Ako pomôcť rodičom v kríze bez vyčerpania?
Baby prosim poradte...mam rodicov kt su 50tnici, mam este 2 surodencov na vs, mamina prisla o pracu a nevie si najst nic dalsie, niektore prace aj odmieta napr na pokladni ze nechce sa naucit robit aj ked si myslim ze by jej to slo, potom si myslim ze po tych x mesiacoch doma ma uz aj depresiu kedze ju v par robotach aj odmietli lebo je vraj stara...problem je v tom ze rodicia maju pomerne novy rodinny dom,stavali ho neskor a tak maju este vysoku hypo...so vsetkymi dalsimi platbami (energie atd) platia asi okolo 1000 mozno az 1200...kedze mamina nema pracu tak som im financne pomohla...lenze to trva nejak dlho a ja uz nemam skoro ziadne peniaze...idem od vyplaty do vyplaty...chceli sme si s frajerom kupit vlastny byt ale ja som dala vsetko rodicom aby im nevzali dom...lenze ja uz neviem ako dalej im pomoct lebo uz im nemam z coho dat a predsa kazdy mesiac im dokladam do splatok aby sa neocitli v dlhoch...
A ti surodenci na VS tiez musia prispievat? Byvaju doma ci su na internatoch?
Tiež som bola na tom rovnako ako ty, len s malými rozdielmi. Moji nemali nový dom a aj tak boli v minusoch, tiež som ich dotovala a aj som sa zadlžila. Ale som to stopla, pretože aj ja som bola na nule. Mama bola nasratá chvíľu, ale pochopila to, a už nič nepýta odomna. Som sa ja sama zaprisahala, že ja toto svojim deťom nikdy neurobím, pretože viem aké to je. Stačí keď jej povieš, že ty už nemáš, nemáš jej čo vysvetľovať, keď to sú tvoje peniaze.
Načo riešiš rodičov sú dospelí mama by si mala nájsť prácu mali by navštíviť banku v ktorej majú hypotéku a znížiť si splátky alebo nájsť nejaké iné riešenie ale nemali by zneužívať deti ty im pomôžeš a po čase sa to nemusí priateľovi páčiť a bude ti to vyhadzovať na oči ale je to na tebe
@clementisa ved samozrejme...mne samej sa to nepaci uz, proste som sa do toho zamotala...v banke uz boli ale samozrejme im povedali ze splatky si nemozu znizit lebo to maju presne vypocitame do otcovej 64 kedy by mal ist na dochodok...ze proste to nie je mozne...mozno v inej banke by sa to dalo len teraz tazko ked mama je bez roboty ist to niekde refinancovat
nezostáva ti nič iné, ako im povedať, že už aj ty si na nule, minula si všetky úspory, jednoducho nemáš už z čoho pomáhať.
Tvoja mama nepotrebuje garzonku, nepotrebuje predat dom ale ist do roboty, cize ty povezd mame, ze pocuj, poslednykrat som pomohla, zajtra sa prihlasis aj na prace do supermarketov, alebo kdekolvek.. inak bohuzial pridu o dom. Tu sa neda inak, ako emocie bokom dat. Jedna vec je choroba a proste ked sa inak neda, druha vec, je ked niekto nechce robit nieco.. A HLAVNY problem, cim dlhsie to bude trvat, tym tazsie sa jej bude vracat do prace a naoazj treba ratat s tym, ze mozno s otcom ju budete musiet do toho dotlacit.
A to hovorim z vlastnej skusenosti, cim je dlhsie clovek doma, tym horsie...
autorka, a nech Ťa ani nenapadne si zobrať na seba úver, aby sa pokryli ich dlžoby.
Predať dom, kúpiť si bytik a žiť podľa reálnych príjmov.
@madla60 Ja to vidím takto...Mama začne nariekať...dcéra začne mať výčitky, vráti sa domov k rodičom a bude splácať hypotéku...možno aj úver vezme...prejde rok, dva, 10 rokov, stále bude doma, lebo veď už rodičia nevládzu, tak im musí pomôcť....až nakoniec zistí, že premrhala celý svoj život, je sama, bez partnera/manžela a detí, rodičov má na krku...možno aj ostatných súrodencov...
Dúfam, teda verím, že to vidím zle...
@earlgrey dufam, ze nie. Lebo podla písania autorka je podla mna rozumná zena a mozno sme jej trosku pomohli aby sa nakopla, ze toto nie je normalne.
@betulinka1 Chcem tomu veriť...
@earlgrey za mna je to velmi smutna tema. Lebo rodicia lipnu na dome na ktory nemaju. Mozno cakaju na dedičstvo, to nevieme. Ale zase aby niekto nezobral pracu v pokladni a bral peniaze od dcery sa mi zda uplne postavené na hlavu. Plus ocakavat pomoc iba od jeden dcery, ktora si šetrila na byt a chce založiť rodinu. 🤮
Starí rodičia nemajú nehnuteľnosť? Ak sú v domove, predať tu a z toho platiť DSS.
