icon

Ako pomôcť kamarátke v núdzi?

15. júl 2025

Kamaratka ma dve deti a je tehotna. Mladsia ma 1.rok takze je s nou doma. Stala sa taka vec ze jej partner ktory pracoval na zivnost dnes spadol z lesenia a je v kritickom stave na ARE. Ak by sa aj z toho dostal tak ma poskodenu miechu nebude moct chodit. Kamoska najom nevyplateny za tento mesiac on ho mal vyplatit na konci tohto tyzdna. NEPYTAM PENIAZE!!! Pytam len radu ako jej pomoct. Peniaze jej nemozem dat som sama samozivitelka s uverom na krku takze najom jej vyplatit nemozem. Jej mama sa stara o vnuka lebo jej sestra je na protialkoholickom a sama byva s nim u znameho lebo vinou jej sestry prisla o byt.

Strana
z5
domkakvet
15. júl 2025

@anonym_autor jej muz bude dostavat invalidny dochodok a ona si moze vybavit, ze ho bude opatrovat, to su dalsie peniaze.

anonym_d9ee17
15. júl 2025

nemáš ako pomôcť. tým pomôže jedine výhra v športke.

autor
15. júl 2025
@domkakvet

@anonym_autor jej muz bude dostavat invalidny dochodok a ona si moze vybavit, ze ho bude opatrovat, to su dalsie peniaze.

@domkakvet On ma dlhy a exekucie nie su manzelia. Bude mat narok aj tak na invalidny dochodok?

dzulli1980
15. júl 2025

A to má dve deti a tretie na ceste s takýmto mužom? ... a žijú v podnájme? ... nuž komu niet rady, tomu niet pomoci ...

namornicka
15. júl 2025

Tu niet pomoci, velmi nezodpovedne nalozili so zivotom, toto ty nevyriesis. Mozes jej byt oporou, vypocut ju, obcas postrazit dieta.

autor
15. júl 2025
@dzulli1980

A to má dve deti a tretie na ceste s takýmto mužom? ... a žijú v podnájme? ... nuž komu niet rady, tomu niet pomoci ...

@dzulli1980 Ano ma. Ja som jej presne toto hovorila uz pri druhom tehotenstve ze sa to skonci zle vsetko.

autor
15. júl 2025
@namornicka

Tu niet pomoci, velmi nezodpovedne nalozili so zivotom, toto ty nevyriesis. Mozes jej byt oporou, vypocut ju, obcas postrazit dieta.

@namornicka Ano viem ze velmi nezodpovedne. Hlavne tie deti trpia.

januska12323
15. júl 2025
@anonym_autor

@dzulli1980 Ano ma. Ja som jej presne toto hovorila uz pri druhom tehotenstve ze sa to skonci zle vsetko.

@anonym_autor ty jej môžeš akurát tak zistiť na čo všetko má nárok, nič viac.

belasy_motylik
15. júl 2025

Vybaví sa invalidný, bude mať nám nárok on, takže je jedno či sú zobratí, ale bude to trvať niekoľko mesiacov, kamarátka nech ide na úrad a sociálku na čo by mala nárok, ak potrebuje ihneď na byt tak jedine od niekoho dočasne požičať, kým sa vybaví invalidný, hlavne nie z nejakých rýchlopôžičiek, možno keby sa s maminou dali dokopy a našli si nejaký spoločný podnájom, veď mama má určite na niečo nárok, keď sa stará o dieťa, tak nejaký príjem má, navzájom by si pomohli s deťmi a mali by viac možností.

zalka
15. júl 2025
@belasy_motylik

Vybaví sa invalidný, bude mať nám nárok on, takže je jedno či sú zobratí, ale bude to trvať niekoľko mesiacov, kamarátka nech ide na úrad a sociálku na čo by mala nárok, ak potrebuje ihneď na byt tak jedine od niekoho dočasne požičať, kým sa vybaví invalidný, hlavne nie z nejakých rýchlopôžičiek, možno keby sa s maminou dali dokopy a našli si nejaký spoločný podnájom, veď mama má určite na niečo nárok, keď sa stará o dieťa, tak nejaký príjem má, navzájom by si pomohli s deťmi a mali by viac možností.

@belasy_motylik no ak má dlhy a exekúciu aj na SPn že neplatil odvody , tak ID veľmi ťažko.

belasy_motylik
15. júl 2025
@zalka

@belasy_motylik no ak má dlhy a exekúciu aj na SPn že neplatil odvody , tak ID veľmi ťažko.

