icon

Ako nastaviť hranice s príliš priateľským kolegom?

4. apr 2024

Ahojte. Pracujem na manažérskej pozícii v prevažne mužskom kolektíve. Problém je v tom, že mám sociálnu fóbiu (beriem AD, na psychologa veľa času nezostáva). Vyčerpavaju ma ľudia a celkovo mi robí problém sa "socializovať". Pracujem na tom, ale sú také dni, že som totálne vyčerpaná...
Do toho jeden "dotieravý" kolega, ktorého správanie mi úprimne lezie na nervy. Je až príliš priateľský, volá má na kávu, sladkosť...chce mi veľmi pomôcť, keď riesime nejaký problém. Je to na mňa už príliš. Mám ho rada ako kolegu, ale neviem ako si nastaviť hranice... Viem, že asi nemá ideálny vzťah, ja som vydatá a mám deti. Neviem ako mu naznačiť, ze mi ten jeho záujem miestami prekáža. Nechcem ho uraziť... Riešil niekto niečo podobné?

Strana
z3
alickapusinka
4. apr 2024

Tvoj kolega je normálny píšeš správa sa tak ku všetkým. Takže v ňom chyba nebude si myslím nejde ťa volať na rande ak by sa ku kolegom správal zlé a k tebe dobre tak pochopím ale ON je ku všetkým rovnaký. Zbytočne to dramatizuješ čo ťa pozýval na rande ak nie tak načo je informácia som vydatá však ON asi vie že máš rodinu. Ak by sa TI vnucoval na rande a máš rodinu je iné ale ak je priateľský tak žiaden problém povedz mu s plných pľúc tak to pochopí. Sú ľudia rôzny introverti , extroverti, rôzne povahy. Normálne si mu mala povedať Fero, Jano, Jožo pozri sa nechcem sa s tebou rozprávať neobťažuj má. Nie som kamarátsky priateľský človek ale namiesto toho aby si mu to na rovinu povedala asi máš obavy ako zareaguje. To je jeho problém začne sa TI vyhýbať pre teba lepšie. Možno si s teba robí srandu aj to môže byť. Tak ako si TY robíš srandu tak aj ON.

gribka1
4. apr 2024

@mircalla Veď sú aj etcké kódexy, ale ja neverím, že všade platia. Skôr to chcela ľudsky ukončiť. Ale to sa asi nedá.

autor
4. apr 2024

@alickapusinka no práve. Či to zas ja prišlis nedramatizujem. Lebo som introvert a on nie tak mi prídu tie reakcie také čudné od neho. Sama neviem, som z toho zmätena...nechcem robiť z komára somara

autor
4. apr 2024

@mircalla takto drasticky by som to nechcela riešiť. Myslím, že by sme si tým narušili opravovne vzťahy. Skôr tak nejako asertivne bez urážky a zlého zámeru dať najavo, že tak toto mi teda nie je príjemne.

gribka1
4. apr 2024

Veď buď viac vnímavá a pri každom pokuse viac daj najavo, že toto nie. Kým si nebudeš istá, že ide o niečo viac.

megg1
4. apr 2024

Ano, normalne mu to povedz. Asi sa mu pacis, ale s prejavmi naklonnosti prehana.

autor
4. apr 2024

@megg1 alebo si robí zo mna srandu lebo vidi, že som introvertnej povahy... Možno sa na mne dobre baví

alickapusinka
4. apr 2024

Ja si myslím že si robí srandu vieš prečo preto lebo ako môže normálny kolega povedať dám TI teraz pusu. Však to je nezmysel. Mne to príde ako že si robí s teba srandu lebo vidí že si možno tichá nevýrazná. Normálny človek chlap ak vie že žena je vydatá určite to možno bolo spomenuté tak sa nechová tak že dám TI pusu. To je si myslím sranda. Ja robím v kolektíve že okrem mňa jednej kolegyne a 48 chlapov. S toho 2 vedúci a riaditeľ podniku ale nikdy neboli medzi chlapmi žiadne narážky také somariny že tu sa niekto zlé vyspal tak áno ale žiadne nikdy som od kolegu nepočula dám Ti pusu. A podotýkam sú tam rôzny chlapi vekovo. Aj veľa mladých slobodných, zopár rozvedených. Takže si myslím že možno vidí že aká si dajme tomu nerada rozprávaš a chce a chce a naschvál to robí. To je môj názor. Nereaguj na neho zbytočne a vyhýbaj sa mu.

autor
4. apr 2024

@alickapusinka áno presne toto ma napadlo.
Ja som až príliš precitlivena a všetko analizujem...

mircalla
4. apr 2024

@autor Tak v tom pripade bud odmerana a eliminuj kontakt s nim...snad si domysli. Pokial nie, uz by som s nim hodila rec. Ja mam takych kolegov, ale nejako neriesim, proste to ignorujem, pripadne sa na tom zasmejem. Nie som manazer, nie som zadana, som skor extrovert, neberiem to vazne. Ak ti to vyslovene vadi, treba nastavit hranice

autor
4. apr 2024

@mircalla ďakujem ❤️

megg1
4. apr 2024

Ved to musis sama vediet zhodnotit predsa. Z mojho pohladu si nemyslim, ze dospely chlap ma potrebu si robit srandu, skor si vie predstavit vzrusujuci vztah a mozno aj nieco viac.

