Ako pomôcť blízkemu pri týraní vo vzťahu?
Ahojte ani neviem kde poriadne začať. Jedná sa o moju sesternicu, sme cca rovesnicky do 30. S takym klasickým vzťahom vidíme sa aktívne už len pár krát do roka žiaľ, ale vyrastali sme nonstop spolu. Má asi 2 roky priateľa už na prvý pohľad taky čudák, nikdy som neriešila však okey ľudia sú hocijaky. Viem ze ma k nej dosť materialisticke sklony nemohla si hocičo obliecť, hocikde ísť atď. Nedávno mi v noci pípla od mojej tety -jej mami správa. Bola to asi 8 minútová nahrávka len zvuku ja som potom ostala ako v tranze. Sesternica kričala plakala zamknutá v kúpeľni on trieskal na dvere ako zmyslov zbaveny nadával jej do všetkého ...aj na celú našu rodinu (ktorú videl možno 2x), úplne ako nepricetny kričal že jej rozbije hlavu za to ako sa správa, že si nič lepšie ani nezasluzi, znel ako čistý psychopat v tranze alebo zdragovany. Podľa zvuku usudzujem že sa nik nakoniec aj dostal a myslím si ze aj zbil podľa toho čo tam kricala. Ráno keď som si to cele vypočula až mi prišlo zle, hneď som jej volala co to ma znamenať preboha povedala mi pokojne že to bolo pár dní dozadu a už je to v poriadku a on ju ľúbi.No to som odpadla skoro druhý krát. Údajne sa opil so susedom a preto takto vyvadzal (preboha ved to není normalne), že inak je milý uzasny. Viem ze cela tato situácia sa nestala prvý krát. Pár dní týždňov je ako med láska sem láska tam a potom ju ozraty prepleskne q zas sa tvária ako že nič. Ja, jej sestra aj jej mama jej vravíme ze toto nieje normálne ze to je choré nech ide od neho rýchlo preč je mladá nič ich nedrží deti našťastie nemajú, žije v jeho byte takže našťastie ani spoločný majetok nedrží ju tam nič. Môj muž mu už vraví ze sa tým nemám trápiť keď ona sama zjavne nechce ale ja sa fakt bojím ze raz to dopadne horšie ako len fackou
Kým si žena sama neuvedomí, že žije s debilom tak ju nič a nikto nepresvedčí o tom, že to tak je.
tvoj muz ma pravdu, musi to riesit ona, je svojpravna
Ja tomu nerozumiem keby mi raz na môj muž facku už má nevidí...a nie este to že ma bije pravidelne a pomedzi to sa strašne ľúbime 😬
Pokym sama nebude chciet odist, vy s tym zial nic moc nespravite…
Nemusis tomu rozumiet, niektori ludia takto funguju a asi im to vyhovuje, kedze v tych vztahoch zostavaju.
Muž má pravdu, mala som známu v podobnej situácii a.... Dokonca som jej aj pomohla keď náhodou nebol doma nech odíde mohla začať odznova (nemali nič spoločné), mohla u mňa bývať kým si neico nenájde, nedá sa dokopy.. aj tak sa k nemu vrátila po dvoch týždňoch lebo ho strašne ľúbi a on sa určite zmení, ved jej to sľúbil (zakaždým to bolo posledný krát) A hlavne to udobrovanie potom bolo také nádherné.... Časom sa naše cesty rozišli... Neviem ako dopadla....
To co ona zije, tomu sa v psychologii hovori zavisle vztahy.
To preco ona neodide je asi taketo nieco: Ona si mysli, ze ak ona sama bude este lespia a este laskavejsia a este viac naplnajuca muzove potreby, tak on sa zmeni na lepsieho. Ze jej laska prebudi lasku. Ze ho svojou nekonecnou laskou "opravi".
A to je ten najvacsi a najbolavejsi omyl, aky clovek v zivote moze urobit. Pretoze druhi ludia sa nikdy nikdy nikdy kvoli druhym nezmenia. Zmenia sa, iba ak sami budu chciet.
Ak jej chcete pomoct, tak potom na nejakom bezpecnom mieste, kde sa stretnete iba vy s nou, skuste jej priniest nejaky letacik o tyranych zenach, alebo jej ponuknut, ze jej vybavite stretnutie s psychologom. Skuste si kvoli nej nastudovat toto: https://www.nikdyviac.com/ Pripadne aj ona by si mohla, ale tiez len v bezpeci, kde nema muz na nu dosah.
Som na tom rovnako-nechapem take zeny,co sa nechaju otĺkať.mna moj 1.manzel ani neudrel,ale skaredo sa somnou rozpraval,bol na mna hnusny-ale az po svadbe samozrejme.no a vydrzala som to az 4 roky s nim a aj tak som ho nechala,ale keby mi dal facku,tak to by som bola odisla v tom momente
Moja teta ma takyto vztah , jej ,,priatel,, berie vela liekov a ked raz vynechá nejaké tak mu prepne … ona ho obhajuje ze ked ma lieky je uplne v poriadku tiez to nechapeme pritom ma na viac ( ale ona si to ocividne nemysli) je zmanipulovana, to ze je este konspirator k tomu moc nepridáva
Ktorá žena niečo také nezazije nepochopí. Viem to podľa vlastnej skúsenosti žila som o niečo vhorsom vzťahu ( byl ma aj za triezva). Ako ti tu už písali pokiaľ si sama neuvedomí že nieje chyba v nej ale v ňom tak stým nič nespravíte. Nepomôžu prozby vyhrážky plač proste nič. Poviem to narovynu buď dostane rozum a odíde alebo to bude trpieť.
