Ako prekonať pocit závidenia?
Ako ste sa zbavili pocitu zavidenia?
@anonym_autor A čo tou závisťou získaš? K čomu ti je taká zbytočna emócia? Závidia len rozumovo a charakterovo menej zdatní jedinci. Vždy bude niekto, kto má viac, kto sa má lepšie, to celý život chces závisieť ?? To musí byť hrozné. Rozumnejsi ľudia sa z úspešnejsich snažia poučiť, hlupáci vedia len závidieť
@anonym_b8c23f závidieť neznamená byť vždy hlupákom. Závisť môže mať viacero stránok a ak závisť je charakterovo nie o majetku, práci a pod. Tak tam môže byť i vnútorný nepokoj hraničiaci zo závisťou ak ide napr. O deti a pod...
Autor nedefinoval o aký druh závisti sa jedná...
Tiez si myslim, ze nie je zavist ako zavist. Ja napriklad nezavidim ludom, na ktorych mi nezalezi. Je mi jedno, ze niekto cudzi ma majetky, peniaze, slavu, absolutne ma to netrapi. Ale paradoxne, ked moja kamaratka ma nieco, co by som chcela aj ja, tak ma pichne pri stdci. Nie tak, ze by ma to zozieralo, alebo by som jej to nepriala. Len ma proste zamrzi, ze mne sa to nepodarilo. Alebo ked sa kamaratka pochvali, ake úspechy ma jej dieta, tak ma zamrzi, ze moje deti su nepriebojne, kazdy kruzok vzdaju po roku, aj ked na nieco maju talet, idu skusat nieco nove. Ale nie je to tak, ze by som kazdy den rozmyslala nad tym, ze jej deti su sikovnejsie ako moje. Mozno niekedy je skor taky pocit krivdy ako zavist. Napr
ked na sttednej skole dostala kamaratka lepsiiu známku ako ja, pritom to mevedela lepsie.....proste taketo male krivdy sveta 💛.
Musím sa smiať...koľko ľudí čo nikdy nezávidelo ba priam až nevedia, aké to je ... 🫢🫢🫢
@anonym_12c8b5 tak ked niecomu nerozumies alebo nieco nechapes este neznamena ze to neexistuje. smiat sa kludne mozes. co ti ine zostava. nie? je to take jednoduche pozerat sa na svet cez svoju optiku. lebo ked nieco nejak vnimam ja musia to tak mat vsetci. no jo.
napriklad ja mam tiez x blbych vlastnosti aj veci na ktore hrda nie som ale zavist k nim nepatri. ja nemam problem si priznat chyby ani slabe stranky. nie som idealna a ani k tomu nemam blizko ale teda minimalne toto nezazivam. preco by to tak nemohlo byt. mohlo. ty mas mozno nieco co zas neviem dosiahnut ja. a nebudem sa tu smiat ani tvrdit ze to tak urcite nemozes mat lebo ja to proste neviem.
@anonym_12c8b5 tak ked niecomu nerozumies alebo nieco nechapes este neznamena ze to neexistuje. smiat sa kludne mozes. co ti ine zostava. nie? je to take jednoduche pozerat sa na svet cez svoju optiku. lebo ked nieco nejak vnimam ja musia to tak mat vsetci. no jo.
napriklad ja mam tiez x blbych vlastnosti aj veci na ktore hrda nie som ale zavist k nim nepatri. ja nemam problem si priznat chyby ani slabe stranky. nie som idealna a ani k tomu nemam blizko ale teda minimalne toto nezazivam. preco by to tak nemohlo byt. mohlo. ty mas mozno nieco co zas neviem dosiahnut ja. a nebudem sa tu smiat ani tvrdit ze to tak urcite nemozes mat lebo ja to proste neviem.
@pralinka25 Ahoj. Nesmejem sa, ja len žasnem koľko dokonalých ľudí tu na koníku existuje, ktorý NIKDY vo svojom živote nezažili závisť ...a nielen to. Myslela som to všeobecne, nič osobné, prepáč, ak sa ťa to dotklo. Všetko dobré želám 😉
Ja zavidim vsetkym zenam co maju pekne huste vlasy 😬 vsetko ostatne mam 🤣
@pralinka25 Ahoj. Nesmejem sa, ja len žasnem koľko dokonalých ľudí tu na koníku existuje, ktorý NIKDY vo svojom živote nezažili závisť ...a nielen to. Myslela som to všeobecne, nič osobné, prepáč, ak sa ťa to dotklo. Všetko dobré želám 😉
@anonym_12c8b5 ale nie, neberiem to osobne. V pohode. ono niekedy to tu tak vyzera ze ludia sa opeknuju, alebo su tu za dokonalych. skor je to o tom ze kazdy ma ine slabe a silne stranky. len ked sa to vyberie z kontextu a bavime sa o jednej konkretnej tak to potom moze to posobit ze niekto chce byt za dokonaleho.
nikto nie je. vsetci niekde pokrivkavame. len ako som pisala kazdy inde. a vsak to je fajn. aspon nie je nuda.
