Ako prekonať strach z manželstva?
Priatel ma poziadal o ruku. Viem ze by som mala byt stastim bez seba, ale nie som. Nie ze by som ho nemilovala, prave naopak, ale zo 7 svadieb ktore sme za posledne cca 3 roky absolvovali je uz 6 parov rozvedenych a v siedmom to skripe. Vacsina z nich boli predtym dlhorocne pary, ale nieco sa tym manzelstvom pokazilo. Neviem co mam robit, viem ze ked mu poviem ze svadbu nechcem, nepochopi to
ja som to mala inak. boli sme spolu 13 rokov, rocna prestavka, po svadbe sa vsetko zmenilo, k lepsiemu.
@anonym_autor keď máš z toho zlý pocit, tak do toho nechoď. V manželstve sa všetko zmení.
@anonym_ba0370 a čo sa zmeni? sme manželia niekoľko rokov a teda zmenu som nepocítila v nicom
Čo sa pre teba zmení vo vzťahu k nemu ak budeš vydatá?
Exposure therapy 😂😂😂 Ja som sa strašne bála vydať a môj muž to normáne chápal a neriešil. Snubný prsteň som nosila na ruke vyše 10 rokov kým mi nasadil obrúčku a bolo to nakoniec z môjho popudu keď som pochopila ako sa s tebou bavia v nemocnici, keď si len priateľka, a keď si manželka... Naša svadba bola čisto formalita, my a svedkovia, nezmenilo sa absolútne nič okrem môjho priezviska a aj to lebo som chcela ja, ani do tohto mi nehovoril že či si nechať svoje alebo vziať jeho.
Chod na to racionálne. Reálne, to, že sa zoberiete a podpíšete papiere, nič nezmení na vašom vzťahu. Tie vzťahy naokolo nerozpadli kvôli manželskému sľubu, ho na prvý pohľad to tak môže vyzerať. Vzťah je o komunikácii, vzťah treba pravidelne pestovať, starať sa o ňom, tak ako polievaš kvietky. Je to práca, veľa vedomej práce. Je pravdepodobne, že tie dlhodobé vzťahy neboli úplne dokonalé ani pre svadbou, určite tam boli problémy už aj predtym, len si to neuvedomili, možno cítili, že niečo už chýba a riešili to svadbou, lebo si mysleli, že tým sa to vyrieši.
Veľkú krízu môže doniesť do vzťahu príchod detí. Ale aj tam platí, že keď obaja na tom vzťahu chcete pracovať a ste si vedomí, že narodenie dieťaťa a rodičovstvo je normatívne kríza, že je to obdobie ktoré spolu chcete prekonať aj napriek nezhodám, tak to s veľkou pravdepodobnosťou ustojíte.
V mojom okolí zo 7 manželstiev (v priebehu posledných 10rokov) rozvodom skončili 3. Z toho iba 1 po roku po svadbe (predtým 8rocny vzťah, z toho 4roky žili spolu). Tam však chlap sa úplne zmenil po svadbe, začal psychicky týrať kamošku a obmedzovať ju na slobode, extrém. Už žije v šťastnom manželstve s normalnym, milým mužom. Ostatné 2 dlhodobé problémy, za ktoré určite nemohli, že su zosobasení.
Možno to nie je ono,ja som mala zlatého priateľ,požiadal ma o ruku 2x,ale až keď ma požiadal som si uvedomila,že neviem -nejako som sa začala strašné báť manželstva a logicky extra dôvod nebol,túžila som po tom. Rozišli sme sa v dobrom. Po roku prišiel iný partner,no a keď ma po pár mesiacoch požiadal o ruku,absolútne som neuvažovala. Porozmýšľaj,či ti podvedomie niečo nehovorí,čo si doteraz nevnímala. A ostatných nerieš.
@anonym_autor ja som dostala zasnubak a žiadosť o ruku. Vzťah bol úžasný. Napriek tomu som mala zlý pocit. Nevedela som prečo. Po ponuke na sobáš som mala zvláštny vnútorný pocit. Ja som ale veľmi intuitívny človek. Hlavne teda po skúsenostiach som prišla na to, že tichý vnútorný hlas je ten najlepší radca. Pocit. Nie racionálne argumenty, nie štatistiky rozvodovosti ale ten vnútorný pocit, ktorý nesmieš ignorovať, racionalizovať ani potláčať. Ten ti povie pravdu a aj aký ťa čaká osud. Čo ti poradím je, že nerozmýšľajú racionálne, lebo nájdeš určite kopu dôvodov prečo áno a prečo nie. Opýtaj sa naozaj svojho vnútorné ja,či je to dobrá voľba. Odpoveď určite dostaneš.
