icon

Ako reagovať na nevhodné poznámky kolegov?

20. feb 2024

Tak napríklad kolega včera mi povedal, že mi nesvedčia okuliare. Že nech sa nehnevám , ale je len úprimný. No ja ich nosím, keďže už nemôžem nosiť kontaktné šošovky, čo som mu samozrejme nevysvetľovala.
Čo zvyknete povedať v takýchto situáciách?

livuska124
20. feb 2024

Jasné, lebo jedine vkus týchto kritikov je ten správny, my ostatní na vkus nemáme právo 😀 Ty by si vlastne mala byť ešte aj vďačná, že ťa usmernil 😀

egonsk
20. feb 2024

@katkazuz idealny stav podla teba je potom aby ludia ani vobec medzi sebou nekomunikovali a ked, tak iba pracovne a to v nevyhnutnom rozsahu, hej? Super, na to sa ani introverti nechytaju, to by bol uzasny svet a aj hmyz by bolo pocut lietat.

Podla mna je celkom bezne, ze ludia v ramci pracovneho okruhu so sebou diskutuju a povedia si okrem "dobre rano" aj par slov naviac pocas dna.

Ak sa ta upratovacka opyta, ci mas nieco v kosi, tak tiez sa na nu skaredo pozres, ze je leniva sa tam ist pozriet a ak ti kolega pochvali nechty, tak tiez na neho skaredo pozries, ze co sa on zaujima, ze si si ich dnes dala s trblietkami a ne cervene, ved nikto sa ho na to nepytal? Ci pochvala je prijimana s usmevom a vlhkom v rozkroku, ale kritika, nesuhlas, alebo iny nazor, ci postreh je ako vybuch atomovky a treba ho maximalne udupat, ze ako si to vobec niekto dovolil prejavit? Uzasny postoj, len tak dalej.

autor
20. feb 2024

@livuska124 Presne tak a ak náhodou stretnem niekoho iného a tomu sa zas nebudú páčiť tie nové okuliare , tak zas podľa neho a tak stále dokola. Takže ja mám žiť, myslieť, obliekať sa tak, aby som sa páčila druhým. A to som si myslela, že sme v tomto smere už pokročili. No ja mám dosť z toho chlapa.

ibatanecnica
20. feb 2024

autorka ako myslíš, ale týmto si život znepríjemňuješ akurát ty. Tou vzťahovačnosťou.

livuska124
20. feb 2024

@egonsk píšeš a porovnávaš niečo úplne iné, než je autorkina situácia. My s kolegami komunikujeme o kadečom, o rodinných problémoch, čo majú nové v živote, o zážitkoch, kto čo zažil.... ale aby som šplechla kolegyni (navyše takej, čo ju poriadne nepoznám a stretávam len na schodoch dvakrát do dňa) do tváre, že ten sveter, čo dnes má na sebe sa jej nehodí, to by som musela byť v inom leveli primitívnosti, alebo sa cítiť veľmi nadradene, s egom vo výšinách, aby som si to dovolila. A ešte toto neslušné správanie obhajovať právom na iný názor a kritiku 😀
Predpokladám, že autorka je s okuliarmi spokojná, snáď si nevybrala prvé, čo zbadala vo výklade, veď teraz ti v optikách profesionálne poradia, aké sa ti budú hodiť k typu tváre, či farbe očí. Takže čo chcel dosiahnuť poznámkou dotyčný pán? Autorka okuliare nevymení, len preto, že sa jej PODĽA NEHO nehodia, zato on má dobrý pocit na duši, že niekoho skritizoval, povedal svoj názor, lebo má na neho právo? Alebo čo tým sledoval? Že pobeží a kúpi si nové?
A rozprávame sa tu o kritike výzoru. Nie o kritike napríklad zle odvedenej práce - to je podstatný rozdiel. Ak by ma niekto právom kritizoval, že som zle odviedla robotu a mal by pravdu, tak by som sklopila uši a šúchala nohami a snažila sa chybu napraviť. Ale ak by mi kolega povedal, že tie okuliare čo nosíš, sa ti nehodia, tak by som mu povedala, nech si zvyká, alebo nech teda na mňa nepozerá, lebo ich budem nosiť najbližších 30 rokov a just si budem kupovať vždy rovnaké 😀

autor
20. feb 2024

@ibatanecnica Myslím, že kto chcel, ten pochopil,kto nechápe je na rovnakom leveli ako môj kolega.

autor
20. feb 2024

@livuska124 Nikdy sa nebudeme páčiť všetkým, ja fakt nerozumiem čo tu stále splietajú o kritike a neschopnosti prijať iný názor. Buď som ja nejaká nechápavá alebo mi to skrátka príde úplne mimo.

