icon

Ako reagovať, keď partnerovi rodičia neberú vážne?

12. mar 2024

Ahojte,
chcela by som sa spýtať ako by ste reagovali keby vás rodičia vášho partnera nebrali vážne a dávali vám to veľmi silno najavo.
S partnerom sme spolu druhý rok, bývame spolu v podnájme asi trištvrte roka. Partner s mojimi rodičmi vychádza dobre, chodíme tam raz mesačne na obed, pokecá s mojimi rodičmi, s tatkom si občas zavolajú keď niečo potrebuje. S jeho rodičmi je to ale zložitejšie. Bývajú v inom meste asi hodinu vlakom (auto nemáme). Chodíme tam sporadicky, partner žil predtým v Brne takže chodil veľmi málo. Ale plus mínus raz za dva mesiace ich ideme navštíviť. Ja tam ale úprimne veľmi nerada chodím, lebo jeho rodičia mi zakaždým dávajú najavo, že kým nie sme manželia som pre nich nikto. Napríklad keď partner hovorí o tom, že sme si kúpili nejaké veci do "našeho bytu" tak jeho mama mu skočí do reči a povie "do tvojho bytu?". Snažila som sa na to nereagovať ale boli sme tam dva dni dozadu a to som už skoro nevydržala. Jeho mama bude mať narodeniny a hovorila, že budúci víkend robí oslavu. On povedal, že dobre prídeme a ona na plnú hubu predo mnou povedala, že má prísť len on. Partner sa jej spýtal narovinu, že prečo len on a ona, že "veď takých ako je "ona" ešte budeš mať kopu, nechcem strácať energiu, kým nebudeš mať normálnu manželku.". Ja som tam zostala stáť ako obarená a partner tiež. Povedal jej na to, že ja som jeho partnerka, žijeme spolu bez ohľadu na to, či sme manželia alebo nie. A že keď ja nemám chodiť, tak nepríde ani on.
Potom sme sa o tom bavili a sám povedal, že aj jemu je to nepríjemné, že sa ku mne tak správajú, že sa im už snažil vstúpiť do svedomia ale proste jeho mama má so mnou nejaký problém. Že pochopí, keď tam nebudem chcieť chodiť. Nechápem, čo som tej žene urobila.

diewcatqoo
12. mar 2024

Proste ta nema rada. Mna tiez svokra nema rada, preto kazdemu hovorila, ze som len jeho kamaratka, aj ked sme spolu zili 10 rokov pred svadbou. Po svadbe mi povedala, ze uz som v rodine, takze ma nejako akceptuje. Ale rada ma nema a ani nikdy nebude mat. Mne je to jedno, po tolkych rokoch som s tym uplne zmierena a nevyvijam ziadnu snahu o to, aby som sa zapacila.
Pozri, ak tam chodite malo, moze ti to byt jedno. Po tom, co povedala, ze na oslavu ma prist on sam, bez teba, tak by som tam uz ani nikdy nesla. Je fajn, ze priatel je na tvojej strane. Ona sa spamata, ked jej pride luto, ze synacik chodi radsej k svokrovcom nez k nej.

h2
12. mar 2024

Jeho mama je totálna krava a ešte aj nevychovaná. Bez ohľadu na to, čo si myslí, takto sa normálny slušný človek nespráva! A že "do tvojho bytu", keď bývate v prenájme??? Ten byt presne tak isto nie je jeho, ako ani tvoj. Mňa už by k nim nikto nedostal. A ani ju by som nechcela nikdy vidieť v tom vašom/jeho/tvojom byte. Ako sa tak poznám, ja by som jej určite niečo šplechla naspäť. A to také, že by sa cez to nepreniesla asi nikdy. 😡

titla
12. mar 2024

Velmi neprijemna situacia, ale z mojho pohladu je najdolezitejsi postoj tvojho partnera a ten si ta zastal.
Ja by som tam nesla. Ani na tu oslavu (na ktoru si ani nebola pozvana). Partnerovi by som samozrejme nebranila, ani nevycitala navstevy a kontakt s rodicmi. Predsa len su to jeho rodicia, nech su aky su.
Ale ja by som uz o kontakt nestala. A ked sa casom vo vztahu posuniete a bude z Teba manzelka a z ich strany by bol zrazu zaujem (a tu by som sa nespoliehala, ze pride, to ze nie ste zobrati moze byt z ich strany len vyhovorka), tak narovinu asi poviem, ze po tom spravani, co predvadzali nech odomna neocakavaji vrele vztahy.

