Ako pomôcť kamarátovi, ktorý je bezdomovec a alkoholik?
Ahojte, mala som veľmi dobrého priateľa, bol mi ako brat. Pred 10 rokmi odišiel z nášho mesta a ozval sa mi sporadicky. Viem, ze mal problémy s alkoholom. Dozvedela som sa, že je na ulici, niekde pod mostom, ani neviem kde. Pravdepodobne je v zlom stave, asi mu treba pomôcť. Chcela by som mu pomôcť, sadnúť na vlak, precestovať celé Slovensko a nájsť ho. Ale čo urobím ďalej? Ako mu pomôžem, keď nebude chcieť pomoc? Lebo on sa nechce liečiť. Do nemocnice ho neviem nasilu zavrieť. Dosť pravdepodobne je už v takom štádiu, že mu nič nepomôže. Neviem sa s tým zmieriť, že by takto mal skončiť. On pri mne stál vo veľmi ťažkých časoch. Čo by ste robili vy?
@jaskolka čítam.
A nechápem.
Teda chápem čo píše, ale nerozumiem.
Zrazu ?
10 rokov nikoho nezaujímal ?
@maca1984 mal prácu, mal bývanie, mal zázemie. Až tento mesiac prišla informácia, že je bez domova, bez práce, vo veľmi zlom stave na ulici. Prestal sa ozývať rodine, netelefonuje, mobil odpojený, nezvestný. Nie je po ňom ani stopy.
Pravdebodobne vlastni mobil, "zamerat" ho cez nejakeho hekera. Nemusis stratit rok precesavanim SK, ale uz zajtra mu vies pomoct. T. J. dat mu na alko, drogy. Taketo smazky uz maju zmeny na mozgu a ten nepopusti zo zivota v mestskej dzungli. Zima sa nejako prezije a v lete je vanok, pod mostom. Viem o podobnom pripade, kedy hladali "stroskotanca" kvoli dedicskemu, ale ti vedeli, ze je v Prahe a nasli ho lo tyzdni, tolko si rezervovali hotel... Da sa, otazka ci o nieco stoji, zvyskom zdraveho rozumu sa moze hanbit, ako dopadol (vo vasich ociach). 😡
@jaskolka nie po Slovensku, do jedného konkrétneho miesta kde je - tam ale netušíme kde - BA. My sme na opačnom konci SVK - teda precestujeme za ním celé SVK. Môže byť kdekoľvek v rámci BA. Už sme kontaktovali Charitu, Červený kríž, Mestskú políciu, štátnu políciu, 5-6 útulkov, Nízkoprahové bývania. Aktuálne obvolávame nemocnice, či sa tam nenachádza tam. Ostávajú nám ešte psychiatrické liečebne. Fotky dostali bezdomovci v rámci jednej organizácie, ktorí by nám ho mohli pomôcť nájsť. Následne ak sa nám to nepodarí, pôjdeme ho hľadať osobne. Nevieme v akom štádiu bude. A tu je otázka, že keď ho nájdeme, čo s ním? Keď odmietne ísť, ako ďalej?
@anonym_autor nechcem ti brať ilúzie, ale ak on nebude pomoc chcieť, nezmôžete nič.
Pravdebodobne vlastni mobil, "zamerat" ho cez nejakeho hekera. Nemusis stratit rok precesavanim SK, ale uz zajtra mu vies pomoct. T. J. dat mu na alko, drogy. Taketo smazky uz maju zmeny na mozgu a ten nepopusti zo zivota v mestskej dzungli. Zima sa nejako prezije a v lete je vanok, pod mostom. Viem o podobnom pripade, kedy hladali "stroskotanca" kvoli dedicskemu, ale ti vedeli, ze je v Prahe a nasli ho lo tyzdni, tolko si rezervovali hotel... Da sa, otazka ci o nieco stoji, zvyskom zdraveho rozumu sa moze hanbit, ako dopadol (vo vasich ociach). 😡
@ahhola nemá už mobil. Pravdepodobne už nemá pri sebe ani doklady. Ak by ho náhodou našli mŕtveho, ani ho nebudú vedieť stotožniť. On nemá nič, len obrovské dlhy, exekúcie. Zachránil mi život, doslova. Cítim elementárnu povinnosť mu pomôcť, pokiaľ skončil na ulici.
@anonym_autor nechcem ti brať ilúzie, ale ak on nebude pomoc chcieť, nezmôžete nič.
@maca1984 a to bola moja otazka. Ze ked ho teda aj najdeme, ziveho, ake mame moznosti. Lebo ho vieme hospitalizovat niekde, ale keby sa prebral, podpise reverz a ide zase na ulicu. Ci je mozne ho podrzať v nemocnici, kym sa vybavi pozbavenie svojpravnnosti.
