icon

Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?

Dnes o 13:02

Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.

Strana
z7
nyusika
Dnes o 13:06

tak toto ste mali mat vyriesene skor, ako NAHODOU otehotnies...
kokretne kde je ten dom na konci sveta ?
kde byva teraz tvoj frajer ?

lukbe
Dnes o 13:07

Veď si vedela, ze stavia dom už skôr. Nič si mu vtedy nepovedala? Ze pre teba to nie je výhodné a prijatelne? Mohol by ho predať a mali by ste na byt, ale myslím, ze on je naviazany na miesto a rodičov.

crazy_cat_lady
Dnes o 13:07

No, neporadim, ale taketo veci ste mali mat vydiskutovane minimalne predtym, ako ste si spravili dieta.. tiez by sa mi nechcelo byvat panu bohu za oknami, bez sance na pracu, dochadzanie,.. aka je tam moznost napriklad skolok, skol a nejakeho socialneho vyzitia, kurzov pre deti atd..?

anonym_1e8537
Dnes o 13:11

Keď ma dom tak je jasné, že skôr chce tam byť ako platiť nájom
A teraz riešiť bývanie- nájmy,to si mohla aj ty dopredu nejako zosynchronyzovat ako to bude,nebude
Úplne ho chápem, že radšej vo svojom ako platiť cudziemu
Ked to bolo pre teba také neprijateľné mohla si ty niečo kúpiť, kde ti to vyhovuje

gejb
Autor odpoveď zmazal
gejb
Dnes o 13:12

@anonym_autor tak ľudia bývajúci na dedine vždy dochádzajú za prácou niekam mimo. Dolezite je, ako ďaleko je najbližšie mesto, kde by si neskôr pracovala ?
Toto je ale aj tak niečo, co budeš riešiť az za veľmi dlhý čas, este si ešte len tehotna. V ideálnom pripade budes doma ďalšie 3 roky...mladá rodina by mala bývať spolu. Muž by sa o vás mal starať, nie tvoji rodicia

januska12323
Dnes o 13:13

Ja ho chápem, načo by platil hypotéku aj nájomné len aby si bola ty spokojná? Do práce ešte nejdeš tak sa tam kľudne môžete nasťahovať, zistíte či vám spoločné bývanie vyhovuje a potom budete riešiť ďalej.

anonym_83561d
Dnes o 13:13

@anonym_autor no takto, v žiadnom prípade nechoď bývať a investovať do cudzieho majetku. Keďže mas priateľa akého mas, zariad sa tak akoby su bola slobodná matka, co aj si aj ked si teraz zalubena aby si to triezvo videla. Ak on nechce urobit kompromis a vziať si spolu hypo na nejaký menší byt v normálnej lokalite skús zistiť, ci nedostaneš aspon sama hypo na garsónku, kym budes na md budes ju prenajímať a zit u rodicov a ked bude babo väčšie spat do prace. Ale Ano toto ste mali riesit pred dietatom. Neprijde mi z tvojho opisu ako perspektívny muž do buducnosti

autor
Dnes o 13:14
@nyusika

tak toto ste mali mat vyriesene skor, ako NAHODOU otehotnies...
kokretne kde je ten dom na konci sveta ?
kde byva teraz tvoj frajer ?

@nyusika keď sme sa o Tom bavili dávnejšie, tak povedal že jasne mozeme si prenajst nejaký byt na začiatok a potom kúpime vlastný. Ale teraz už nechce.
Dom je na konci dediny pri lese, nebýva tam veľa ľudí a je to od ruky dost.

anonym_195922
Dnes o 13:14

V týchto témach sa skôr zastávam žien, tu sa musím jeho. Jedna vec, bolo veľa času toto riešiť dopredu. Kde si predstavujeme spoločnú budúcnosť a tak. Veď dom sa nepostaví zo dňa na deň, tak bolo dosť času to riešiť. No a druhá vec, na rodičovskej bude on a ty budeš pracovať? Lebo ak budeš doma ty a on dochádzať do práce tak úplne nevidím dôvod prečo by ste mali platiť za prenájom. Veď to je úplne nevýhodné. Iba aby si mala ty blízko mesto počas rodičovskej? Všetky tieto veci sa riešia počas vzťahu, mali sme to jasne dopredu vykomunikované, kde asi chceme bývať, kde chceme robiť a dohodli sme sa na tom. To ste sa absolútne na túto tému nebavili?

autor
Dnes o 13:15
@lukbe

Veď si vedela, ze stavia dom už skôr. Nič si mu vtedy nepovedala? Ze pre teba to nie je výhodné a prijatelne? Mohol by ho predať a mali by ste na byt, ale myslím, ze on je naviazany na miesto a rodičov.

