icon

Ako pomôcť rodine v núdzi a nájsť pomoc?

17. apr 2025

Nejde o mna ale mam jednu blizku kamaratku. My sme sa kamaratili v skole a byvali sme blizko. Potom sme sa dlhsie nevideli, ale teraz ked byvame zas blizsie, tak sa stretavame. Ona je zo 7 deti a teda detstvo nemala lahke, nemali vela penazi, casto ich v skole sikanovali lebo bolo vidno ze su na tom horsie. V 17 rokoch otehotnela s oriatelom, uz sa potom aj zobrali narychlo, skolu nedokoncila lebo pri dietati uz riesila ine veci. Teraz ma 4 deti v 28 rokoch a v takej kvazi pristavbe pri jej rodicoch maju dve izby. Podmienky na zivot su tam podpriemerne, cez zimu plesen, hv lete casto nejde voda lebo su napojeni na ich studnu. Je smutne tie deti vidiet vyrastat v takych podmienkach, aj ked zas oblecenie maju na rozdiel od kamosky ked ona bola mala. Teraz je tychto hmotnych veci oveal lahsie zohnat. Horsie je na tom strava, to hovorila ze im nevychadza co manzel zarobi (minule bol skoro pol roka doma lebo prisiel o pracu, teraz má inu ale nezarobi vela) ked aj varia rak hlavne polotovary kebo je to rychle a pri 4 detoch nema cas. V dome byvaju este jej rodicia, ti su dost mimo, brat, a sestra s 2 detmi slobodna matka. Je to tam strasne chaoticke, hlucne, divne, podotykam ze nejde o romov. Tusim niektori z jej surodencov sa z toho dostali a maju normalne rodiny, ale oni odisli od rodicov hned ako sa dalo. Je nejaka moznost ako im pomoct aby sa aspon dostali odtial prec, je nejaka organizacia? Nasetrene nemajú predpkladam nic. Ja pomozem ked sa da, ale nedavno sme dostavali dom, tiez nemame na rozhadzovanie.

Strana
z2
karolinakr
Autor odpoveď zmazal
tamitamitami
17. apr 2025

* Deťom treba zariadiť škôlku ak nechodia, ona bude môcť ísť pracovať. Hneď sa finančná situácia rodiny zlepší.
*Muž môže ísť pracovať do zahraničia, bude mať úplne iný plat.
*Kamarátka by mala zamakať, dokončiť si školu (externe). Otvorí jej to iné pracovné možnosti.
*Antikoncepcia.....
Keď zvládnu tieto body určite sa budú mať lepšie, za 2-3 roky môžu žiť úplne iný život.

Organizácia vedia poskytnúť oblečenie, potraviny (treba pozrieť čo máte v okolí). To je ale iba chvíľková pomoc, nič čo by im z dlhodobého hľadiska pomohlo.

enmery
17. apr 2025

@sisa_s To je tá generačná trauma, z ktorej sa tu mnohé užívateľky vysmievať, že neexistuje. Chodď vysvetľovať decku do Afriky, že otočím kohutikom a máš vodu v Európe,ktorú môžeš piť a nejaký detský kútik. Keď to decko ide denne 10 km po vodu. Si predstav, o Tebe si pomyslí, že si blázon max.
Autorka, ona sa proste musí antikoncepčné chrániť alebo on. A bohužiaľ, aj on aj on musia pracovať. Aj keby to malo byt len dokladanie tovaru. Myslím, že na oblečenie existuje už nejaká organizácia, polotovary sú 2 až 3 krát drahšie ako keď si niečo sama uvarí/vypestuje. Myslím, že oni potrebujú aj vysvetlenie financií.možno v tomto by si immohla pomôcť.

tana85
17. apr 2025

verim, ze oblecenie, knizky, hracky vedia zohnat aj zadarmo, staci hladat, ja sama davam vrecia oblecka za postovne obcas. davat nieco hotove len tak robi viac skody ako uzitku. ak si jej kamoska, tak jej ukaz moznosti, aby oni sami zlepsili situaciu, to jedine je udrzatelne a ma aj pre deti vychovny charakter. vediet hospodarit, najst si pracu obaja, dokoncit maturitu, vypestovat ak je moznost, atd atd.

gov
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
18. apr 2025

Polotovary z obchodu sú vždy drahšie než variť priamo (ja ich robím keď sa mi nič iné nechce pripravovať, lebo je to jednoduchšie (alebo keď mám migrénu) - ale viem že sú drahšie než keby som si to sama obalila a hoc aj zamrazila). Ak je doma a jej celá úloha cez deň je postarať sa o poriadok v 2 izbách a navariť, tak čo potom robí? Tipujem, že deti sú už aspoň väčšina v škôlke a škole. Či? Čo potom robí? Pozerá do mobilu, TV?

karolinakr
18. apr 2025

autorka, chcela si nejake charity, tych ti možem vypísať 100, alebo napíš do Markízy, oni majú nadácie na problémové rodiny..asi si čakala iné odpovede, ale pravda je ta, že kym nezmenia zmýšľanie, tak sa budú v tých istých problémoch potácať donekonečna, jeden krok vpred, sto vzad a budu sa mať horšie, ako sa majú teraz a to isté odovzdaju svojim deťom, ktore budu neuspešné celý život tiež.. z toho vzniká generačná chudoba..
prečo VŠ ľudia majú takmer skoro vždy VŠ deti? lebo rodičia su tam motivaciou pracovať na sebe a to isté čakajú od svojich detí a odovzajú im to..
laska neni vždy v tom, že tľapkame niekoho po pleci a ľutujeme, ale ich vedieme k užitočnym veciam, za ktore sa oni možno teraz hnevajú, ale za 10 rokov nám poďakujú

Strana
z2