Ak mama zarábala malo, tipujem do 800??? tak nevychádzali asi ani pred tým. Či? Koľko im dávaš! Napíš im príjmy, výdavky, veď nie sú negramotní. Musia chápať, že potrebuju 2 príjmy.
To je tak ked si clovek realizuje sny nad svoje moznosti. chceli mat velky barak, vzali velku hypo, ako keby si mysleli, ze sa ich nikdy nedotkne neocakavana udalost ako choroba ci vypadok prijmu pre nezamestnanost.
takisto je povazlive ze 50tnici nemaju ziadne usporz na zle casy, financna gramotnost v tejto rodine sa asi nenosi.
ja som viac x aj v inych temach vyjadrila svoj nazor, ze nechapem, preco slovaci tak lipnu na velkych domoch, ktore ich oberaju o energiu, cas i peniaze, mnohi , nehovorim ze vsetci si naberu privelke susto, a potom kvoli domisku zgrlia, nechodia na dovolenky, mnohe veci si nedozia...alebo ako v pripade autorky vytahuju peniaze z deti, aby oni mohli mat svoj nabubrely SEN.
Ja ako rodic by som kaslala na svoj sen, ak bz ten sen nicil sny mojich deti. Ma to byt v rovnovahe.
pre priklad, my mame 4 deti - styri! a absolutne sme nesli do velkeho domu s mega hypotekou, a to sme zacali stavat takmer pred 40tkou. ja som mala 37 ked sme zacali so zakladmi. A dom je akurat aby sme sa zmestili a vladali ho financne uniest, dve detske izby, jedna mala spalnka, kuchyna s obyvackou, terasa a vsetko aj s terasou cista plocha cca 135 m2. Staci nam to, podkrovie nemame, zvladli sme hypo splatit aj s mimoriadnymi splatkami za 12 rokov. Teraz mame 54 rokov, dom uz 4roky splateny a ziadne moje dieta nemusi trpiet pre moj sen...
Ja by som sa s nimi rovno porozprávala, že žiaľ peniaze došli a musia si poradiť ako vedia. Dokým ich budeš dotovať, tak tvoja mama robiť nebude. V jej situácii si nemôže veľmi vyberať prácu. A to hranie na city, ako jej je ľúto, že berie dcére? To jej veľmi neverím.
Neviem, ale jedno z riešení je aby súrodenci jednoducho prerušili štúdium na VŠ (možno stačí len na 1-2 roky, najmä keď aj oni v tom dome žijú) a nastúpili do práce, takto by ste to utiahli spoločne, nech aj mama nastúpi do práce čo najskôr. Predpokladám, že raz budú chcieť podiel z domu, tak nechápem prečo to už neurobili. Prerušenie štúdia nieje nič neobvyklé, prípadne brigáda popri škole. Ako tu bolo spomenuté pri dedení sa na tvoju finančnú pomoc dávno zabudne
I tak mi stale chyba nejaka suvaha. Jeden rodic zarobi tolko, druhy tolko, naklady su taketo, chyba nam tolko a tolko. Lebo ak neviete vykryt naklady v sume 200eur mesacne, staci naozaj akakolvek praca. Ak je to viac, naozaj treba utoahnut opasky a zvolit aj predaj toho domu
@11e207 prerusenie studia? a dokedy?
kym rodicia ktori maju teray 50 rokov nedoslplacaju hypo ktora im vychadza do 62 a 64 rokov? nonsens.
cize dieta ma financovat svojich rodicov az do dochodku. no pekne.
autorka ma 32 plus 12 rokov, je 44 - akurat vek kde si moze zalozit rodinu a budovat ci kupit svoje byvanie. super 😝
@pbra40 si to predstavuješ jednoducho keď je na dome hypotéka neprepisu nič bez povolenia banka ,veď ten dom není ani ich ale banky ,keď prestanete platit tak to pocítia hneď .
@negymama neviem, no ja to tak jednostranne nevidím, rodičia financovali deti roky predtým.. do kedy? Kým nebudú . mať opäť dva príjmy a rezervu? To nemôže trvať roky a už vôbec nie do dôchodku pre pána..autorka spomína refinancovanie, to je v tomto veku najhoršia možnosť, zdedí akurát tak hypotéku..ja práve hovorím o tom, že nieje dôvod aby jedno dieťa financovalo rodičov, keď ich je viac súrodencov :D ten dom na hodnote nestratí, takže sa im tieto "investície" určite vrátia, ale keď je vaša rada vykašľať sa na rodičov nech to predajú, ja vám to neberiem predsa aj to je možnosť 🙂
@11e207 moja rada je nech rodic ide pracovat.
