Ako pomôcť susedovi, ktorý odmieta pomoc?
Žienky akým spôsobom by sa dalo pomôcť niekomu kto nechce prijať pomoc, je mu nepríjemne, možno sa hanbí sa to akej zlej finančnej situácii je ani zdravie mu neslúži. Má pravidelne záchvaty, cistu na mozgu, závraty, odpadáva. Chodí po lekároch, má kopec diagnóz ale ani polovičný ID mu neuznali. Poberá iba dávku hmotnej núdze.
Vždy sme mali dobrý vzťah aj jeho nebohými rodičmi. Sused už predal svoje auto aj motorku na ktorú si mladosti dlho šporil. Ale nič od mňa zobrať nechce, myslím tým prebytky zo záhrady, koláč, varené jedlá.
@pribinak nám ten záchranár povedal, že za celý život nemali prípad, že si epileptik odhryzol z jazyka, že to je takmer 0 šanca. Môže si ho poranit, ale poranit mu môže aj ten tvrdý predmet zuby a to je horšie ako pohryzeny jazyk, ten sa zahojí. Poškodené zuby sú iný level.
Mnoho ľudí, ale z nevedomosti, tam predmety strkaju a snažia sa dokonca jazyk vytiahnuť za špičku von.
@alickapusinka lieky na epilepsiu su na poostovnu viem muz ich uziva takmer 30r vela krat som mu ich bola vziat v lekarni
Na poistovnu sorry pisem za pichodu
Autorka musíš sa zmieriť s tým, že nie si spasiteľ a už si urobila, čo si mohla. Opakuj mu, že s čím kolvek rada pomôžeš a nechaj tak. To je vec, ktorú pokiaľ nechce zmeniť on, ty nezmeníš už vôbec.
Pripadne sa môžeš dohodnúť v lekárni, že mu budeš vyberať lieky na predpis. Jemu povieš, že nebolo treba doplatok a v skutočnosti ho ty zaplatíš.
Alebo sa dohodneš s lekárničkou, že lieky vyplatíš ty.
Zeleninu/ovocie by som mu normálne zavesila na bráničku (zoberie si to, určite to nehodí do koša). Darovala by som mu takto napríklad aj vitamíny.
Ak by som chcela pomôcť aj finančne tak by som kúpila darčekovú kartu do Lidla/Tesca a hodila mu to do schránky s textom že je to dar a nech padne na úžitok.
@janage tak moj muz si ten jazyk tak dokazal dohryzt ze mu visel na kozi na kompletku rozkusany a nie raz 🤷♀️
Dohodnúť sa s poštárkou akože mu prišiel balík z charity alebo podobne.
@kulumulu123 ale zahojilo sa a varechu vám medzi zuby neodporucali dávať, či dávate? Alebo dávali ste? Pomohlo?
Tu sa autorka hnevá na záchranári, že ich "sprdol" za ich postup. A to jej manžel dával ruky do úst epileptika ak som správne pochopila.
@kulumulu123 včera som v lekárni nechala 30 eur takže zbytočne ma presviedčaš možno niektore áno ale už sa platí aj za náhradu takže asi tak.Je pravda že je veľa druhov liekov možno tie ktore berieš TY sú zadarmo na poisťovňu ale aj normálne za náhrady platí.Dalej zaležia je od toho aka je poisťovňa takže asi tak.
@janage nehnevam sa na zahranarov
@janage za nic ma svete by som epeptikovi pri zachvate ruky do ust nedala ani keby co bolo... Ked som videla ako si takmer odkusol vlastny jazyk tak som mala dost...
Ziadna varecha ani nic... Aj ked prisla zachranka tak povedali to iste...
@alickapusinka
@alickapusinka neviem ake lieky mas ty ale za epilan sa neplati vobec nic aspon vo vseobecnej... Mozno za ine ano neviem 🤷♀️
@janage zahojit sa zahojilo ale dost dlho iba pil vyvar cez slamku a mlieko ci mliecne vyrobky nemal aj par mesiacov
Ak sa nehneváš, tak načo píšeš, že záchranár ešte sprdol muža. Takto podané to vyznelo, že si dotknutá.
