Ako pomôcť rodičom v kríze bez vyčerpania?
Baby prosim poradte...mam rodicov kt su 50tnici, mam este 2 surodencov na vs, mamina prisla o pracu a nevie si najst nic dalsie, niektore prace aj odmieta napr na pokladni ze nechce sa naucit robit aj ked si myslim ze by jej to slo, potom si myslim ze po tych x mesiacoch doma ma uz aj depresiu kedze ju v par robotach aj odmietli lebo je vraj stara...problem je v tom ze rodicia maju pomerne novy rodinny dom,stavali ho neskor a tak maju este vysoku hypo...so vsetkymi dalsimi platbami (energie atd) platia asi okolo 1000 mozno az 1200...kedze mamina nema pracu tak som im financne pomohla...lenze to trva nejak dlho a ja uz nemam skoro ziadne peniaze...idem od vyplaty do vyplaty...chceli sme si s frajerom kupit vlastny byt ale ja som dala vsetko rodicom aby im nevzali dom...lenze ja uz neviem ako dalej im pomoct lebo uz im nemam z coho dat a predsa kazdy mesiac im dokladam do splatok aby sa neocitli v dlhoch...
Pomoct si budu musiet tak ci tak sami, iba si predlzila cas toho utrpenia a aj seba dostala do situacie v akej si. Nie je zazracne riesenie, ak chces byt mila, povedz, ze dotacie uz skoncili, inak sa k tomu netreba vyjadrovat ani. Clovek, ktory je schopny nepracovat a brat od deti, ktore maju vlastne sny, nebude uplne moralny poklad. Preto si myslim, ze napriek pomahaniu sa moze lahko stat, ze vyjdes z tejto situacie ako najhorsia. Ale ok, poucit sa na par tisicoch je vdacna skusenost, niektori minu aj viac, kym sa poucia, bohuzial.
Nevychádzal im príjem a hypotéka 1000 eur. Mama zarábala malo a podporu mala ani nie 400 eur, podpora je 50% z mesačného základného platu a vypočítaná na každý deň vrátane víkendov a sviatkov, takže vyjde vyššia. Banka keď kalkuluje s príjmom a počíta hypotéku, tak zohľadňuje životné minimum, aby mali na prežitie a ešte nejaké peniaze im ostali. Mne napr povedali, že pre mňa splátky 600 - 800 eur sú vysoké. Mne toto matematicky vôbec nevychádza. A ďalšia vec, keď je skončila podpora ona si musí nejaký zdroj príjmu nájsť, keď nechce prísť o bývanie.
@maury tiez som nad tym premyslala, ze ako to ťahali, kedze mama aj ked zarábala, tak to ziadna sláva nebola, kedze mala podporu 400€. Cize jej prijem bol asi okolo 700€. Ak boli ich naklady okolo domu 1000-1200€, tak otec musi mat ovela vacsi zárobok. Na druhej strane ale autorka pise, ze sa dotujú dvaja ludia v domove dochodcov. Co ale znamena, ze po nich mohla ostat nehnutelnost, ktoru by teoreticky mohli predat. Alebo jedneho zobrat domov a mama sa moze starat, tam je dôchodok ale aj opatrovateľský prispevok. Moj úprimný nazor ale je, ze mame sa nechce. A pokial autorka nestopne dotácie, tak zial mama sa nezobudí. Nemat robotu 9 mesiacov na SK, nie je realne. Keby chodila na tyzdnovky do Jaguaru, tak zarobí. Vek 50 rokov teda nie je dovod ale výhovorka pre zdravého cloveka.
@betulinka1 moja mama má 60 rokov, jej kolegyňa 70 a tiež je toho na ňu dosť a zamestnávateľ na to ohľad neberie. Ona keby prišla o robotu, tak sa ťažko zamestná. A robia viac než mladí alebo 50roční, ktorí sa tvária, že nevládzu. A vek do dôchodku sa neustále posúva smerom hore.Tam bude buď nechcenie alebo začínajúca depresia. Ako som čítala tak starí ľudia v domove tam sú lekárske, psychiatrické diagnózy a sú to ležiaci pacienti. Tam by jej mama so svojím stavom, keby sa mala starať ozaj moc nepomohla. Ale financie z nehnuteľnosti starých rodičov, aj keby ju prenajali by mohli použiť napr na dofinancovanie pobytu.
