Ako citlivo povedať kolegyni, že je problém so zápachom?
Ahojte mame taky problem v praci. Sme zmiesany muzsko zensky kolektiv. Problem je ten ze sme cely den proste spolu na izbe , nosime nemocnicne uniformy. Problem je taky ze nasa Mlada kolegyna ma mozno 26 rokov, strasne smrdi. Smrdi uplne kazdy jeden den. Smrdi za potom a cibulou proste to je taky kysly neskutocny smrad ze dookola otvarame okna. Ja niekedy musim vystupit z miestnosti a ist sa rozdychat na oddeelenie sa poprechadzat a sa predychat az ma napne. Neskutocne smrdi a vzdy trpnem ku komu si sadne v ten den. Ked mala meniny narodeniny vzdy jej dievcata do darcekov nabalili vonave sprchove gely a spreje vonavky ale nic nepomohlo. Ako jej to nejak citlivo povedat? Lebo my to uz fakt nedavame, muzi sa cuduju ze oni su muzi a nesmrdia tak ako ona. Je to velmi zle. Ona dokonca meni pravidelne tie uniformy, skoro kazdy den ma inu, ale vkuse smrdi. Nie je to šead z potu ze sme vela sa namahali pocas dna a sa spotila tak smrdi, ona smradlava uz pride hned rano do prace. Proste smrdi hned od rana. Ako na to? Uz to nedavame a kazdy sa jej hanbi to povedat. Sef jej nechce nic povedat lebo to by mala povedat citlivo nejaka zena kolegyna… Bojim sa ze ju velmi urazime.
Ja by som slusne napisala sms....
Súhlasím, že je to citlivá záležitosť. Nemôžeš jej preboha povedať, že smrdíš a je nám z teba na vracanie 😀 Verím, že s ňou máte problém len kvôli tomu zápachu a inak ju máte radi. Tak by som ten rozhovor začal práve tým ako si ju vážite a chcete jej pomôcť a že teda existuje jedna záležitosť, ktorá vám znepríjemňuje život. Ja netuším ako sa ten rozhovor bude vyvíjať a ano, môže to skončiť aj tým, že vybehne von s plačom. Bolo by to však lepšie ako keby začala byť arogantná a začne vás obviňovať. Aj to sa môže stať 😉 Roky robím manažéra a ver mi, práca s ľuďmi je tá najťažšia, ale zároveň najkrajšia 😀
Áno, úplne ta chápem, zažívala som presne tie pocity. Ale mne napr. Mama hovorí, že v práci ma tiež také, mladé, aj staršie a ze neskutočne smrdia. A ze oni sa asi necítia, lebo, že ona nechápe, že keby sa cítili, že by nezačali používať nejaký dezodorant alebo sa častejšie umyvali alebo ja neviem. Nie je to nejako veľmi riesitelne podľa mňa. Možno sa urazí, dá výpoveď a pôjde smrdiet niekomu inému zase.
Že pražená cibuľa na slanine... 😀 Tvoje prirovnania ma začínajú baviť 😂
Dnes sú diskusie o smraďochoch, zaujímavé:
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/ako-reagovat-na-neprijemne-poznamky-od-kolegyne/
Toto raz musel riešiť môj muž ako nadriadený.. podľa mňa by to nikto iný ani nemal povedat, len sef - citlivo a premyslene.. nepríjemne, ale je to tak..
Ja som raz malá kolegyňu v open Office, ktorá naozaj neskutočne zapachala.. sedela vedľa, ale bolo to vlastne jedno, lebo celá miestnosť pachla.. rozprával sa s ňou tiež šéf, vysvitlo, že má zdr.problem ktorý rieši už roky a nedá sa vyriešiť... Inak bola milá, nemohla za to..
Kupovali sme tie elektrické voňavky do zásuvky, to bolo trocha ľahšie..
Inak toto, že budem pachnut je moja nočná mora.. teraz pracujem fyzicky, veľa sa namakam a aj spotim.. používam fakt všetko možné aby som voňala, ale aj tak mám niekedy pocit že smrdím.. kolegovia teda odomna nebocia, tak to mám asi len v hlave ale aj tak.. nikdy som sa nepotila, až posledné roky a teda cítim sa preto hrozne..
ale ved deodoranty su aj prirodne nie su take ucinne ako antiperspirant ale tak nie kazdy chce na seba striekat hlinik.. ale neosprchovat sa vo vode kde som spinava spotena krvava tak to je ina kava to s ekologiou nema nic spolocne... ja som tiez bio eko a pouzivam len deodorant a tak sa snazim ze by ma nebolo citit ze si aj ciste tricko na poobedie donesiem ak treba .. a to robim len v kancelarii .. normalne otvorte usta a povedzte jej to a veta ze nechcem ta urazit len ti to povedat na uvod musi stacit ved hadam nie je z cukru ked jej nevadi cely den smrdiet
@jana_eyre_2 to asi ide aj z vekom ja tiez teraz po 40 uz mam pocit ze sa to zhorsilo .. zatial tiez odo mna ludia nebocia :D... ale ja mam zly pocit z toho
Keby si vedela s kolkymi som ja musela mat rozhovor, nik to nechcel povedat tak len ja 😂😂
Normalne jej uprimne povedz medzi 4 ocami.
a nema cukrovku?
