Ako im slušne vysvetliť, že nemám záujem o stretávanie?
Chodím do práce už vyše 2 rokov. Máme super kolektív, zmiešaný a rozumiem si takmer s každým. Samozrejme s niektorými viac, s niektorými menej. Vekovo sme naozaj rozdielni, no a ja patrím s pár kolegyňami k tým pod 30 r.
Rozumiem si aj so staršími kolegami. Už to trvá dlhšie, no stále má volajú von. Posedieť, víno, pivo, káva. A tu je ten kameň úrazu. Hoci som spoločenská, po práci už nemám potrebu s nimi ísť von. Mám priateľa, kamarátky, svoje záľuby a ten čas rada investujem do týchto vecí. Mám len 1 kolegyňu s ktorou rada zájdem na kávu, aj to len preto, že sme si veľmi sadli a vidíme sa veľmi málo, lebo robí na inom oddelení.
Už neviem ako im vysvetliť, že nemám záujem tráviť čas po práci ešte aj s nimi. Viackrát som im to povedala, že mám aj iné veci. Stále len otázky, a prečo nie, dookola, dokonca má pridali do spoločnej skupiny na Facebooku. Bez môjho súhlasu.
Nechcem si pokaziť kolegiálne vzťahy. Ale už fakt im neviem vysvetliť, že chcem po práci žiť vlastný život. Veď sme spolu stále. Každý deň. Už som to niekoľkokrát rázne vysvetlila a stále nič. Už fakt neviem, čo by pomohlo. Chápem, že je to asi detský problém no mne to už naozaj prekáža.
Čudujem sa tomu množstvu odpovedí, aby sa premohla a raz za čas s nimi išla. Nechce s nimi ísť! Ani raz za mesiac, ani občas. Vôbec. Ja ju úplne chápem. S kolegami som v práci viac než dosť dlhý čas. Mimo práce sa s nimi tiež nemám záujem stretávať. Ale u nás to, našťastie, ani nie je zvykom.
Autorka, normálne si im to povedala. Keď ťa budú zase volať, povedz len "Ďakujem, nie." A keď sa budú pýtať na dôvody, povedz, že už si im to vysvetľovala veľakrát v minulosti. Snáď časom pochopia a prestanú ťa volať.
Ked nechces, aby ta volali, tak jednaj na rovinu. Nemas zaujem travit volny cas s kolegami. Tiez sme obcasne mali takeho kolegu, vacsinou novacikov, no a. My ostatni sme chodili, oni nie, kazdy bol spokojny. Obcas boli sice niektori prekvapeni, lebo riesili sa prirodzene aj business temy, ale tak s tym sa musi v niektorych oblastiach ratat.
Veď stačí nie, nedá sa mi, nemám žiaľ čas... v spoločnej fb skupine nemusíš reagovať, dokonca ani pozerať príspevky 🤷. Je fajn, že si v práci s tebou tak dobre rozumejú, že ani po dvoch rokoch tvojho odmietania to stále skúšajú 😁. Jednoducho prečo - nedá sa mi. A dokola, ako verklík. Naozaj sa mi nedá, potrebujem si doma vyložiť nohy/pospať/s nikým sa nebaviť aspoň 4 hodiny, atď. Ja by som im to popísala takto, alebo čo možno najpravdivejšie, nie každý je extrovert, niekoho tá komunikácia (aj keď maximálne priateľská a pozitívna) vyčerpáva, aj keď si s kolegami rozumie. Asi budeš tiež taký typ, tak im to skús tak vysvetliť - že potrebuješ proste sociálnu izoláciu - oddych od tej spoločnosti, aby si sa na druhý deň zas cítila v robote dobre... 🙂.
Ja ako introvert neznasam taketo posedavania o nicom s ludmi, s ktorymi mi bohate staci pracovny cas. Ja by som odmietala
Myslím si,že ak nechceš,nechoď.Naco povedz im to tak ako to píšeš tu,že máš svoj program a cas po praci využívať nato aby si si vyriešila svoje osobné veci.
Že veľmi ďakuješ a vážiš si to alemas svoj program.
Ak sú v pohode pochopia to
A prečo je to také nepríjemne vždy odmietnuť? Ja som zase introvert, vôbec nejako nemám chuť sa stretávať mimo práce a ak náhodou je nejaká akcia, normálne poviem že nejdem.. spýtajú sa má prečo a ja úprimne poviem že mám čosi iné.. príde mi to normálne..
Vieš čo, tieto posedenia, pivá, káva... to asi nie je pre mňa... Zatiaľ poviem nie, ak sa niečo zmení, dám vedieť.
Ani ja som nechodila. Nebavilo ma to. S usmevom im povedz “nie dakujem, potrebujem si od vas oddychnut.”
V texte si protirecis. Na jednej strane su kolegovia uzasni ked si v praci a asi mas z nich nejake vyhody a na druhej strane ti nie su dost dobri ked mas volno. Vtedy ti cas s nimi neposkytuje ziadne vyhody, naopak, musis na chvilu prist o svoje vyhody
a obetovat svoj cas v prospech nich. Podla mna za chvilu kopegovia tvoj egoizmus prekuknu a atmosfera v praci uz nebude pre teba taka super....
@modra_kolobezka Ja v tom egoizmus, ani protirečenie nevidím. Môžem vychádzať super s kolegami, alebo mať napríklad výborné vzťahy so susedmi a nemusím nutne chcieť tráviť s nimi voľný čas po práci. To, o čom píšeš, by bolo, keby ona kolegov využívala na nejaké svoje výhody, ale im by napríklad pomoc odmietla. Ale to, že s nimi nepôjde po práci von, im nijako neublíži. A keď jej to nič nedáva, nevidím jediný dôvod, aby sa ona kvôli tomu "obetovala".
na férovku im povedz, že s nimi rada tráviš čas v práci, ale po nej máš kopu svojich záujmov, ktorým dáš prednosť. Hotovo. Mne by nenapadlo sa za toto na niekoho naštvať, alebo niečo podobné. Rešpektovala by som to.
Nie, nemám čas, chuť, potrebujem si oddýchnuť...
@modra_kolobezka tak s niekým sedíš napr v kancli 8h, 5x v týždni, vidíš ich každý deň celý rok a keď chces svoje súkromné voľno (ktoré mimochodom ak pracuješ na 8h úväzok je žalostne krátke ak nepočítame čas keď spíš) venovať svojim blízkym, rodine a partnerovi, kamarátom, tak to je egoisticke? Čo sa tu nedozviem fakt.. 😏
Chápem Ťa, ale vieš ako sa hovorí, kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť 😁občas sa prekonaj
Tiež mám v práci s niektorými kolegami veľmi dobre vzťahy, zájdeme si na kávu, aj na obed v práci spolu ale po práci ideme domov. Tiež mam rodinu, záľuby a domácnosť. Samozrejme team building je v pohode ale tiež mi stačí porozprávať sa v práci.
Normálne by som kľudne povedala, keď prídu s pozvaním prepáč ale. Mam stretnutie s kamarátkou, priateľom, iný program, jedného dňa ich to prestane baviť ta pozývať
Rovnako ty sama môžeš opustiť fb skupinu

@zmrzlinka2021 jednoducho nie každý sa chce stretávať po práci s kolegami