Co sa zmeni? Nic. Teda pravne ano, ale inak nic v tom vztahu nebude ine. A ludia sa casto beru na zachranu nefunkcnych vztahov
Ja to mam tak isto, sme zasnubeni ale ja sa vydavat nechcem,mam nejaky blok neviem..
Co sa zmeni? Nic. Teda pravne ano, ale inak nic v tom vztahu nebude ine. A ludia sa casto beru na zachranu nefunkcnych vztahov
@kiki68 vidí to je pravda..áno chcú zažiť novú iskru,nový popud aby to bolo lepšie...a ešte spravia si dieťa aby to bolo lepšie...ale je to ešte horšie
@anonym_autor teraz bežalo video na YT video, kde babička po 90- tke odpovedala či našla toho pravého a preto spolu vydržali celý život.
Nádherne to všetko vyrozprávala po etapách svojho a jeho života. Ako si mnoho krát v živote vravela, že nie je ten pravý, pretože si vzala toho nesprávneho a video vlastne aj nieslo názov že KAŽDÝ SI ZOBRAL NEPRAVÉHO a pekne vysvetľovala ako sa človek okolnostiami a životom prirodzene meníme v každej etape života. Buď ideme ďalej zmenou spolu, lebo si uvedomujeme, aké dôležité je byť si v tých zmenách oporou alebo sa cyklus opakuje stále znova a znova. Ona tam vytkla vlastne to, že tá ružová predstava že zostarneme s tým istým človekom je nemožná (lebo každí sa mení), a tiež neexistuje mať v partnerovi všetko aj priateľa aj milenca a v niektorých etapách niečo z toho funguje a v neskorších fázach ešte viac v iných vôbec.
Pokiaľ ti ide len o civilné, nie cirkevné manželstvo, tak toho sa naozaj nemusíš báť - to sa dá rozviesť veľmi rýchlo, keby bolo treba. "Báť" (v tomto kontexte) sa treba počatia detí, lebo ich otca sa 20 rokov nezbavíš, chtiac-nechtiac.
My sme sa brali po 7 rokoch a nezmenilo sa nič. Ale brali sme sa len čisto z praktických dôvodov. Sme spolu takmer dvadsať rokov, ak ti to pomôže.
Ty musíš vedieť, či chceš v tom vzťahu zostať. Ak áno zoberte sa a pracujte na vzťahu. Na ňom sa musí pracovať stále, svadba nie je zárukou, že vzťah vydrží. 😉
@anonym_autor my sme spolu 23 rokov, brali sme sa po 8 rokoch randenia😉 Je to lepšie?😅
@anonym_autor a myslíš, že absencia "papiera" ti niečo zaruci? Ze keď sa nevydas, budete spolu navždy?
Možno spolu zostarnete, v manželstve, či bez neho a možno nie.. Ale fakt, že či sa vydas/ nevydas nehrá v tomto rolu.
@anonym_autor teraz bežalo video na YT video, kde babička po 90- tke odpovedala či našla toho pravého a preto spolu vydržali celý život.
Nádherne to všetko vyrozprávala po etapách svojho a jeho života. Ako si mnoho krát v živote vravela, že nie je ten pravý, pretože si vzala toho nesprávneho a video vlastne aj nieslo názov že KAŽDÝ SI ZOBRAL NEPRAVÉHO a pekne vysvetľovala ako sa človek okolnostiami a životom prirodzene meníme v každej etape života. Buď ideme ďalej zmenou spolu, lebo si uvedomujeme, aké dôležité je byť si v tých zmenách oporou alebo sa cyklus opakuje stále znova a znova. Ona tam vytkla vlastne to, že tá ružová predstava že zostarneme s tým istým človekom je nemožná (lebo každí sa mení), a tiež neexistuje mať v partnerovi všetko aj priateľa aj milenca a v niektorých etapách niečo z toho funguje a v neskorších fázach ešte viac v iných vôbec.
@anonym_579ec1 babičky mali inak nastavené veci. Mne babka tiež radila. 🤣" Nebije ťa, nechodí do hospody, nechodí za ženskyma, nosí domov peniaze, tak čo by si chcela? Dedo nebol ani zďaleka taký, a vidíš vydržala som s ním 45 rokov". 🤔 Hlavne vydržať a budete si aj súdený🤣
@anonym_autor keď máš z toho zlý pocit, tak do toho nechoď. V manželstve sa všetko zmení.
@anonym_ba0370 v manželstve sa u spolu žijúcich bezdetných parov nezmení nič.
