icon

Ako presvedčiť manžela, aby doma nefajčil?

4. mar 2025

Ahojte, prosím Vás, skúste mi úprimne pomôcť a poradiť, ako by som ešte mohla docieliť, aby môj manžel doma nefajčil elektronickú cigaretu ( s nikotínom ) v bytových priestoroch, ja som silný alergik, mám astmu a som tehotná po IVF. Vec sa má takto,že predtým užíval také tie nikotínové sáčky, ktoré ma nijako neovplyvňovali. Potom si kúpil elektronickú cigaretu a zo začiatku chodil fajčiť na balkón, čo mi nevadilo, lebo sa ma to tiež nijak nedotýkalo. Lenže teraz v zime mu bola na balkóne zima a začal fajčiť v miestnosti na pranie, čo mi veľakrát znemožňuje ísť dať prať veci, všetko je tam nasmradnuté a viackrát som ho prichytila ako fajčí aj v obývačke a ja to potom po celom byte musím dýchať, spôsobuje mi to alergické reakcie, je mi z toho zle, smrdí mi to a bojím sa o zdravie nášho bábätka, keď to musím vydychovať. Môj muž nie je zlý človek, inak by som si ho nevzala, celkovo v živote je obetavý a láskavý, toto je ale jediný problém, ktorý medzi sebou máme. Skúšala som ho poprosiť o to,aby fajčil len na balkóne, povedala som mu aj o mojich zdravotných dôvodoch, no v tom som nepochodila. Má takú vlastnosť,že niekedy je veľmi tvrdohlavý (ale kto z nás je bez chyby?) a vždy, keď mu o tom,že mi to vadí a neželám si to poviem sa urazí, nejako sa ho to dotkne a hnevá sa. Viem, že je to nefér voči mne a nášmu bábätku, viem,že v tomto robí chybu on, ale neviem ako mu dopomôcť k tomu uvedomeniu si,že keďže on je ten fajčiar,tak on sa musí prispôsobiť mne ako nefajčiarke. Nechcem vyvolávať nepríjemné hádky, mám to odskúšané a nevedie to nikam. Mali ste aj vy podobný problém a ako ste ho vyriešili? Ďakujem.

personality
5. mar 2025

@ivik4 na mňa rodičia fajčili, až kým som s nimi sama nenarobila poriadky. Bolo to keď som bola v letnom tábore, 2 týždne čistý vzduch a keď som sa vrátila, mi to extrémne vadilo, takže potom fajčili najmä vonku alebo zavretí v 1 izbe. 10 r som mala. Takže je smutne, ze im to samým nedoslo. A tento láskavý partner, tomu nestačí ani povedať, zjavne ma partnerku v paži a nerešpektuje ju.

januska12323
5. mar 2025

Prepáč ale vedome spôsobovať fyzické problémy partnerke a budúcemu dieťaťu nemôžeš nazvať chybou ale ohrozením života. No ale keď chceš radšej dostať záchvat nech sa páči. Ja by som mu tú somarinu vyhodila na balkón a má na výber buď bude fajčiť tam alebo prestane úplne.

xsuzannex
5. mar 2025

Zaobstaraj si papier od doktora kde bude mat od odbornika napisane ze nemoze fajcit pri tehotnej zene s astmou, dietati.... Mozno pochopi skor..

rorino
5. mar 2025

Keď chytí cigaretu do ruky,podaj mu do druhej bundu,otvor balkónové dvere,a povedz mu,že ti je veľmi ľúto,že mu bude zima,ale že je predsa chlap,žiadna padavka a z lásky k tebe a vášmu drobcovi,veríš,že to zvládne a vydrží.

hankab
5. mar 2025

Niekto z diskutujucich ma aj predstavu, co je to elektronicka cigareta, alebo sa sem vsetky prisli vyburit? Lebo ja ju teda fajci tiez, aj vsetci moji kolegovia. Ta cigareta nesmrdi, prave naopak - tekutina v nej je napustena aromou, vacsinou ovocnou, takze skor vonia. Nie je to klasicka cigareta, ktora hori a zasmradi vam cely dom. S pokojnym svedomim si ju “zapalim” doma v kuchyni, lebo je to iba para s nikotinon, ktory ani autorke nemoze ziadnym sposobom skodit, pokial prave v tej sekunde ako manzel vydychuje nestijo v jeho tesnej blizkosti a nefuka jej tu paru priamo do tvare. Ak muz spravil ustupok a presunul sa do technickej miestnosti v zime, nevidim na tom nic zle. Snad autorka neperie 20 praciek za den a netravi 4h v tej miestnosti kym tam muz taha paru.
Jedine tak na tu obyvacku mu moze povedat, aby si to odpustil. Inak z toho fakt netreba robit dramu ako keby sa ta pokusal zamerne otravit.

deedol
5. mar 2025

@hankab nejako si opomenula, ze autorka je tehotna astmaticka, ktorej to (podla jej vlastnych slov) preukazatelne zhorsuje zdravotny stav. to je ciga dolezitejsia ako clovek? presne viem, co je el cigareta, a aj tak nemam rada, ked ju niekto fajci pri mne. je take tazke dodrzat moje hranice?

