icon

Konkurenčná doložka v práci: Čo to pre mňa znamená?

Včera o 13:15

Prišla mi nová pracovná zmluva a je tam aj konkurenčná doložka.
Úprimne, zaskočilo ma to. Nejde o žiadnu top manažérsku pozíciu, normálna práca v obchode. Píše sa tam, že po skončení pracovného pomeru nemôžem určitý čas pracovať u konkurencie.
Neviem, či je to bežná vec, ktorú dávajú do zmlúv len tak, alebo si mám dať pozor. Nechcem robiť problém ešte pred nástupom, ale zas nechcem podpísať niečo, čo ma potom obmedzí.
Riešili ste to niekto?

tykat
Včera o 13:21

Navrhla by som, ze konkurencnu dolozku podpisem po skusobnej dobe.
Neviem preco by si sa im mala nejako zavazovat ked este ani nevies ci tam ostanes. To mi pride zbytocne.
Alebo si vyziadaj doplnit ze sa to nevztahuje na ukoncenie prac.pomeru v skusobnej dobe uz ci z tvojej strany alebo zo strany zamestnavatela.

autor
Včera o 13:24
@tykat

Navrhla by som, ze konkurencnu dolozku podpisem po skusobnej dobe.
Neviem preco by si sa im mala nejako zavazovat ked este ani nevies ci tam ostanes. To mi pride zbytocne.
Alebo si vyziadaj doplnit ze sa to nevztahuje na ukoncenie prac.pomeru v skusobnej dobe uz ci z tvojej strany alebo zo strany zamestnavatela.

@tykat Toto mi vôbec nenapadlo, ďakujem. Hlavne tá skúšobná doba mi príde ako dobrý bod, lebo fakt ešte neviem, či tam vôbec ostanem ja alebo či si sadneme navzájom.

billy_jean
Včera o 13:25

Konkurenčná doložka musí byť dohodnutá písomne, platiť len pre konkurenčnú činnosť,
byť časovo obmedzená (max. obdobie 1 roka), byť odplatná, a teda zamestnávateľ ti za jej dodržiavanie poskytne peňažnú náhradu. Bez finančnej kompenzácie by takáto dohoda nedávala zmysel a neobstojí ani legislatívne. Ty sa vzdáš určitej slobody výberu, zamestnávateľ ti to finančne vykompenzuje.

anonym_347bd1
Včera o 13:33

Robim vo firme, kde charakter prace je taky, ze ta konkurencna dolozka ma zmysel. Na druhej strane, este sme ju nikdy neuplatnili a ked kolegaovia odchadzali a vedeli, ze idu "kam nemaju", normalne sme sa pisomne dohodli, ze ju neuplatnime, nikto sa vo vacsine pripadov nechce rozist v zlom. A este jeden uhol pohladu, komu sa kvoli radovemu zamestnancovi (bez urazky, nemyslim to nijako dehonestujuco), chce ist do pripadneho sudneho sporu a uz duplom, ak je to tak ako pises, ze ziadna specializovana praca, potravinovy retazec atd.

anonym_a4229d
Včera o 13:34
@billy_jean

Konkurenčná doložka musí byť dohodnutá písomne, platiť len pre konkurenčnú činnosť,
byť časovo obmedzená (max. obdobie 1 roka), byť odplatná, a teda zamestnávateľ ti za jej dodržiavanie poskytne peňažnú náhradu. Bez finančnej kompenzácie by takáto dohoda nedávala zmysel a neobstojí ani legislatívne. Ty sa vzdáš určitej slobody výberu, zamestnávateľ ti to finančne vykompenzuje.

@billy_jean zmysel by síce nedávala, ale " legislatívne", čiže právne je v poriadku. Zmluva by bola podpísaná slobodnw, vážne, bez nátlaku s tým, že strany obsahu zmluvy porozumeli a na znak súhlasu ju podpisujú. 😀

billy_jean
Včera o 13:38
@anonym_a4229d

@billy_jean zmysel by síce nedávala, ale " legislatívne", čiže právne je v poriadku. Zmluva by bola podpísaná slobodnw, vážne, bez nátlaku s tým, že strany obsahu zmluvy porozumeli a na znak súhlasu ju podpisujú. 😀

