icon

Ako obnoviť dôveru vo vzťahu po klamstve?

28. jan 2025

Partnerovi som vždy verila. Väčšie problémy sme nikdy nemali, no nikde to nie je dokonale. Nie dávno sa stala jedna vec, pred ktorou som ho ešte upozornila, že budem mat problém ak sa v tej veci zachová určitým spôsobom. Sľúbil, že to tak nebude a ja som bola rada, že mu na mne záleží. Nejdem písať čisto pre zvedavcov o čo šlo, pretože to nie je podstatne. Už len z dôvodu, že každý mame inú mierku na to čo nám vadí/ nevadí, je to pre každý vzťah veľmi individualne a dolezite je v každom prípade len to, aby to bolo odkomunikované partnermi čo v tomto prípade bolo ešte predtým, ako sa to stalo. Mala som nárok aby mi to prekážalo a on si bol toho vedomý, proste dal svoj slub.
Verila som mu ako aj zvyčajne ale nejakou náhodou sa stalo to, že som dostala chrobáka do hlavy, pretože niečo nevychádzalo ako malo. Spýtala som sa ho na to a on povedal, že je to tak ako mi aj povedal vtedy. No všetko nasvedčovalo skôr opaku. Povedala som mu , nech sa radšej prizná kým to zistím a bude v mojich očiach vyzerať naozaj zle, nehovoriac o dôvere.

Nejak sa to ututlalo prešli dni, lebo pochopiteľne počas dňa mame aj iné veci na starosti. Ale mne to nedalo, lebo ma to naďalej trápilo. Rozhodla som sa vziat to do svojich rúk a zistiť to sama, cez inú osobu kde výsledok bol zaručený a bolo to buď-alebo. Samozrejme sa mi potvrdilo to, že ma oklamal.

Som aktuálne dosť nešťastná, pretože to nie je klamstvo zo zabudnutia či niečo take. Sľúbil niečo predtým, oklamal ma keď som už šípila ako to je a sama som musela zistiť. Neviem čo robiť, čo si myslieť, v čom všetkom ma mohol oklamať celu dobu čo som mu verila. Keby to zostalo pri tom, že mu len verím a spoľahnem sa na to čo povie, dodnes by som pravdu nevedela a on by sa tiež spoliehal na to, že mu verím a môže teda urobiť čokoľvek …

Ja sa pýtam, je tu chyba vo mne? On sa ohrádza tým, že nemám ku nemu dôveru no čo v tomto prípade je ta dôvera? To čo píšem vyššie, že veriť keď niečo povie pritom to je inak? Mal možnosť mi dokázať, že slub dodrží a neurobil to. Nebolo to nič, čo by bolo take dolezite a skôr to pre nás partnerský život bolo nežiadúce. Urobil to lebo chcel a v tom čase na mna vôbec nemyslel ..

Ma budúcnosť v takomto prípade fungovať s človekom naďalej a spoliehať sa na jeho ,,dôveru?,,

sasa1310
28. jan 2025

ak je to len priateľ, bez žiadnych záväzkov, ja by som sa rozišla. Ja by som nedokázala a ani nedokážem žiť s človek, ktorý by ma klamal

pralinka25
28. jan 2025

chapem to. je jedno v com to bolo. dovera v haji.

rozculena
28. jan 2025

klame ťa pre teba v dôležitých veciach.Smutné.
Môj ex mal na to názor,že on ma neklamal,že on mi len hovoril,čo som chcela počuť......tam sa potom nabaľovalo klamstvo jedno na druhé,lebo len pri jednom to nikdy neostane,,,

kikush182329
28. jan 2025

Ach ale su tu zienky zbytocne zvedave 😅
Nieco slubil, nedodrzal, este aj oklamal, ze dodrzal. Za mna ak tomu chces dat sancu, daj, ale uz vzdy budes rozmyslat ci mozes verit.