@zalka to máš síce pravdu, vidíš, to som si nevšimla.

zalka
15. júl 2025
@belasy_motylik

@zalka to máš síce pravdu, vidíš, to som si nevšimla.

@belasy_motylik no jedine ísť za odberateľom služieb a pýtať ho vyplatiť doteraz spravenú prácu .. aby mohla zaplatiť nájom .. a potom ktohovie čo bude ... lebo ak aj ma dlžoby v SP tak ani platená PN nebude ...

la_dolce_vita
16. júl 2025

Nevie sa mu dostat na ucet, ked mal najom uhradit tento tyzden? Tak by mal mat na to odlozene peniaze. On bude zrejme dost nezodpovedny, mal aspon nejake uspory, poistenie, dostane PN? Myslel na svoju rodinu? A ako sa da prist o byt vinou niekoho ineho? Je to zufala situacia, ale clovek by mal aj s takym ratat. Tazko radit... ☹

hellwant
16. júl 2025
@la_dolce_vita

Nevie sa mu dostat na ucet, ked mal najom uhradit tento tyzden? Tak by mal mat na to odlozene peniaze. On bude zrejme dost nezodpovedny, mal aspon nejake uspory, poistenie, dostane PN? Myslel na svoju rodinu? A ako sa da prist o byt vinou niekoho ineho? Je to zufala situacia, ale clovek by mal aj s takym ratat. Tazko radit... ☹

@la_dolce_vita No, píše, že on mal dlhy a exekucie, ten bude mať ťažko nejake uspory. Tu aj ten ID kto vie či bude. A jej rodina to iste všetci v jednom veľkom probleme. Našla si bohužiaľ takeho z akych pomerov je. Veľmi ťažke, autorka jej môže byť fakt len moralnou oporou. Keďže je znovu tehotna - aj keby jej deti postražila - praca asi neprichadza veľmi v uvahu. Ten byt, len moja domnienka - predpokladam, bol na mamu- asi skôr jej matka využila na hasenie dlhov sestry, ale vtedy by to bolo mamine rozhodnutie. 🤔 Cele zle.

ivangeline
16. júl 2025

Nájsť si brigádu a deti iným.. nech strážia.

strelkyna1
16. júl 2025

Ak je poisteny, tak to zvladnu (co asi nebude). Mozno mu vyjde invalidne (co mozno tiez nie). Ked nic z toho, tak on hmotna nudza /len par eur/, ona opatrovatelsky prispevok na neho (cca 600 eur), detske pridavky a bonusy , plus rodicovska (pre istotu nech si overi, ci sa to da brat sucasne, ale mam pocit, ze by to mohlo byt mozne). A mozno nejaka zbierka na donio... Sice sa dostali do slamastiky sami, ale ludia maju dobre srdce, mozno nieco prispeju, kym preklenu najblizsie mesiace a potom zial... Muz sa bude musiet aj na vozicku starat o domacnost a zena do prace alebo si bude musiet najst pracu aj ako invalid (je dost pozicii, kde vyslovene preferuju invalidov (asi kvoli odvodom). Mozno ked budu deti trosku vacsie, tak zena praca v zahranici, pekne sa zobrat a prestahovat sa, socialny system inej krajiny bude mozno stedrejsi, ale tam fakt neviem, ako to funguje...

denkabemommy
16. júl 2025

Akože ja budemúplne za najhošiu na svete ale nedá sa jej ísť ešte na potrat a smer robota? Lebo za jedno jej ty moc nemáš ako pomôcť jedine tak spraviť zbierku a zdieľať to kade tade 🙂

andulka1988
16. júl 2025

@anonym_autor predpokladám že výplatu má, určite bude PN ktorú má platenú ak ovšem platil odvody a neskôr invalidný

denkabemommy
16. júl 2025
@andulka1988

@anonym_autor predpokladám že výplatu má, určite bude PN ktorú má platenú ak ovšem platil odvody a neskôr invalidný

@andulka1988 však píše, že ma exekúcie a dlhy, najčastejšie to býva práve ZP a SP.. takže myslím, že na nič nebude mať nárok.