unicornlady
4. apr 2024

Mne by jeho poznámky vadili.
A to, že si vydatá, je na tom ešte horšie, predsa. Mal by mať rešpekt voči tomu.
Ohradzuj sa stručne (aby si nemyslel, že to robíš len zo srandy) a dôrazne:
"Tieto poznámky sú nevhodné".
"Neželám si, aby si ma vyťahoval z porady, ak skutočne nič nepotrebuješ".
"Som vydatá, na kávu s tebou nepôjdem".
"Naozaj si neželám, aby si ma objímal".
"Pozri, sme kolegovia, chcem mať s tebou dobrý kolegiálny vzťah. Ale týmto správaním narúšaš môj osobný priestor a mne sa to nepáči".

lija22
4. apr 2024

tiez si myslim, ze kolega je viac priatelsky, lebo sa mu pacis. No proste nemoze si pomoct ale samozrejme, ked ho odplasis aspon s tebou nebude stracat cas. Najblizsie ked ta zavola na kavicku, by som povedala dobre jozko, lebo tiez sa s tebou potrebujem rozpravat. No a piovies, ze si rozpravala o nom muzovi a ze on tvrdi, ze ta bali a nepaci sa mu to. Tak ak je to pravda, nech prestane lebo moze nastat nemila konfrontacia.
btw so ziadnou kolegynou si sa o nom nebavila? nikto si nevsimol, ze ma k tebe blizsie?
Mne inac jeho spravanie pride mile

aandrea9
4. apr 2024

Normálne mu povedz, že ti to jeho vtieranie vadí. Chlapom treba po lopate. A nech sa s tým vysporiada ako vie. To už nebude tvoj problém. A k tomu vyruseniu z porady...to si ako dovolí keď tam sedíš so šéfom a musíš tam byt? On je dementny alebo drzý? Toto by si moje podriadené nikdy nedovolili. Nabudúce... teraz nemám čas, ak si ho nájdem ozvem sa a vyriešime. Bodka. Teba možno vycerpavaju ľudia iba preto, lebo nevieš povedať nie a na rovinu 🤔 škoda, že na psychológa nemáš čas.

svetlonos
4. apr 2024

Normalne mu povedz, ze mas muza a deti, teda na kavu s nim chodit nebudes. Ani vo firme. Chces sa sustredit na pracu. Povedz mu, ze nevyhlafavascspolocnost, po pracovnej stranke si mila a normálna a kava tam uz nespada. Keby ma zavolal od sefa z rozhovoru, povedala by som, ze to urobil naposledy! Nemusi ta mat kazdy rad, kasli na neho pokial je dilino. A ak fakt po tebe ide, tak si zasluzi take schladenie, ze nazdar! Ty si vydata matka a iniciativu nevyvijas. Ale su dilinovia, ktori zle chapu kolegialitu, ci ked si k nim mila ako ku ostatnim.

rozculena
4. apr 2024

to si mu mala povedať nahlas,aby odpálil...

rozculena
4. apr 2024

@lija22 milé?fuj veď je slizký jak slimák

katka700
4. apr 2024

Autorka skus zmeniť trochu správanie:
Z porady by som sa vytiahnuť nedala, nereagovala by som alebo povedala čas kedy môžeme riešiť jeho problém.
Pozvanie na kávu by som nebrala ako že s tebou chce byť sam, pekne nahlas by som povedz "super nápad poďme cely tím pokecame".
Dali by som ti pusu - ako reagovať? Asi hysterickym smiechom proste že si to pochopila ako žart.

mqkm
Autor odpoveď zmazal
mircalla
5. apr 2024

@mqkm Stupidne

nisia
5. apr 2024

Ja by som povedala ze vezmem aj manzela a deti.

natiblaskova
5. apr 2024

Konkrétna veta: manželovy by sa to nepáčilo a hotovo

petronela1985
5. apr 2024

@natiblaskova to by som mohol vysvetliť po svojom, že záujem by bol, ale má zábrany, lebo je vydatá. Chlapi sú v tomto skutočne z inej planéty. Mám takých kolegov, ešte k tomu staršie ročníky, ale ego v stratosfére. Každá z nás by ich chcela podľa nich 😂 že je tam značný generačný rozdiel, je pre nich vedľajšie 🤦 tu fakt nič iné autorke príspevku nepomôže ako dôrazne sa ohradiť. Áno, trochu si pánko pofrfle, že kolegyňa je netýkavka, ale to je len a len jeho problém. V konečnom dôsledku strápňuje sám seba.

petronela1985
5. apr 2024

@autorka podľa popisu si nemyslím, že si z teba ten kolega srandu robí, keď ti trepe o objímaní a bozkávaní, tak určite sa mu veľmi páčiš. Tak skúša. Trapo trápny.

Strana
z3