Ako obnoviť dôveru vo vzťahu po klamstve?
Partnerovi som vždy verila. Väčšie problémy sme nikdy nemali, no nikde to nie je dokonale. Nie dávno sa stala jedna vec, pred ktorou som ho ešte upozornila, že budem mat problém ak sa v tej veci zachová určitým spôsobom. Sľúbil, že to tak nebude a ja som bola rada, že mu na mne záleží. Nejdem písať čisto pre zvedavcov o čo šlo, pretože to nie je podstatne. Už len z dôvodu, že každý mame inú mierku na to čo nám vadí/ nevadí, je to pre každý vzťah veľmi individualne a dolezite je v každom prípade len to, aby to bolo odkomunikované partnermi čo v tomto prípade bolo ešte predtým, ako sa to stalo. Mala som nárok aby mi to prekážalo a on si bol toho vedomý, proste dal svoj slub.
Verila som mu ako aj zvyčajne ale nejakou náhodou sa stalo to, že som dostala chrobáka do hlavy, pretože niečo nevychádzalo ako malo. Spýtala som sa ho na to a on povedal, že je to tak ako mi aj povedal vtedy. No všetko nasvedčovalo skôr opaku. Povedala som mu , nech sa radšej prizná kým to zistím a bude v mojich očiach vyzerať naozaj zle, nehovoriac o dôvere.
Nejak sa to ututlalo prešli dni, lebo pochopiteľne počas dňa mame aj iné veci na starosti. Ale mne to nedalo, lebo ma to naďalej trápilo. Rozhodla som sa vziat to do svojich rúk a zistiť to sama, cez inú osobu kde výsledok bol zaručený a bolo to buď-alebo. Samozrejme sa mi potvrdilo to, že ma oklamal.
Som aktuálne dosť nešťastná, pretože to nie je klamstvo zo zabudnutia či niečo take. Sľúbil niečo predtým, oklamal ma keď som už šípila ako to je a sama som musela zistiť. Neviem čo robiť, čo si myslieť, v čom všetkom ma mohol oklamať celu dobu čo som mu verila. Keby to zostalo pri tom, že mu len verím a spoľahnem sa na to čo povie, dodnes by som pravdu nevedela a on by sa tiež spoliehal na to, že mu verím a môže teda urobiť čokoľvek …
Ja sa pýtam, je tu chyba vo mne? On sa ohrádza tým, že nemám ku nemu dôveru no čo v tomto prípade je ta dôvera? To čo píšem vyššie, že veriť keď niečo povie pritom to je inak? Mal možnosť mi dokázať, že slub dodrží a neurobil to. Nebolo to nič, čo by bolo take dolezite a skôr to pre nás partnerský život bolo nežiadúce. Urobil to lebo chcel a v tom čase na mna vôbec nemyslel ..
Ma budúcnosť v takomto prípade fungovať s človekom naďalej a spoliehať sa na jeho ,,dôveru?,,
No, napríklad, ak bol nejakej kolegyni na narodkach a tebe sa také veci nepáčia a on ti klame, že nebol a zatĺkať, tak by som zrejme prizmurila ocko. Je to lož, ale zrejme išli všetci a nechcel ostať sám. Ťažko radiť, keď nevieme v čom.
@janinah 🤣🤣🤣🤣
Ide o to ako to máš nastavene va hkave Ty. Ak povies muzovi aby zjedok majku a on zje bocikovu natierku a Ty narobis bordel,tak ho radsej nechaj a urob mu tym sluzbu. Ocividne si dost poznacena tym,ci sa stalo Tvojim rodicom. Ty si nikdy v zivote nazaklamala,neurobila si po svojom? Nikxy si nepouzila ani milosrdnu lož? Ktora z vas nezaklamala muzovi kolko stali saty,topanky nakup, kozmeticka ? Kazdy obcas zaklame pre pokoj v rodine.........Ak si dospela do stadia ze uz mu nemozes v nicom verit a do konca zivota by si ho mala zo vsetkeho podozrievat, tak to radsej ukonci. Kazdemu z vas tym pomozes
@martin96321 a co je napriklad milosrdna loz? ze sa tvoja zena raz zacas stretne s byvalim ku ktoremu stale este nema vysporiadane city aj ked je to par rokov ale nepovie ti to aby ta to nesralo?