Záchranár mal pravdu a vy ste sa mu mali poďakovať, že vás upozornil do budúcna
@ketrin1984 možno u vás sú ochotné poštárky ale tá naša nechcela ani jednu malú obálku zobrať a strčiť do schránky mojej krstnej, a to som na isto vedela že v ten deň k nej poštárka pôjde
@janage áno mal, (len keď s tým človek nemá skúsenosti a chce pomocť nie vždy rozmýšľa s chladnou hlavou)keď sme volali 2x sanitku tak sme mu už do úst nič nestrkali
Aby neutrpel jeho dôstojnosť.....anonymné mu daj jedlo pred dvere.....
Pri epilepsii možno kolmo vložiť kovovú časť remena.....tak aby nebol dotyk vašich prstov....uchrániť to pred odhryznutim vlastného jazyka pacienta pri záchvate.....ale to robia iba skuseni
Mne sa paci napad, ktory tu niekto vyssie spomenul, hodit mu do schranky poukazky do lidlu, kauflandu (co mate blizko) a taktiez sa daju kupiť poukazky do drogerie. Takto si bude mat za co kupit to najnutnejsie a usetrene mu zostane na lieky. A normalne by som to poslala postou z nejakeho ineho mesta (popros niekoho pribuzneho z ineho mesta), aby vas "neupodozrieval", ked napriamo od vas zobrat nechce.
@alickapusinka každý liek má generikum a je ich naozaj nespočetné množstvo. Na niektoré lieky sa dopláca 12 centov, na niektoré 60 centov. Na Slovensku nemôže naozaj nikto povedať, že by si nemohol dovoliť liečbu.
Autorka- neustále mu opakuj, že mu vieš pomôcť ak bude treba. Invalidny dôchodok možno nemá preto, že si ho nevybavoval,mozno nema diagnozu, možno nemá mentálnu kapacitu na to, aby obehal všetky úrady. A možno nechce pomôcť preto že chcem mať od ľudí pokoj a chce aby ste ho rešpektovali, pretože sú aj takí ľudia, ktorým vyhovuje daný stav. Netlač na pílu,len mu prízvukuj, že keď bude chcieť pomôcť, si tu pre neho.
Mozno dozri, ci nepije alkohol, ked ma tak casto zachvaty. A ze predal motorku a auto? S jeho diagnozami je maximalne nezodpovedne vlastnit motorku.
@pribinak moja svokra zomrela pravdepodobne kvoli tomu ze na lieky nemala - zial nam to povedala len raz a uplne ...ona si radsej pokupila knihy a lieky nie. Nezartujem...pomahali sme jej s nakupmi, dalsi syn jej nosil lieky z Rakúska ale ci ich brala to nikto viac nezisti
@katkaseiner tak to je asi iný prípad, keď uprednostnila knihy pred liekmi a a k lieky aj mala tak ich neužívala
To sa nedá porovnávať
Ja nie som odborník, ale vieme ze na nejaké vážne ochorenia a diagnózy sú buď lieky zdarma alwbo s minimálnym doplatkom
@stanulienkat podľa mňa nepije, to by sme videli fľaše, nestretáva sa s miestnymi alkoholikom, do krčmy nechodí, auto a motorku predal aby mal na jedlo
Aj ja si myslim ze tie poukazky do potravin ci drigerie su super napad. Aj jed v potravinach ako lidl, tesco a pod kupis aj drogeriu... Dala by som ich do obalky a poslala postou ak ich od teba nevezme...

@monsterablue čo sa týka ID pomoc som mu ponúkla, balíček -mám po nociach preliezať plot?(Má psa)a nechať niečo predo dvermi. On sa ani o vlastný pozemok nevládze starať nie ešte o záhradu iných