@anonym_autor ja som zmenu po svadbe nespozorovala, je to rovnako super ako predtym. Ale ak mas pochyby povedz mu to. Ak ťa nepochopí, nepodporí, potom možno nie je ten správny.
autorka, nepokazilo sa nic manzelstvom, tie vztahy dlhorocne boli pokazene uz predtym, manzelstvom to chceli pozliepat, napravit, ozivit alebo cokolvek... a preco par rokov po svadbe rozvod? ked ti to poviem z mojej skusenosti = lahsie sa rozchadza s rozvodom, clovek je zabezpecenejsi, vie na co ma a nema pravo a rozhodne/rozdeli vsetko sud... keby mam tento rozum co teraz, uz pred 20r pred stahovanim do spolocneho bytu by sme sa brali :D to, ze manzelstvo takto dopadlo u nich, nemusi to tak byt aj u vas... tiez poznam par talianskych partnerstiev, skusali dietatom to menit, jednym, druhym, svadbou... a jedneho premianta mam.. cca pol roka po svadbe prisiel rozvod :D Ale stale mam kopu kamaratov, ktorym manzelstva drzia. A ano, vela spravi rozhodnutie vydrzat a neutekat pri prvom probleme, ale to by nemal byt problem ak sa s niekym roky poznas.
Pokiaľ ti ide len o civilné, nie cirkevné manželstvo, tak toho sa naozaj nemusíš báť - to sa dá rozviesť veľmi rýchlo, keby bolo treba. "Báť" (v tomto kontexte) sa treba počatia detí, lebo ich otca sa 20 rokov nezbavíš, chtiac-nechtiac.
@beronsche násilie na žene prichádza príchodom detí, ale to už má ženu “istú” s deťmi čo bez. Je úplne jedno či doteraz spolu žili sedem rokov lebo partner sa ukáže práve závázkami ako spoločné peniaze, bývanie a kategória sama o sebe spoločné deti.
Ako napísal @hefo hlavne uvažuj tak, že 20 rokov sa ho nezbavíš ak budete mať deti a náhodou by to bol ten jeden z troch, lebo taká krásna je naša štatistika.
@beronsche násilie na žene prichádza príchodom detí, ale to už má ženu “istú” s deťmi čo bez. Je úplne jedno či doteraz spolu žili sedem rokov lebo partner sa ukáže práve závázkami ako spoločné peniaze, bývanie a kategória sama o sebe spoločné deti.
Ako napísal @hefo hlavne uvažuj tak, že 20 rokov sa ho nezbavíš ak budete mať deti a náhodou by to bol ten jeden z troch, lebo taká krásna je naša štatistika.
@anonym_579ec1 to je bohužiaľ realita a nie štatistika. Ja som tiež tá tretia 🥴
@anonym_579ec1 babičky mali inak nastavené veci. Mne babka tiež radila. 🤣" Nebije ťa, nechodí do hospody, nechodí za ženskyma, nosí domov peniaze, tak čo by si chcela? Dedo nebol ani zďaleka taký, a vidíš vydržala som s ním 45 rokov". 🤔 Hlavne vydržať a budete si aj súdený🤣
@rejka7 princíp bol v tom, že partner ktorého si zoberieš nie je ten, s ktorým umrieš, lebo tie zmeny v osobnosti, prístupe, nastavení, názoroch len po 5-10 rokoch môžu byť obrovské.
@anonym_579ec1 to je bohužiaľ realita a nie štatistika. Ja som tiež tá tretia 🥴
@anonym_ba0370 čiže také, že spolu len bývali bez záväzkov 7 rokov jej je tak na prd.
@anonym_579ec1 presne tak "násilie na žene prichádza príchodom detí".
Manželstvo ako také s tým nesúvisí. Toto sa môže stať aj páru, ktorý zosobášený nie je.
Deti sú najväčším záväzkom, takže ak má žena s debilom dieťa aj bez svadby, presne rovnako ho sa zbaví/ nezbaví ako tá vydatá...
Ak sa na to necítis, tak sa nevydávaj. Kvalitu vzťahu naozaj neurčuje, či ide o manželstvo alebo nie. Ani to, či bude človek dobrý rodič nemá s manželstvom nič spoločné.
@anonym_579ec1 presne tak "násilie na žene prichádza príchodom detí".
Manželstvo ako také s tým nesúvisí. Toto sa môže stať aj páru, ktorý zosobášený nie je.
Deti sú najväčším záväzkom, takže ak má žena s debilom dieťa aj bez svadby, presne rovnako ho sa zbaví/ nezbaví ako tá vydatá...
@beronsche lenže keď je vydatá a vykľuje sa z neho hajzel, tak má väčšie možnosti vymoženia financií a bývania a už nie je pre neho tak jednoduché vyprdnúť sa úplne na zabezpečenie detí a ženy v kritickom období (20 rokov 😂). Inak ja sa vôbec nečudujem, že sa mladé ženy majú strach sa vydať a mať deti.