alebo ze si vypisuje s kolegom? nepovie doma pre pokoj v rodine?
inak nie ja napriklad nepotrebujem klamat kolko stali aty alebo topanky. kupujem si take na ktore mam - nemusim nikoho klamat.
vsetko je totiz velmi subjetivne. zbytocne odsudzujes tymto "tonom" to co nevadi tebe inemu moze. alebo ze by vadilo aj tebe keby sa to tykalo teba. navyse vobec nevieme co sa stalo takze taketo sudy z tvojej strany su uplne irelevantne.
@pralinka25 Ja som na rozdiel od Teba nesudil a nedaval priklady a podvadzani, zahybani ani o nicom takom. Ako si napisala,nevies co tam bolo ale davas mi prednasku ci by som ja toleroval podvod. Normalny, sebaisty ,sebavedomy a vyrovnany clovek nepotrebuje nikomu davat podmienky,nepotrebuje podozrievat a spekulovat.....jednoducho sa zariadi podla situacie. Ocividne moze byt super manzel,otec, moze byt dokonaly ,ale jedna chybicka a leti........parada. To ste vsetky take uprimne,pravdovravne a spravodlive? Matka Tereza by sa cervenala ,lebo bola oproti vam hriesnica
@martin96321 nie nemyslím si ze to čo píšeš je ok a pri novom vzťahu by som to určite už na začiatku chlapovi ozrejmili, že chcem vzťah založený na dôvere a nechcem aby sme sa klamali hoci v malickostiach, pretože potom z toho môže byt kľudne veľká vec. Nikdy som neklamala vo veciach ako píšeš. Príde mi to odveci a nechápem, keď to tak niekto ma. Klamať koľko stali šaty alebo naopak chlap aby klamal koľko mal pív. Sme dospeli, tak konajme ako uznáme za vhodne a znasajme dôsledky. Pravdaže bolo vo vzťahu veľa hádok za rôzne veci ktoré sa nepáčili mne alebo jemu, ale našla som si niekoho pri kom rozhodne nemusím klamať ani v tých drobnostiach.a chcela som to iste, resp dlhu dobu roky to tak aj bolo kým asi neprišlo niečo, kde mu je niečo iné resp iná osoba dôležitejšia ako ja a je ochotný toto podstupovat
@martin96321 nikoho som nesudila. pytala som sa co povazujes za milosrdnu loz. lebo tvoje kriterium moze byt ine ako kriterium trebars autorky a to co som uviedla je priklad.
a vies co? nie nepotrebujem klamat ani v hovadinach ani vo vaznych veciach. nechce sa mi. nemam 15. nebudem si pamatat komu ake klamstvo poviem a potom trpnut aby sa na to neprislo. by mi muselo nacisto sibat.
vies moze byt super manzel aj otec ale kazdy mame urcite hranice a niektre veci su skratka cez obzvlast po tom co to druha osoba o nas vie a napriek tomu to urobi zamerne s vedomim ze hranice prekracuje. je jedno o co ide. ak to je pre teba v pohode ok. poloz si otazku ze je nieco pre teba naozaj dolezite (dosad si co len chces) poprosis manzelku aby to nerobila pretoze ti to ublizuje ona to napriek tomu urobi vedoma si toho ako to vnimas a este ta potom aj oklame. 2x vyhra nie? ale vsak budes sa utesovat ze nabuduce to teda asi uz neurobi .... ale preco by to neurobila ked aj prvy krat to urobila aj napriek tvojmu proseniu? urobi to znova takze vztah bude fungovat ako? tak ze ty si kusnes do jazyka a budes to trpiet? fakt? ok. beriem. kazdy mame veci nastavene inak.
a autorka tu riesi pre nu vaznu vec a nie nejake saty alebo pivo s kamosom.