Ja som mala spolužiačku na strednej škole a aj výbornú kamarátku. Našla si priateľa tiež obdobného magora chronického žiarlivca, skrátka debil. Vždy aj keď ju udrel ho obraňovala že aký je dobrý mal slabú chvíľu kryla ho. Len aby bolo dobre šialenec vieš čo urobil prišiel domov opitý tak ju dobil že viac ako rok bola v kome. Prebrala sa ale je úplne odkázaná na mamu a otca a sestru. Len leží je na invalidnom vozíku chodí na rehabilitácie a ten magor je v base najprv dostal 15 rokov ale keď že má ťažké trvale následky už doživotne bude jej platiť. Musel predať dom a všetky peniaze jej dať. Tak mu súd predlžil väzbu ešte o 10 rokov urobil to vo vyššom veku tak vyjde už pomaly dôchodca z basy. Pokazil jej celý život doživotná invalidná bude.
To je strašné.
Sesternicin otec o tom vie a nič s tým nerobí?
Jeho rodičia o tom vedia ako sa oň správa ku svojej priateľke? (Ak nie, nech to tvoja teta, jej mama prepošle aj im a nech sa to začne riešiť).
A on sa do tej kúpeľne ako dostal? Rozkopol dvere alebo si pomohol sekerou ako Jack Nicholson vo filme Osvietenie?
Takže už je všetko v poriadku a on ju ľúbi. Takto začínajú príbehy, ktoré nakoniec skončia nejakou tragédiou.
Vy týrané ženy robíte tú chybu, že ak vás muž raz udrie, tak mu to nielenže nedáte vyžrať, ale ešte ho aj bránite. Týmto mu, možno vedome, možno nevedome, dávate súhlas k jeho správaniu k vám. A bude už len horšie.
@lenkakravcova doma nebolo dobre zazemie, jej oco tiež pil...teta s ním rozviedla ešte keď sme boli malé odvtedy sa nezaujima vôbec...našťastie...
@lonely66 ja rozumiem, ze ho nahravala ta dcera a pre istotu to poslala mame.
@alickapusinka az sa mi nechce verit, ze nase sudy ucinili spravodlivosti zadost. Ze sedel 15 rokov a musel predat dom.
@lonely66 tak mama to asi len preposlala a nebola pri tom
Bože, už len zo dve deti jej chýbajú a bude hotová... možno potom pochopí čo je to za debila. 🙄😨
@lonely66 keby bola dcera normalna, tak od neho odide. Keby bola matka normalna, tak zavola policiu, alebo zoberie 2 chlapov z rodiny, zmangluju ho a dceru by zobrala k sebe aspon na mesiac, zamknem ju a zoberiem mobil, aby ju ten blbec nekontaktoval.
A to ti len tak poslala nahravku? Ja si neviem predstavit, ze si niekto nieco take vobec nataca, nie to este aby to kolovalo po rodine.
K tomu, ze sa necha otlkat nemam slov.
@lonely66 tak normalne mi to nepripada, ci realne… tazko povedat, ludia su rozni a dost casto ma dokaze prekvapit, ako reaguju v skratovych situaciach 🤔
mrzí ma to, ale nepomôžete jej tým, že jej budete hovoriť, aký je on hrozný. máte pravdu, vidíte to triezve, ale ona je ním opitá, zmanipulovaná. jediné, čo pomáha, je z jej strany pád na hubu a pod svoje dno. ver mi, nič nepomôže. jedine, ak si prelúsknete jeho minulost, zistit, či nemal predtym nejaku ex a možno ju posadiť pred nu, aby sa porozprávali a ak zažívali obe to isté, môže nastať zvrat. ale može nastať aj (B, a to, že tvoja sestrá obviní jeho ex, že si to všetko vymyslela, aby ich rozdelila 😀 nie je mi to samozrejme smiešne, ale tak to býva.
@stanulienkat hej musel súd tak určil to sa vypočítalo tak že koľko jej ostáva do starobného dôchodku a krát koľko by prišla o zárobok. Nemala na rehabilitácie sudca tak rozhodol. Podrobnosti neviem ale viem že už bol v base mal súd. Viem že rodina si najala nejakého dobrého právnika a to ON. Však prvý rok a niečo bola len v kome potom akosi sa pozbierala ale leží a ak ide von tak ma elektrický vozík. A tiež sa to stalo len preto lebo nebola sa schopná zbaviť magora. Jej rodiča čo sa ju naprosili naplakali. Nič nezaberalo povedala mama však mi dal mi len dve facky. To nič nie je. Ked jej urobil poriadny monokel tiež mama otec to nič nie je milujem ho a ž došla k osudnému momentu ktorý jej navždy zmenil život.
@alickapusinka hrozne
samozrejme ze ju bude mlátiť ako psa, nuz ked je tak sprosta tak nech je sním. Nerieš, je to hlupana.

No robíte co môžete, ale ak ona sama nechce tak s tým neurobíte nič. Takže tvoj muž má pravdu, snažila si sa .. ale komu niet rady tomu niet pomoci