Ako jej vysvetliť, že zdieľanie fotiek je rizikové?
Baby, moja sestra je z tych zadubenejsich. Ma 25 rokov a kazdy rok chodi na niekolko dni na vylet do nejakeho europskeho velkomesta. Aj vdaka svojej povahe a mentalnej vybave (strasne sa hanbim ze to tak pisem) nema priatela ani kamaratku. Chodi sama. Vzdy a vsade. Co ma ale stve je, ze vsetko musi vesat na internet. Kedy odide z domu, cestovny listok kde je vidiet vsetko (napr aj cislo spacieho vozna), kde bude byvat atd. Proste kazdy vrah (s nadsazkou) si pozrie jej storku a ma ju ako na tanieri.
Nedokazem jej vysvetlit ze taketo spravanie je nebezpecne a uz duplom ked cestuje uplne sama. Ona mi na to povie ze ale ved ju aj tak nikto na tom instagrame nesleduje. A ked sa spytam preco to teda zdiela tak aby mala spomienky. Tak jej hovorim ok tak ale aspon to tam daj spatne nie hned v sekunde. Ale ze to uz nebude aktualne🤦♀️ ze nema frajera s ktorym by sa o zazitky podelila tak to dava na net.
Prosim vas, ako na nu? Som starsia sestra, zalezi mi na jej bezpecnosti a nechcem aby sa nieco stalo. Aj vdaka svojej povahe je idealny terc. Ako jej mam vysvetlit, ze ma byt opatrna a chranit si sukromie?
@fantaghiro21 ok, konkretne ty si mi zrovna nijak neporadila a mam pocit ze si ani necitala co som pisala (inak by si sa nepytala dvakrat to iste) ale ok. Pekny den
" tak ja neviem, najprv som zla lebo sa staram do nej, potom som zla lebo sa o nu nestaram dost a neberiem ju so sebou na dovolenky.
Co je podla teba pohrdave vyjadrovanie?"
Vies pochopit a rozlisit "A "od "B "?
Priklad :
Svojho manzela v zivote len za vsetko pucujes? Nepochvalis, nevenujes mu cas, stale len kritozujes?Ke dho kritizujes prskas na neho ako na sestru ci tu clenky? Alebo vies kritiku, nespokojnost vyjadrit aj s laskou? Nie je kritika ako kritika...
ak by si ho len pucovala a ani nezakopla, nevenovala mu cas, sex, rozvedie sa s tebou.
nieco podobne plati aj na vztahok sirsej rodiny.
Ale nikto ti nevravi, aby si jej robila charitativnu sluzbu, a nahradzala komplex, ak nema ziadnych priatelov- to asi nemas ani ty, ked nemas cas ani na sestru, lebo deti... . Je o nieco horsia ako ty? Alebo na kamaratov mas cas a na sestru nie?
Velmi dobre chapes co som ti radila- ved si aj argument na to mala, nerob zo seba sprostu a nechapavu. Ale ako reagujes na iných, necudujem sa ze ta ma sestra v zadnej casti tela...
Áno máš úplnú pravdu, tvoja sestra sa správa, slušne povedané, extrémne neobozretne. Možno si sa tu nejak dotkla takých čo tiež nevedia rozoznať a znížiť riziko. Tými útokmi na teba sa snažia takéto rizikové správanie normalizovať, čo teda spoločnosti moc neprospieva, aj preto som si povedala že tiež sa pridám na stranu - toto nerobte. So sestrou ti pomôcť neviem, zrejme sa budeš musieť nejako vnútorne obrniť ty. Niečo ako žena pilota alebo vojaka. Buď to nepríde alebo príde a treba byť pripravená pomôcť a nezrútiť sa.
Možno ti trochu pomôže, že ľudia sú ešte viac neobozretní ohľadom kyberbezpečnosti, takže sa kriminalita presunula tam. Ale nie každý má na to bunky, niekto vždy "pracuje" aj manuálne. A nie je tak veľa medializovaných prípadov ktoré by dali odstrašujúci príklad.
@fantaghiro21 ale prosim ta ved ja tu riesim jeden jediny problem ktory spolu mame a to je jej prehnane zdielanie a tu zrazu vsetky viete ake mame vztahy. Odkial vsetky svoje domnienky mas? Toto si uplne mimo. Ma tu vykreslujete ako zavistliveho netvora len preto, ze chcem aby si davala na seba pozor? To je smutne.
A ak sa o nej nevyjadrujem v tejto oblasti najmilsie je to prave preto ze ma to stve a ze mam o nu strach a nemozem si pomoct. Zrejme je to tazke na pochopenie.
