Ako jej vysvetliť, že zdieľanie fotiek je rizikové?
Baby, moja sestra je z tych zadubenejsich. Ma 25 rokov a kazdy rok chodi na niekolko dni na vylet do nejakeho europskeho velkomesta. Aj vdaka svojej povahe a mentalnej vybave (strasne sa hanbim ze to tak pisem) nema priatela ani kamaratku. Chodi sama. Vzdy a vsade. Co ma ale stve je, ze vsetko musi vesat na internet. Kedy odide z domu, cestovny listok kde je vidiet vsetko (napr aj cislo spacieho vozna), kde bude byvat atd. Proste kazdy vrah (s nadsazkou) si pozrie jej storku a ma ju ako na tanieri.
Nedokazem jej vysvetlit ze taketo spravanie je nebezpecne a uz duplom ked cestuje uplne sama. Ona mi na to povie ze ale ved ju aj tak nikto na tom instagrame nesleduje. A ked sa spytam preco to teda zdiela tak aby mala spomienky. Tak jej hovorim ok tak ale aspon to tam daj spatne nie hned v sekunde. Ale ze to uz nebude aktualne🤦♀️ ze nema frajera s ktorym by sa o zazitky podelila tak to dava na net.
Prosim vas, ako na nu? Som starsia sestra, zalezi mi na jej bezpecnosti a nechcem aby sa nieco stalo. Aj vdaka svojej povahe je idealny terc. Ako jej mam vysvetlit, ze ma byt opatrna a chranit si sukromie?
Existuju 2 filmy o tom, ako z pridavania veci na siet mozu ludom znicit zivot- jeden je Circle (kam moze viest zivot na sieti) a jeden je Knock-Knock s Keanu Reevesom. A na reakciu, ze vsak ju nikto nesleduje, by som odpovedala, ze nikdy nevie, komu v hlave prepne a sledovat ju zacne, az dokym ju neodkradne/neznasilni/neunesie na prostituciu ci nebude stalkovat. (eu komisia ma aj na nete vyvesene zavrazdene nezname zeny "jane doe", ktore sa aj po 30-40 rokoch kriminalistom nepodarilo identifikovat-tiez len cestovali cez eu-ukazala by som jej aj tuto stranku) . A vzdy by som jej opakovala, ze co je raz na sieti, uz vzdy na sieti ostane a ona nikdy nevie, ako sa svet zmeni a kedy jej to kde a ako bola bude na pritaz v zivote. Viem, ze je to unavne, ale isla by som dookola s dohovaranim tiez ako verklik, mozno by jej to raz zaplo🫣🫣🫣🫣
@vanilkovazmrzka storky ale aj tak budu na insta pre vsetkych nie?
@mimka1402 to ze musi zdielat kazdy prd som uz rozchodilo. Sak ako pisu, je dospela, nech si robi co chce ale dufala som ze dokaze pochopit aspon nejake zaklady bezpecnosti. Divim sa ze este nezverejnila cely svoj obciansky.
@mimka1402 teba si tak nasiel na internete? Ci inde ste sa zoznamili?
@milkyg myslim ze je to obycajna zavislost na socialnych sietach. Ako som pisala tym ze nema kamaratky ze je to nejaky pokus zaujat a mysli si ze tym zapadne medzi svoje rovesnicky.
