icon

Ako pomôcť týranej žene a jej synovi?

17. nov 2023

Kamoška je v zlej situácii a už neviem ako jej pomôcť či poradiť, tak dajme hlavy dokopy, možno niečo vymyslíme.

Ona pochádza z detského domova, tak nemá žiadnych príbuzných kam by mohla odísť. Stará sa o syna ktorý je ZŤP a vyžaduje toľko starostlivosti že pri ňom sa nedá chodiť do práce. Tým pádom je závislá na mužovi, ktorému patrí obydlie, aj príjem zabezpečuje ako jediný. Žial je to zloduch. Týra ju. Klasické domáce násilie. Žiarlisvosť, výčitky, hádky, nespia spolu, on má milenky. Niekedy im nedá peniaze na jedlo a pod. Vyhrážal sa že im ublíži. Má kvôli tomu aj podmienku. Avšak drží ju v hrsti s tým že keby došlo k tomu že si ona nájde niekoho, a chcela by odísť, tak on by hneď vytiahol na ňu na súde že sa ťahá s iným. Vraj jej azylák on platiť nebude. Mužova rodina sa bude zastávať automaticky jeho. Tak ona sama proti nim nemá šancu ani na súde keby k tomu došlo. Tak je proste v bezvýchodiskovej situácii. Dá sa takej mamičke ešte vôbec pomôcť?

Strana
z2
autor
17. nov 2023

@januska12323 lebo sa narodil so zrastenymi prstami na obydvoch ručičkach aj nožičkach akurat ze na pravej nohe nema prsty ale iba taky kyptik

autor
17. nov 2023

@heleninamama aj ja mám taký pocit z nej a ďalšia kamoška tiež. Takže nielen odstrhnem ale odstrhneme sa. Vedia to tak dobre zahrať že neskúsenému človeku aj lúto ich je…

autor
17. nov 2023

@zmrzlinka2021 k nej domov nechodíme tak situáciu nepoznáme a dieťa poznám, muža tak z časti. Samozrejme na vonok nikto neukáže čo doma robí ak niečo zlé robí. Ale scény jej vie urobiť. Jedna kamoška sa s ním dokonca pohádala.

mogaa
17. nov 2023

Prepáč, ale 14ročný syn môže ostávať po škole sám doma, to že je histaminik na tom nič nemení...to už je veľké dieťa, takže ona do práce a budú aj financie....predpokladám že chlapec chodí normálne sám do školy, takže ked to vládne tam, zvládne to aj doma.....veď to už je pubertiak nie malé dieťa

pribinak
17. nov 2023

Ponukni sa tej zene že s ňou pôjdeš do nejakého krizaku či azylaku na vstupný pohovor a podľa toho sa zariad

Uvidis či vôbec má záujem rieisit situáciu a odísť od muža

Pretože tu je toľko nejasnosti že až. Tie diagnózy čo popisuješ sú take všelijaké, histamínovú intoleranciu má dnes už každý druhy človek v rôznom rozsahu ale určite to nie je diagnoza kedy matka musí sedieť doma pri dieťati

Zrastené prsty sa operujú estw v detstve pred nástupom do školy, toto dieťa má 14 rokov

alickapusinka
17. nov 2023

Ak ma syna zťp musí brať opatrovateľský príspevok nie že nie presiahnu jemu opatrovateľský príspevok je preto že sa stará o choré dieťa. Takže podľa mňa nárok má. Určite aj ja som mala chorú dcéru aj muža a poberala som normálne opatrovateľský príspevok potom aj RP a rôzne príspevky na hygienu ošatenie diétne stravovanie. Neexistuje že nedostáva klame. Povedz jej že pôjdeš sa s ňou ešte raz opýtať na úrad tak čo TI povie či sa nebude vyhovárať. Ak má syna zťp a je manželove bývanie manžel nemôže len tak chorého syna vyhodiť na ulicu je to chránená ťažko chorá osoba A to je jedno či je mentálne alebo fyzický postihnutý hrozil by mu trestný čin. Ja si myslím že až také zlé to nebude už keby chcela a je z DD a išla by za niekým z DD tak by jej pomohli zo synom aj s bývaním. Samozrejme azylový dom sa platí čo je dnes zadarmo platí ale menej. A určite by jej hľadali náhradné riešenie ako ísť zo synom zťp do azylového domu. Podľa mňa si tvoja kamarátka tak vymýšľa. Neverím že vie že má nárok na zťp príspevok aby si nešla vybaviť no iste a teraz chytro tu o červenej čiapočke. A ešte taká vec ak by bola len tak akože dobrovoľne doma zo synom tak čo úrady dôchodkove poistenie sociálne poistenie však cez úrad práce je to ako normálne keby chodila do zamestnania sa jej rata aj SP aj ZP za ňu odvádza úrad. Takže podľa mňa TI nepovedala pravdu.