autorka, ty stale pises o nejakej "chybe" a ci su nasi muzi bezchybni. no nie su, aj moj muz urobi chybu, ale moja definicia chyby je, ze to je nieco, co urobil raz, vacsinou z nevedomosti alebo nepozornosti, a potom to uz nezopakoval. tvoj muz opakovane naschval fajci vnutri. chapes, ze to nie je chyba, ale vedome rozhodnutie?

a teda k otazke - na mojho plati veda a otvorena komunikacia, cize ako tu uz niekto pisal, keby s nim neslo pohnut, nasla by som mu nejake vedecke clanky o pasivnom fajceni, alebo by sme sa o tom porozpravali a bolo by vybavene. ale na tvojho mozno plati nieco ine - ja neviem, ja ho nepoznam, je to tvoj manzel...

michaelam2
5. mar 2025

@hankab nesmrdi?? Ved to pachne otrasne. Sice inak ako klasicka cigareta ale aj tak otrasne

ivik4
5. mar 2025
crazy_cat_lady
5. mar 2025

autorka - urazas sa na ostatne baby zato, ze ti napisali pravdu. pises o tom, ze ako keby ostatni neurobili nikdy chybu. ale toto nie je, ze sa to stalo jeden krat. toto sa opakuje pravidelne. takto sa laskavy/dobry/starostlivy muz nesprava - ohrozuje teba, aj dieta. za mna je to totalne egoisticke a ak si to sam nedokaze uvedomit, tak za mna asi nie je najostrejsia ceruzka v peracniku

kaca222
5. mar 2025

@hankab ale jasné že smrdí, a je jedno že je to akože “vôňa”. Tehotnej v ôsmom týždni mi to jeden pustil rovno do tvare, nechuťák otrasný, asi si myslel, že je to sexy. Smrdí to tak či tak, len inak, sladko.

domkakvet
5. mar 2025

To potom bude fajcit aj pred tym dietatom? Dieta si bude brat nevhodny priklad. Kazdy fajciar ide fajcit na balkon a ti co fajcia v byte to je otras a toho pachu sa neda zbavit udajne ani po vymalovani bytu. Treba fajcit von, daj mu precitat komentare.

kikushaa
5. mar 2025

@hankab elektronicka cigareta skodi rovnako pre prisediacich ako normalna a je jedno ci to smrdi alebo to vonia po fialkach.

sova7
5. mar 2025

Zamyslela si sa prečo sa vám nedarilo dieťa? Ono to často nie je len zdravotný dovod. Chlap fajčí pri astmaticke s ťažko nadobudnutym dieťaťom. A ty si schopná napísať že celkovo nie je zlý? Mňa skoro prekotilo. Ty si v čom vyrastala? Ako som tu čítala v komentároch musím súhlasiť. Je to sebecke hovedo. Zavesiť ho za ...... do prievanu. Žiadny láskavý milujúci partner by nefajčili v byte s tehotnou ženou s astmou. Ak to robí neľúbi ta. Ani dieta. A keby aj hej dakym zazrakom tak je tak závisly že sa nedokáže udržať ani teraz. To je teda chlap do vzťahu a pre rodinu. A ešte mám x príkladov z okolia. Silný zavislak ak aj horko ťažko sekne so závislosťou - ale len ak on chce zvonka ho nikto neprinúti a ak hej dlhé trvanie to nemá , začne frcat na niečom inom.

sova7
5. mar 2025

@domkakvet poznala som chlapca ktorého otec fajčil v byte. V 5 r mal čierne pľúca a v 15 dostal rakovinu

petracandle
5. mar 2025

@hankab to si len ty myslíš, že ten humus vonia !! 😃Mne ako nefajčiarovi to smrdí a prečo by som to mala tiež nechcene inhalovať? A elektronické sú ešte škodlivejšie ako klasické....

beronsche
5. mar 2025

Autorka - ani nejdem čítať príspevky. Keby som tehotná alergička a môj muž nie je ochotny v byte prestať fajčiť, už tam nebývam. Vrátila by som sa, až keby prestal.
Je to hovado. Nie láskavý a trochu tvrdohlavý muž.

beronsche
5. mar 2025

@hankab ale prosím ťa. Ešte napíš, že je to zdraviu prospešný poklad..
Áno, viem, čo to je elektronická cigareta. A veľmi, veľmi ma prekvapuje, že v dnešnej dobe dostupnosti informácií, niekto ten humus ešte obhajuje. Vieš, že je možné, že ti to škodí viac ako bežná cigareta?

jaond19
5. mar 2025

Fajciari, alkoholici, to je skupina sebeckych hovad. A nie ze nie. Ludia v ich okolí ktorim to vadi a ublizuje sa musia kadejako prisposobovat, ustupovat, na ukor svojho vlastneho zdravia (psychickeho, fyzickeho).
Ziadna cigareta ani ta elektronicka by neprekrocila prah. Letela by hoci aj z okna. Aj opakovane. A a pako nech si vyberie ci chce zdravu rodinu alebo p*covinu v hube

beronsche
5. mar 2025

Autorka - ok, ty svojho skvelého, láskavého, trochu tvrdohlavého muza, ktorý je ti oporou a zaroven ti VEDOME škodí a čo horšie , VEDOME škodí aj bábätku, neopustis.
Tak mu skús dať ultimátum. Buď alebo. Ukáž mu, že to myslíš vážne. Že fajčenie v byte nebudeš tolerovať.