No ja by som jej to bez váhania povedala. Mám čuch ako pes a nevedela by som pri nej fungovať. Buď by som ju 🤮 alebo povedala. Ja by som inú možnosť nemala. Keby som bola jej pacient, tak by určite skončila o🤮
Keď som brigádovala na hoteli, mali sme podobný problém. Vyriešil to nadriadený spoločným "posedením" a určením pravidiel. Proste povedal, že ak bude niekto zapáchať, nebude pouzivat dezodorant, alebo bude mať špinavú uniformu, pošle ho domov. A veru ľudia, čo smrdeli, zlepšili svoju hygienu.
Ona je bio eko a nesprchuje sa každý deň? Ja mam bio deodorat prirodny jasminovy krém. Vonia nádherné aj pomáha- overené v tehotenstve.
Ona ma blbe nastavenie a to neprerobis.
Pokial by mala zdravotný problém ôk! Ale v tedy by si prezliekanie zaspinenu uniformu a po kvi by sa šla osprchovať!
Toto znamená len, že je lafa zhadzujuca to na bio eko zdravo. Lebo aj to sa dá skombinovať s čistotou. Kto sa chce testovať na "nesprchivanie a nedeodoranty", nech ostane doma.
To musí fakt riešiť nadriadený. A HR oddelenie nemáte?
Inú radu ako sa s ňou v súkromí porozprávať neviem poradiť, a už uvidite ako to zoberie. Možno sa urazí, možno nespraví nič a možno to pomôže. Inak aj my sme mali na škole (zdravotníckej) takú žienku a baby na intraku z nej boli zúfalé...a že ju už aj nahnali do sprchy tak sa tam zavrela, pustila vodu a vyšla rovnaká ako šla dnu takže do nej asi ani nešla. A tiež práca v nemocnici 🤦 inak ja osobne by som to ocenila, ja by som sa bála že ľuďom smrdím a nikto mi to nepovie 😂 pritom dbam na hygienu antiperspiranty všetko, ale pri takýchto exemplároch človek rozmýšľa či to sami necítia alebo im je to jedno alebo čo
Tak nebude jesť sedliacke knedlíky iba sushi a ryby a smrdí potom ako....nie nerob divadlo s kamarátkou...napíšte lístok a dajte to do skrinky.
@luccija Toto je podľa mňa to najhoršie, čo by jej mohli urobiť. Teda ak nie je nejaká sebecká arogantná krava, ktorá to už o sebe vie a nerieši to. Ako by si sa cítila ty, keby si si našla taký lístok v skrinke? Nevieš, kto ti ho tam dal a čo si máš o tom myslieť. Nevedela by si, či je to naozaj pravda a zrazu by všetci boli nepriatelia. Celý čas by si myslela na to, že to môže byť niekto, kto sa celý deň na teba usmieva. To musí byť strašné...
Otvorené sa s ňou porozprávať,možno je zo slabších sociálnych pomerov,zistiť nieco o nej...umývať sa môže,ale keď žije v nejakej zatuchnutej domácnosti,toto prebije možno tak Savo proti plesni 🤷treba jej poradiť...možno sa cíti,vie o tom a keď sa nik nesťažuje tak to ,, nebude až také zle..."
Vy sa bojíte ako jej to povedať a potom je tu druhý extrém https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/ako-reagovat-na-neprijemne-poznamky-od-kolegyne/ 😄. Žiadny difuzér vám nepomôže, to by ste jej ho museli dať niekam pod tričko, normálne sa s ňou porozprávaj, evidentne jej nestačí niečo nadhodiť, musíš citlivo ale otvorene, aby to nemala šancu nepochopiť. Mňa by sa viac dotkol anonymný dopis ako osobný dialóg, aj keď nie príjemný. Pracuješ s ľuďmi, určite vieš s nimi komunikovať, do toho ste zdravotníci, skús v rovine či nemá nejaký zdravotný problém s ktorým by si jej mohla pomôcť, atď. Ono je to pekné že sa tu rieši jej sociálna situácia, zdr. stav a podobne, ale z vášho hľadiska je to jednoducho neakceptovateľný fakt a vzhľadom na jej profesiu tobôž, takže tam nemá prehnané a možno úplne neopodstatnené ospravedlňovanie tohto stavu miesto.
