icon

Ako fungujú bezdetné vzťahy po desiatich rokoch?

Včera o 14:55

Uvedomujem si, ze som na fore venovanom matkam ale napriek tomu ma zaujima dynamika partnerskych vztahov bezdetnych parov. Povedzme tak po 10 rokoch spolocneho fungovania. Na com zvyknete bondovat? Ako travite volny cas? Spolocne? Sme dobrovolne bezdetni a sice sme spolu len par rokov ale rozmyslam nad tymto aspektom do buducna, predsalen spolocne dieta nejak imaginarne viac spoji ludi dohromady. Ako vyzera vas vztah ked nemate deti? Bavime sa o 30+, resp kludne aj 40+

anonym_69cca1
Dnes o 06:03

Baba sa tu pyta bezdetnych na ich skusenosti a nahrnu sa jej tu matky co sa snazia dokazat ako je ich zivot s detmi lepsi nez jej. Klasika.

anonym_da6dae
Dnes o 06:08

dieťa/deti ťa posunú na úplne inú úroveň, už to nebudeš ty tá istá mladá žena ako predtým, už budeš matka (čo to obnáša sa nedá vysvetliť, to musíš zažiť a nepíem to vôbec v zlom ani nadradenom zmysle), je to iný druh lásky, zodpovednosti, prinesie ti to toľko nového, že budeš žasnúť a športovať, cestovať, robiť kariéri sa popri tom dá tiež

lindusss2016
Dnes o 06:14
@anonym_69cca1

Baba sa tu pyta bezdetnych na ich skusenosti a nahrnu sa jej tu matky co sa snazia dokazat ako je ich zivot s detmi lepsi nez jej. Klasika.

@anonym_69cca1 lenze taketo skusenosti su neprenosne. Nemoze podla toho ocakavat, ze jej vztah bude na tom o 10 rokvo rovnako. Jasne, ze jej sem napisu tie, ktorym to funguje a su stastne. A mozno aj z tych stastnych zien sa najde kopec, ktore obcas svoje rozhodnutie lutuju. Mozno mnohe deti proste mat nemohli a tak sa zmierili. Tak isto sa neda povedat, ze zivot s detmi je krasna rozpravka a manzelstvo z instagramu. Vztha je vztah, absolutne neprenosna, individualna skusenost. Nikto jej neda zaruku, ze budu stastni. Mozno si jej chlap v 45 povie, ze predsalen by rad zachoval rod a zdrhne jej s 30 rocnou, ktorej dieta este urobi

anonym_da6dae
Dnes o 06:22

mám aj bezdetné spolužiačky /sme už 50ničky, jedna už má tretieho muža a áno žijú spokojne, upli sa na svoje netere alebo synovcom a vynahrádzajú si to na "cudzích deťoch", proste ten materinský alebo otcovský pud sa niekde prejaví, niekto si kúpi psíka, niekto sa ujme detí v susedstve, ktorým je skvelou tetou alebo ujom, ale úplne bez to nejde, tie hormóny ťa proste ovládnu a áno často muži na staré kolená deti predsa len chcú

carolynka
Autor odpoveď zmazal
anonym_69cca1
Dnes o 06:51
@lindusss2016

@anonym_69cca1 lenze taketo skusenosti su neprenosne. Nemoze podla toho ocakavat, ze jej vztah bude na tom o 10 rokvo rovnako. Jasne, ze jej sem napisu tie, ktorym to funguje a su stastne. A mozno aj z tych stastnych zien sa najde kopec, ktore obcas svoje rozhodnutie lutuju. Mozno mnohe deti proste mat nemohli a tak sa zmierili. Tak isto sa neda povedat, ze zivot s detmi je krasna rozpravka a manzelstvo z instagramu. Vztha je vztah, absolutne neprenosna, individualna skusenost. Nikto jej neda zaruku, ze budu stastni. Mozno si jej chlap v 45 povie, ze predsalen by rad zachoval rod a zdrhne jej s 30 rocnou, ktorej dieta este urobi

@lindusss2016 ona sa pyta bezdetnych ludi aka je ich dynamika po rokoch a niektore odpovede typu 'dieta ta posunie na uplne iny level ' su totalne off topic. Este jej tu jedna napise, ci si je ista, ze jej bezdetny zivot jej naozaj vyhovuje lol.
Samozrejme, ze sa vztah vyvija, ci uz bez dietata alebo s nim. Polovica manzelstiev sa rozpada napriek tomu, ze su v nich deti.

anonym_a3ee1d
Dnes o 06:52
@anonym_autor

@lindusss2016 Rozumiem co chces povedat ale ja nemam zaujem to spoznavat 🙂 Nemusis ma presviedcat.