alickapusinka
17. nov 2023

klamstvo mala som postihnutú dcérku opatrovala som ju a dostavala som rôzne príspevky aj opatrovateľský príspevok aj na diétne stravovanie na hygienu takže aj RP som dostavala takže podľa mňa si vymýšľa.

alickapusinka
17. nov 2023

Aj ja som pochopila že sa jedna o ležiaceho a ON chodí aha tak to je iná vec. A čo dostáva 60 eur najmenšia sociálna dávka je po novom 84 eur.

nikolka5432
17. nov 2023

@alickapusinka asi myslela rodinne prídavky

roja01
17. nov 2023

Nie je mozne, ze vsetky prispevky dostava muz na svoj ucet a nic jej neda?

sasa1310
17. nov 2023

@alickapusinka opatrovateľský príspevok sa dáva aj na základe finančnej situácie v rodine. Čiže ak presiahnu príjem, ktorý je stanovený, že nemôžu presiahnuť, tak na žiadnu dávku od štátu nemajú nárok lebo majú nadštandardný príjem. A môže byť dieťa aj ležiace. A má to logiku.

zmrzlinka2021
17. nov 2023

@alickapusinka prepáč, ale tvoja dcérka už odišla?

autor
17. nov 2023

To aj spomínala že rodinné (nie dávky). Ani neviem aké sú sociálne dávky keďžev takej situácii niesom tak sa ani nezaujímam o to logicky. Proste ona len v panike nabehla že toto sa deje… Ja už tiež mám pocit že máte vy a nie ona. Ani mne sa to už dlhší čas celé nepozdáva. Ale tak keď sme zvykli byť spolu tak sme ako kamaráti a riešime zábavu, bežné témy, nie ju a jej život, ona tiež sa potrebuje odreagovať tak sa baví s nami. Zvyšok je jej súkromie. Ochota pomôcť bola, aj sme pogooglili atď. Ale ani mne sa to už nepozdáva celé.

kuka221
17. nov 2023

To že nemá nárok na preplácanie ortpedickej obuvi je blbosť. Predpíše ju lekár - ortopéd. Dá si ju vyhotoviť na mieru a platí iba pár centov za recept. Platí to zdravotná poisťovňa. Nárok je 1 akebo 2 krát do roka.

autor
17. nov 2023

Tak už vôbec nechápem takéto ženy. Či sa vôbec chodia informovať alebo sa chcú len ľutovať, či o čo im vôbec ide…

janickacrazy
17. nov 2023

No ja len poznamenam, že každé dieťa, ktoré je ZTP, vôbec nemá nárok na opatrovateľský príspevok, nie je to také jednoduché. Ja mám tiež dve deti ZTP a nemám nárok na žiadne dávky. Ale pokiaľ je jej syn v škole, tak ona môže ísť do práce, ale zjavne sa jej asi nechce.

domkakvet
17. nov 2023

Necitala som vsetky komentare, ale ano je to zamotane, su tam nezrovnalosti, cize pravdepodobne ani sama nechce odist, alebo sa boi ist do prace.

kitycat
17. nov 2023

Citala si to po sebe...?
" Ked si najde ineho a bude chciet odist, tak to na nu vytiahne na sude."