luccija
12. mar 2024

Povedať pred tebou, že má prísť sám je drzosť.
Takže, keď budeš vydatá budeš hodnotnejší človek?tak zobrala si jej syna to sa neodpúšťa🙂
Akurát si pokazí vzťah so synom nič viac takýmito slovami

veroonr
12. mar 2024

Nedobra situacia, ale hlavne ze si ta partner zastal. Ich nezmenis, mozes sa len zariadot podla toho ako sa citis najprijemnejsie (v ramci danej situacie). Na pravidelne navstevy ju nim by som samozrejme uz nesla, nech ide partner sam, ale na oficialne rodinne oslavy by som ani jeho moc neposielala, nech nevznika dojem ze je sam. Ale to by samozrejme muselo byt jeho rozhodnutie

subartic
12. mar 2024

@guudy no u mňa to nič nemení . Je to stále krátko .

luccija
12. mar 2024

@aniele ale to je ich problém.Neviem prečo by mali rodičia zasahovať do toho, že už ho chcú mať "na poriadku"veď to máš manipuláciu budeme s tebou za dobre, keď sa zoberiete aj priateľku budeme rešpektovať.Ako malé deti, keď budeš dobrý máme Ta radi....jeho mama to mohla povedať tak, že to nemusela ona počuť iba synovi...postavili ho pred hotovú vec oslava bez nej veď to musí byť veľmi ponizujuce stat pred niekým a počuť, že bez teba.To je taký problém pozvať niekoho s kým je ich syn 2 r?ak by boli spolu 3 m nepoviem...

k47
12. mar 2024

Možno ju štve, že spolu bývate aj keď nie ste zosobášení. 🤷‍♀️

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

@aniele a mne svokra vyká aj po 8r svadby 😃

autor
12. mar 2024

@k47 Pre boha to aj toto sa rieši? To by som si mala zobrať niekoho, o kom neviem ako žije? No ja odpadnem. 🙉

k47
12. mar 2024

Ak je veriaca alebo rieši, či ich suseda/zvyšok rodiny ohovorí, tak určite. Ale nemusí to byť to.

cacianka
12. mar 2024

@subartic 3 roky je málo ? Treba aspoň 10 , alebo aký je limit ?

cacianka
12. mar 2024

@luccija sú spolu 3 roky, 2r randenie, stretávanie, a teraz takmer + rok bývajú spolu v 1 byte/ podnájme

stanulienkat
12. mar 2024

@subartic kratko-nekratko, slusne chovanie od starsej pani by som aj tak ocakavala. Aj keby boli spolu tyzden. Chova sa ako dedinska hus.

subartic
12. mar 2024

@cacianka poznajú sa tri roky, necelé dva roky spolu randia a z toho trištvrte roka spolu bývajú . Vieš ja sa blížim do veku svokry, môj syn má frajerku už tretiu , takže to tak beriem že možno nie je posledná . Je s ňou tri roky , dívam sa na ten ich vzťah s nadhľadom , jeho frajerku mám rada, je to zlaté dievča ale teda nepovažujem ju ani za člena rodiny a ani za niekoho koho by som mala mať na rodinných oslavách . Jednoducho príde k nám , pohostím ju , porozprávam sa a tam to končí . Máme sa radi ale nutne si nevynucujeme obojstranný rešpekt, ani ja a ani ona . Rozdiel medzi nami je taký ( oproti autorke ) že my si vzájomne rešpektujeme hranice , a ani jedna ich neprekračujeme.

subartic
12. mar 2024

@stanulienkat tak áno je netaktná . Ale keď tam nebude demotraštratívne chodiť zmení sa tým niečo ? Nezmení sa nič. Len sa zvýši napätie a partner bude medzi dvoma mlynskými kameňmi . Na jednej strane matka a na druhej strane partnerka.

katka700
12. mar 2024

Autorka máš "šťastie" na tú "pravú" svokru o ktorej sú všetky tie vtipy o svokrach.
Správa sa ako pitcha a pre jej dokonalého synčeka nebudeš nikdy dosť dobrá ani keby ste mali hneď zajtra svadbu s 300 hosťami. Zmier sa s tým že ťa nemá každý rád, na svete sú aj veľmi protivny ľudia bez štipky úcty a sebareflexie a mama tvojho priateľa je jedna z nich.

stanulienkat
12. mar 2024

@subartic pises, ze tvoj syn si vodi domov frajerky. To je v poriadku. Pohostis ju a predpokladam, ze sa k nej nespravas ako krava. Asi si slusna. To uplne staci. Pretoze autorka nepise o tom, ze sa musia rodinkovat a skladat si falosne komplimenty. Samozrejme, ze nemusia, ale ocakava trochu slusnosti a taktu. A ano, ked tam nebude chodit, zmeni sa nieco-autorka sa nebude potykat s kravou a samu seba tyrat.
Pretoze ak pani nechcela synovu frajerku na oslave-treba to respektovat, a keby mala zas trochu tej slusnosti, tak to povie synovi medzi 4 ocami.