autor
28. jan 2025

@kikush182329 áno je mi to uplne jasne že zvedavosť 😂 lebo pointa z toho tak či tak kričí. A máš úplnú pravdu , možno som potrebovala aby mi to niekto napísal hoci to sama viem

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

Mozno by si mala verit tomu, ze ked to “nieco” spravi po svojom a nie tak, ako nadiktujes ty, bude to v poriadku alebo to teba jeho alebo vas spolocne neohrozi.
Viac sa k tomu vyjadrit neda pokym nepovies o co ide

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

A ano zalezi na tom ci slo o malickost. Kazdy klame. KAZDY. Takmer na kazdodennej baze.

viestta
28. jan 2025

Nehnevaj sa, ale je sakra rozdiel ci kupil nehnutelnost a tebe tvrdil, ze nie alebo bol s kamaratmi na pive a tebe tvrdil, ze je v robote.
A mozno ti klame pernamentne, ked aj z malickosti robis anticku tragediu. V sebeobrane. Zamysli sa aj ty nad tym, ze ci je nutne mat o vsetkom informacie a nedoverovat jeho usudku, nenechat mu slobodnu volu v rozhodovani

kikush182329
28. jan 2025

Vela zien tu ma nizsie poziadavky na partnerstvo. Ale ak si ty nastavena na vyssiu doveru v partnerstve, nenechaj sa zahnat do ustupu. Ak ti na tom velmi zalezalo a on zamerne narusil tvoju doveru, uz to nikdy nebude dobre.

lindous
28. jan 2025

Za mňa je tiež jedno, čo to bolo, nemal sľubovať, keď to nevie dodržať, ale komunikovať o tom, hľadať možno kompromis ak sa dá a ak už dačo pototo, tak sa priznať… toto, že nedrží slovo a klame by mi vadilo.. či by som to dokázala nejak prekusnut a bola ochotná na tej dôvere znova pracovať už záleží od toho čo konkrétne a ako veľmi vážne by to bolo

biba_18
28. jan 2025

“On sa ohrádza tým, že nemám ku nemu dôveru”… nemusí sa ohrádzať - veď ju nemá- a sám dokazuje že právom… u mňa by mal veľký problém - a je jedno či je to blbina podľa niekoho ale nie - slúbil ti to a porušil to aj keď vedel že pre teba to dôležité je…

zuzanita1609
28. jan 2025

Je zlé,že ti klamal,ale asi pre vyššie dobro,aby si z toho nebol zbytočný problém,ak nič zlé s ňou nerobil. Prípad...keby to bola sestra jeho najlepšieho kamaráta a kamarát ho volal,aby mu prišiel domov pomôcť pilit drevo. Tá dotyčná tam býva a on šiel len so zámerom pomôcť kamarátovi. A pre pokoj ti radšej povie,že nebol,aby si nerobila zbytočné scénky a pre nič. Uviedla som príklad. Ale mal ti to povedať,to je fakt,ale chápem aj jeho, keďže ani nič zlé neurobil ale vedel,ako by si reagovala.

alickapusinka
28. jan 2025

je rozdiel že ťa oklame že ti na Vianoce nič nekúpil a kupil drahy dar že klamal by kôli Vianociam. A ine je klamať že TI povedal že nestretavam sa s bývalou a po za tvoj chrbat sa s ňou stretol.Opisana nejaka vec a nič konkretne.

stanulienkat
28. jan 2025

Myslím, že celá diskusia je úplne zbytočná, pretože ty si z toho rozrušená a sklamaná. Uplne presne to vystihla @tamitamitami , takže niet viacej čo dodať. Klamal ti predtým (ze to nespravi) a klamal ti aj potom, ked to spravil, respektíve porušil. Nemáš čo riešiť a názory ostatných žien ti už môžu byť úplne ukradnuté. Sklamal a klamal. A je to jedno v čom. Bolo to pre teba dôležité a on tom vedel.