@anonym_autor
ale tak sama si to takto napisala už v uvodnom prispevku - vid nizsie - tak potom preco sa nad tym rozculujes, ze ti niekto pise, ze ano je to pravda, ano mat dieta je super a zivot s nim je ovela lepsi?

"Sme dobrovolne bezdetni a sice sme spolu len par rokov ale rozmyslam nad tymto aspektom do buducna, predsalen spolocne dieta nejak imaginarne viac spoji ludi dohromady. "

lindusss2016
Dnes o 07:03
@anonym_69cca1

@lindusss2016 ona sa pyta bezdetnych ludi aka je ich dynamika po rokoch a niektore odpovede typu 'dieta ta posunie na uplne iny level ' su totalne off topic. Este jej tu jedna napise, ci si je ista, ze jej bezdetny zivot jej naozaj vyhovuje lol.
Samozrejme, ze sa vztah vyvija, ci uz bez dietata alebo s nim. Polovica manzelstiev sa rozpada napriek tomu, ze su v nich deti.

@anonym_69cca1 no ved ja s tebou suhlasim, mozno ak by autorka hned na uvod nepreukazala pochybnosti o svojom rozhodnuti, tak by sa tymto odpovediam do istej miery vyhla. A sme na mamickovskom fore, tych bezdetnych je tu asi pomenej 🤷

stanislavicenka
Dnes o 07:18
@anonym_58fcfa

Zaujimava otazka.
A velmi zaujimave by bolo odpovedat na to, ci dieta "nejak imaginarne viac spoji ludi dohromady", lebo dieta byva takou skuskou vztahu, ze pri dnesnej tendencii pri prvom probleme zutekat podla mna ludi skor moze "rozdelovat" 🙂
Ale som velmi zvedava na nazory.

@anonym_58fcfa ale vies, ty to vies, lebo si to zazila. Ale ked je clovek bez tohto poznania, je to ine

autor
Dnes o 07:22
@anonym_69cca1

@anonym_69cca1 🙏🙏

anonym_806dd2
Dnes o 07:28

My sme boli spolu 11 rokov nez sa nam narodila dcerka, obaja uz po 35tke. Nikdy neboli deti pre mna zmysel zivota, ale chcela som mat jedno, ale nie skoro. Napisem to pravdivo ako to vnimam ja. Zivot bez deti je kvalitnejsi, rovnako naplneny a je to jedna velka pohodicka ak ste obaja financne gramotny a zosuladeny v zalubach a viete sa navzajom posuvat v zivote. Ja malicku nelutujem, dokonca sa mi aj potvrdilo, ze vyber partnera bol velmi dobry, ale zivot s novorodencom je oproti tomu co sme mali predtym je peklicko :D. Nam sa postastilo extremne kontaktne a vnimave dieta od narodenia, ktore sa absoutne nikam neda odlozit, na druhej strane to aspon nieje taky necinny a stale spiaci "zemak". Utesujem sa, ze casom to bude lepsie a lepsie, lebo vela citam, ze tieto deti su neskor samostatnejsie, ale momentalne je to aj cez vsetku tu lasku k dietatu tazke.

autor
Dnes o 07:31
@lindusss2016

@anonym_69cca1 no ved ja s tebou suhlasim, mozno ak by autorka hned na uvod nepreukazala pochybnosti o svojom rozhodnuti, tak by sa tymto odpovediam do istej miery vyhla. A sme na mamickovskom fore, tych bezdetnych je tu asi pomenej 🤷

