiena. Neviem, prečo by malo byť necitlivé povedať niekomu, že sa pri ňom nedá dýchať a opýtať sa, či sa na niečo lieči. Často sa to preberá aj téma, ak mi niekto nevonia, neklikla tá chémia. A to sú čistí ľudia. Ak niekto na seba úplne kašle, žije si eko, neperie, nekúpe sa pravidelne, neumvýva zuby. Úplne to rešpektujem. Ale potom by mal taký človek aj rešpektovať, ak mu niekto povie, že sa sebou zanecháva nepríjemný odor. V jednej práci sme mali šéfku, ktorá mala taký voľnejší životný šťýl. Úplne natur žena, nikdy ani vytrhané obočie. A smrdela. Bolo z nej cítiť silnú vôňu cesnaku. Všetci sa na to sťažovali a nikto nič. Išla som za ňou, či zvykne jedávať veľa cesnaku. Nemala vôbec rada cesnak. Výsledok, mala v neporiadku pečeň. A nevedela o tom. Keby som za ňou nešla a nepovedala jej to, bohvie, ako by po zdravotnej stránke dopadla. Ale to sú skôr výnimky. Takže jej povedať, Zuzka, si super baba, len sa Ťa chcem opýtať, či máš nejaký zdravotný problém, pretože sme si všetci všimli, že po Tebe ostáva fakt silný zápach. Robíme si o Teba starosti.

enmery
20. jún 2024

A ešte by som dodala, že ak za tým nie je nič zdravotné a je to len jej životné nastavenie, hygienický štandard/keďže sa ostriekaná krvou nejde osprchovať v zdravotníctve!/, tak sa môže urážať koľko chce. Ak to takto cíti 19 kolegov z 20tich, asi na tom niečo bude. To je to isté, akoby si ťažkému alkoholikovi povedala, že iba pije a je vkuse ožratý. Ak sa urazí, nie je to Tvoja chyba, ty si iba popísala situáciu.

vakatko
20. jún 2024

@enmery v úvode píše, že si mení často uniformy, skoro každý deň, tak som vydedukovala, že to hygienou nemusí byť.

enmery
20. jún 2024

@vakatko Áno, uniformu si môže meniť, ale pritom sa ona sama nemusí pravidelne sprchovať. Aj keď sa ty spotíš a si špinavá a vymeníš si oblečenie za čisto vypraté, ešte to neznamená, že budeš voňať a si čistá. Neviem, či im uniformy perú v praci alebo si ju musia nosiť domov a prať tam.

lev26
20. jún 2024

Ahoj,
pravidelne mávame v práci takéto simulované situácie školitelia v takom to prípade nám poradili ako sa máme zachovať my nadriadený. V tomto prípade zavolať daného človeka mimo prostredia kde sa náchadzame niekde na kávu a tam mu oboznámiť situáciu citlivo čiže tak ako aj baby písali vyššie ako sa má?či ma nejaké problémy? Ak povie nie nič. Treba jej povedať že ak aj áno môže sa na vás obrátiť,a človek jej rád pomôže.Buď sa zdôverí alebo nie a ak nie tak potom už treba ísť na to inak.A že by bolo fajn keby sa prezliekla a použila nejaký deodorant áno ťažko sa to počúva ale je 50 ľudi a viacerým ľudom to vadí a skôr sa prispôsobi ten 1človek ako ten ostatok. V tom prípade jej to aj treba povedať že ťa to mrzí že si to musela byť práve ty .. ten človek sa aj viac uvoľni keď bude v inom prostredí… mne sa toto osvedčilo nie raz som to využila aj v praxi 🙃🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
lakebabe
20. jún 2024

No presne toto sme mali kedysi pred 15 rokmi v korporáte kolegyna vtedy asi 25 rocna toto iste , mali sme open office bol to masaker, tiež sme naznačovali darčekmi typu Dezodorant, sprchac a nic. Až sa podujala jedna kolegyňa ze sa s nou za nas porozpráva. Baba sa zosypala rozrevala a uznala ze sa moc potí a vie o tom ze smrdí. Problém bola dosť vysoká váha podľa nej.
Vstúpila si do svedomia začala nosiť do prace veci na prezlecenie Dezodorant.ked sa spotila proste sa prezliekla a presprejovala. Pomohlo to podľa mňa sprísnila aj hygienu doma. My sme mali vo firme aj sprchu, keby chcela moze sa aj cez den okupat.
Prajem veľa šťastia ako to dopadne