Zavist pocituje kazdy človek. Niektorý menej niektorý viac. Zaoberali sa tym už viaceré štúdie. Jeden druh Závisti môže byt “pozitívny ” pomáha nám posunúť sa dopredu a zdokonaľovať a druhý negatívny, zožiera naše vnútro….
@anonym_2434de ja
@anonym_autor pomáha uvedomiť si alebo osobne sa ponoriť do príbehu ľudí ktorý nemajú ani to čo máš ty...a ani to čo závidíš. Hovorí sa že človek sa najviac vždy porovnáva so súrodencami a svagrovxami a ich rodinami aj je taký spokojný so svojím životom o koľko žije a nimi na rovnakej životnej úrovni...je smutné že medzi ľuďmi sú také veľké rozdieli a naozaj mok za to nemôže...niekto sa narodí v zlom čase alebo na zlom mieste alebo má smolu a nejaké prírodné živly ho pripravia o veľa a niekto so zlou genetickou výbavou čo je často najhoršie lebo vtedy je celý život ešte obviňovaný že si za to môže sám...teraz myslím povahu a pevnú vôľu nie choroby neplodnosť..a iné..... Jasné treba sa snažiť koľko dokážeš by si mal to čo ostatný ale i edomit si že je to často nie v našich rukách... Na Slovensku nieje vwl veci super cool ale napriek tomu by som povedala že veľká väčšina ľudí sa tu má celkom dobre oproti nejakým krajinám kde sa žije ťažko a to ani nepočítam kopec krajín kde nemajú základné životné potreby.
@anonym_autor A čo tou závisťou získaš? K čomu ti je taká zbytočna emócia? Závidia len rozumovo a charakterovo menej zdatní jedinci. Vždy bude niekto, kto má viac, kto sa má lepšie, to celý život chces závisieť ?? To musí byť hrozné. Rozumnejsi ľudia sa z úspešnejsich snažia poučiť, hlupáci vedia len závidieť
@anonym_b8c23f a čo je zle na Tom ak by aj autorka naozaj bola rozumovo alebo charakterov menej zdatny jedinec...ona si nevybrala sa tak narodiť myslím že nieje pekne niekomu niečo také vyčítať alebo vravieť...každý sme nejaký...ja tiež niekedy závidím ale nieje to silný pocit ktory by ma valcoval a robil mi zle to nie očividne autorka to tak má... Nepomôže jej keď jej všetci povieme že je to hlúposť...ale samozrejme že by sa mala snažiť tak nastaviť...pre jej vlastné psychické dobro...ak to nedokáže zvážila by som aj psychológa či psychiatra ...bežné by sa mal človek vedieť vysporiadať ale nevieme čo závidi..možno naozaj ma čo v porovnaní s nami všetkými a je v nejaké okolností vo veľmi zlej situácii alebo aj ak by sme to mi tak nehodnotili je to v podstate jedno ...človek by mal zvládať žiť svoj život bez stresu depresie a hlbokej závisti a iných negatívnych pocitov ktoré mu ničia život...ak to nedokáže je lepšie zveriť to odborníkovi a vyhľadať odbornú pomoc ak má na to možnosti a finančné prostriedky
@13uzivatelka11 predvidieť treba nie za vidieť. Ako? Priklad: krasne šaty - čo z toho,ked pod nimi nulky prsia trebars,,,,,krasne telo: - co z toho ked v nom nestastna mysel,alebo ine zadrhele,,,,,krasne auto : to fakt je chore v dnesnej elktromobilite a cenach a systeme,,,,,,krasny dom: si v nom jak vo väzenu trebars,,,,uzasna praca: plno falosnych nastajlovanych umelohmotnoprogreludi s nulovym pochopením reality,,,,,,krasna dovolenka: donesene bakterie domov( pocul som vo vlaku nedavno do Ziliny, skvelá tridciatnicka s5 rocnym synom ,jej muž to schytal kdesik) atd. Zavidim ludom ich ludske kvality,ale hadzat o zem sa preto určite nebudem ..