@petrofka Pisat nevie. To nie je jej salka kavy. Ja milana poznam ale to uz je ina uroven. Velakrat som jej aj poslala rozne blogy/vlogy, kontakty na mladych ludi/rozne skupiny co takto ceestuju nech sa prida, nech najde kamosov cestuju spolu ale to nechcela
@autor Je evidentne, ze svoju sestru nemusis. Nezaujima ta jej bezpecnost, ale rada na nu nakydas. A suhlasim, taka zaostala asi nebude, ked sama cestuje. Proste pre mna si uplna zumpa, v kazdom pripevku pridavas, v com dalsom je neschopna. Mozes sa hanbit
Ale skor mam pocit, ze si troll
@natalka13 mas velmi naivnu predstavu. Na kolegynu sa tak zavesil byvaly kolega. Ani spolu nepracovali, kazdy na inom oddeleni a on ju zacal sledovat, zrusila vsetky siete, jeho aj vyrazili, do prace a z prace ju vozil manzel/ dokonca policajt. Uplne mu preplo a ona bola z toho na prasky. Dala vypoved a odstahovali sa. Nikdy nevies kedy komu zaharasi
@mircalla prosim ta netrep. Ja som sem prisla po rady ako jej vysvetlit aby bola opatrnejsia a nie kydat ako pises. Co by som z toho mala? Keby si poznala ju aj mna bolo by ti trapne ako sa mylis. Uz sa prosim nevyjadruj. Dakujem
@mircalla a aky mam potom dovod to riesit? Potom by mi to asi malo byt jedno nie? Dokonca by som jej to mala aj priat nech sa jej nieco stane nie? Aby som mohla povedat ze ja som to hovorila. To si myslis? Fakt na hlavu si.
... Teba sudičky zrejme tej zadubenosti tiež neušetrili.. ešte pridali kvapku závisti ,arogantnosti a jedu.. normálne začínam sestru ľutovať
@mircalla tak hlavne ze ty si chrumkava
@miskakyska prosim ta vies mi poradit ako s nou komunikovat? Nie?
Kup jej na narodeniny nejaky spomienkový pamatnik, kde moze naliepat fotky :D Ked vravela, ze si orbi fotky kvoli spomienkam( na sashe najdes krasne )
Teraz co si vsimam, ci ma clovek 15,25,40+ , je osial vo vytvaraní svojich kadejakých fotiek a dokonca videii (pri niektorých cumim , ze ako to niektorí dokazu, ) z nejakých výletov, denných zazitkov
Vždy si vravím, aka bola dobra doba , ked nikto o nikom nic nevedel, kde sa vyskytuje, co robi, kedy sportuje, kedy obeduje , kedy je na dovolenke, kedy pije latte ...
Poradit sestre, je dobre. Ale nie si jej mama. Zial, ona sa rozhodla, nedala si povedat a musi niest nasledky. Pol miliona na fb ma priatelov? Ved tolko nema ani fico.Neprehanat zase. Zvelicujes
Ono je "pekne" kydat na sestru. Keby si bola moja sestra a takto ma ponizujes na intetnete, sestrou uz nie si...(bez ohladu n to ci je pravda na tvojej strane alebo nie)
ALe co si spravila pre to, aby sestra nebola sama? Sla s nou niekedy aj na ten výlet? Hoc kde?
Pekne je frflat na iných , ale podat pomocnu ruku to nie....Možno by prestala riesit pocit menejcennosti pridavanim fotiek a vazila si viac sestru partacku
@vevesh dakujem
pises ze ju niekto prepadne vo vlaku lebo si ku vyciha na zaklade foto na IG, nato reagujem, tak tu neplet kolegynu🙈
kolega na plasenie kolegyne nepotrebuje soc.siete.
trochu sa odosobni zo zavisti voci sestre!
ved cestuj aj ty.
@fantaghiro21 kupila som jej digitalny ramik aby jej ukazovalo hocikedy rozne fotky (nepouziva), kupila som jej externu pamat aby o svoje spomienky neprisla, na narodeniny dostala go pro kameru od nas. Ja chapem ze je to pre nu dolezite, viem ze rada cestuje, vela si z miest pamata, ja uznavam jej odvahu sa sama takto vybrat do sveta ked nevie ani poriadne jazyk. Chcela som len poradit ako jej vysvetlit kde su hranice toho co zdiela. Ako som uz spominala ona zdiela aj to aky financny obnos ma so sebou.
Myslim ze som toho spravila pre nu vela. Ked sme boli s muzom sami tak sme ju vela bravali na vylety, na lyzovacku do talianska. Lenze teraz uz mam deti, ona ma 27 ja o 8 viac a jednoducho uz ju nemozeme vsade vlacit. Ani do auta sa nezmestime. Mam svoj zivot a nezijeme ani v rovnakej krajine. A ak 27 rocna baba nema ani jednu kamaratku asi nebude chyba vo vsetkych naokolo.