jankaadamkova
20. feb 2024

Nečítala som celú diskusiu, ale ja mám na takéto situácie odpoveď: ,, Keby sa staral každý o seba, tak je o každého super postarané. ,,
Asi funguje 😀

egonsk
20. feb 2024

@livuska124 je to tvoj postoj, ja ti ho neberem. On na nu netlacil, aby si kupila nove, len jej povedal svoj nazor a este aj povedal, ze aby sa nehnevala, cim podotkol iba, ze to nemysli v zlom a nesudi ju teda, nic viac a nic menej.
Predstav si, ze takouto poznamkou moze vzniknut aj vztah (kamaratsky napriklad), ak sa stretne s normalnym prijemcom na protistrane. Ak sa stretne s niekym ako autorka, tak sa nerozvinie ani tema a spoznavanie a vlastne nic, naopak ona k nemu zaujme bojovy postoj. Preco musite hladat vo vsetkom hned negativa, utoky, ohovaranie, atd..? Spolocnost sa moze formovat prave vdaka tomu, ze niekto sa prejavuje a ten druhy to moze brat ako podnet ku zlepseniu, alebo k poznaniu aj ineho nazoru/postoja.
Vsade ma kazdy plne usta demokracie, slobody, atd.. a ked niekto slobodne vyslovi nieco s cim ten dalsi nesuhlasi, tak je hned ohen na streche a idealne by bolo, aby mlcal a drzal krok ako za najtvrdsej totality. Zamysli sa nad tym.
Postoj "staraj sa o seba" je egoisticky a narcisticky, pokial to takto si predstavujes zit, je to velmi smutne.

livuska124
20. feb 2024

autorka - Môj bývalý kolega bol takýto expert, EQ na bode mrazu. Raz sa ma opýtal, že aké meno má moja dcéra a keď som mu odpovedala, tak mi zadrel, že "fuj, aké hnusné meno si jej vybrala." No čo ti poviem, podľa niektorých to bol len iný názor, podľa mňa to bola vrcholne neslušná poznámka. Ale on mal ku každému a ku všetkému takéto poznámky. Proste arogantný a primitívny, ale on sám seba pokladal za najmúdrejšieho s najsprávnejšími názormi na všetko. Nikdy si sa mu ničím nezavďačila. Kolegyni povedal, že riadne si pribrala, dáka si tučná. Keď schudla, tak ju zase dodrbal, že je ako vešiak 🙈

ibatanecnica
20. feb 2024

autorka- no hlavne že ty chápeš a nezabudneš si rypnúť do druhých. Tiež to niečo o tebe svedčí

autor
20. feb 2024

@livuska124 Tak si mala prijať kritiku 🙈 Pozri evidentne je takýchto ľudí bohužiaľ viac než dosť, o čom svedčí aj táto diskusia. Buďme radi, že nie sme medzi nimi.

autor
20. feb 2024

@ibatanecnica Áno, ďakujem, tiež si myslím.

ibatanecnica
20. feb 2024

autorka - asi si nepochopila tú ironiu, tak isto asi ako toho kolegu, nevadí, musí byť ,,radosť,, s tebou komunikovať.

autor
20. feb 2024

@ibatanecnica Áno, ďakujem, tiež si myslím.

livuska124
20. feb 2024

@egonsk stále sa bavíme o kritike výzoru, o tom, či sa niekomu niečo hodí alebo nehodí - k tomu môžeš zaujať jedine subjektívny postoj. V akom smere by tu mohla autorka napredovať a formovať sa, ak by si zobrala jeho poznámku k srdcu?
To takto si hľadáš aj ty priateľov? Že dotyčnej / dotyčnému povieš čo sa ti na ňom nepáči? Veľmi zaujímavá forma nadväzovania priateľstva. A nehnevaj sa, ale asi nedokážeš čítať text s porozumením, keď vidíš niekde v mojich slovách to, že sa má každý starať sám o seba. To ja nikde netvrdím.
Egoistický a narcistický mi príde práve tvoj spôsob - za každú cenu povedať svoj názor, lebo si myslíš, že práve tvoj názor toho človeka posunie vpred, alebo sa ten človek v niečom zlepší, vďaka tvojmu názoru. Vôbec sa nezamýšľaš nad možnosťou, že práve tvoj názor môže niekoho posunúť vzad, alebo daného človeka raniť.

barborachors
20. feb 2024

prepáč, ale nabudúce sa zdrz komentára, nakoľko tvoja poznámka na moje okuliare mi nepríde vhodná a urazila ma. Takéto správanie je v pracovnom vztahu nevhodné a nedospele.

ibatanecnica
20. feb 2024

@egonsk toto budeš mnohým zbytočne vysvetľovať. Málokto dokáže byť nad vecou a prijať názory aj druhého a nebrať to ako urážku, kritiku ale ako napr. dôvod ku konverzácii. Ak by to omne niekto povedal, tak normálne poviem, že žiaľ, okuliare nosiť musím či mi už idú alebo nie. A tým je to ukončené a nič sa ma nedotkne.
Ešte jej aj povedal, že nech sa nehnevá, takže nebolo to povedané ako urážka a nebrala by som to ani ako kritiku. ja neviem prečo takéto názory veľa ľudí - hlavne ženy berú ako kritiku.