Inak, ak by si môj muž zapálil pri novorodencovi, to by som nebola ochotná a ani schopná zniesť ani len jeden deň, neexistuje.
Ako to potom budeš riešiť?
Necháš ho fajčiť ten hnus vedľa bábätka a budeš sa utešovať, že tvoj skvelý manžel a otec, ktorý doslova a do písmena prdí na to, čo je pre teba a dieťa dobre, len robí chybu? Len takú maličku chybičku?

beronsche
5. mar 2025

@jaond19 nuž zvyčajne ich blizkí trpia spoluzávislosťou (bez fyz.zavislosti na droge) a preto ich do nemoty obhajujú a trpia im rôzne veci...

sova7
5. mar 2025

@hankab fajčí v kuse. To nie je sem tam cigareta. Nikotín to obsahuje a ničí pľúca. Autorka je tehotná astmaticka. A keby aj nebola ak chce niekto fajčiť kľudne aj supolie pigi čaj nech s tym ide von. Plus je to zavyslost. Obhajovať to netreba

hankab
5. mar 2025

@kikushaa a autorka je prisediaca? Kon ma zase zazracnu moc z chlapa, ktory si vyhradil uzavretu miestnost na tahanie pary urobit debila, ktory cigaretovy dym fuka svojej tehotnej zene do tvare.

@beronsche niekto tu vravi, ze je zdraviu prospesna? Ved prispevok je o tom, ze fajci autorkin muz, nie autorka. A nikto a ja uz vobec nic nepisem o tom, ze neskodi zdraviu. Iba pisem fakty o tom, ze ked je jej muz zavrety v inej miestnosti a fajci paru s nikotinom, tak ked tam jeho zena vstupi po 15 minutach vybrat saty z pracky, tak nema absolutne co citit.

dota6
5. mar 2025

Nemala som podobný problém našťastie. Ale ja neverím vlastným očiam čo o ňom čítam. Je to v podstate zlatíčko, len ti znepríjemňuje život? Tak to je hotový poklad. Zakopať ho v divočine a nakresliť mapu a zahodiť ju do koša, respektíve spáliť aby ho nikto, nikdy nenašiel. Jeden arogantný hlupák. Nech si dá bundu a láskavo ide na balkón. To kde sme, v krčme? Veď ty mu fajčenie nezakazuješ, chceš len jedno, aby nefajčil v byte. To fakt chce ohrozovať tvoje zdravie? Ak áno, je to jeden egoista. Keď budete mať dieťatko? Bude mu vydymovať domov tiež? Nech sa nehnevá, jeden dospelý chlap aby nevydržal 5 minút v zime na balkóne, to je sila. Tak ma vytočil tento príspevok, že tomu tvojemu zázraku by som tie cigy vyšmarila do koša 😁

beronsche
5. mar 2025

@hankab mýliš sa. Cítiť to. A viem si predstaviť, že na alergika to môže silné pôsobiť aj po dlhšom čase.
A na tú "paru" by som sa teda pozrela. Silne pochybujem, že je to čiste H2O v plynom skupenstve..

deedol
5. mar 2025

@hankab a zase si odignorovala, ze (obcas) fajci aj v obyvacke. zaujimave selektivne citanie z tvojej strany.

gov
Odpoveď bola odstránená
aurora33
5. mar 2025

Fuuuu ty si dobre submisivna

aleza
5. mar 2025

Moj ex fajcil vela. Krabicku denne. Ale nikdy nie v byte ani dome. Aj v najväcsej zime musel von.
Chlap ktory fajci v byte tehotnej zene pod nosom je sebec a chrapun.

domkakvet
5. mar 2025

@sova7 hrozne 😐

maryetta
5. mar 2025

Ziadnu chybu? Ta ziadna chyba by bola. Keby si ten tvoj raz-Raz-zapalil v izbe. Ale on kvoli vlastnemu egu... hluposti... zavislosti si robi po svojom... lebo? Jemu je tak dobre. Bez ohladu na teba. Na tvoj nazor. Na tvoj zdravotny stav....
vztah je o kompromisoch. Mne by vadil celkovo fajciar. Nieto este dnu. Takze...
Ty mu sice fajcit nezakazujes ale... nejaky ustupok kompromis by teda spravit mohol nie???? Ci ako... potom chce takto "udit" prostredie a izby v ktorych bude uz narodene babatko?