pralinka25
28. jan 2025

a podla mna je uplne jedno ci to bola malickost alebo zasadna vec. pointa je za mna v dvoch problemoch
prvy uplne zakladny ze slubil nieco o com dopredu vedel ze to nedodrzi. prve klamstvo
a potom bol este aj za zbabelca a oklamal znovu ze dodrzal nedodrzany slub.
neviem, za mna nedospele a ubohe.

zuzanita1609
28. jan 2025

@pralinka25 ale čisto teoreticky,ak by mal každý takto striktne dodržiavať svoje sľuby,nie sú rozvody. Nerypem,len konštatujem 😊. Okolnosti sa menia časom a všade.

pralinka25
28. jan 2025

@zuzanita1609 ale tu nejde o to ze sa nieco prihodilo a on to nemohol dodrzat. on vedome slubil nieco o com vedel ze to nedodrzi. neviem mam viac ako 40 a nemam problem svoje sluby dodrziavat a ak fakt sa nieco stane nemam problem normalne povedat ze sa mi to nepodarilo a preco. akoze mam svoje chyby ale toto je uplna blbost zbytocna komplikacia zivota naco by som si to robila.
som uz asi prilis stara ale nechce sa mi vymyslat si, mysliet na to a pamatat si svoje klamstva a este aj sa bat ci sa na to nepride. nebavi ma to nechce sa mi

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanita1609
28. jan 2025

@pralinka25 áno,v tom sa zhodneme a vôbec neoponujem. Určite urobil tú najväčšiu chybu,že nepovedal,keď tam bol a klamal. Mne to len príde také,že ona si dala ultimátum,aby nechodil za žiadnych okolností a keď už sa stalo,už je dôvera úplne stratená.Takto môžme manipulovať svojích partnerov už od začiatku nejakými sľubmi. Keď som povedala,že už nikdy si nezapalim slimku na začiatku vzťahu a po roku som si zapálila po pohrebe otca,už som úplne na odpis aj keď som sa doteraz nepriznala? Nemusel nič zlé urobiť,ale okolnosti ho donútili byť v blízkosti istej osoby, ktorú mu ona zakazovala. Veď ju mohol len stretnúť na ulici a videl by ich niekto a žaloval. Ale sľúbil,že už nikdy v jej prítomnosti. A áno, každý klame,veľa krát sa tomu hovorí milosrdná lož.

vilma7
28. jan 2025

A kto chcel aby on ukončil s dotyčnou kontakt. On sám, alebo si to žiadala od neho ty?
Lebo podľa mňa ten kontakt vôbec nechcel ukončiť, len to nasledoval "zrejme " pod tvojim tlakom, bud...alebo.
Ak to bolo ako píšem, tak je načase sa rozísť a nie veriť na zázrak a ešte dávať podmienky.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanita1609
28. jan 2025

@lonely66 asi preto,že tam má kamaráta a ide mu pomôcť len za tým jediným účelom, pomôcť kamosovi? To ma oznámiť,nech kamoš vyhodí z domu na pár hodín sestru,lebo jeho polovička mu to zakázala? 😁 ved sú azda dospelí ľudia a nie pubetaci. Ale rozoberáme blen čisto hypoteticky. Keďže autorka toho veľa nepovedala. Takže len konspirujeme 😁

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanita1609
28. jan 2025

@lonely66 tie okolnosti , prečo tam bol ale nepoznáme. Vieme len,že tam bol z nejakého dôvodu kvôli 3tej osobe
Tak preto mi to tak prišlo,že je tam niekto,s kým ešte udržuje vzťahy,ale je tam zároveň osoba,ktorá je pre autorku riziková. Celý problém je v tom,že ona mu nedôverovala už pred ultimátom. Čiže celý základ vzťahu na bode mrazu. A keby mal prácu,v ktorej pracuje aj riziková osoba,by mu nakázala zmeniť prácu? Mne to príde také pubertálne. Ak si verím,verím aj jemu. Občas stretávame ľudí z minulosti.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanita1609
28. jan 2025