@anonym_a4229 83a Obmedzenie zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru
(1) Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu, najdlhšie jeden rok, vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter.
(2) Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť obmedzenie zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru, iba ak zamestnanec v priebehu trvania pracovného pomeru má možnosť nadobudnúť informácie alebo znalosti, ktoré nie sú bežne dostupné a ich využitie by mohlo privodiť zamestnávateľovi podstatnú ujmu.
(3) Ak obmedzenie zárobkovej činnosti dohodnuté v pracovnej zmluve je väčšie, ako to vyžaduje potrebná miera ochrany zamestnávateľa, môže súd záväzok zamestnanca podľa odseku 1 obmedziť alebo zrušiť.
(4)Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi primeranú peňažnú náhradu najmenej v SUME 50 % PRIEMERNÉHO MES. ZÁROBKU zamestnanca za každý mesiac plnenia záväzku podľa odseku 1. Peňažná náhrada je splatná vo výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, a to za predchádzajúce mesačné obdobie, ak sa nedohodlo inak.
(5) Zamestnanec a zamestnávateľ sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť na primeranej peňažnej náhrade, ktorú je zamestnanec povinný zaplatiť, ak poruší záväzok podľa odseku 1. Suma peňažnej náhrady nesmie presiahnuť celkovú sumu peňažnej náhrady zamestnávateľa dohodnutej podľa odseku 4. Suma peňažnej náhrady sa primerane zníži, ak zamestnanec splnil svoj záväzok sčasti. Zaplatením peňažnej náhrady záväzok zamestnanca podľa odseku 1 zanikne.

muchotrafka298
Včera o 14:11

Hlavne konkurencna dolozka je platena, cize dostanes financnu kompenzaciu, vo vopred dohodnutej vyske, aby si nesla ku konkurencii.
Vobec by som nic take nepodpisovala, ked by tam nebola tato kompenzacia a urcite nie v skusobnej dobe.

anonym_3a4bba
Včera o 14:14

No ja som pracovala na živnost, konkurenčná doložka bola na 2 roky. Nič neplatili. Ešte že som potom podnikala v niečom inom a nechýbala mi. Ale keby som chcela pokračovať v odbore tak prúser, musela by som vynechať 2 roky.

bobbula
Včera o 15:31
@anonym_3a4bba

No ja som pracovala na živnost, konkurenčná doložka bola na 2 roky. Nič neplatili. Ešte že som potom podnikala v niečom inom a nechýbala mi. Ale keby som chcela pokračovať v odbore tak prúser, musela by som vynechať 2 roky.

@muchotrafka298 kompenzácia predsa nemusi byt v zmluve, pokiaľ nie je, postupuje sa podľa zákona, teda ma dostať 50%

@anonym_3a4bba čítala si ten zákon? Mala si od nich žiadať rok platiť kompenzáciu, alebo to súdne vymáhať. Ved si si plnila záväzok a rok si v tom odbore nepracovala.

To už je chyba ľudí, že netrvajú na svojich nárokoch a dodrziavani zákona.

anonym_90ace9
Včera o 15:37
@bobbula

@muchotrafka298 kompenzácia predsa nemusi byt v zmluve, pokiaľ nie je, postupuje sa podľa zákona, teda ma dostať 50%

@anonym_3a4bba čítala si ten zákon? Mala si od nich žiadať rok platiť kompenzáciu, alebo to súdne vymáhať. Ved si si plnila záväzok a rok si v tom odbore nepracovala.

To už je chyba ľudí, že netrvajú na svojich nárokoch a dodrziavani zákona.

@bobbula veď na ňu sa nevzťahuje zákonník práce ona bola samostatná podnikateľka a nie zamestnanec ktorého chráni ZP

ale ak chcel zákazník exkluzivitu aby svoje služby poskytovala iba jemu a 2 roky potom neposkytovala služby inému zákazníkovi, tak jej mal tie 2 roky zaplatiť, mali si to dohodnúť v obchodnej zmluve

anonym_0b23f8
Včera o 15:45

Konkurenčná doložka sa nedá len tak vymáhať, že ti zamestnávateľ v zmluve zakáže aby nepracovala u konkurencie po skončení pracovného pomeru. Môže ťa iba motivovať, že ako to neurobíš, tak ti po vypršaní nejakej doby (napr.rok) zaplatí nejakú odmenu. U nás takto "odmenovali" managerov, ktorí odišli a potom čakali aj rok na tučné odmeny

bobbula
Včera o 15:48
@anonym_90ace9

@bobbula veď na ňu sa nevzťahuje zákonník práce ona bola samostatná podnikateľka a nie zamestnanec ktorého chráni ZP

ale ak chcel zákazník exkluzivitu aby svoje služby poskytovala iba jemu a 2 roky potom neposkytovala služby inému zákazníkovi, tak jej mal tie 2 roky zaplatiť, mali si to dohodnúť v obchodnej zmluve