@pralinka25 1. Nikdy by som od svojej partnerky neziadal nic,co by mi malo vadiť. Mala by sama vediet co môže a čo je už cez čiaru. Je to dospelý človek. 2. Nikdy som nevyticoval hranice co este je normalne a co uz nieje normalne vo vztahu. Sme dospelí ludia. Má rovnakú slobodu aj zodpovednosť ako ja. Ak tu ide o nejake principy a bohvie co,ze bola narusena dovera,lebo dal slub.......Tak nech sa potom drzi slubu ,ktorý dala jemu pred bohom..........ci ten slub uz nieje az taky doležity? Takze tolko k tym hraniciam
@martin96321 cize vsetko ostatne je bezpredmetne a drzime sa len svadobneho slubu. Nie kazdy ma svadbu v kostole. To len pre upresnenie k Bohu.
Nie kazdy vie posudit co je uz cez a ked to ocividne druha polovicka nezvlada taj bravurne ako ty tak co. Nie kazdy vie posudit co je uz cez ciaru ze ano. A ak to teda neposudi spravne tak co? Myknes ramenom a budes sa drzat svadobneho slubu aj za cenu toho ze nieco je proti tebe?
Minule tu bola napriklad tema ze pre jedneho chlapika fajka nie je nevera. Cize ked pre neho to nevera nie je a je to v jeho hraniciach tak partnarka to ma nechat na jeho posudeni a drzat sa slubu? Hovoris ako z ucebnice kde je kazdy zodpovedny a ferovy. Lenze vztahy take nie su. Asi si tu kratko.
Pre mna je dovera vo vztahu klucova. Sucastou tejto dovery je aj to, ze viem, ze mozem partnerovi povedat cokolvek a nebude mi robit sceny, davat ultimata, ci podmienky. Viem, ze som clovek omylny a robim chyby a viem, ze o tychto zlyhaniach sa mozem s partnerom slobodne porozpravat.
Nikdy by som si nedovolila partnerovi hovorit s kym sa moze/nemoze kontaktovat.
Ale nemala by som mu problem povedat, ako sa citim, ked danu osobu kontaktuje.
A potom uz by som nechala na partnerovi, nech osobu kontaktuje alebo nie. A na zaklade toho, ako by sa zachoval, by som podnikla dalsie kroky.
Pisem velmi vseobecne, lebo aj Ty si napisala vseobecne. Ale snad si nieco z toho vezmes 🙂
Na zaver este zopakujem stare overene: zakladom je komunikacia. Aj neprijemny, ale uprimny rozhovor vztahu pomoze.
@pralinka25 Hovorim ako z ucebnice,kde je kazdy ferovy a zodpovedny.......Je to rekcia na niektore vyjadrenia tu........Lebo ocividne tu chodia iba samí pravdovraní,ohladuplní a féroví ludia......Noekto ma problem vidiet kde su nejake hranice....niekto ma problem ze ide urcovat hranice podla seba.......a ze sa ma drzat slubu ktory dala pred bohom? Napisal som to preto,lebo slub je pre nu vraj vsetkym.....inac dovera nula bodov. Skoda len, ze tolerancia na uprimnost ,slusnost a ohladuplnost je na inej priecke k druhym ako k sebe samemu....
@martin96321 nuz ale podla mna si to cele dost poprekrucal. myslim povodny problem autorky.
ale vo vztahu dvoch ludi ma kazdy z paru pravo mat svoje vlastne hranice. a ak partnerovi nevyhovuju tak asi nie su kompatibilni. a je fer si to nahlas povedat nie? ona urcuje svoju vlastnu hranicu. nie tu jeho. on ak ju ma posunutu inde tak to jednoducho nemoze fungovat.
lebo napriklad jeden si povie ze pikantne si chatovat si s opacnym pohlavim je v pohode. o nic nejde su to len pismenka pripadne fotky. nazivo nepodvediem. ale pre druheho z paru je to prekrocenie hranice jeho unosnosti. tak co? tolerovat to lebo som dala slub? ale aky slub v zdravi aj chorobe bohatstve aj chudobe .... myslim ze v sluboch sa nespomina ze budem zo seba robit debila ty mozes na svete vsetko a ja to prekusnem. a ak to teda druha strana nechce akceptovat ze pisanie je cez tak ma moznost zo vztahu odist.
ci v tomto pripade je ta super milosrdna loz v pohode? podla mna nie? naco, ten vztah je potom aj tak nefunkcny.