Vsak a nebude to tak? Co by na tom bolo ked on ma milenky? Ale na to, ze to je tvoja kamarstka vies velky prd

kiki68
17. nov 2023

Moze dostavat opatrovak, kompenzacie, dooonca aj auto, benzin atd. To len na UPSVAR to vybavit. Potom dieta moze navstevovat specialnu skolu ( aspon na par hodin a potom DSS. Kamoska ma tazko postihnute dieta a ma vsetky tieto veci, je rozvedena. Dalsia tiez rozidena a dieta ma vo vyhradnej. Deti uz maju jedno 18 a dalsie 15 rokov.

autor
17. nov 2023

Nekomunikuje prehľadne a melie si svoje. Keď sa pýtam na veci tak mi rozpráva presne takto. Niektoré veci dokonca priamo doslova opisujem ako mi to povedala ona. Takže vidíte že to je také.

Niekto spomínal že sa to operuje niekedy keď je dieťa malé. Ona zase na to reagovala takto (citujem): No tak tomu never chodim s nim do bratislavy a doktor mi jasne povedal ze maju čas az do 18rokov… Lebo vraj je ešte vo vývoji atď.

lucky_k
18. nov 2023

Histaminik? 🤣🤣🤣 to nieje diagnoza a ma to kazdy treti, i ja a pracujem a fungujem...no kamoska je spekulant tusim....

autor
18. nov 2023

K tomu sme už dospeli. Nebyť tejto diskusie, tak by nás aj dostala. Ale ako to uvideli aj zvyšné dve kamošky, skonštatovali to isté. Už ju berieme s rezervou a jedna s ňou prerušila kontakt. Na dôkaz toho že ste mali pravdu, je to, že keď sme jej pripomenuli tieto rady (ohladne toho že to ani nieje hrozná diagnóza, že pracovať by mohla ísť, ako mesedia veci čo tvrdí) tak začala byť agresívna a opovrhovať s nami. Preto aj tá jedna kamoška s ňou prerušila kontakt. Nepotrebuje problémy a radila to aj nám.

kvetka22
18. nov 2023

Ja len k operácii, naozaj záleží od diagnózy a stavu, či sú vyvinuté články prstov atď a naozaj sa niektoré zrasty operujú až po skončení rastu dieťaťa, aby sa vyhli tomu, že nové časti prstov vyrastú zrastené

tradaaa
18. nov 2023

Verím, že na ten opatrovateľský v niektorých prípadoch nie je nárok. Nie som v tom doma, ale myslím, že na ZŤP osobu by mohla dostať príspevok osobného asistenta - len neviem či aj u 14r. dieťaťa. Ak by bol syn ŤZP (tam je miera funkčnej poruchy 50% a viac- to asi nie je ) bola by šanca na opatrovateľský príspevok.
A do práce jej možno nedovolí ísť žiarlivý manžel. Úplne by som ju nezatracovala, naozaj môže mať problémy, s ktorými si nevie sama rady☹️ odkaž ju aspoň na to krízové centrum s ponukou, že sa jej na to budete skladať a uvidíš aká bude reakcia. Neotačaj sa jej ako kamoška chrbtom🙏ak tvrdí, že ju týra a má pre to podmienku, asi na tom niečo bude☹️

autor
18. nov 2023

Je jasné že tam nieje všetko v poriadku. Ja chápem presne čo chcú diskutujúce povedať. Žena je v strese a hovorí nám polopravdy. 1 sa jej otočila chrbtom a kvôli tejto stránke to určite nebude. Jej sa to už dlhšie nepozdávalo, a táto diskusia jej to len potvrdila. Niekto má pevnejšie nervy a niekto neznesie ak sa niekto donemoty lutuje. Boli sme naposledy na podujati 4-i a ona stále len o sebe a svojich problémoch. Dve ju počúvali a tá jedna (ktorá sa jej otočila chrbtom) ju stále napomínala že nech už nefňuká lebo sme sa prišli kultúrne vyžiť a nie depkovať. Ja toho znesiem veľa, je mi v podstate jedno kto si čo myslí. Najlepšie bude to že ju usmerníme, ponúkneme jej pomoc v rámci svojich možností a vtedy vyjde pravda najavo. Ak je pravda to čo tvrdí tak pôjde. Ak sa bude vykrúcať, berieme ju s rezervou. Kamoška č.1 ju má veľmi rada a bude pri nej stále. Ja som na tom neutrálne, neotočím sa jej chrbtom ale budem ju brať s rezervou, kamoška č.3 na to už nemala nervy.

Strana
z2