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

Reagovala som na tu vetu, kde si písala, že jeho mama mala poznámku, že veci kúpil on do svojho bytu....nie vášho. Tak by som jej na to povedala, že nie je tvoj, ani jeho ani váš, ale už vôbec nie jej.,

subartic
12. mar 2024

@stanulienkat áno správam sa k nej slušne ale nepovažujem ju za definitívnu partnerku , O tom rozhodne syn , nie ja . Lenže my neriešime nejaké oslavy a rodinné stretnutia a ona sa ani nedomáha na nich byť a ani sa necíti dotknutá keď tam nie je . Ten vzťah prebieha medzi nami s určitou ľahkosťou, ona si nevynucuje rešpekt ako synova frajerka a ja si nezurpujem postavenie matky čo vie všetko najlepšie a do všetkého sa musí miešať. Tuto u autorky je svokra netaktná, niektoré veci by si mala naozaj nechať pre sebe a tlmiť svoje správanie. Na druhej strane aspoňa autorka vie že takto to má matka jej priateĺa postavené a vie na čom je . Môže sa zariadiť podľa seba. Ak sa okrem iného k nej správa slušne , tak by som nerušila chodenie k nej , len to pridá na napätí mezdi nimi . Nie je každý povinný mať každého rád. Na jar sa mi bude vydávať dcéra , s priateľom sú 6 rokov , myslím že si dcéra vybrala dobre, jej budúci manžel je schopný , inteligentný mladý chlap a ja až teraz nadobúdam pocit že patrí k nám . A to ho mám rada a vychádzam s ním dobre.

stanulienkat
12. mar 2024

@subartic tak vidis, ze tvoj vztah k jeho partnerke je zdravy. Mozno ani autorke by nevadilo keby nebola na oslave, len ju ranila ta veta od partnerovej mamy. Ruku na srdce, mne by sa to tiez dobre nepocuvalo.

mooonika1975
12. mar 2024

@luciaaaaa presne, ja zase , keď si to preberiem zo svojho pohľadu, ako som chodila raz s jedným , raz s druhým, keby som každého vodila na obedy a neviem čo ešte ,to by mi samej bolo neprijemne. Pekne inkognito, načo hneď vodiť po mesiaci ku rodičom 😝

erikavesela
12. mar 2024

@1angelika a to uz preco?

subartic
12. mar 2024

@stanulienkat ja si myslím že by jej to vadilo . Tak nemá moc možností , akceptovať to a brať jeho mamu takú aká je alebo sa s priateľom rozísť a hľadať iného s inou mamou , ktorá ju jednoducho bude brať tak ako si ona predstavuje. Tu sa len odštartuje vojna dvoch žien ktorá nemá víťaza a na konci sú všetci porazení .

lili1313
12. mar 2024

@subartic mne len napadlo - viem že si to medzitým rozviedla sirsie ale čo si ohladom tych rodinnych podujati mysli syn? Chce ju tam on či mu je to jedno? Neviem, ešte mám deti malé ale myslim ze v dospelosti si už oni rozhodnú ci chcú priviesť na moju oslavu aj + 1. To už by som brala ako ich vec.

1mina
12. mar 2024

Divné si to predstavujem z pohľadu jeho mamy akoze ku každej frajerke bude nepríjemná ale na svadbe po "áno" sa prepne a nahodi úsmev a začne byť milá ? 😂 Pochybujem .... Ale teda asi by som tam teda nechodila, keďže mne by bolo nepríjemne, načo sedieť niekde kde má vyslovene nechcú, a ju to ocividne tiež obťažuje.

subartic
12. mar 2024

@lili1313 zatiaľ o rodinných oslavách rozhodujem ja , pokiaľ nie je práve synova , tam jeho priateĺka je prítomná . Aj teraz máme posedenie v nedeľu , lebo jedna z mojich dcér má narodeniny a príde iba syn . Nemyslí si nič , berie to tak že jeho rodina sme zatiaľ my. Taktiež Vianoce trávi doma , jeho priateľka je u svojich rodičov . Ani jej rodičia ho nevolajú na oslavy , jej rodičov som dodnes ani nevidela , ani jedna strana nemá potrebu sa rodinkáriť pokiaľ nie sú manželia. A môj syn sa ženiť chce , len či to bude práve toto dievča tak o tom rozhodne on .

1angelika
12. mar 2024

@erikavesela a ako si to predstavuješ s deťmi,že sa budú pozerať ako starí rodičia ignorujú ich mamu a ona k nim ani nechodí?

erikavesela
12. mar 2024

@1angelika jednoducho...nebudu k nim chodit...nerozumiem...preco by tam msls chodit, ked sa jeho matka sprava k nej tak ako sa sprava...alebo ss ma csz to pokrytecky preniest?

1angelika
12. mar 2024

@erikavesela aha že nebudú chodiť ani deti? To neviem či by ten muž dovolil také niečo ..ale ktovie. Nechápem tieto ženy čo majú potrebu byť proti synovej partnerke už len z princípu a znepríjemňujú mladým život..