icon

Ako na manžela, ktorý nechce komunikovať.?

6. sep 2025

Ako na manžela, ktorý nechce komunikovať. Radšej povie, že chce rozvod, než aby riešil problémy a konflikt a len aby mal pokoj. Ja som ten typ, že by som nešla spať pohádaná, chcela by som všetko mať vyriešené ideálne hneď, on vie ísť aj týždeň nahnevaný, ignorovať ma, povedať že to nechce riešiť a nebaviť sa so mnou.
Viem, že jeho rodičia, rozvedení, to mali tiež tak, že otec bol takýto vyhýbavý a mama skôr kričala na neho už z frustrácie, že nekomunikoval - toto iste máme my, lenže ja nechcem prísť do toho bodu ako oni.
Ako dlhu mu dať priestor? Ako ho postrčiť ku konverzácii? Ako vydržať ten čas, kedy on vážne nechce a každý môj pokus situáciu len zhoršuje? Ja som až paralyzovaná, ledva viem jesť alebo niečo robiť, je mi z toho úplne zle a nepáči sa mi to, čo jeho prístup so mnou ako človekom robí.

Strana
z3
tenerifka
6. sep 2025
@anonym_autor

No v poslednom čase je to také napäté aj mimo konfliktu, povedzme cca od začiatku roka, ale inak sa teda vieme o hocičom porozprávať, máme podobný zmysel pre humor. Nemáme veľmi spoločné koníčky a skôr chodíme na výlety než dovolenky, ale za seba môžem povedať, že s ním rada trávim čas, rada sa o neho starám, on sa o mňa tiež (neviem či rád, ale stará), aj o domácnosť, ale len keď sa mu chce a uzná teda za vhodné, že áno - čo z môjho pohľadu je až keď už naozaj by bola zem špinavá, koš by pretekal alebo smrdel a nebola by jediná čistá šálka či lyžička. Alebo teda keď ho vyslovene poprosím a chce sa mu.
Keď nemám chuť na sex je vidno že nie je spokojný ale nevyčíta mi nič ani mi to nepredhadzuje - max vtedy, keď sa hádame a snaží sa nájsť akoby muníciu, ktorou by mi ublížil v tej chvíli. A má teda také vlny, kedy chce byť aktívny a spoločenský a barskam chodiť a potom kedy zas by naozaj doslova a do písmena celý deň prespal a vstane len na WC alebo cigaretu.
Keď má vypité tak teda to vie byť riadne hnusný, on nie je ten veselý typ ale skôr depresívno-výbušný. A to niekedy aj za triezva on vie vyletieť na takých somarinách, až niekedy nechápem, ale nedrží ho to dlho.
Teda toto, čo máme teraz je jedno z najdlhších období, čo bol takto.

@anonym_autor autorka, daj si perom na papier, preco s nim si. Co ta drzi pri cloveku, ktory ti sposobuje taketo negativne pocity a trapenie....

anonym_3a57b2
6. sep 2025
@telefon00

Viem ťa pochopiť... on ťa moze milovať, ale teraz je uzavretý. Je to bežný chlapsky stav, že sa takto uzavrú. Ak mu chceš pomôcť...nie sebe ale jemu. Musíš ho pochopiť. Zisti ci nemá niekde problém, s jeho rodinou, v práci, či ho neťaží úver, zdravotný problém...vyhorenie, kríza veku...miesto kde bývate...môže to byť aj viac veci naraz.

@telefon00 aké zlaté rady... Skús to vysvetliť môjmu mužovi, ktorý už niekoľko dní nekomunikuje kvôli tomuto, opíšem... "Kúpil čokoládu, syn (13r) ju zjedol. Bežne syn čokolády nejedáva, tato mu chutila bola taká mal 50g. Muž nahnevaný, že mu nenechal ochutnať. Tak mu hovorím, on nevedel, že aj ty chceš, veď ideš do obchodu určite ju ešte budú mať. Jeho reakcia: no zas som tu ja za debila, najlepšie nič nahovoriť a byť ticho." A to je len taký vrchol ladovca- totálna blbosť, a už mám toho fakt za 30rokov totálne plné zuby.