@maury zdvihli sa úroky predtým im mohla vyjsť hypo lebo bola splátka ale 600 eur a potom ako rástli úroky sa mohli dostať na vysokú sumu .
@vsetkounas to je pravda. Ze tie uroky porobili sarapatu. Ale potom je jedine riesenie predat. Musia sa na to pozriet realne. Ked nestačila podpora 400€, tak nebude stacit ani plat 700€, kedze dcera dotovala v tisícoch. Toto lipnutie na niecom na co nemam peniaze je padnuté na hlavu. Aj my mame s muzom hypo do dochodku. Ale brali sme taku hypo aby domacnost utiahol len jeden plat, keby nieco. Plus mame este byt. Tiez sme sa o tom bavili, ze keby nieco dom vieme predat a pojdeme do bytu.
@betulinka1 áno aj my sme malý dom v meste splátka 600 eur keď sa malý dvíhať úroky vyšla by nám splátka ale 1100 eur predtým sme malý útok 0.6 teraz sú okolo 5 percent .Tiež sme predali ,povedala by som že sme išli do horšieho ale znížili sme si hypo teraz platíme menej aj keď úrok je vyšší a pomaly si robíme podľa toho ako zarobíme a odložíme . Proste nechceli sme byť otrokom peňazí a uvedomovali sme si že by nás deti ani nevideli lebo by sme od rána do večera makali na hypo a čakali kým sa znížia úroky .
Skus jej navrhnut....nech ide robiť opatrovateľku do zahraničia.....ak si nevie dlhšie nájsť prácu.. je to práca na turnusy .....koľko rokov majú súrodenci?
Platia 1200e za uver a energie? Tak to je teda extrem, pokial nemaju ani poriadnu pracu. Kedze tam nie su asi aj dalsie vydavky na stravu a ostatne veci. Uz im hlavne nic neplat, zle sa to aj cita, oni si chcu plnit sny, na ukor teba 😒... kedy si brali uver? Musia tam mat velmi vysoky urok. Videla si aj papiere z banky, zmluvy?
@autorka pardon, ale v 50 človek naozaj ešte nie je starý, aby ho z každej práce vypoklonkovali. Ak sa tak stane, tak zrejme preto, že je nekvalifikovaný... Druhá vec, rodičia zjavne nevedia počítať, takže ich "ani počuť" o predaji by som im dosť dôrazne vysvetlila. Pretože to je jediná reálna šanca ako na storobu neskončiť pod mostom. Dom predať, hypo vyplatiť a bývanie prispôsobiť možnostiam. Ak keby sa mali 4 mačkať v jednoizbáku. K tomu, že mama nechce nejakú prácu robiť sa radšej vyjadrovať nebudem... Otec pracuje? Dojiť dcéru, aby si mohli platiť sen s barákom??? Najvyšší čas ich prebrať, nemyslíš?
@ema22270 uver si brali asi pred 4 rokmi lenze vtedy mali velmi nizky urok neviem ci nie aj menej ako 1%...vtedy to bolo v pohode...teraz maju vyse 4% plus samozrejme kedze stavali v case najvacsej inflacie tak sa dostavba strasne predrazila a minuli si vsetky uspory
My sme brali pred 7 rokmi mali sme tiez nizky urok ale aj po zvyseni stale platime v pohode.. boli sme sa dohodnut, bolo to v slovenskej sporitelni, my sme si brali okolo 90 000e a mali sme splatku 307 a teraz mame 367. Podla mna to nie je vela. Lebo tych 1200 mi pride velmi vela. To mali aku vysokú hypoteku. Aj ked je to s energiami teda, aj tak vela.