a ak sú dlhy na ZP, tak jej príde ešte aj vyúčtovanie z nemocnice 🙈

biba_18
16. júl 2025

bože dievčatá, to až strach čítať toto…

autor
16. júl 2025

Bohuzial som si pozrela ma dlh aj na socialnej poistovni aj na zdravotnej. Na socialnej skoro 1000€ a na zdravotnej 2800€

autor
16. júl 2025
@denkabemommy

Akože ja budemúplne za najhošiu na svete ale nedá sa jej ísť ešte na potrat a smer robota? Lebo za jedno jej ty moc nemáš ako pomôcť jedine tak spraviť zbierku a zdieľať to kade tade 🙂

@denkabemommy Na potrat uz ist nemoze. Je v 4.mesiaci tehotenstva.

autor
16. júl 2025
@biba_18

bože dievčatá, to až strach čítať toto…

@biba_18 Stale som jej hovorila ze nech sa chrani nejak lebo ze s jednym dietatom sa to da ale s 2 ci 3 uz tazko.

denkabemommy
16. júl 2025
@anonym_autor

@denkabemommy Na potrat uz ist nemoze. Je v 4.mesiaci tehotenstva.

@anonym_autor akože tu už ostáva len jediné, komu niet rady, tomu niet pomoci. V podstate sa ona sama dostala do tejto situácie úplne dobrovoľne, je mi ľúto len to, že na sprostosť 2 dospelých doplatia 3 deti. 🙈

sense
16. júl 2025

Ak nemajú zaplatený nájom v prvom rade komunikovať s majiteľom bytu a vysvetliť situáciu. Ak doteraz platili vždy načas bez problémov možno bude mať pochopenie. Ďalej požiadať rodinu o pomoc nielen jej matku ale komplet rodinu aj jeho. Ak je stále zamestnaná mala by mať nárok aj na tehotenské či?
K pocitom čo vyvolalo vo mne tento príspevok sa radšej nevyjadrim

autor
16. júl 2025
@denkabemommy

@anonym_autor akože tu už ostáva len jediné, komu niet rady, tomu niet pomoci. V podstate sa ona sama dostala do tejto situácie úplne dobrovoľne, je mi ľúto len to, že na sprostosť 2 dospelých doplatia 3 deti. 🙈

@denkabemommy Ano to aj mne pretoze aj ona ma dlhy tiez je nezodpovedna ale v nicom nepocuvala aj jej mama jej hovorila uz pri prvom dietati ze druhe nech si nech si s nim nerobi nieto este tretie. On ju aj bil a v case ked sme riesili nejake krizove centra tak otehotnela zase 🤦

autor
16. júl 2025
@sense

Ak nemajú zaplatený nájom v prvom rade komunikovať s majiteľom bytu a vysvetliť situáciu. Ak doteraz platili vždy načas bez problémov možno bude mať pochopenie. Ďalej požiadať rodinu o pomoc nielen jej matku ale komplet rodinu aj jeho. Ak je stále zamestnaná mala by mať nárok aj na tehotenské či?
K pocitom čo vyvolalo vo mne tento príspevok sa radšej nevyjadrim

@sense Nie je zamestnana je doma s detmi mladsia ma len rok. Jeho rodina jej nepomoze a jej mama sama nema

denkabemommy
16. júl 2025
@anonym_autor

@denkabemommy Ano to aj mne pretoze aj ona ma dlhy tiez je nezodpovedna ale v nicom nepocuvala aj jej mama jej hovorila uz pri prvom dietati ze druhe nech si nech si s nim nerobi nieto este tretie. On ju aj bil a v case ked sme riesili nejake krizove centra tak otehotnela zase 🤦

@anonym_autor no úprimne ti napíšem, keby som videla zbierku pre takúto ženu, ani cent by som jej nedala a to často posielam nemalé sumy 🙈. Ale čím viac píšeš, tým viac mi je z nej nepríjemne, lebo narobiť si dlhy, 3 deti a nemať poisteného muža v prípade úrazu/smrti + on má dlhy, tak to si doslova o to obaja koledovali, aby ich život prefackal poriadne.

kosatka33
16. júl 2025
@anonym_autor

@sense Nie je zamestnana je doma s detmi mladsia ma len rok. Jeho rodina jej nepomoze a jej mama sama nema

@anonym_autor Požiadať na súde, aby určil jeho rodičom výživnē pre vnúčatá. Druhá možnosť - rozísť sa s ním a nech sa o neho starajú jeho rodičia. Jeho dať na súd o výživnē. Veď už si s ňou riešila krízové centrum, takže láska tam zrejme nebude. Ona s deťmi načas do krízového centra.

sense
16. júl 2025

Čiže aj na to ročne poberá len ten nižší rodicak....a nepracovala ani predtým...

Strana
z5