@anonym_90ace9 aha, áno, prečítala som si to ešte raz.. najskôr som to pochopila inak. Tak to teda nerozumiem, aká konkurenčná doložka na živnosť? (žeby švarcsystém🤔).. ale v poriadku.

anonym_70dff5
Včera o 15:51
@anonym_0b23f8

Konkurenčná doložka sa nedá len tak vymáhať, že ti zamestnávateľ v zmluve zakáže aby nepracovala u konkurencie po skončení pracovného pomeru. Môže ťa iba motivovať, že ako to neurobíš, tak ti po vypršaní nejakej doby (napr.rok) zaplatí nejakú odmenu. U nás takto "odmenovali" managerov, ktorí odišli a potom čakali aj rok na tučné odmeny

@anonym_0b23f8 “…nedá sa len tak vymáhať” Pozri, pokiaľ sa v pracovnej zmluve dohodnú na primeranej peňažnej náhrade, ktorú je zamestnanec povinný zaplatiť, tak to môžu aj vymáhať.

anonym_0b23f8
Včera o 16:50
@anonym_70dff5

@anonym_0b23f8 “…nedá sa len tak vymáhať” Pozri, pokiaľ sa v pracovnej zmluve dohodnú na primeranej peňažnej náhrade, ktorú je zamestnanec povinný zaplatiť, tak to môžu aj vymáhať.

@anonym_70dff5 To sa môžu rovno súdiť a to je ťažko vymožiteľné z ich strany 🙂

anonym_70dff5
Včera o 17:09
@anonym_0b23f8

@anonym_70dff5 To sa môžu rovno súdiť a to je ťažko vymožiteľné z ich strany 🙂

@anonym_0b23f8 áno, prečo ťažko?

anonym_0b23f8
Včera o 17:20
@anonym_70dff5

@anonym_0b23f8 áno, prečo ťažko?

@anonym_70dff5 Lebo žiadna bežná firma (píše o obchode) sa nebude roky súdiť a platiť si advokátov s mizivou možnostou výsledku. ( Súdy stoja celkovo viac na strane zamestnancov ako firiem). Jej by sa stačilo brániť, že u žiadnej konkurencie nepracuje, že daná spoločnosť sa venuje aj iným obchodným činnostiam a teda v tomto segmente nie je konkurenciou. Dokazovať by museli oni a to je problém, ona by len odpinkávala. A ako by dokázala ta firma, že pracuje u konkurencie? Je tam niekde konkrétne napísané, že v ktorej konkrétnej spoločnosti sa nesmie zamestnať? Táto celá formulácia služi skor na vystrašenie niekoho.

hefo
Včera o 17:54

Čo je to "normálna práca v obchode"?

Pod tým si môžem predstaviť pokladníka v hypermarkete, ale aj obchodného zástupcu, ktorý dohaduje predaj rotačných uňuchátorov za milióny...

hefo
Včera o 18:01

Inak, jeden známy kedysi dávno robil obchodného zástupcu firmy, čo predávala nejaký stavebný materiál alebo šróby alebo čo to bolo. Rozišli sa v zlom, a nastúpil u konkurencie. Keďže s nákupcami zákazníkov dlhé roky budoval osobné vzťahy, nerobilo mu problém pretiahnuť z nich veľkú časť opäť k sebe, keďže tie konkurujúce firmy sa zas až tak sortimentom a cenami nelíšia.

To je prípad, kedy konkurenčná doložka má pre firmu zmysel (on ju zjavne nemal), lebo ten odíduvší obchoďák môže urobiť stratu zisku oveľa väčšiu než tých 50 % alebo i viac platu, čo by mu museli platiť. A za ten medzičas už tie osobné vzťahy so zákazníkmi vyblednú...

tykat
Dnes o 04:38
@anonym_3a4bba

@anonym_3a4bba ak pracujes "na živnosť" tak sa na teba predsa nevzťahuje zákonník prace, nie si zamestnanec, takže ani nemôžeš dostať náhradu mzdy.