Prečo máš práve teraz samaritansky komplex zachrániť ho? Mne nejdú dokopy tvoje odpovede...a popravde v Ba ho nenájdete, ak chces prejsť každý kút v Ba vyhrad si 3 mesiace dovolenky a aj to možno nepomôže
@maca1984 a to bola moja otazka. Ze ked ho teda aj najdeme, ziveho, ake mame moznosti. Lebo ho vieme hospitalizovat niekde, ale keby sa prebral, podpise reverz a ide zase na ulicu. Ci je mozne ho podrzať v nemocnici, kym sa vybavi pozbavenie svojpravnnosti.
@anonym_autor tak to ti poradiť bohužiaľ neviem.
Každopádne ti/vám držím palce.
Ľahké to nebude.
Prečo máš práve teraz samaritansky komplex zachrániť ho? Mne nejdú dokopy tvoje odpovede...a popravde v Ba ho nenájdete, ak chces prejsť každý kút v Ba vyhrad si 3 mesiace dovolenky a aj to možno nepomôže
@marcellka32 Lebo je na ulici. A to si nezasluzi. Ano klamal nam,o praci, o svojom zivote. Nikto z nas nevedel, ze je na tom tak zle, lebo to je ten pripad, co ti pravdu nepovie. Nikdy sa neznizil pytat pomoc ... Mne vsak zachranil zivot. Som tu len vdaka nemu. Bol tu pri mne, ked som ho najviac potrebovala. A teraz mu aspon malickom chcem splatit to vsetko. Keby som vedela, ako je na tom zle, na to urobim uz davno.
Pracujem s ľuďmi bez domova, v prvom rade on musí chcieť zmenu, ty môžeš podať pomocnú ruku, ale zvyšok je na ňom.
A odkiaľ potom viete,že sa nechce liečiť? Lebo toto je prvoradá podmienka pri liečbe u alkoholika či narkomana . Že musí on sám chcieť. Nikde ho nebudú držať nasilu,ani v nemocnici a už vôbec nie v Zároveň si fakt neviem predstaviť,ako ho nájdete v Bratislave,však to je obrovské mesto a môže byť úplne kdekoľvek. Kde medzi tým chces bývať ty? Budeš v hoteli ? Či už niekoho na podnájme? A jeho rodina tiež? Čo vaša práca? To nie je záležitosťou jedného dvoch dní.A potom,keď ho aj dakym zázrakom nájdete
Proste buďte pripravení aj na takú možnosť,že on vás odmietne,alebo vás ani už vôbec nebude poznať,keď píšeš,že je už v takom prepitom stave.
Pracujem s ľuďmi bez domova, v prvom rade on musí chcieť zmenu, ty môžeš podať pomocnú ruku, ale zvyšok je na ňom.
@alica110 mám to od jeho rodiny. Ponúkali mu možnosti, aj splatenie dlhov, aj liečbu, aj pomoc s bývaním, s prácou, so všetkým, len keď sa bude liečiť a prestane s alkoholom. Nechcel to nikdy. Popožičiaval si od nich peniaze, vraj na splatenie exekúcií a všetko išlo na chlast. Teraz sa odstrihol a posledná informácia bola, že je na ulici.
@alica110 mám to od jeho rodiny. Ponúkali mu možnosti, aj splatenie dlhov, aj liečbu, aj pomoc s bývaním, s prácou, so všetkým, len keď sa bude liečiť a prestane s alkoholom. Nechcel to nikdy. Popožičiaval si od nich peniaze, vraj na splatenie exekúcií a všetko išlo na chlast. Teraz sa odstrihol a posledná informácia bola, že je na ulici.
@anonym_autor Rozhodnutie je na ňom, vy sa môžete aj pokrájať ak on sám nechce. Jeho život, nemaj pocit viny, urobila si maximum aj jeho rodina.
Nuž autorka,ale keď teda rodina mu chcela vždy pomôcť a on ich odmietol,je jasné,že on kašle na vašu (aj tvoju)pomoc. Nijako ho nedonútite k ničomu a je podľa mňa úplne zbytočne plytvať peniazmi a časom. Lebo nasilu nič nedosiahnes,a tvoj plán je vlastne ani nerealizovateľny,už len z dôvodu,že nájsť jedného prepiteho bezdomovca v Bratislave je hľadať ihlu v kope sena .
Ty nie si jeho Spasitelka,ani anjel strážny, očividne pomoc mal ponúknutu, nechcel,vybral si,tak to akceptuj. Nemôžeš nikoho zachrániť nasilu
Nuž autorka,ale keď teda rodina mu chcela vždy pomôcť a on ich odmietol,je jasné,že on kašle na vašu (aj tvoju)pomoc. Nijako ho nedonútite k ničomu a je podľa mňa úplne zbytočne plytvať peniazmi a časom. Lebo nasilu nič nedosiahnes,a tvoj plán je vlastne ani nerealizovateľny,už len z dôvodu,že nájsť jedného prepiteho bezdomovca v Bratislave je hľadať ihlu v kope sena .