podla mna prave preto ze sa ludia navzajom klamu stracaju roky s nespravnym clovekom. mozno by mal kazdy sancu na kompadibilnejsieho cloveka keby sa neodzubavali v domienke milosrdnych lzi povedali si narovinu ja to mam takto a takto. toto menit nechcem a ani nebudem a dat druhemu sancu rozhonut sa ci privrie oci alebo je to pre neho cez ciaru.
kazdy mame svoje chyby a kazdy dokaze akceptovat nieco ine. treba len najst zhodu a tu nenajdes ked sa vzajomne klamu.
tu ide pravdepodobne o nieco ako emocionalnu neveru. myslim ze je uplne z cesty tvrdit ako je v pohode ze sa dajmetomu chlap vo vztahu tajne stretava so zenou ku ktorej ma nejake city. slubi ze to neurobi ale urobi a este aj oklame. jeho hranica je posunuta. otazne ci celkovo alebo len voci sebe a keby to robila partnerka uz by taky zhovievavy nebol. kludne nemusi hranicu menit ale je fer vyjst s pravdou von. naco zavadza partnerku ktorej to ocividne vadi. ved ona si moze najst niekoho bez tejto skvrny a on sa moze realizovat inde.
uplne zbytocna komplikacia zivota. vobec nema to klamstvo zmysel. ona spokojna nie je on spokojny nie je tak naco?
@pralinka25 Nebolo velmi co poprekrucat z povodneho autorkinho pribehu....nebolo v nom v podstate nic........a reagoval som na to preto tak,lebo strasne vela ludi nechce radu,nechce pomoc, chce len pocut pritakanie a povzbudenie v tom co robi. A ano. Musi by dovera medzi partnermi v zakladnych veciach bez toho to nejde. Musia sa vediet respektovat a brat aj druheho aj s jeho chybami. Nikto nieje bezchybny. Ja aj moja zena sme rovnake povahy. Ak by mi nieco isla zakazat......tak aj keby sa posrala ,tak uz len koli tomu ze mi ide zakazovat a rozkazovat tak by som urobil opak. A presne tak je to aj opacne. Nezakazujeme si,nedavame si podmienky,respektujeme nalady a potreby druheho. Bola s kolegynami na muzskom striptize a zabavit sa.......no a? Ved aj to je pre ludi. Ide si obcas sadnut s kamaratkami aj pomaly na celu noc......a? Nech ide pokial moze. Mame dohodnutych par pravidiel a inac je kazdy slobodny clovek.
@martin96321 ja chapem.
kazdopadne aj to autorkine mohlo byt len pravidlo rovnake ako mate vy. tazko povedat. asi by ta sklamalo keby to pravidlo bolo porusene. ja si myslim ze o to autorke ide.
a z trucu?to hadam nie. 🙈
@pralinka25 mpzno som ja v tomto iny......Nemam nejake predsudky, nejake vuznacene hranice.......viem,ze som az velmi tolerantny. Je 6 ludí pri ktorych mi zalezi na ich názore . Ostatní si mozu mysliet co chcu. Pre tuch na ktorych mi zalezi urobim co mozem aby som im pomohol,poradil aby sa mohli kludne zverit s problemami......ale neodsudil by som nikoho z nich za nic. A cidzich uz vobec nie..... nikdy nevoes co stoji za ich rozhodnutiami.......aj tu vlastne nikto noc nevie a co aj vedia je iba nazor jednej strany

@libusak máš pravdu, keby chcem stoj čo stoj udržiavať hoci maly kontakt s niekym, s kým som porobila veci ktoré sa do klasického vzťahu ( ktorý je o 2 ) nehodia , tak budem vyčítať partnerovi, že mu musím klamať lebo nemôžem mu povedať pravdu 😊nepoviem si že ja nemám tie veci robiť lebo sú nevhodne ale partner bude zly, lebo neznesie pravdu 😅zachvíľku asi sa obháji aj nevera a zle bude, že sa s tým vlastne ten čo to urobil nemôže pochváliť. Ono keď tomu čo to urobil na vzťahu ešte záleží, pravde sa vyhýba. Skôr ju povie niekto, komu je to všetko jedno a bude mu jedno ak zostane aj sám