Ako pomôcť susedovi, ktorý odmieta pomoc?
Žienky akým spôsobom by sa dalo pomôcť niekomu kto nechce prijať pomoc, je mu nepríjemne, možno sa hanbí sa to akej zlej finančnej situácii je ani zdravie mu neslúži. Má pravidelne záchvaty, cistu na mozgu, závraty, odpadáva. Chodí po lekároch, má kopec diagnóz ale ani polovičný ID mu neuznali. Poberá iba dávku hmotnej núdze.
Vždy sme mali dobrý vzťah aj jeho nebohými rodičmi. Sused už predal svoje auto aj motorku na ktorú si mladosti dlho šporil. Ale nič od mňa zobrať nechce, myslím tým prebytky zo záhrady, koláč, varené jedlá.
blizka rodina sa onho nestara? ta by sa mala zaujimať.
Kazdy ma v zivote dobre i zle chvile, ale ked niekto pomoc nechce prijat, ma na to svoj dovod a nasilu by si ho lamat nemala. Proste akceptuj jeho volbu. Ty mu do hlavy nevidis, on moze mat svoje plany a predstavy ako dalej, nesnaz sa mu ich nasilu menit.
Niekto to rieši, že urobí nákup a anonymne mu to nechá pred dverami.
Ako je mozne že mu neuznali ani polovičný ID?
Buď nevieš aké má dgn, lebo odpadava? To je epilepsia? Alebo čo? Cysty na mozgu? To je aká dgn?
Môžeš dať kontakt napr potravinovej banke, alwbo charite aby ho terénni prišli pozrieť
@pribinak dostáva z charity pár krát ročne balíček ale to je biedne málo. Mladosti sme boli kamoši ale už sa mi dávno nezveruje. Presne diagnózu neviem, včera sme cestovali spolu domov a hovoril že znova požiadal o ID. Strčila som mu nenápadne do vrecka pár euro ako to nie je východisko. Nekupuje si lieky lebo na je nemá, každý mesiac ho bere šatníka v siedmom stave. Niekedy dva týždne nevidím u neho otvorené dvere či okno. Som doma, starám sa o ztp dieťa.
Mne sa to s tými liekmi nezda. Mam v rodine zdravotníkov a keď ľudia povedia, že nemajú peniaze na lieky tak sa predpisujú “neznackove” náhrady, ale bez liekov nezostávajú
@jani727 má brata v zahraničí ale nie sú v kontakte, ja som ho kontaktovala, údajne keď boli doma naposledy ani dvere im neotvoril, ale kľudne sa mohlo stať že mu bolo tak zle ne nevedel.
Ja som šla už aj za starostom, že čo sa dá robiť. Ale on je tvrdohlavý keby predal dom aj keby brata vyplatil stále by mu bolo lepšie v garzónke ako takto.
@pribinak neviem,. včera hovoril že ho dr zprdol kvôli liekom, ale kľudne sa mohlo stať že ani tam neprizná chudobu
Kontaktovala by som jeho rodinu ak ju má iné riešenie ako mu podstrcit peniaze a zaniesť tašku s nákupom moc nevidím. Horšie je ze ak neplatí plyn elektriku vodu... Môžu ho odpojiť
Myslím že ak je na to naozaj zle, že tu chudobu je asi aj trochu vidieť
Už je na jeho rozhodnutí, či povie, že tieto lieky majú vysoký doplatok a požiada o iné. To už nikto okrem neho neovplyvní
Neviem z akého si mesta, ale niektoré mesta majú fond pre svojich obyvateľov ktorí sú v nejakej ťažkej či náročnej situácii a vedia om poskytnúť nejakú finančnú pomoc
Lieky pod takúto pomoc spadajú
Ale musel by zdokladovať príjem, odovzdať nejaké lekárske správy a trochu komunikovat
už aj za nahrady liekov učina látka rovnaka sa platí doteraz náhrady boli na poisťovňu po novom sa platí už takže nie žiadne náhrady liekov nie sú zadarmo po novom.A na epilepsiu už vôbec nie.
@ivka21 plyn tu u nás na dedine nemame, vodu má každý vlastnú hovoril že si elektriku vyplatí ako prvú.
@pribinak maličká dedinka na strednom Slovensku, bola som za starostom nič také nemajú. Kamarátka pracuje na obecnom úrade v inej obci tam starostka kupuje z vlastných ak sú takí čo nemajú ani na jedlo.
Tak malé obce určite nie. To musí byt aspoň menšie mesto
Ale nerozumiem prečo nemá aspoň čiastočný ID
@alickapusinka no to bolo hrozné keď dostal záchvat na dvore s mužom sme mu bežali pomôcť volali sanitku, a sanitkar ešte muža zprdol lebo vraj mu nemal čo kutrať v úctach lebo mu mohol odhryznúť prst. Báli sme že sa zadusí
@pribinak aj nám iba horko ťažko priznali predĺženie RP a ešte raz ho určite nepredlžia, pani na úrade povedala že nám byť vďačná aj za to čo dali, aj keď ostatné príspevky zobrali. Suseda požiadala na prerábku kúpelne pre mamku a tiež jej vlani nedali, teta sa presťahovala k dcérke do iného okresu a tam jej príspevok priznali.
To je pravda, že pri záchvate nič do úst. Už sa pár ľuďom stalo že prišli o prsty. Ľudia pri týchto zachvatoch dávajú do zavretia úst celú svoju silu. Toto fakt nabudúce nerobte. Do stabilizovanej polohy a čakať.
Záchranár mal pravdu. Pozri si kľudne niečo o pomoci pri epilepsii. Zapadne koreň jazyka a to sa rieši zaklonenim hlavy. Do úst sa naozaj nič nestrká a nepchá, to akurát poraníš seba alebo toho kto záchvat má.
K veci. Život má naučil, že pomôcť naozaj môžeš len tomu, kto o tú pomoc stojí. Ak sused je svojpravny a pomoc nechce, hocijako ťa srdce boli, pomoc neprijme. Nedá sa pomáhať na silu.
Jediná cesta je psychológ, psychiater, sociálny pracovník s výcvikom, čo by s ním pohovoru. Ale aj tu je výsledok otázny.
Ale veď to nie je o tom, že Jožovi priznajú lebo má modré oci a féroví čo má hnedé tak nepriznajú. To fakt takto nefunguje. On musí mat zdravotný nalez a diagnozu a aktuálne správy od lekára
To sa výhodnoti
Cely ten proces má nejaké pravidla a dá sa aj odvolať. Ale to asi vieš
Inak záchranár mužovi poradil a nie ho zdrbal. Ak už chcete takto postupovať tak Do ust sa vkladá nejaký tvrdý predmet, doma napr varecha, ale väčšinou sa len fixuje hlava do zaklonu aby si ju pri záchvate neobuchal o zem a nepôsobil si ďalšie zranenie a nezapadol jazyk a potom ide človek do stabilizovanej polohy

Peniaze do obalky a podstrcit popod dvere, bez odosielatela, nech netusi od koho su.