Ako odmietnuť sesternici catering na svadbu?
Ahojte, o 10 mesiacov budem mat svadbu, a moja ssternica ktora vlastni cateringovu firmu ..rozbehla to pred dvoma rokmi automaticky rata s tym ze si jej firmu vyberiem ako dodavatela jedla na svadbe lenze ja to nechcem a neviem ako jej to povedat..totiz bola som teraz na dvoch svadbach kde dodavala jedlo jej firma a bolo strasne..jedna svadba bola mojej kamaratky kde som sla aj za svedka a druha nasej spolocnej sesternice...ako fakt to jedlo bolo o nicom na com sa zhodli aj ostatni hostia..takze nie som v tom sama..ja neviem ako to sesternici povedat lebo uz ked sa dozvedela ze mame termin svadby hned ze sa musime stretnut ohladom cateringu a jedla aby vedela ze aku mam predstavu..ja neviem ako jej to mam povedat alebo naznacit aby nenastalo peklo v rodine..ja so si vyhliadla uz inu firmu ktora nam dodavala jedlo na jeden firemny event a bolo genialne a robia aj svadby..len ja neviem co mam robit ako by ste to riesili vy?..povedali by ste jej to na plnu hubu?
Prepáč, mám inú predstavu o jedle. Už dávno snúbenec oslovil inú firmu.....
Uplne normalne jej to povedz ako velka a kedze ide o rodinu, tak by som jej zhrnula a podciarkla obe tie skusenosti, ktore mate s jej jedlom. Kto iny by jej to mal povedat uprimne, ak nie jej rodina,
Vybaví ti za polovicu ceny, a teda aj tak bude jedlo chutiť. Polovičato
@jamimo Úplne s tebou v tomto súhlasím. Len na druhej strane, mali by sme od ľudí rovnako očakávať, aby vedeli na asertivne správanie reagovať a odmietnutie prijať s pokorou. A nie sa mstit, či hundrat či sa správať pasívne agresívne. Lebo viem si živo predstaviť, že takáto sesternica na asertivnu, slušnú ale úprimnú a najmä odmietavú odpoveď bude reagovať tak, že sa zduje či začne ohovárať, kritizovať. A áno, toto je tá časť, že by sme to nemali brať k srdcu a povzniesť sa na to, no len tá naša debilna vlastnosť a citlivosť vďaka takejto výchove... A priemerne citlivého človeka proste dotkne, ak niekto bude sedieť zduty na jeho svadbe, či nebodaj bude miešat v pozadí sračky.. čiže áno, asertivita áno, ale naučiť ľudí aj prijímať konštruktívnu kritiku, či aspoň slovíčko "nie, ďakujem". Možno to príde až vekom, väčšina asertivnych ľudí, ktorých poznám, takí neboli, až na to prišli vekom, životnými skúsenosťami a keď konečne niečo hodia za hlavu, tak to je aj naozaj tak a už to neriešia a ani ich to skutočne neštve a netrápi 😀
Autorke by som radila povedať pravdu: ďakujem, si zlatá a veľmi si to cením, ale ja som si už dávnejšie povedala, že keď budem mať svadbu, tak cez túto a túto agentúru, lebo som s nimi dlhodobo spokojná.
Oznam jej to čo najskôr. Ja by som to oznámila asi takto. Pozri Janka, Zuzka, Miska.... Bolo pre mňa nepríjemné, že si mi hneď ponúkla svoj catering ako by to bola hotová vec, ani si sa ma nespýtala. So snúbencom svadbu plánujeme už dlho a obaja sme sa zhodli že catering chceme od spoločnosti xy. Je teraz pre mňa ťažké ti to oznámiť, ale verím, že keďže sme všetci dospelí ľudia, budeme s tým pracovať bez narušenia vzťahov. Ďakujem ti za ponuku, ale pre nás je to definitívne.
Urážať sa môže ale je to vaša svadba.
No povedala by som jej to normalne, s takou smaozrejmostou, s akou ona rozhodla, ze bude robit catering na tvojej svadbe. Nemusis sa kvoli tomu citit zle, ved ona ta ani nenechala rozhodnut s neopytala sa ta 🤷🏻♀️.
@oblecenie99 súhlasím. Ja však nemám očakávania. Ak niekto nevie prijať slovíčko nie, ďakujem, tak to je jeho interný problém. Nie môj. Ako sa urazí, tak sa aj odrazí. Bodka 😉
Ja som sa tiež naučila byť asertívne dôrazná postupne. Život ma naučil.... A už som dosť veľké dievča na to, aby na trápili malomeštiacke klebety, domýšľanie a ofuky. A je to tak super👍 Oslobodzujúce.

Nevidím v tom problém. Kedysi som piekla torty s modelovanými fondánovými kvetinami. Sesternica si na svadbu objednala tortu inde - aby som nemala veľa práce a mohla si užiť svadbu ako hosť. Ok, vzala som to úplne v pohode. A celkom som sa pobavila, keď som videla zliatu tortu na hlavnom stole. Robila jej ju nejaká kamoška, ktorá natiahla fondán na šľahačku a ten stiekol 🤷🏻♀️ a či jej to viem zachrániť.. no bohužiaľ.. vybrala si si 😛 chcem tým povedať, že ak sa ti jej služby nepozdávajú, úplne v pohode jej povedzte spolu s nastávajúcim, že ste si vybrali niekoho iného.