Pani podla mojho odhadu , podla sumz podpory, mala prijem cca vo vzske 750 v hrubom, cize min. mzdu. co je v cistom cca 600 eur.
autorka spominala ze ich podporovala uz pocas toho ako mama poberala podporu, co je len o 200 eur menej ako plat.
Oni maju skratka velmi velmi tesne prijmy vs. vydavky ak ich polozi vypadok par stovak eur. Co maju deti zo zdedeneho domu co ako hodnotneho ak tam byvat nepojdu, Rodicia kludne poziju do 80tky, to je dnes bezne a v tom case ich deti 50tnici uz budu davno zabezpeceni.
Mne proste hlava neberie, ako oni uvazovali financne ked nabrali na seba velky dom s velkou hypo a dajak bolo dajak bude, deti nas spasia.
ziadne rezervy, ziadny vecsi rozdiel medyi prijmami a vydavkami, hlavne ze mame sen velky dom.
a ano, nech studenti pobrigaduju a pomozu ak sa da. Moje deti brigaduju aj ked nemusia, robia to pre seba a peniaze im neberiem. Ale nikdy by som neobmedzovala ich studium pre moje neuvazene financovanie. radsej by som sla do dalsej prace ako v 50tich knucat, ze nikde nepojdem robit lebo toto neovladam , toto robit nebudem atd.
No ty vole . Mam dosť. Už len ta suma ze 1000/1200 aj keby našla prácu tak nezarobi toľko aby to utiahla teda neviem koľko jej treba zarobiť aby to s tvojim otcom utiahli . Takže bud nech sa mama zobudi a je v realite . Povedať narovinu už nemáš že čo si mala si im dala a povedať aj presnú sumu aby si to uvedomila lebo par tisic to isto nebolo . Že ťa to mrzí ale máš aj svoje výdavky a bol to posledný mesiac ktorý si mohla pomôcť. Poznám to ale nie v takých sumách tiež som pomáhala mame bez práce na úrade práce po smrti otca a po smrti babky o ktorú sa starala takže zo dňa na deň ako keby bez peňazí. Bracho každú chvíľu doma bez roboty . Dlhý sa mu zbierali . A pokiaľ neotvorí oči a neuvidia realitu tak si myslia že sa da stále pomáhať. Tiež sme s manželom boli v selijakych situáciách no hneď sme sa postavili na nohy a bojovali za všetko. A ako 35 ročný mame vyplatenu chalupu . 3 auta , a užívame si život
Držím palce, musí to byť naozaj náročné
Ty nemozes a nemas preberat zodpovednost za rodicov a uz vobec nie surodencov...
Tak nech ide mama hoci aj upratovat domacnosti… alebo strazit deti, kym si nieco nenajde.. neviem kde byvate, ale v ba okoli upratovacky pytaju velke peniaze 🙂
Čo je to mama zarábala malo? Minimálna mzda? Otec cca 1.200-1.300?? A čo tak aspoň nejaká brigáda pre mamku, odkladanie tovaru, upratovať v Tesco, Kaufland.... A súrodenci nemôžu chodiť brigádovať do pokladne? Susedova dcerka tak chodila od 15 rokov, každý víkend robila a často aj od 17.00 do záverečnej v Tescu. Veď to na teba musí byť aký tlak, že vlastne na tebe závisí ich bývanie? Tvoju psychiku nerieši mamka? Neviem si predstaviť, že skončíš na PN - ke. Z čoho im prispejes? Ak máte pozemok nejaký, skúste ho predať, alebo auto.

No kamarát to poriešil nakoniec tak, že sa úplne odstrihol od rodiny a keď sa oženil, tak si on zmenil priezvisko a nakoniec sa presťahoval do susedného štátu. Pomôcť je jedna vec, ale nechať sa úplne finančne a potom aj psychicky a fyzicky vyciciavať je úplne iné. Pretože to dospelo do štádia, že sa jeho mama spoliehala na neho úplne vo všetkom. Doplatí do hypotéky, doplatí, kúpi, zafinancuje atď. Nakoniec by dal všetko a jemu by neostalo nič. Pritom v tom byte vôbec nežil. I keď zarábal lepšie, ale nie je dojná krava, aby toto všetko mohol financovať, čo si kto zmyslí. Začal chodiť k máme čím ďalej tým menej a ona kadiaľ chodila, tak ho ohovárala a poštvala proti nemu jeho blízkych. Je to ťažko s takýmito ľuďmi, ktorí si toto nevedia a nechcú uvedomiť, ako týmto ubližujú svojim blízkym, za to že oni si chcú plniť sny, na ktoré finančne nemajú