@lindusss2016 Ake pochybnosti? Ja mam presne 0 pochybnosti, adresovala som tuto temu bezdetnym zenam aby zdielali svoje skusenosti ak chcu a ty tu pises uz pomaly desiaty agresivny prispevok o tom, ake super je mat dieta a ako si sa v tom nasla. V tejto teme o to nie je zaujem. Ja mam dobruy zivot bez deti, chcem si robit co chcem, nechcem brat ohlad na deti, nechcem rodit, menit plienky, riesit choroby a obmedzovanie, nechcem byt matka, nechcem mat zodpovednost za niekoho ineho najblizsich 20 rokov, nechcem sa delit o svoje zdroke, proste JA to nechcem a ked aj nadalej mas tieto agresivne chutky utocit na inych kvoli tomu, ze ty si sa v tom nasla, tak si zaloz vlastnu temu a nespamuj tu moju.

anonym_f333fb
Dnes o 07:36

14 rokov, aktuálne máme obidvaja po 35ke.
Čas trávime spolu aktívne aj pasívne. Vieme mať spoločné aktivity aj každý sám. Máme spoločných priateľov aj osobitné skupinky.
Vieme ležať tri dni po sebe v posteli a pozerať seriály ale boli sme aj na tripe na Kilimanjare.

Za mňa je to úplne rovnaký vzťah ako keby sme mali dieťa, nevidím vôbec priestor, že prečo by to mal byť potom hlbší/bližší vzťah.
Kvôli tomu, žeby muž videl v pôrodnici že som tam okrem dieťaťa vysrala aj hovno? No videl ma srať takže to nemyslím.
Kvôli tomu, žeby sme nemali ťažké chvíle? No prešli sme si chorobou, takže to bolo určite ťažšie než vychovávať dieťa.
A takto by sa dalo pokračovať. Podľa mňa život 2 osôb spolu je rovnaký ako život 3 osôb.

anonym_da6dae
Dnes o 07:45
@anonym_autor

@lindusss2016 Ake pochybnosti? Ja mam presne 0 pochybnosti, adresovala som tuto temu bezdetnym zenam aby zdielali svoje skusenosti ak chcu a ty tu pises uz pomaly desiaty agresivny prispevok o tom, ake super je mat dieta a ako si sa v tom nasla. V tejto teme o to nie je zaujem. Ja mam dobruy zivot bez deti, chcem si robit co chcem, nechcem brat ohlad na deti, nechcem rodit, menit plienky, riesit choroby a obmedzovanie, nechcem byt matka, nechcem mat zodpovednost za niekoho ineho najblizsich 20 rokov, nechcem sa delit o svoje zdroke, proste JA to nechcem a ked aj nadalej mas tieto agresivne chutky utocit na inych kvoli tomu, ze ty si sa v tom nasla, tak si zaloz vlastnu temu a nespamuj tu moju.

@anonym_autor potom nechápem tvoj úvodný príspevok, ak si úplne spokojná rozhodnutá a nepochybuješ, prečo si napísala toto? asi tam nejaká pochybnosť predsa len je, či?

autor
Dnes o 07:53
@anonym_da6dae

@anonym_autor potom nechápem tvoj úvodný príspevok, ak si úplne spokojná rozhodnutá a nepochybuješ, prečo si napísala toto? asi tam nejaká pochybnosť predsa len je, či?

@anonym_da6dae Co som napisala?

anonym_da6dae
Dnes o 07:55
@anonym_autor

@anonym_da6dae Co som napisala?

@anonym_autor ja som si to vysvetlila tak, že sa bojíš či váš vzťah bez dieťaťa vydrží a potrebuješ sa uistiť u iných žien, že áno

autor
Dnes o 07:57
@anonym_da6dae

@anonym_autor ja som si to vysvetlila tak, že sa bojíš či váš vzťah bez dieťaťa vydrží a potrebuješ sa uistiť u iných žien, že áno