@minimie dakujem, vies, so sestrou je to tazke. Okrem ineho je strasne naivna a doverciva. Mysli si ze sa nemoze nic stat, ze nikto jej nic nespravi (tolkokrat sa popalila a nepoucila ale v inej oblasti). Asi by som sa len mala spoliehat na to ze kazdy si do zivota iste veci pritahuje a ked ona nemysli na to zle tak sa jej aj samo zlo vyhne.
ty to nechces a nevies pochopit a ja ti chcem dobre poradit.Ale beries si vsetko osobne. Si prehnane jesitna a na vsetkych tu vybuchujes ,ako keby sme z teba spravili netvora .
ved ti tu vacsina uznala , ze sestra hazarduje a riskuje so svojim zivotom. Nie je to z jej strany zodpovedne a spravne.
Vsetko beries prehnane a zvelicujes , prehnane vybuchujes na iných...
Vsetko so vsetkým suvisi, Pristup k iným. Ked ta niekto ohovar, skritizuje, možno tvoji znami , s ktorými netravis cas, nepestujes vztah, kývnes rukou a neberies si ich kritiku k srdcu.. To plati aj o tvojej sestre. Este raz, no na co by si brala k srdcu tvoj pucing?
@fantaghiro21 ale ja neviem preco mate pocit ze ju len kritizujem. Hovorim, riesim to s nou uz x rokov. Vysvetlovala som jej to, prosila som ju, dohovarala, davala som jej priklady a argumenty ale ano, aj som jej vynadala lebo uz fakt v zufalstve som sa neovladla. Ale nic nezabralo.
Ale ja nemam pocit ze mi radis. Ty sa miesas do vztahu mojej sestry a mna. Ale ty o nas nic nevies.
@mircalla ved mi daj priklad. Mimochodom je ironia ze poukazujes na to ze niekomu usla pointa ked evidentne pointu mojho prispevku si tiez absolutne nepobrala
Keď sa popáli, tak sa naučí. Zbytočné je ju riešiť, aj tak ide po svojom
Podľa mňa to nie je závislosť od sociálnych sietí,ale to,že nemá nijaký okruh svojich priateľov,známych,to jej bije na gebuľu a potrebuje sa ukazovať 🤷proste ako malé decko,ktoré sú vynucuje pozornosť....ale sestra nemyslí na následky 🤷
Preco riesis nieco x rokov? Na co? stale ta to bavi? stale musis hadzat hrachom o stenu? Ked niekto neprijme tvoju radu parkrat ok, ale stale? Vycitas , ze sa miesam do vztahu teba a tvojej sestry- a medzi vami je co? len telekomunikacny urad ci ako? Ked mas o niekoho zaujem, tak je to co? Ked sa o niekoho bojis , o jeho bezpecnost,co je to? to nie je zaujem o druheho = vztah? Ahaaa, tebe nejde o dobro pre mnu,ty vlastne medzi vas ani city ani nic nedavas Ty si musis vydobyť aby bolo po tvojom, aj o zem sa hod teda.
To, ci tvoju sestru niekto prepadne, znasilni ci vykradne je uz jej maslo na hlave. Poradit si poradila, ale neustale sa niekomu sparat do zivota ,dobiedzat, neustale naliehat, nerob zo seba pre nu matku....Je dospela, musi sa bud popalit alebo prist sama na to, ze neiktore zalezitosti maju aj svoje pravidla.Ale musis aj jej rozhodnutie respektovat. Ja som ti poradila ist na to psychikou, dobrom, nie palicou. Ale ocividne si rovnaka ako ona. Neporadis si, si jesitna a hned sa urazas
Tolko k tomu ...
Na zaver-uz ti nic neodpisem, lebo to nema pri tebe zmysel,radu si nehladala.
Ak funguje x rokov na zdielani svojho sukromia , a este ju nikto nevykradol, neznasilnil, nepredal na organy, tak asi nebude ta tvoja sestra až taka medialna star ?! (samozrejme nikto neschvaluje jej pohnutky)
@sisska96 veru tak, ale toto nejak autorka nevie pochopit, ked nechce inu radu....
Nedavaj svoje strachy na nu. Vies o tom, ze skor sa stane nieco takym ludom, ktory sa boja a myslia na to ako takym co si životom preplávajú. Slova maju moc a ty na nu davas vela zlého takymito rečami a článkami. Ona ma co to pocestovane a ma svoje skusenosti, ver tomu.

prisla si po radu, radu si dostala- odmietla si pochytit problem z inej strany- ni len kydat a pucovat sestru. Ale ked pride k lamaniu, ruky prec davas...
tak ako ty nie si povinna ju brat na dovolenky, tak ani ona nie je povinna ta pocuvat a posluchat. nie je tvoja dcera .
Ak si robis o niekho starost, a zalezi ti na nej, tak sa jej budes venovat aj v tom inom smere. Nie len kritikou... Ked by ja dostavalalen kritiku, a ziadny zaujem, cas, tak ta poslem do teplych krajin. len tolko...Na co potom pises do diskusie , ked nevies prijat radu???Ty si neprisla po radu. ty si prisla kydat....