@vsetkounas mohla, ale nie dvojnásobok. Oni už predtým museli mať vysokú hypotéku aspoň 800 EUR a čo je bez dobre platenej prace blbosť
@autorka brali si pred 4 rokmi a fixáciu mali na ako dlho? Ja som si brala o 2 roky neskôr a fixáciu mám na 5 rokov. Aj som dostala od banky prehľad ako to bude asi vyzerať potom, s čím sa počíta. Takže teoreticky viem na čom som. A ja neviem či sa o to zaujímali, ale už pred 4 rokmi sa vedelo, že nízke úroky do 1% končia a mnohí môžu zostať veľmi prekvapení, že ako úroky vystrelia aj o pár percent. Tiež som stavala 2022 a 2023 a viem čo to bolo s cenami, nič sa nedalo zastropovať žiadne ceny, ktoré sa menili každých pár dní, cenová ponuka platna 24 hodín a podobne. Tiež sme mnohé veci menili za pochodu a riešili a zháňali s nižšími cenami, nejaký stavebný materiál a podobne. S čím mi potom banka neskôr robila problémy, keď som žiadala o úver na dokončenie stavby. Ale dalo sa. Splátky mám vypočítané tak, že aj keby sa niečo stalo tak to viem utiahnuť a vždy je tam možné na pol roka požiadať o odklad proste taká a taká situácia. Len potom sa treba spamätať a rozhýbať sa.
@maury pred 4 rokmi sa pisal rok 2021, nebol ešte konflikt na Ukrajine a vôbec sa nevedelo, že končia nizke úroky. Ja som v 1/2022 dostala nakoniec úrok 0,59 Na 5 rokov, ale zvažovala som fixáciu len na rok, lebo práve boli take trendy, že dalsi rok by tie urokove sadzby mali ešte viac klesnúť, dnes vidim to riziko, ale nikto vtedy netušil, čo sa vo svete udeje a ako nas to strašne ovplyvní (mám VS ekonomického zamerania, čiže som si študovala extrapolacie trendov úrokových sadzieb).
@tramtada31 z článku z roku 2016 z ekonomických novín: Čas rekordne lacných hypoték sa s najväčšou pravdepodobnosťou postupne končí. Po rokoch poklesu úrokových sadzieb sa prvá banka rozhodla o niekoľko desatín zvýšiť úročenie na dlhšie druhy fixácií. Podľa analytikov môže ísť o dlho očakávaný zlom na trhu. Dá sa totiž očakávať, že k podobnému kroku onedlho pristúpia aj ďalšie banky.
Rekordne nízke úrokové sadzby sa totiž s najväčšou pravdepodobnosťou odrazili od dna. Je možné, že úrokové sadzby sa budú postupne rokmi navyšovať aj o niekoľko percent.
Analytici na to upozorňovali už dávno.
Som vo veku Tvojich rodičov, ale neviem si predstaviť, že by som sa spoliehala na pomoc svojich detí. Mám prácu, dlhodobú, veľmi dobrú, aké keďže som plánovala skončiť a moje pracovné zameranie je veľmi špecifické, napriek tomu, že mám VŠ, v päťdesiatke som si urobila výučný list na zdravotníckej, zopár maserskych kurzov - možno to nikdy vo svojej ďalšej práci nevyužijem, ale ktovie? Tým chcem povedať, že nikdy nie je neskoro... Tvoja pomoc bola/je tak trocha medveďou službou - spoliehajú sa na Tvoju pomoc. Ja by som v takejto situácii vzala hocijakú prácu. Vždy je lepšie niečo ako nič. V práci mama získa nové skúseností, kontakty, ktoré ju posunú možno inam... Nemala by si v tejto situácii brať na mamu ohľad - nie je v situácii, keď nemôže...ona nechce ( aké -také možnosti má) - a to je veľký rozdiel!
@maury davas clanok z roku 2016, odkedy urokove sadzby ešte ďalšie roky klesali. Píšem, že 1/2022 som dostala 0,59, 1/2019 som mala 0,79. Podľa trendu, keby nenastala vojna na Ukrajine, by minimálne ešte cely rok 2022 boli nizke úroky. Robila som si vtedy analyzy, lebo mi ponukali 0,89% s fixom na rok a zvažovala som to zobrať, lebo som cakala, že to dalsi rok bude ešte padat. Ja som sa minuly rok bavila s jednym známym, ktorý bol riaditeľ jedných z bank a ten tvrdil, že treba fixovať čo najdlhsie, Ale teraz sú trendy take, že by to malo klesať a v 4 kvartáli by mali ist pod 2%, čiže ani jedno z niekdajších najväčších “zvierat” tohto biznisu to neodhadol najlepšie.

@11e207 študovať môžu aj externe a popri tom aj pracovať. Potom môže každý prispieť na hypo domu a stravu.