tenerifka
6. sep 2025
@anonym_3a57b2

@telefon00 aké zlaté rady... Skús to vysvetliť môjmu mužovi, ktorý už niekoľko dní nekomunikuje kvôli tomuto, opíšem... "Kúpil čokoládu, syn (13r) ju zjedol. Bežne syn čokolády nejedáva, tato mu chutila bola taká mal 50g. Muž nahnevaný, že mu nenechal ochutnať. Tak mu hovorím, on nevedel, že aj ty chceš, veď ideš do obchodu určite ju ešte budú mať. Jeho reakcia: no zas som tu ja za debila, najlepšie nič nahovoriť a byť ticho." A to je len taký vrchol ladovca- totálna blbosť, a už mám toho fakt za 30rokov totálne plné zuby.

@anonym_3a57b2 najlepsie je nemiesat sa medzi manzela a deti, lebo z toho vyjdes zla ty, ale na to postupne prides aj sama. Nech si to vydiskutuju medzi sebou....

anonym_2f3267
6. sep 2025
@anonym_3a57b2

@anonym_3a57b2 tak muz s nizkym cukrom tesiaci sa na cokoladu ktoru kupil a nenasiel tomu by som sa pratala z cesty 😅 max.by som.mu podstrcila napr. lyzicku medu.
U nas sme to vyriesili a muz ma svoje sladkosti osobitne. Take tie na ktore sa vyslovene tesi a fakt ich tam chce najst. Tam mu nikto nejde. No a potom mame krabicu s volne dostupnymi, su tam aj take ako ma on bokom, ale s tymi nerata. Tie sa jedia ako kto pride.

svetlonos
6. sep 2025
@telefon00

Viem ťa pochopiť... on ťa moze milovať, ale teraz je uzavretý. Je to bežný chlapsky stav, že sa takto uzavrú. Ak mu chceš pomôcť...nie sebe ale jemu. Musíš ho pochopiť. Zisti ci nemá niekde problém, s jeho rodinou, v práci, či ho neťaží úver, zdravotný problém...vyhorenie, kríza veku...miesto kde bývate...môže to byť aj viac veci naraz.

@telefon00
on ma nevyrueseny problém z detstva a (ne) potvrdenia v láske od rodičov, okrem iného.
Autorka kankan na ušiach môže skákať a nič nedosiahne.

anonym_3a57b2
6. sep 2025
@anonym_2f3267

@anonym_3a57b2 tak muz s nizkym cukrom tesiaci sa na cokoladu ktoru kupil a nenasiel tomu by som sa pratala z cesty 😅 max.by som.mu podstrcila napr. lyzicku medu.
U nas sme to vyriesili a muz ma svoje sladkosti osobitne. Take tie na ktore sa vyslovene tesi a fakt ich tam chce najst. Tam mu nikto nejde. No a potom mame krabicu s volne dostupnymi, su tam aj take ako ma on bokom, ale s tymi nerata. Tie sa jedia ako kto pride.

@anonym_2f3267 má sladkosti habadej v krabiciach veru. Toto nebolo o čokoláde, iba zámienka, aby mohol akože "oprávnene" predlžovať svoju urazenosť, alebo ani neviem ako to nazvať. Takých veci "ako čokoláda" je neúrekom. Hlavne, aby sa nemuselo komunikovať.

anonym_3a57b2
6. sep 2025
@tenerifka

@anonym_3a57b2 najlepsie je nemiesat sa medzi manzela a deti, lebo z toho vyjdes zla ty, ale na to postupne prides aj sama. Nech si to vydiskutuju medzi sebou....

