Ako nájsť komunitu pre alternatívny životný štýl?
Ahoj🙂, viete mi prosím poradiť skupinu na FB, iných soc.sieťach alebo reálne združenie ľudí atď.co existujú iným než materialistickym spôsobom života? Proste niečo čo sa vymyká konzumu a davovému spôsobu života? Niečo netypické pre dnešný životný štýl, možno nepochopené. Alebo nejaké nasmerovanie na ľudí, ktorí žijú možno velmi jednoducho, netypicky, su možno terčom výsmech ale im to vyhovuje, sú šťastní a spokojní? Alebo aj ľudia, ktorí zanevreli na dnešný systém, napr.zdravot.? Prosím, zdržať sa posmešných komentarov🙂❤️. Ďakujem 🙂. Naozaj len k veci.
@mondolina to viem, tv nepozerám už dlho a nebudem sa ospravedlňovať za to, že chcem niečo za pár drobnych predať na bazare a FB. A kúpiť za to niečo dieťaťu obratom.
@mondolina a zrejme si nepochopila pointu, tu nejde o tv a mobil. Moje 12 ročne dieťa mobil nemá a nechce, tv vobec nezapiname a ja mobil používam, ale len na to podstatné.
pozri, časom ľudia do nášho života prichádzajú, odchádzajú. Meníme sa aj my = vekom, skúsenosťami, okolnosťami. Nie je možno úplne správne stavať "vysoký múr" okolo seba. Napr. ja= tiež nesympatizujem s mnohými vecami, ale neutekám pred nimi, neskrývam sa, lebo... každý deň mi "niečo príde do cesty" A dokážem žiť zdravo, šťastne a v mieri s tabletom, wifi, autom, HBO, zákazníckou kartou do Metra. Ono mi to má slúžiť, ja som pánom situácie a viem pracovať a ovládať život s výdobytkami doby.
Ak sa však niekomu narodí dieťa s prirasteným mobilom na dlani, áno smutný pohľad, ale, ich život, ich dieťa. Áno, aj to dieťa raz vyrastie a bude člen spoločnosti... Neťahám si však na seba všetkých neduhy sveta.
veď len odpovedám na to čo píšeš...že chceš žiť bez tv a mobilov.
tak čo hneď skáčeš.
ináč aj teraz si na mobile nie? 🤔
@mondolina áno som, hľadám pomoc. Volanie o pomoc. Ďakujem za porozumenie.
Ľutujem, že som pridala príspevok, raz za sto rokov..... Nuž...naozaj sa nečudujem, že ľudia sa stránia inych. Ale ďakujem za príspevky k veci❤️
Na FB je skupina rodové statky
@jaroe ďakujem, pozriem.
@jamimo ano, pokiaľ to ty ovládaš, je to v poriadku. Ale, čo ak to začne ovládať teba? Ja napr.mám problém, ak mi nedokážu vydať z hotovosti v predajni. Človek si povie.... Chudera zaostalá, nech použije kartu. No nechcem. Mám a jednoducho nechcem. Platí u nás stále hotovosť? Platí. A dokiaľ platí, dovtedy ju budem používať.
Odkiaľ si?
rozumiem, že nechceš...
Filozofická otázka sa mi natíska : Dokedy to vieš ovplyvniť? Lebo raz to možno príde a nebudeš mať na výber 🤷♀️
Ja si myslím, že karty sú rozdané a proste ten vývoj nezastavíš.
@macilka západné slov.
@jamimo však to mj nedává spávať
@autor v lepšie zásobených novinových stánkoch mávajú mesačník Doma v záhrade a v ňom pravidelne bývajú články o slovenských rodinách žijúcich v súlade s prírodou.
A aj toto je jedna rodina, ktorá má k prirodzenému spôsobu života blízko už veľmi dávno
https://kraj.sk/
existuje taká múdra myšlienka...
Bože, daj mi pokojnú myseľ, aby som prijal veci, ktoré zmeniť nemôžem. Daj mi silu, aby som zmenil veci, ktoré zmeniť môžem. A daj mi múdrosť, aby som rozlíšil jedno od druhého.“ — Svatý Tomáš Akvinský
Mňa zaujala (iba zvedavosť), FB skupina, volá sa "Off Grid Living & Survival", su tam aj diskusie, ako a z čoho vyžiť, ak sa odstrihnu od siete.