Nedavno po pobyte v nemocke, vonku 30'C som sa cudovala zo spolupac. 😅ako ti zdravotnici krasne vyvoniavaju... Nesmrdel nikto, ani zavanom a vonali všetci, po vizite po doktoroch oblaciky zo Chanel5😂a to bolo odd. Chirurgie...
Kolegyna smradlavka je na hlavu. Fakt, ja uz hentie typy poznam z km. V dome/byte v jej detstve sa setrilo, vsetci v jednej vode okupani v sobotu a do stredy sa s tym splachoval zachod. Ona si ani nevie pustit sprchu bez vycitiek svedomia, v hlave blok o velkosti m3. Pomoze len vyhodit, alebo hanbit sa. Nech si vysmrdiava niekde v starobinci pri inkontinentnych je to uz jedno..
Moze to byt inak sikovna baba, ale bohuzial😡
prestane ta hanbit, podla vsetkeho ste zdravotnici, tak sa nehanbte a povedzte jej to niekto v sukromi. A hygiena hadam musi byt, tu by ani nemala byt otazka, ci sa ide alebo nejde osprchovat ak je od krvi a potu spinava.... = podla mna je viac menej povinna sa ist umyt a prezliect
jej netreba veci na potenie, ona ma podla mna vyslovene problem sa riadne vysprchovat a dat si ciste vonave pradlo. Tam zbytocne botox, antiperspiranty, vonavky.. a naznaky.
Normalne jej to povedzte, niekto jeden v sukromi, tak sa rozplace, takto placete okolo ludia od smrada... normalne, nech sa nehneva, ale uz sa dlho odhodlavam nieco povedat, len neviem ako a je mi to trapne.. ale velmi ju citit, bolo by fajn kedy viac dbala na taketo veci... citlive necitlive....
Ale ved musi mat nadriadene, hygiena sa vyzaduje a asi aj kontroluje, kto je jej nadriadeny? Ja byt sefka tak jej to normalne poviem ze ked sa to nezlepsi bohuzial budeme sa musiet rozlucit, hygiena v zdravotnickom zariadeni je na prvom mieste, nemoze si dovolit behat v uniforme od krvi pomedzi pacientov.
A je to teda primarova hanba ze take nieco dopusti na svojom oddeleni. Akoze fakt som bola v nemocniciach kde sme si do postele museli pod matrac dat policky zo skrine aby sa na na nom dalo lezat ale hlavna sestra vsade chodila ako sup a ked videla co len flak na posteli pacienta tak zdzubala sanitarky, a ked bola vizita tak vsade musel byt poriadok, neviem si predstavit aby taka osoba chodila s denne celou vizitou a nikto jej nic nepovedal. Sestricky este aj cez den dosli na izbu "vyvetrajte si tu, je tu tazky vzduch" a ked sme lezali tak nam otvorili okna.
...a ja som zasa poznala zenu, resp. raz som ju stretla a strasne cmrdela, podobne ako si pisala, tak som jej kamoske co ju ku mne priviedla povedala ze nech jej jemne povie ze sme v 21. storoci a ze by mohla vediet pouzivat sprchu, a a od hanby som sa skoro prepadla ja...ked mi povedala ze ma silnu cukrovku a nedokaze to ovplyvnit...v zadku by som sa vtedy radsej videla....takze preto som sa pytala, cukrovku inak mala aj moja krstna aj babka a tiez nesmrdeli...iste nie je jeden tip cukrovky ...
@tomasisa Ja som mal kolegu, ktorý mal kožný problém a tiež to bolo značne cítiť. Keďže som bol zároveň manažérom a dostal som naňho sťažnosti, tak som to musel riešiť. Nebolo mi to dvakrát príjemné, samozrejme, ale napokon sme to obaja zvládli bez väčších problémov. A tiež som spočiatku nevedel, že to má zdravotný pôvod. Našťastie si svoj problém uvedomoval, už ho riešil a aj ho v krátkej dobe vyriešil. So ženou-kolegyňou som našťastie až takýto osobný problém neriešil, ale tiež mám za sebou niekoľko ťažších rozhovorov a už sa mi neraz stalo, že sa mi pri takom dialógu rozplakala. Ale napokon sme to tiež zvládli a vo všetkých prípadoch sa situácia zlepšila. Som presvedčený, že dostatočne citlivý rozhovor je pre túto situáciu najlepší, len by bohužiaľ mal prísť od manažéra.

A najhoršie bolo to, ze k nám do kanclu chodili klienti a zamorena kancelária jej potom, nevyvetratelne len tak ľahko. Ja som sa hanbila vždy ako pes, že prídu k nám a facka smradom medzi dverami, neskutočne. Ze co si mohli pomyslieť. To sú hrozne situácie, niekto kto to nezaživa, nemôže uplne pochopiť. A tých ľudí, čo smrdia je kvantum, žiaľ.