@ubec zena, s tymto nieco rob, tvoje myslienkove pochody su katastrofalne. Ze nulky prsia🤦♂️🤦🤦♀️
@anonym_autor to je asi jediný pocit, ktorý naozaj nepoznám...🙏 A to nie som žiadny slniečkár. Proste neviem závidieť, neviem aké to je...
@tiezjedna môj manžel to tiež tak ma on my vždy vraví že on ma jednoducho taký slabú predstavivosť že si to vôbec neviem predstaviť že by mal to čo niekto iný a tak pocit závisti nepríde...že ja mám výbornú predstavivosť tak niekedy závisť môžem pociťovať... Pre neho je to ako niekto niečo ma a tie dve veci sú spojené ten človek a tá vec a nevie si seba v jeho situácii prestavit lebo on je niekto úplne iný...
Vieš čo ja som kedysi závidela druhym dovolenku pri mori lebo deti boli malé neboli financie na to a s malými deťmi ani muž nechcel ísť, že to si ani nežijeme. Potom som si povedala že budrm šetriť, šetrila som ozaj 2roky z výplaty atď mala som aj brigádu. A podarilo sa. Starší syn mal 11r mladší 5 keď sme išli k moru prvý raz a bolo to super. Teraz zase šetrím a pôjdeme budúci rok. A uz nezávidím. Snažím sa robiť tak aby sme si to mohli dopriať a som spokojná
@tiezjedna môj manžel to tiež tak ma on my vždy vraví že on ma jednoducho taký slabú predstavivosť že si to vôbec neviem predstaviť že by mal to čo niekto iný a tak pocit závisti nepríde...že ja mám výbornú predstavivosť tak niekedy závisť môžem pociťovať... Pre neho je to ako niekto niečo ma a tie dve veci sú spojené ten človek a tá vec a nevie si seba v jeho situácii prestavit lebo on je niekto úplne iný...
@oskvarka dobre vysvetlene a dobre vyriesene a ma pokoj.Ja tiez nezavidim,ale tiez som mala velku predstavivost vo vsetkom,co som chcela a ono sa to vsetko aj splnilo.Sedela som a predstavovala som si,ze uz je dokoncena fasada.O rok bola,sedela som a predstavovala si betonove ploty aj tiez uz stoja a uz sa mozem kochat.Zobrala muzovu sichtovnicu a predstavovala na aku smenu pojdem,c,d a som tam na dcku.Muz ma b smenu 1 vikend mame spolocny.Ale teraz si predstavujem,ze pojdem k nemu na smenu b,k nemu do roboty,lebo spolocne maju len nazov ale odmeny ine.A ako si spolu cupkame ruka v ruke do prace.Uz muz zacne na tom pracovat.A ja pritvrdim svojou predstavivostou.Mne sa uz o tom aj sniva.
@anonym_autor nikdy som touto vlastnosťou chvála Bohu neovplývala. Každému doprajem a teším sa z toho. Závisť patrí k jednej z najhorších ľudských vlastností. Ak máš s ňou takéto problémy, treba sa íst veľmi rýchlo vyspovedať do kostola.
@dvanastka ale veď môžeš závidieť aj dopriať...inak v iných jazykoch majú viac vyjadrení pre závisť...mne sa často stane že niečo závidím...nie hrozne je to skôr často pre mňa ten hnací motor ako dievčatá píšu nie nejaká brzda...ale tak niekedy istí aj to... Ale nikdy to nieje tak že nedoprajem druhemu že nie ty nemôžeš mať a nechcem aby si mal to sa mi nestalo nikdy
Tiez si myslim, ze nie je zavist ako zavist. Ja napriklad nezavidim ludom, na ktorych mi nezalezi. Je mi jedno, ze niekto cudzi ma majetky, peniaze, slavu, absolutne ma to netrapi. Ale paradoxne, ked moja kamaratka ma nieco, co by som chcela aj ja, tak ma pichne pri stdci. Nie tak, ze by ma to zozieralo, alebo by som jej to nepriala. Len ma proste zamrzi, ze mne sa to nepodarilo. Alebo ked sa kamaratka pochvali, ake úspechy ma jej dieta, tak ma zamrzi, ze moje deti su nepriebojne, kazdy kruzok vzdaju po roku, aj ked na nieco maju talet, idu skusat nieco nove. Ale nie je to tak, ze by som kazdy den rozmyslala nad tym, ze jej deti su sikovnejsie ako moje. Mozno niekedy je skor taky pocit krivdy ako zavist. Napr
ked na sttednej skole dostala kamaratka lepsiiu známku ako ja, pritom to mevedela lepsie.....proste taketo male krivdy sveta 💛.