@lukbe Ked sme sa spoznali už bol som skoro dokončený

nyusika
Dnes o 13:15
@anonym_autor

@nyusika keď sme sa o Tom bavili dávnejšie, tak povedal že jasne mozeme si prenajst nejaký byt na začiatok a potom kúpime vlastný. Ale teraz už nechce.

@anonym_autor kotre vacsier mesto je blizko ?
divne reakcie...bavili ste sa o byvani, on ma zrazu uz postaveny dom na kocin dediny pri lese 😀 😀
to si ten cas, ked sa dom staval, bola v kome ?

anonym_bafa1c
Dnes o 13:16

Keď budeš na materskej aj tak budeš bez práce tak môžeš byť s dieťaťom v dome.

anonym_195922
Dnes o 13:16
@anonym_autor

@anonym_autor prečo potom staval dom? Aby v ňom nikdy nebýval a kúpili ste si spolu byt? To mi úplne nedáva logiku.

nyusika
Dnes o 13:17
@anonym_autor

@lukbe Ked sme sa spoznali už bol som skoro dokončený

@anonym_autor a pocas tej doby, ked mal skoro postaveny dom, ste sa bavili o tom, ze si nieco prenajmete, alebo spolocne postaviter ? konkretne v case, ked ste sa este iba zoznamili a on uz mal skoro postaveny dom
a ty si nevedela, ze on stavia a on na to akoze zabudol ??

autor
Dnes o 13:17
@gejb

@anonym_autor tak ľudia bývajúci na dedine vždy dochádzajú za prácou niekam mimo. Dolezite je, ako ďaleko je najbližšie mesto, kde by si neskôr pracovala ?
Toto je ale aj tak niečo, co budeš riešiť az za veľmi dlhý čas, este si ešte len tehotna. V ideálnom pripade budes doma ďalšie 3 roky...mladá rodina by mala bývať spolu. Muž by sa o vás mal starať, nie tvoji rodicia

@gejb najnižšie mesto tak do pol hodky autom/autobusom ale tam je zial problém s prácou. Jedine potom ešte do iného mesta ale.to je ešte dalej

anjelicek26
Dnes o 13:18

Nejako nerozumiem, na materskej a rodicovskej ti to moze byt jedno takze otazka do plena o 3 roky realne a autom snad do prace dojdes nie? Neviem kolko km mas najblizsie vacsie mesto, ale take zle to nebude, dohodni sa s muzom, ze ano, ale musia byt dve auta v rodine... pol hodina je nic ver mi... to mas aj v ramci jedneho mesta niekedy ked ides MHD....pracovny trh sa vie zmenit, nieco vies aj home office ciastocne robit a a a ... teraz by som sa sustredila na babatko a vasu rodinu a veci s tym spojene.

anonym_bafa1c
Dnes o 13:19
@anonym_83561d

@anonym_autor no takto, v žiadnom prípade nechoď bývať a investovať do cudzieho majetku. Keďže mas priateľa akého mas, zariad sa tak akoby su bola slobodná matka, co aj si aj ked si teraz zalubena aby si to triezvo videla. Ak on nechce urobit kompromis a vziať si spolu hypo na nejaký menší byt v normálnej lokalite skús zistiť, ci nedostaneš aspon sama hypo na garsónku, kym budes na md budes ju prenajímať a zit u rodicov a ked bude babo väčšie spat do prace. Ale Ano toto ste mali riesit pred dietatom. Neprijde mi z tvojho opisu ako perspektívny muž do buducnosti

@anonym_83561d / vziať si spolu hypo /
to sa dá ak už spláca jednu hypo, z čoho ju bude platiť?
Alebo má odísť do zahraničia a dieťa bude vyrastať bez otca aby splácal 2×hypo? veď na materskej nebude vedieť prispievať na hypo
A dom bude prázdny opustený chátrať?

autor
@anonym_195922

@anonym_autor prečo potom staval dom? Aby v ňom nikdy nebýval a kúpili ste si spolu byt? To mi úplne nedáva logiku.