Ty nie si jeho Spasitelka,ani anjel strážny, očividne pomoc mal ponúknutu, nechcel,vybral si,tak to akceptuj. Nemôžeš nikoho zachrániť nasilu
@jaskolka jeho rodina aj ja mu chceme pomoct. To je to posledne, co mozeme pre neho urobit.
@jaskolka jeho rodina aj ja mu chceme pomoct. To je to posledne, co mozeme pre neho urobit.
@anonym_autor ahoj, nehľadala si ho náhodou aj na FB?
Sa mi vidí, že tam som videla podobný príbeh.
Aj keď sa vám ho podarí nájsť, také jednoduché to nebude.
Pokiaľ nebude on sám chcieť, tak nezmôžete nič.
A zbavenie svojprávnosti nie je len tak.
Ale držím palce, nech sa vám ho podarí nájsť a uvidíš, či si bude chcieť dať pomôcť alebo nie.
Keďže je na ulici, tak už padol poriadne hlboko.
A možno si dá pomôcť.
To by bolo super, ale v realite to asi také ľahké nebude.
@anonym_autor ahoj, nehľadala si ho náhodou aj na FB?
Sa mi vidí, že tam som videla podobný príbeh.
Aj keď sa vám ho podarí nájsť, také jednoduché to nebude.
Pokiaľ nebude on sám chcieť, tak nezmôžete nič.
A zbavenie svojprávnosti nie je len tak.
Ale držím palce, nech sa vám ho podarí nájsť a uvidíš, či si bude chcieť dať pomôcť alebo nie.
Keďže je na ulici, tak už padol poriadne hlboko.
A možno si dá pomôcť.
To by bolo super, ale v realite to asi také ľahké nebude.
@jana005 nie na FB nie. Len som sme ho kontaktovali na jeho FB ucet, ale uz niekolko rokov nepouziva. Je mi jasne, ze sa nam ho asi nebude darit vytiahnut z ulice. Velmi rada by som bola, ak by bol niekde v bezpecnom kontrolovanom prostredi, ale s alkoholom to nebude mozne.
@jana005 nie na FB nie. Len som sme ho kontaktovali na jeho FB ucet, ale uz niekolko rokov nepouziva. Je mi jasne, ze sa nam ho asi nebude darit vytiahnut z ulice. Velmi rada by som bola, ak by bol niekde v bezpecnom kontrolovanom prostredi, ale s alkoholom to nebude mozne.
@anonym_autor opakujem, ak on nechce ty s tým nespravíš vôbec nič. On musí chcieť prestať pit/ísť niekam bývať nie ty.
@anonym_autor Ako mu chcete pomôcť, keď on sám a alkoholom prestať nechce?
@anonym_autor Ako mu chcete pomôcť, keď on sám a alkoholom prestať nechce?
@abbey1 ak by náhodou bol v terminálnom štádiu, tak niekde do nemocnice s opaterou.... vieme, že je na tom veľmi zle. Teda podľa informácií.
Ja ako sa poznam tak by som srala na to
Autorka, držím palce, nech sa Vám ho nejako podarí vypátrat a potom uvidíte, čo ďalej. Budem rada, ak sa tu ozveš.
Ja ako sa poznam tak by som srala na to
@evcagabi ak by ti ten dotycny zachranil zivot? Doslovne? Bez neho by si tu uz nebola. A bol 20 rokov dozadu tvojim anjelom straznym na kazdom kroku? Ale potom ho zivot zvlacoval a uz to nedal. Zmizol mi z oci a uz som mu nemala ako pomoct.
@evcagabi ak by ti ten dotycny zachranil zivot? Doslovne? Bez neho by si tu uz nebola. A bol 20 rokov dozadu tvojim anjelom straznym na kazdom kroku? Ale potom ho zivot zvlacoval a uz to nedal. Zmizol mi z oci a uz som mu nemala ako pomoct.
@anonym_autor nemocnica nerieši terminálne štádium.To iba hospic.A pochybujem,že tam vezmú alkoholika,keď nie je miesto ani pre zomierajúceho na rakovinu
@anonym_autor nemocnica nerieši terminálne štádium.To iba hospic.A pochybujem,že tam vezmú alkoholika,keď nie je miesto ani pre zomierajúceho na rakovinu
@rozculena tak sa mu poskladame na ten hospic alebo DSS, ako samoplatcovi, bez stupna odkazanosti na socialnu sluzbu. Tu to uz nie je na mieste vybavovat. Mam znamu, ktora vedie sukromne zariadenie. Dolezite je ho niekam dostat.
@anonym_autor Od takého dať už len ruky preč.

Keď odmietne,nič neurobíte. Proste ho necháte,kde je a vrátite sa spať do svojho života. On si svoj život vybral.A by sa stým len zmierite