A nie až také radikálne, ale myslím si, že máš myslí niečo podobné je napr. Mladý párik z HU, ktorí nechali doterajší Full mestský život, kupili si farmu, ktorú postupne zveľaďujú, začali v malom. Žijú v jurte, a sú veľmi sympaticki, ona má aj profil po anglicky "prettyshepherd" na instagrame.
Velmi ti drzim palce...napisem to velmi.jednoducho...ale akokeby si bola ja 😀 nech najdes vnutorny pokoj a zazemie, kde to dosiahnes...aj ja som sa zbavila toxicity okolo mna..a to je velky krok vpred...drz sa 🖤🤎💜🩵💙💚💛
Ahoj. Máš FB?
Autorka: nenechaj sa znechutiť, je nás veľa ktorí tvoríme "nový svet" a stále viac ľudí sa pridáva. Všetko je to o mravčej práci, malých krokoch. Aj v tých nových komunitách nie je všetko ružové a ideálne. A netreba sa fixovať, že to musí byť ako za "čias starých mám". Naši predkovia sa riadne namakali, aby sme boli tam, kde sme. Momentálne nedokáže byť človek sám sebestačný. Možno nejaké väčšie komunity, by to dokázali. Na FB je tých skupín strašne veľa "Rodové statky", "z dvora do dvora" , "Domáca výroba, permakultúra, ekologické stavby, sebestačnosť", skupiny domškolákov. Veľa ľudí sa snaží vymaniť zo systému...
@janettdamian odpovedala si autorke za mňa. Tiež som chcela podobne stránky odporučiť.
Alternativne? Ved si vytvor vlastny nazor, daj dokopy poziadavky ake mas a podla toho ya zadefinuj do nejakej 'skupiny' ludi. Pretoze nenapisala si nic konkretne. Cize kludne ti mozem aj dat link na spolocenstvo ludozrutov.
Takze sa vyjadri poriadne a nebudes dostavat posmesne komentare.
@rebrambora boze.....
Moja sestra s muzom zacinali na Zajezovej. V okoli Zajezovej su lazy, isli tam, teraz su na dalsich lazoch nedaleko. Maju svojich kamosov tam, maju fajn komunitu, im to vyhovuje.
Toto je presne to, po čom túži manžel. A jeho sestra s manželom tak aj žijú, na lazoch v hore ale normálne pracujú, keďže bez peňazí to nejde. Autá nejazdia na vzduch, ani poistky sa nezaplatia samé 🙂 Obyčajné auto sa tam v snehu či blate nevyškriabe. A na pešo je to hooodne šlapania a aj jesť a piť musia.. Ale veru rada tam chodím.
Ja si tiež tak viem predstaviť existovať, ale až keď deti vyrastú 🙈 exmanžel by takéto dačo neprežil, keby vezmem deti mimo sveta 😁 a tiež je to inak blízko Novej Bane, tam je veľa tých lazov.
@tiumen áno, Nová Baňa a okolie je na alternatívny život ako stvorená, milujem to tu 🌾🤍
Z tých fb skupín skús ešte: alternatívní bydleni (maringotka, mobilheim, kontajnerové domy )
Pripadne rôzne rainbow family komunity, ale to už sú naozaj hippie
Ak túžiš spoznať ľudí ktorý zmýšľajú podobne ako ty skús v lete festivaly,
- letná slávnosť na sekierskych lúkach ( býva to v júni na Zajezovej)
- Drienok (pri Martine)
- Healing festival (v cechach)
@lujza123 ďakujem
@janettdamian ďakujem 🍀
@niqua ďakujem

@jamimo áno, ja sa snažím ísť týmto smerom. Len je ťažké ak človek nemá spriaznenú dušu. Ja som postavila múry okolo seba pre "nič nehovoriacich, priam toxických ľudí", aj keď boli dlhoroční známi. No, sú inde už. A ja tiež.Nehnevam sa na nich. Idú svojou cestou ale ja tiež. Preto hľadám niekoho, kto je filozofiou ako ja. Proste nejaký nový smer. Ľudí, podobného názoru. No, viem, že to pôsobí divne 🙂. Nech.