@anonym_da6dae Aha, cize ty si to tak pochopila, nie ja napisala. Opakujem, ze nemam pochybnosti a nechcem sa uistovat a rozhodne nechcem dostavat "odporucania"

anonym_da6dae
Dnes o 08:03
@anonym_autor

@anonym_da6dae Aha, cize ty si to tak pochopila, nie ja napisala. Opakujem, ze nemam pochybnosti a nechcem sa uistovat a rozhodne nechcem dostavat "odporucania"

@anonym_autor OK, tak mi prosím vysvetli ako si to myslela a prečo si napísala tento príspevok ak si si ozaj úplne na 1000 percent istá svojím rozhodnutím

anonym_72fbfd
Dnes o 09:08

Zase sa tu zbehli matky, ktoré majú potrebu presviedčať aké úžasne je mat deti.No ssi také terno to pre nich nieje, keď smerujú x-príspevkov na autorku a presviedčajú…pritom už sa vyjadrila ako to ma.
Zeny veď to je každého osobná vec, treba akceptovat aj iný názor, že niekto to môže mat ináč a nie si svoje egoisticky presadzat za každú cenu
Veď majte aj 10 deti, ale nesnažte sa druhému silou mocou zmeniť jeho vnímanie, to je také egoistické-narcistické

betulinka1
Dnes o 09:19

Dievcata co mame deti, neidealizujme zivot s detmi. Lebo idealny nie je. Aka bezpodmienečná laska od deti 🤣🤣🤣 ked sa im pozriete do oci. No neviem, ako pozeram, tak pozeram na svojich pubertalnych 12 rocnych ziadnu tam nevidim. Vikendy po vyletoch 🤣🤣🤣 jasne. Mozno tak raz dva mesiace, lebo sa treba ucit. 90% casu trávim skúšanim, varenim, kontrolou, nosením na kruzky, počítaním do 10 aby som ich nezabila pri papulovani. Jasne, ze su aj svetle chvíľky, asi 10 % z mojho zivota. Potom tony pradla, varenie, co aj tak ohundru. Peniaze v krúžkoch, ich hobby. Kadernikovi chodia castejsie ako ja. Potom matka psycholog, lebo mozes byt unavena ako chces ale musis dieta motivovať, lebo Ved aj ono je unavene. Plus demotivácia v skole, ktoru ty ako rodic musis u dietata vyrovnat aby mu nepreplo, hlavne ked chces aby Dieta skoncilo na ZS s dobrým priemerom a dostalo sa na nejaku lepsiu skolu. Staci citat pribehy tu na MK a vidim kopec šťastných matiek 😜. Potom tu mame neustali strach. Strach o deti, ked su chore, ked uz zacinaju byt samostatne a zacinaju chodit von. Potom vyrastú a pojdu na VS alebo do sveta a zavolaju ti a mozno aj budu vďačne ale fakticky si aj tak budes pozerat domov dochodcov, ci mas deti alebo nemas. Potom zacnu nosit vnucata a dostávaš sa do druheho kola. Je jedno ci vládzeš alebo nie, proste mladi potrebuju pomoc s detmi. Takze nie, zivot s detmi nie je taka sranda. Ano urcite su matky s velkym M, vsetko zvládajú s nadhľadom a materstvo je ich poslanie. Ale uprimne su vacsinou doma, nerobia karieru. Gratulujem a tesim sa s nimi. Ale proste kazda si zijeme iny zivot. Ked chces mat aj nejaku karieru, je to proste zahul. Chapem aj jednu stranu aj druhu. Ale nebudem hovorit, ze zivot s detmi je uplne super o bezpodmienečnej láske.

anonym_72703e
Dnes o 09:44

@anonym_autor ...bola som roky vo vztahu potom v manzelstve bez detí - dobrovoľne. Všetko super, užívali sme si, cestovali, zabávali aj samy aj spolu aj v spoločnosti iných ľudí. Vybudovali sme sa, nič nám nechýbalo, pracovali na kariére.Prisiel však čas keď muž začal nastojiť na deťoch aj ked ja som to tak vôbec necítila. Súhlasila som odvtedy to však išlo všetko dolu vodou, muž zistil že bez detí to bolo lepšie a ponechal si svoj dobrodružný život a mne ostali deti a nekonečná starostlivosť o ne. Hoc sme ich aj všade hrávali so sebou, budovali sme v nich svoje koníčky aby všetko mohli robiť s nami od mala, dlhodobo to nefungovalo, bolo to obmedzujúce. Ja som sa musela mnoheho vzdať kôli deťom, s odstupom času však neľutujem nič, mnohé veci počkajú a v deťoch som našla najlepších spoločníkov na všetko.Hoc som po nich netúžila môj život pozitívne naplnili, manžel po nich túžil a stali sa mu len bremenom o kt. nemá moc záujem ☹