@tenerifka nevydiskutuje, on nevie komunikovať ani so synom. Tá čokoláda, bola iba zámienka, aby predlžoval ticho. Vekom to ide prudko dole jeho ochota komunikovať a riešiť "problémy".

yosi
6. sep 2025

@anonym_autor Podľa mňa by ste si mali prehodiť telá aby to správanie vás dvoch sedelo

autor
7. sep 2025

Neviem, ci som sprabila dobre, ale vcera podvecer, kym bol v praci som odisla k mame, poslala som mu len kratku spravu, ze odchadzam lebo musim premyslat a vratim sa zajtra. Musela som to pre seba spravit, inak by mi asi preskocilo, ale ked som to spravila naposledy, mala som zase vycitky, ze som odisla a ako rychlo by som na neho zabudla, ze on nikoho nezaujima a pod. Ale toto viem, ze bola vtedy cista manipulacia a dostal sa mi tym do hlavu, lebo aby som sa ja bala odist k mame akoze... je mi z toho nanič, včerajšok som skoro cely preplakala, lebo som sa uz nastavovala na to, ze ideme od seba, ze neni v tomto ina cesta, ked on prosto naozaj nechce ani komunikovat ani nic. Na jednej strasne sa mi ta predstava na zivot bez tych jeho zachvatov paci, no na druhej sa toho velmi bojim a je mi za vsetkym luto.

autor
7. sep 2025

A teda ešte doplním, že si tú správu ani neotvoril, asi aby som videla, ako veľmi mu na mne záleží.
Trochu ma štve, že vlastne dosiahol čo chcel a to ten svoj pokoj a klud, kým ja sa tu môžem utrápiť a neviem na celú situáciu prestať myslieť.
Bolo by ine, keby som naozaj nieco spravila, za co by bol nasrny, ale ked on vlastne sa hneva na moju reakciu na jeho chybu a ocakaval, ze to prejdem len tak, ze v pohode, aby sa necitil zle, ze to posral a uz mu je lahsia cesta aj rozvod, nez komunikacia, toboz priznanie si chyby a nejake ospravedlnenie...

tenerifka
7. sep 2025
@anonym_autor

A teda ešte doplním, že si tú správu ani neotvoril, asi aby som videla, ako veľmi mu na mne záleží.
Trochu ma štve, že vlastne dosiahol čo chcel a to ten svoj pokoj a klud, kým ja sa tu môžem utrápiť a neviem na celú situáciu prestať myslieť.
Bolo by ine, keby som naozaj nieco spravila, za co by bol nasrny, ale ked on vlastne sa hneva na moju reakciu na jeho chybu a ocakaval, ze to prejdem len tak, ze v pohode, aby sa necitil zle, ze to posral a uz mu je lahsia cesta aj rozvod, nez komunikacia, toboz priznanie si chyby a nejake ospravedlnenie...

@anonym_autor no tak dalsi krok je na tebe, ci vydrzis, alebo sa zase podvolis a das mu tym vlastne za pravdu.
Tymto vnutornym trapenim si mozes uhnat vaznu chorobu, to nie je sranda. A preco? Ma vtaka zo zlata? Ci je milionar? Naco ti ho treba?

anonym_6489d2
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takže ti je asi jasné, čo máš robiť ďalej

romiada
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mne toto príde tak ,ze tvoj chlap proste nemal dokončený výchovný proces u rodičov a ty v tom nechtiac pokračuješ. Dostala si sa do pozície jeho matky a on tvojho syna. Ty kričiš, on sa pred tebou "zatvára do detskej izby" ( obrazne povedane) - mlčí, zdrhne, opije sa, ignoruje Ta. Mate taky závislý vzťah trochu. A pravdepodobne aj Ty musíš na nejakom chorom vzorci v sebe zapracovať, inak by si tohoto chlapečka malého nevyzreteho už dávno poslala k vode. Doma keď sa Tvoj oco sfucal, Ty si ako dieťa reagovala ako? Spomínaš si?

tenerifka
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_22e677 tak ja po nom kricim az uplne v zufalstve. Vacsinou sa snazim mu dat ten priestor co potrebuje, hovorim s nim kludne, len ja aj ked cvcem sa s nim bavit pokojne a vysvetlit si vsetko civilizovane, on proste sa ofukuje, prevracia oci... "boze zas?!" Alebo si zapne serial a ignoruje ma. Ja sa snazim mu vyjst v ustrety ale toto co robi posledne je uz aj pre mna neunosne a ako pisala pani vyssie ano, ja som velmi dlho hrala podla jeho pravidiel, lebo to mam ja zas z domu, ze okolo muza opatrne, moj oco je tiez tazka povaha a neda sa s nim lahko hovorit ale ja som nepocula nasich zeby sa niekedy vyslovene hadali, kricali. Riesili zrejme pokojne ale riesili