@lonely66 No keď už tak osobnejšie 😁. No asi je nejaký dôvod, prečo sa rozišli a asi je aj dôvod prečo je so mnou. Samozrejme,že ak už je relevantný dôkaz,tak už by lietali taniere,ale čo získam tým,ak mu veriť nebudem a budem sa trápiť namyšlanim si všelijakých scenárov. Ak by sa autorkyn príbeh stal mojím,len by som sa ho opýtala, prečo má potrebu mi niečo tajiť,ak neurobil nič zlé?. A keby povedal,že pre pokoj duší doma,tak ma vôbec nepozná a cudzí ľudia by nemali spolu zdieľať svoje životy. Vec je tá,v mojom prípade,že ja ho poznám a viem,že by nesluboval nič také,čo nemôže splniť, pretože ľudia sa stretávajú a nikdy nik nevie,čo bude ďalší deň. Ak by zámerne vyhľadával kontakt s bývalou,tak samozrejme,že koniec. Niekedy sú len náhody,ktoré nemusia znamenať tie najhoršie scenáre.

michal_dr
29. jan 2025

@autorka

Dôvera...?

Mám motto: "Dôvera je ako rastlina, ktorá rastie hrozne pomaly, ale vädne okamžite!!!"

Verím, že si porozumela...😉

NIKDY!!!

Vo vzťahu partnerskom, už detto, hoc niť rozuzlíš, hoc vázu zlepíš, nikdy už nebude 100%, vždy tam bude 1% malého škriatka v mysli a je to jednoducho v háji...

Je to v riti, úprimne povedané.. 😕

libusak
29. jan 2025

Neviem, kde je chyba, ked sa ti partner "boji" povedat pravdu 🤔🤷

pralinka25
29. jan 2025

@libusak mozno aj len tam ze nema ciste svedomie a robi co sa robit nema?

vorkola
29. jan 2025

No ja ti odpoviem z mojej skusenosti,ktora bude trosku detailna
kedy,preco za co? mojmu muzovi uz neverim,,a stale sa mi ozyva ten červ nedovery ,co sa tyka mna a manzela.U mna moj manzel spravil velku zradu, ,, ktoru som videla na vlstne oci Nejednalo sa uplny sex,
,ale o bosk, ktory nebol ako priatelsky,, ale bol ako milenecky,,, alebo manzelsky,To som ja videla len raz.a na vlastne oci, (on mna vtedy nevidel) a od vtedy u mna manzel padol na same dno..Boli sme este mlady ,a hovori sa vekom alebo casom sa zahoji No nezahoji.Odpustila mu,odisla od neho, aj s detmi Po rokoch , sme sa znovu dali dokopy, ale ked niekde ide, trebars s chlapmi na kostovku vina,,alebo len tak, akoze kamaratovi do ineho mesta, uz sa to ozyva, co ak ? ,zavolam , nezavolam, je tam , nie je tam a uz sa chcem presvedcit,ale si poviem kaslem nanho, Skratka uz mame svoje roky, deti maju svoje rodiny,kazdy svoje byvanie, a mne to podvedomie sa casto ozyva,ale ja mu o tom nepoviem, S touto nedoverou aspon u mna sa to ani po rokoch neuzdravilo,odpustila ano,ale zabil si moju lasku k nemu natolko,( hoci za to nemozem,,)ze mi na nom vobec nezalezi..A este vela prevela by sa dalo ,ale tato tema je o dovere,....Tak u tvojho ak to bola nejaka malickost,napr.stretol sa nahodou s byvalou a rozpravali sa,,Ale ak to nahoda nebola ,a trebars jej zavolal akoze len tak, tak to je uz porusenie vernosti,aj ked v malom. tak mila slecna teda ked nemas v nom istotu,, co sa tyka vernosti v tvojom vztahu, tak to zkratkej cesty ukonci, Castokrat z maleho klamstva byvaju aj velke lzi, ak si clovek nepestuje svedomie