@anonym_4dc040 toto presne mam aj ja ...
@oskvarka dobre vysvetlene a dobre vyriesene a ma pokoj.Ja tiez nezavidim,ale tiez som mala velku predstavivost vo vsetkom,co som chcela a ono sa to vsetko aj splnilo.Sedela som a predstavovala som si,ze uz je dokoncena fasada.O rok bola,sedela som a predstavovala si betonove ploty aj tiez uz stoja a uz sa mozem kochat.Zobrala muzovu sichtovnicu a predstavovala na aku smenu pojdem,c,d a som tam na dcku.Muz ma b smenu 1 vikend mame spolocny.Ale teraz si predstavujem,ze pojdem k nemu na smenu b,k nemu do roboty,lebo spolocne maju len nazov ale odmeny ine.A ako si spolu cupkame ruka v ruke do prace.Uz muz zacne na tom pracovat.A ja pritvrdim svojou predstavivostou.Mne sa uz o tom aj sniva.
@vladuska20 no veď dobre to tu dievčatá napísali že závisť je často hnacím motorom môj muž je úplne stelesneny flegmatizmus a trpezlivosť on nezávisí naozaj nikomu nič tento pocit nepozná ale jeho cieľavedomosť je o to nižšia...takže všetko so všetkým súvisí.
@vladuska20 si mi pripomenula moje dectvo...mala som v podstate bežných socikovskych rodičov nič hrozne že by ma tyrali alebo čo ale zároveň som mala zlý vzťah s mamou kôli tomu že som nevedela by jednotkarka..veľmi zlý jej na Tom hrozne záležalo a na ničom inom je dosť chladný človek ale ona si nevybrala taká sa narodiť proste to tak nevie...tým pádom som nemohla chodiť von a nemala som ani kamarátov chodila som na osemročný jazykovú škola abola som dobrá na matiku s deťmi som si ani v škole nerozumela..takže som sa cítila úplne hrozne aj som mala depresiu aj nejaké lieky na to a som si povedala že toto nebude trvať večne a každý večer keď som šla spať som si predstavovala že mám kopec kamarátov že sme spolu vonku a smejeme sa a sankujeme a ideme na bicykle a rozprávame sa...potom som odišla na technickú výšku a hneď som tam zapadla a našla si kopec priateľov a tak som ožila bola som iný človek ...na internáte ďaleko medzi ľuďmi ktorymi som sa cítila dobre...Len už aj len s tej predstavy čo som mala to bolo všetko pre mňa lepšie... Inak vtedy som ani tak nezaviedla to že iné deti tie známky dokážu mať...bolo mi akosi jasné že toto je genetika a to už neovplyvním naozaj som sa učila svedomito veľa... Ale nie celý h 8 rokov samozrejme že v tej depresii som z na 5 rokov na to úplne vykaslala..kôli tomu tlaku...pred maturov dom zasa začala lebo som si vysnivala že chcem n vysokú..
Inak to vraj aj najviac vplýva na ľudí že či sa cítia šťastný... to čo sa robia tie štatistiky že ktorý národ je šťastnejší nieje to o tom čo máme ale o tom či máme tak rovnako ako ľudia okolo nás...národy sú šťastné ak ľudia majú približne rovnakú životnú úroveň a nie sú medzi mini priepastné rozdiely...takže aj tu vidíme že zavist a porovnávanie sa sú pre človeka prirodzene a podľa toho sa človek môže cítiť šťastným človekom...
@anonym_autor nikdy som nič také neriešila, ale zrejme je to iba o prioritách…. Nezávid, zdravie sa kúpiť nedá, ostatné je iba materiálno a pominuteľné veci. Uvidíš časom, čo ti život nadelí. 😉
Závidela som, keď som bola veľmi mladá a preto som sa snažila tak, aby závideli mne. Keď som mala dom na vidieku, byt v centre mesta, veľké auto a mnoho nadštandardného, stala som sa ja terčom závisti. A to príjemné nie je. Samé ohováračky, vymýšľania,... Ale časom sa na to dá zvyknúť. Ale pocit, že som si splnila všetko, čo som za mlada chcela, po čom som túžila a vlastnými silami to nadobudla je skvelý.

Všetko je len dočasné. Tak sa snažím na to pozerať.