@anonym_195922 on ho zacal stavať este predtým ako sme spolu začali chodit, tak môj nazor tam velmi nemal vahu

neviem_123

Asi by som isla pocas materskej do jeho domu a potom keby som si nevedela najst pracu tak do mesta do podnajmu a dom skusit prenajat/predat. To mi pride taky kompromis z oboch stran. Aj ked netvrdim, ze to je idealne… On pracuje kde? V tej dedine ci este v zahranici?

anonym_4661ee
Dnes o 13:20

@anonym_autor v tvojej situácii máš dve riešenia, zostať u rodičov, alebo sa nasťahovať do domu frajera, bývanie sa rieši pred tehotenstvom. Po materskej si kúpiš auto a budeš dochádzať, svokrovci ti budú ešte dobrí na vodenie detí do škôlky. Koľko ľudí by menilo bývanie za pokoj pri lese, ale chápem, že to nemusí vyhovovať každému.
Pred tým než sa zoberiete si našetri depozit aspoň na kúpu garzónky.

anonym_195922
Dnes o 13:20
@anonym_autor

@anonym_195922 on ho zacal stavať este predtým ako sme spolu začali chodit, tak môj nazor tam velmi nemal vahu

@anonym_autor ale povedal ti, že pôjdete do podnájmu a neskôr si kúpite spoločný byt. Takže inými slovami- nikdy v tom dome ktorý dokončoval bývať nebude. Prečo by to robil? Čo plánoval s domom?

anonym_1e8537
Dnes o 13:21

Autorka on ma k dispozícii dom a ty zatiaľ nič
Tak ber čo je
A časom si kúp niečo a potom rozmyslajte kde bude lepšie

autor
Dnes o 13:21
@nyusika

@anonym_autor a pocas tej doby, ked mal skoro postaveny dom, ste sa bavili o tom, ze si nieco prenajmete, alebo spolocne postaviter ? konkretne v case, ked ste sa este iba zoznamili a on uz mal skoro postaveny dom
a ty si nevedela, ze on stavia a on na to akoze zabudol ??

@nyusika no ja som mu stále hovorila že ja tam nechcem ísť bývať. Ja som pri ňom v Tom dome bola aj tak že týždeň v kuse a išla som sa tam zblázniť. Tam na okolo nič nie je len asi 4 ďalšie domy a les. Do obchodu keď sme išli tak proste neexistuje že sa prejdeme, bolo treba sadnúť do auta aj keď bolo treba kúpiť len zemiaky.

anonym_615842
Dnes o 13:22

teraz nenapisem ze ma zlatu cicinu , ale autorka rozum gde?

anonym_bafa1c
Dnes o 13:22
@anonym_autor

@nyusika no ja som mu stále hovorila že ja tam nechcem ísť bývať. Ja som pri ňom v Tom dome bola aj tak že týždeň v kuse a išla som sa tam zblázniť. Tam na okolo nič nie je len asi 4 ďalšie domy a les. Do obchodu keď sme išli tak proste neexistuje že sa prejdeme, bolo treba sadnúť do auta aj keď bolo treba kúpiť len zemiaky.

@anonym_autor nemá tam veľkú záhradu kde posadíš zemiaky?

autor
Dnes o 13:24
@neviem_123

Asi by som isla pocas materskej do jeho domu a potom keby som si nevedela najst pracu tak do mesta do podnajmu a dom skusit prenajat/predat. To mi pride taky kompromis z oboch stran. Aj ked netvrdim, ze to je idealne… On pracuje kde? V tej dedine ci este v zahranici?

@neviem_123 uz nie v zahraničí, vrátil sa naspat a teraz robí na Slovensku ale nie je to ideálne. Z predošlej práce má zdravotné problémy, v tejto nezarobí až tak dobre, takže je to ťažké.

nyusika
Dnes o 13:25
@anonym_autor

@neviem_123 uz nie v zahraničí, vrátil sa naspat a teraz robí na Slovensku ale nie je to ideálne. Z predošlej práce má zdravotné problémy, v tejto nezarobí až tak dobre, takže je to ťažké.

@anonym_autor 😀 😀 😀

a teraz tu o psickovi a macicke
😀 😀 😀

kks, co den, to viac troll tem, ze vas o bavi

anjelicek26
Dnes o 13:25

Autorka teraz vazne prestan vymyslat negativne scenare, budete v tom dome byvat, ak budes mat auto, dojdes si aj po tie zemiaky, zijem v rovnakej dedine, kde sa vrany otacaju, je mi to jedno, 20 minut autom na kazdy smer mam mesto, samozrejme v nasej dedine praca tiez nie je... v zivote by som to takto nedramatizovala... deti maju prirodu, mozu mat domace zviera, maju pieskovisko, hojdacky, preliezky, velku terasu, gril, v lete velky bazen...deti maju velke detske izby, tych 210m2 a pozemok k tomu by sme si v meste tazko dovolili... ty vidis len to, o co prijdes a nie to, co tym ziskas. Tvoje potreby sa narodenim dietata zmenia. Daj tomu trosku optimizmu, ze to pojde...

autor
Dnes o 13:27
@anonym_bafa1c

@anonym_autor nemá tam veľkú záhradu kde posadíš zemiaky?

@anonym_bafa1c k tomuto ja vzťah bohužiaľ nemám, ja som vyrastala v byte v meste

Strana
z7