anonym_de8252
Dnes o 09:50

@anonym_autor podla mna tuto otazku mozes dat aj parom co im deti odisli uz z domu... deti ak to tak mas nastavene (ja ano chystam sa vyslat zit do sveta obe deti, ktore mam) raz odidu a potom zijete dvaja... moje viem povedat, ze druhe odide najneskor do mojej 55tky... prve do mojej 45tky (mam velky vekovy rozdiel medzi nimi) ... a podla mna spolocne ciele, plany, hobby a nazory vas vedia drzat spolu ...nie deti to by som uz nebola druhykrat vydata 😂

anonym_3f8771
Dnes o 10:04
@anonym_4cc89e

@darina77 a akože deti sú zárukou, že v starobe nebudú trpieť samotou? No to isto 😀

@anonym_4cc89e tak napr moji rodičia ani svokrovci netrpia samotou. Kazdy den je niekto u jednych aj u druhych. Vsetci surodenci byvame blizko. Napr ja by som sa v živote neodstahovala z rodnej dediny.

klotildabazarik
Dnes o 10:08
@anonym_autor

@anonym_58fcfa To mas pravdu, asi je to tazko povedat ci to naozaj tak je. Ja to ako bezdetna teda tak vnimam. Utvrdzujem sa v tom aj ked tu na mk citam vo fore o zenach, ktore by aj odisli ale neodidu lebo nechcu rozbijat rodinu a pod. Cize preto taky pohlad. Ale nemam empiricku skusenost.

@anonym_autor nechcu rozbijat rodinu, to je taka odpoved jak, radsej teda nech je s "rodinu" ktorá nefunguje ako odist wau

anonym_4cc89e
Dnes o 10:08
@anonym_3f8771

@anonym_4cc89e tak napr moji rodičia ani svokrovci netrpia samotou. Kazdy den je niekto u jednych aj u druhych. Vsetci surodenci byvame blizko. Napr ja by som sa v živote neodstahovala z rodnej dediny.

@anonym_3f8771 to si ty a tvoja rodina. Potomstvo nie je zárukou a povinnosťou ostať sedieť v rodnej dedine a robiť rodičom animátora voľného času. Sú aj seniori, ktorí majú deti na opačnom konci republiky, alebo Kanade a USA a vedú pestrý, pekný život aj bez prítomnosti detí. Naša suseda má jedinú dcéru viac ako 30 rokov v USA. Suseda nestíha aktivity. A moja mama má 3 deti a nevie žiť a je na..ratá ak ku nej niekto nezájde 2 dni. Pritom je fit a akože my nemáme vlastný život? Len nevie žiť sama so sebou.

lindusss2016
Dnes o 10:12
@anonym_autor

@anonym_autor co agresivne citis v mojich prispevkoch? Skus konkretne vypichnut, lebo ja si nijak neuvedomujem, ze by som bola agresivna. Skor mam pocit, ze v tom vidis, co sama citis. Ja naopak schvaľujem rozhodnutie ludi, ktori sa na rodicovstvo necitia, aby nepodlahli spolocenskym konvenciam a nerobili si deti, lebo citia natlak. A po tvojom poslednom prispevku to rozhodne schvalujem aj tebe. Ty si hned v uvodnom prispevku napisala, ze rozmyslas nad tym aspektom do buducna, to neznie, to v mnohych evokuje pochybnosti. Ale opakujem - podla mna si sa rozhodla spravne a rozhodne mi nijak nezalezi na tom, aby som teba, ci kohokolvek ineho presviedcala o opaku. Len uz teraz mam ja pochybnosti, ci nemas problem s porozumenim textu, lebo ja od zaciatku tvrdim, ze deti nie su pre kazdeho. Mier s tebou ✌️