autor
Autor odpoveď zmazal
lakebabe
20. jún 2024

My sme sa báli a trpeli skoro 4!!! Roky . Už to bolo neunosne, ja môžem ďakovať kolegyni ktorá sa na to dobrovoľne nasilu podujala. Ale umreli by sme nič nepomáhalo. Chvíľu si pri nej porevala ale fakt si vstúpila do svedomia

autor
Autor odpoveď zmazal
enmery
20. jún 2024

Takže si periete doma. To je možno aj odpoveď. Ak má takýto postoj k hygiene, nikto z vás nemôže vedieť, či a ako často to vôbec perie. Ak má zdravotný problém, tak by ho mala riešiť. Ale tých je skutočne žalostne málo. Musíte to povedať. Ak sa ona urazí a nemá zdravotny problém, povie to úplne všetko o nej a nič o vás. Potom treba ísť na personálne oddelenie. A povedať to tam. Úplne rešpektujem životnú filozofiu a nastavenie každého človeka, ale ak to niekomu povieš a zdravotné to nie a neprichádza zmena, je to už zashovanie do tvojej slobody. A tam sa rešpektovanie jeho rozhodnutia byť humusák končí.

domkakvet
20. jún 2024

@zuzubb007 toto je velmi dobre napisane a je tam aj priklad, tak skus sa riadit autorka tymto komentom.

autor
Autor odpoveď zmazal
lakebabe
20. jún 2024

Normálne jej to treba povedať. Podľa mňa si to ani neuvedomuje. Bohvie z akých je pomerov z domu. Podľa mňa si ani neperie doma. Alebo šetrí. Mam kamarátku co chodí týždeň do fitka denne v tých istých smradlavych veciach a nechápe prečo ja to periem po každom noseni. U nich sa šetri voda a elektrina. Treba sa s nou porozprávať ak nič riešiť cez personálne

tinqua
20. jún 2024

No ja som tiez mala takuto kolegynu, smrdela jak cap, ani som ju vidiet nemusela, aby som od vchodových dveri vedela, ze je v praci, ale ona bola chora...hovori sa, ze psychicke poruchy sa takto prejavuju, alebo mozno reakcia na lieky. No ale teda my sme jej to normalne povedali, ale k zlepseniu neprislo, nic s tym nevedela spravit, trvalo to kym neodisla. Kamaratka zase mala pach z ust, ale taky, ze meter stat od nej bolo furt malo. Rovnako zdravotny problem, rovnako to vedela a rovnako s tym nic nedokazala spravit...aspon nie hned. Je to tazko, ved najprv treba zistit ci to ozaj nema pricinu zavaznejsiu ako absencia sprchy. Ja tie deodorantove darceky povazujem za daleko ofenzivnejsiu variantu ako uprimny rozhovor.

simca06022011
20. jún 2024

Ona sa podľa mňa neumyva casto a nepoužíva dezodorant. To figu pomôže prestreknut. Ani ju to nenapadne keď ten základ nemá... ja keď sa umyjem a dám antiperspiran tak sa nespotim ani ked 10km odbehnem na stroji a to mam.riadnu nadváhu. Ak si.nic nedám = spotim sa=smrdim a žiadny sprej to uz po hodinách neprerazi podla mňa a duplom ak.si nedám čisté oblečenie. Už tu antiperspiranty také silné ze fungujú, nie je na čo sa vyhovoriť.
Ze sa neumyva a nedba extra o hygienu oblečenia, je jasne aj z toho, ze dokáže špinavá behať celu službu. Vďaka nech sa zlozi, pozbiera sa, niekto predsa musí ju trochu poučiť... všetci sa "nechcú starat". Ja verím tomu, ze to vedela ľuďom musí prekážať.

Aj chorý človek.ked sa potí, vie s tým robiť veeela veci.

andovka007
20. jún 2024

U nás sme to v robote tiež nejaký čas "tolerovali" lebo bolo každému trápne mladej babe povedať, že ju neskutočne cítiť. Prišlo leto a bolo to už neúnosné a tak sa kolegyňa odhodlala ju zobrat na bok a medzi 4 očami jej naozaj slušne diplomaticky ale priamo povedala co je vo veci. Mladá to chvalabohu prijala aj keď tvrdila, že si to vôbec neuvodomovala, ale odvtedy ju cítiť nebolo. A to sme skúšali aj my kade aké darceky v podobe sprejov a tak ale pomohol až priamy rozhovor 🤷‍♀️veľmi nepríjemný ale žiaľ inak to už neslo

yvankamala
20. jún 2024

Tak keď jej to nechce priamo nikto z vás povedať,ked budete všetci pokope,normálne si pricuchnite k sebe,že Boha,to ja tak smrdia,či vy? A nech sa každý očucha, možno jej dopne. Ak nie,opakovať v pravidelných intervaloch 😅