Nejdem tu rozpisovat ako dovolenky s nou dopadnu, to by som dostala iny naklad a navyse ja som sa sem neprisla na nu stazovat. Dufala som len v nejake rady a tipy ako jej mozno otvorit oci aby bola obozretnejsia v tom co zverejnuje.
@autorka nie, ked mas na ig sukromny profil, storky vidia iba followeri, pripadne vies storky skryt aj pred konkretnymi followermi, alebo si vytvorit zoznam close friends, a tam si vybrat len zopar ludi, ktori mozu vidiet storky. Potom ked sa pridava storka, tam sa tusim voli moznost, ze ci chces zverejnit pre followerov alebo pre close friends
@natalka13 to bol priklad ako lahko sa moze na teba niekto zavesit ze ani nevies ako. Ja jej naozaj nemam preco zavidiet. Ak to ze sa niekto stara o vlastnu sestru beries ako zavist nieco zle musi byt v nastaveni vasej rodiny.
Docitala som si diskusiu. Chapem , ze sa bojis o sestru, si nahnevana. Ale tvoje reakcie hovoria za vsetko.
Pisat o niekom ( @mircalla ) ze je na hlavu,ze je niekto chrumkavy, len preto, ze ti vyjadril nazor, tak sa naozaj necudujem, ze sestra mozno este viac na truc bude nasrata, urazena, ublizena a este viac bude zdielat fotky...To proste niekedy ludia robia, ked si nevedia priznat chybu.Len by si si možno mala aj ty priznat chybu, ze si s nou nejednala pekne
Ked si bola slobodna , brala si ju na dovolenky. Ako si porodila deti,asi sa tiež s nikým nestretavas, ked nemas cas ani sestru ?
Ako je vas sposob komunikacie? ako dohovaras? Cez intetnet? To tiez nie je moc vhodna komunikacia..
NA to, ze nemas na nu cas, sa jej sparas do zivota, co ma robit a co nie..
Skus to zobrat z inej strany.. ISt s nou na vylet /clovek nechce od teba každý vikend) Ked rada cestujej, urcite nebude problem, aby vycestovala aj za tebou, nemyslis???
Ty sa mi zdas vies akurat tak kydat, ohovarat. To proste ludia robia. Frflu na iných, ohovaraju, okydavaju, ale pomocnu ruku nikdy neprilozili k dielu
@fantaghiro21 pozri ja si nemyslim ze som povinna brat svoju sestru na dovolenku len preto ze ona nema s kym ist. Ale uz som povedala ze toto nie je predmetom temy. A neprisla som sem riesit nase vztahy. Takze ak nemas viac k teme asi to mozme uzavriet.
@mircalla zrazu? Ako vies ze zrazu?😀 vymenovala som 3 veci za 30 rokov a to uz je zrazu vsetko.🙈 och boze dalsia najmudrejsia.
Ma 25 a kazdy rok chodi do zahranicia.....
Tu si ju bravala roky na lyzovacky a uz ma sestra 27rokov
Nezijete v rovnakej krajine, tak ju nechaj zit.
@natalka13 tym ze sa jej snazim vysvetlit co zdielat na internet a co nie ju nenechavam zit? Kedysi zdielala celu moju svadbu, ked sa mi narodilo prve dieta tiez. Mala som pocit ze prisla len aby sa s nim mohla odfotit a dat na net ze je teta. To bolo prve co urobila. Ale uz konecne pochopila ze si neprajem aby zverejnovala moje deti. Teraz som len chcela aby si davala na seba pozor. Necakala som ze dostanem pucung za to ze si robim o nu starosti.
@mircalla tak ja neviem, najprv som zla lebo sa staram do nej, potom som zla lebo sa o nu nestaram dost a neberiem ju so sebou na dovolenky.
Co je podla teba pohrdave vyjadrovanie?

Az taka zadubena nebude, ked cestuje sama. Ze nema priatela? A to je povinnost?
To su ine co tu nevedia ani aky doklad na cestovanie treba a ze ich je....
Urcite nik ju nepojde do vlaku hladat a znasilnovat alebo nepobezi do Zurichu cakat ju pred vlak 🙈
Je to jej vec co vesia na net. Ty si ju upozornila, ona je dospela robi co chce.