anonym_3f8771
Dnes o 10:13
@anonym_4cc89e

@anonym_3f8771 to si ty a tvoja rodina. Potomstvo nie je zárukou a povinnosťou ostať sedieť v rodnej dedine a robiť rodičom animátora voľného času. Sú aj seniori, ktorí majú deti na opačnom konci republiky, alebo Kanade a USA a vedú pestrý, pekný život aj bez prítomnosti detí. Naša suseda má jedinú dcéru viac ako 30 rokov v USA. Suseda nestíha aktivity. A moja mama má 3 deti a nevie žiť a je na..ratá ak ku nej niekto nezájde 2 dni. Pritom je fit a akože my nemáme vlastný život? Len nevie žiť sama so sebou.

@anonym_4cc89e tak pre nas je ten "vlastny" život život s rodinou 🙂 To je v živote to najdôležitejšie. A tak sa snazim aj deti vychovávať aby sme zostali pokope. Vidia ze vsetci muzovi aj moji surodenci sme blizko,stretavame sa.

michaela329
Dnes o 10:18

@anonym_autor boli sme bezdetní 12 rokov. Jednoducho sme mali svoje rituály, veci, ktoré sme plánovali spoločne a okruh priateľov. Keď už to vyzeralo, že dieťa nepríde, aj sme si povedali, že je to ok, že život pôjde jednoducho ďalej. Oveľa náročnejšia situácia je, ak to dieťa nakoniec príde 😀 Všetko sa otočí a buduje odznovu, takže mne bezdetné obdobie mne príde práveže bezpečnejšie pre vzťah ako obdobie po bábätku.

anonym_c92b9d
Dnes o 10:23

Som matka, ale uprimne, neviem, ci by som do toho isla znova. Niezeby som dieta nemilovala, milujem a skocim do ohna, ked treba, ale ta obava, ten stres, ako bude fungovat, ako si najde svoje miesto v zivote, mna to vycerpava. Puberta tiez nie je prechadzka zahradou. Potom zas velmi zalezi, akeho partnera si privedie, vztahy sa mozu zhorsit.
Ano, bude to mnou, ina to tak mozno nepreziva, ale ja som uz raz taka. Nechcem, aby sa len tak pretlkalo zivotom, chcem, aby sa malo dobre, malo kvalitne vzdelanie, nebolo lenive, malo kde byvat. Na pracovnom trhu je obrovska konkurencia, byvanie sa stava tazko dostupne, klima, konflikty… cely svet sa meni
Su rodicia, ktori dovrsenim dospelosti prestanu dieta riesit, trap sa ako vies, moj pripad to nie je.
. Takze uplne rozumiem, ak sa mladsie rocniky rozhodnu pre bezdetnost.

anonym_3d272d
Dnes o 10:30
@mondolina

sme spolu cez 10 rokov, spolu dieťa nemáme. vek po 40. on dieťa vôbec nemá, ja mám syna 17 r.
máme aj spoločné záujmy, aj každý zvlášť.
zatiaľ sa spolu nenudíme.

@mondolina ale ty máš dieťa to je iná situácia
Väčšina mužov až tak necíti prázdnotu, keď dieťa nemá a, ak by chcel môže ho mať aj po 50 tme.Dolezite je, aby sa stretli dvaja, ktorí naozaj dieťa nechcú nie, že sa prispôsobili partnerovi, alebo to odkladajú, že možno raz.Ja nemám v okolo veľa bezdetných párov, jedni sa snažia po veľa neúspechoch sú okolo 40 tky, ďalší majú psa a s tým chodia všade, športujú, lyzuju, griluju so známymi, tak ako žijú ostatní s dieťaťom.Kolega sa v 50 tkr rozviedol a dieťa nakoniec mal to je pre ženu najväčšia rana, že zostala sama a nemali zdr.problemy iba obidvaja veľa pracovali a rozhodli sa dieťa nemať.Podla mňa okolo 50 sa to láme, že príde kriza