@anonym_autor inak este ma zaujalo toto, ak je niekto chuj, tak sa to nazyva "tazka povaha"....

autor
7. sep 2025
@romiada

@anonym_autor mne toto príde tak ,ze tvoj chlap proste nemal dokončený výchovný proces u rodičov a ty v tom nechtiac pokračuješ. Dostala si sa do pozície jeho matky a on tvojho syna. Ty kričiš, on sa pred tebou "zatvára do detskej izby" ( obrazne povedane) - mlčí, zdrhne, opije sa, ignoruje Ta. Mate taky závislý vzťah trochu. A pravdepodobne aj Ty musíš na nejakom chorom vzorci v sebe zapracovať, inak by si tohoto chlapečka malého nevyzreteho už dávno poslala k vode. Doma keď sa Tvoj oco sfucal, Ty si ako dieťa reagovala ako? Spomínaš si?

@romiada hm, ja som sa mu vseobecne dost vyhybala, pamatam si, ze som sa ho bala, lebo on veci riesil bitkou, velkym krikom.

eliska13
7. sep 2025
@anonym_autor

@earlgrey
@tykat
Ma zakazane pit - ano zakazane, pretoze mal a ma provlemy s alkoholom. Opil sa "lebo chcel" v meste s nejakou randou pani, ktoru pozna ako zakaznicku z byvalej prace".. ja som v zufalstve a frustracii volala jeho mame, ktora to s nim tiez riesila a jeho nasralo takro velmi to, ze som to nepresla mlcanim, nezobrala som to v pohode a "zas som mu len rozkazovala"....

@anonym_autor rozved sa pije a nevie komunikovať prijať kritiku a uvedomiť si chyby.Nie je schopný zodpovednosti.On si ide svoje a ty nejes a trápiš sa?Zobuď sa manipuluje s tebou.

autor
7. sep 2025

No teraz som zistila, ze si googlil podnajmy... videla som to, takze naozaj. Asi to predsa nie su manipulacie ale mhsli vsetko vazne 🤷🏻‍♀️

gribka1
7. sep 2025
@anonym_autor

No teraz som zistila, ze si googlil podnajmy... videla som to, takze naozaj. Asi to predsa nie su manipulacie ale mhsli vsetko vazne 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor To ti dalo celkom odpoveď, ako veľmi o teba stojí.

sova7
8. sep 2025
@telefon00

@telefon00 toto nie je ok. Toto je naucene chovanie z domu a jemu vyhovuje je to vyhýbanie sa riešeniu on si drží svoju bublinky na okolie s....a a je to pasívna agresivita

ahhola
8. sep 2025
@anonym_3a57b2

@tenerifka nevydiskutuje, on nevie komunikovať ani so synom. Tá čokoláda, bola iba zámienka, aby predlžoval ticho. Vekom to ide prudko dole jeho ochota komunikovať a riešiť "problémy".

@anonym_3a57b2 ako takito jedinci funguju v robote... Pokial nie je sam v rusni a musi spolupracovat vo dvojici...

anonym_10a5de
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kolko ste spolu, naco si bral "zenu na krk" ked potreboval len svoje idiotske ticho, neriesit, ak tak len sam seba...a nemoze v tom byt baba, kde sa oralne unavi a ty doriesis zvysok, panstvo len povie po okoli, ze to ty si vas "rozvratila" potrebou nejakych dialogov furt💦

anonym_3a57b2
8. sep 2025
@ahhola

@anonym_3a57b2 ako takito jedinci funguju v robote... Pokial nie je sam v rusni a musi spolupracovat vo dvojici...

@ahhola v robote komunikuje normálne, aj keď tam je to určite tiež na nejakej úrovni cítiť. Robí ako živnostník po celej Európe projekty. Ale rodina je proste iná sféra "komunikácie", tu idú z človeka von všetky detské traumy a zažité vzorce z rodiny. Však toto sa rieši dnes snáď už v každom vzťahu.

Strana
z3