egonsk
20. feb 2024

@ibatanecnica no jo mas pravdu, si asi jedna z mala vyzretych osobnosti, ktore do vlakna tejto diskusie prispela s pochopenim 🙂 Nevadi, vsetkym sa nikdy clovek nezavdaci ani nezapaci, svet je rozmanity.

morusha
20. feb 2024

@egonsk Mňa by úprimne zaujímalo,ako sa má autorka po takomto vyjadrení posunúť vpred, keďže kolega pokračoval vetou "že jej celkovo nesvedčia okuliare" Má ich prestať nosiť, ísť na operáciu? Zvoliť šošovky? Je to elementárna neslušnosť, môžeš si to obhajovať akokoľvek. Citlivému človeku sa tým akurát podkope sebavedomie.

ibatanecnica
20. feb 2024

@morusha preboha veď to bolo len konštatovanie. Mala povedať, že inú možnosť nemá a hotovo. To ešte aj z tohto robiť tragédiu? Možno sa má posunúť v tom, aby bola trošku nad vecou

cookie29
20. feb 2024

@jenny224 to je sice pravda, ale nevychovanych ludi mas vsade okolo.... a teda zrovna v praci ake pozicaj take vrat nie je vzdy najlepsim napadom.

jenny224
20. feb 2024

Zaujímavé názory. Podľa mňa je rozdiel medzi oprávnenou kritikou vykonanej práce na pracovisku, ktorá človeka niekam posunie, osobne vyžiadanou radou ohľadom vzhľadu a nevyžiadanou radou/kritikou vzhľadu na pracovisku od cudzieho človeka, aspoň tak ho autorka popísala. Nevyžiadané kritiky na vzhľad nemajú na pracovisku čo robiť, pokiaľ nejde o porušovanie dresscodu atď. Osobne by som ho mala hlboko v péčku a tú tragédiu z toho nerobila, asi by som ani diskusiu o tom nezakladala. Nevhodná poznámka - nereagujem/odpálkujem, neriešim, moc sa tam toho nedá narobiť.

livuska124
20. feb 2024

@ibatanecnica čiže môžem kolegyni povedať, že vidieť, že starne, lebo má poriadne vrásky na tvári, alebo kolegovi, že tie šediny mu vôbec nepristanú. Bežné konštatovanie, áno? A ak sa ich to náhodou dotkne, tak je to zase len ich vina, nemajú byť vzťahovační a majú sa posunúť vpred - naučiť sa byť nad vecou, áno?

zmrzlinka2021
20. feb 2024

Autorka,

nehnevaj sa na mna, ale svojou reakciou si sa prejavila ako z piatej cenovej, čo chodí maximálne niekam upratovať...

Neviem aký más vztah s kolegom, súhlasim, ze da sa to povedat aj inak "podla mna tvojej tvari sa hodia skor takéto a hentaké okuliare", ale nemyslím si, ze ti chcel ublízit.

Netreba si brat veci osobne.

U mna - ja sa s tým nestretávam, alebo momentálne si neviem spomenút, kde by niekto utrusil takú poznámku.

zuzitko74
20. feb 2024

Ja v takýchto prípadoch hovorím: ,,to je v poriadku, nemusím sa v tom páčiť každému".
Raz som jednému s takým drzejším komentárom povedala: ,,tebe pre radosť som si to ráno neobliekala".

zmrzlinka2021
20. feb 2024

@morusha
napr. "Dik za nazor, mne sa pacia" 🙂

... a "cirkus" ukonceny. Niekedy mam pocit, ze zeny dokazu veci tak nafukovat, az sa same nafuknu 😀

ibatanecnica
20. feb 2024

@livuska124 veiš čo? Keď aj toto človek normálne povie, normálny človek sa neurazí, pretože je to pravda. Ja neviem o čom sa ako kolegyne bavíte, ale my máme normálne vzťahy a rozoberáme pomerne dosť vecí. Takže ak sa to týka vrások, tak áno, aj si povieme ako druhú vidíme a aj že jej pribudli vrásky. U nás sa nikto neuráža. Vieme si veci povedať normálne a aj ich normálne prijať. A ak prídem po víkende unavená, nevyspatá, tak sa ma rovno spýta, čo sa stalo, že vyzerám hrozne a teraz čo? Mám sa uraziť. Tak rozoberáme víkend a čo sa stalo, prečo vyzerám tak hrozne. Fakt trošku nadhľadu by mnohým nezaškodilo. Nevypisujem po nete, že mi kolegyňa povedala ako hrozne vyzerám a čo teraz? Ako to mám prijať.

morusha
20. feb 2024

@ibatanecnica A k čomu je dobré takéto konštatovanie? A ešte to povyšovať na úprimnosť. Úprimnosť je namieste, ak ma niekto o názor požiada. Pokiaľ nemám človeku povedať niečo pozitívne, potešiť ho, tak som radšej ticho. Ale to som ja.

ibatanecnica
20. feb 2024

@morusha tak držme huby, ohovárajme poza chrbát, nekomunikujme. Alebo len o počasí. Hm. Krásne
Ja sa ani nečudujem, že čoraz viac ľudí je samých, pretože už nevedia, čo druhému povedať, len aby zle nebolo.