icon

Ako reagovať na výčitky o neempatickosti?

19. jan 2024

Ahojte, chcem sa spýtať ako to máte vy, lebo si už ozaj myslím že som tá najhoršia na svete a musím sa zmeniť. V poslednej dobe mi začal muž stále dávať prednášky že som neempatická a neviem reagovať adekvátne na nešťastie iných a mala by som na sebe zapracovať. Ja som bola vždy citlivka a rozplakal ma aj obyčajný film, ale život ma naučil že sa nemôžem zo všetkého rúcať lebo sa zbláznim a snažím sa si neprinášať zbytočne do života negativitu. Môj muž je taká “klebetná baba” a vždy mi hovorí čo sa stalo v práci alebo o jeho kamarátoch, ja sa teším z toho že ma nevynecháva ako sa často iné ženy sťažujú, ale teraz je také obdobie že mi doma hovorí len všetky zlé veci čo sa komu stali a ja som z toho hrozne mentálne unavená a podľa neho zle reagujem. Napríklad jeden jeho kamarát vypil s frajerkou 2 fľaše vína a zaspal na gauči a zobudil sa na to, že nechali horieť sviečku a horela celá obývačková stena, ako nám sa našťastie nikdy nestalo že by horelo, tak neviem čo by som robila, ale on nezavolal hasičov ani nezačal hasiť, ale rukami vynášal nábytok von aby toho viac nezhorelo a skončil s vážnymi popáleninami, môj muž ho mal za najväčšieho hrdinu a zo mňa bol sklamaný že som mu povedala že mi je ľúto tých rúk a dúfam že majú poistku aj keď kvôli tomu alkoholu asi nič nedostanú, ale nerobila som pre jeho kamaráta ovácie že je hrdina. Napríklad tento týždeň zase prišiel že jeho kolegyňa spadla dozadu na korčuliach a má otras mozgu a jeho iný kamarát mal nehodu, lebo išiel 120 cez mesto keď boli zamrznuté cesty a dostal šmyk, auto bolo na šrot a on nepripútaný vyletel a nič sa mu okrem škrabancov zo zapichnutého skla nestalo a ja proste neviem ako už mám na to reagovať, len že mi je to ľúto, ale proste netúžim to s ním rozoberať a neviem či si predstavuje že budem za každým pre mňa cudzím človekom utekať do nemocnice alebo čo. Tak som teraz najhoršia a neempatická a stále sa kvôli tomu hádame…a to ani nevie, že si o tých ľuďoch tajne myslím, že sú totálne nezodpovední, lebo áno veci sa stávajú, ale netreba osud zbytočne provokovať.

jaskolka
19. jan 2024

A čo akože čakal, ze začneš nariekať nad tými ľuďmi?🙈🙈
Aj môj bývalý mi stále niečo podobné robil, opisoval mi, vo sa stalo ľuďom ktorých som ja v živote nevidela a úprimne ma ani vôbec nezaujímali.
Fakt mi bolo totálne jedno, ze nejaký ožratý somár sa vybural na aute a akurát som povedala ze chvalabohu ze nikomu inému neublížil, akurát sebe.
Takisto mam takú jednu známu, co mi vždy opisovala, ako ťažko žijú iní ľudia a ja som nechápala, co s tým akože mam ja robiť.
Možno som "neempaticka" ale čo ja poriešim tým, ze budem sa trápiť, ze "otca koňa brat" nemá robotu a doma 5 detí? Je to jeho vec a jeho problém.
Normálne povedz mužovi nech to už dá s tým pokoj, ze ty riešiš hlavne to, čo je s tebou a tvojou rodinou a hlavne to, čo je v tvojich silách. Nie každého iného cudzieho okolo, lebo to by sa človek zbláznil

januska12323
19. jan 2024

Neviem čo od teba chlap čaká. Nepoznáš tých ľudí a nešťastie zapríčinili vlastnou sprostosťou. Maximálne by som sa opýtala ci sa nikomu nič nestalo a tým to pre mňa hasne.

danica2711
19. jan 2024

ty si úplne v poriadku, aj tvoje reakcie, divný je tvoj muž. To testuje tvoje reakcie, či čo? Povedz mu, nech nenosí domov každú jobovku, čo okolo neho prejde, a ak to nezvláda, nech nehodnotí tvoje reakcie - ktoré sú úplne adekvátne, pretože ide o "problémy", ktoré sa teba ani jeho citovo nedotýkajú. Ako reaguje on? Topí sa v slzách, robí niečo pre tých ľudí, aby im pomohol, či len melie hubou?

anjelicek26
19. jan 2024

Na vlastnej blbosti sposobene nehody nemaju podla mna byt odmenene nejakym ochkanim, ze ty chudatko 🙄 Toto nema nic s empatiou, ale s pochopenim situacie. Ina vec je, ked sa stane skutocne nestastie ci choroba... co ani jedno s popisovaneho nie je...

mimikarol
19. jan 2024

Reagujes normálne. Čo máš robiť? Nariekať nad každým?

minenkak
19. jan 2024

Ja by som mu na rovinu povedala ,nech mi nerozpráva o takýchto blbcoch ,čo si za svoje nešťastie môžu sami.Byvaly mi raz povedal ,že skončili s kamarátmi hrádzi ,prvá moja otázka bola či boli triezvi,že nie ,tak som povedala,že debili ste sprostí,načo mi má byť ľúto ožratych debilov.Reagujes úplne normálne

natalia912
19. jan 2024

Tak mňa by tvoj muž asi zabil 🤣 prvý a posledný príklad by som označila za hlupakov a že dobre im tak keď sú nezodpovedni a kolegyne že mi je ľúto a že nech sa dá rýchlo dokopy...asi by som mu narovinu povedala,že keď ti chce rozprávať nech ti hovorí tie pekné veci a nie len to zle...že ťa to ťaží,aj keď to nedavas navonok najavo

rorino
19. jan 2024

Tak ten kamarát nie je hrdina,ale idiot,ten na Tom aute tiež a ta kolegyňa tak to je riadna smola,to je jediné nešťastie z tých troch.Normalne si s ním sadni a povedz mu,že ak ti ide domov nosiť iba negatívne veci a čaká že sa nad všetkým rozplačes,že nebudeš plniť jeho ocakavania.Empatiu máš pre ľudí,ktorí ju potrebujú a vtedy,keď to ty uznas za vhodné.😉

alex49
19. jan 2024

Nechápem, čakal, že budeš utekať do nemocnice a ošetrovať tých ľudí? Tiež by som len povedala, že mi to je ľúto a dúfam, že sa skoro vyliecia, ale to je všetko. Jedine kolegyňa na korčuliach mala smolu, ostatní boli hlúpi.

laurita285
19. jan 2024

Inak mne sa tie stories od muža zdajú ako vymyslené len aby ťa mohol buzerovať 😀

liusa82
19. jan 2024

ja by som mu povedala nech mi s tým dá láskavo pokoj.. že ma klebety z roboty ani od jeho kamošov nezaujímajú.A bolo by mi jedno čo si pomyslí.A ževraj chlapi nie sú klebetní.Aj ja poznám takých čo radi klebetia a ohovárajú sa navzájom.Takže nie je to len robota žien

marca12
19. jan 2024

A nie je divny manzel ? Aj my si povieme doma,co sa komu stalo. Ale neocakavame,ze bude jeden alebo druhy z toho robit dramu. Je nam to luto,ale nevykrikujeme si,kto viac lutuje alebo smuti. Ani sa netrap nad takymi recami tvojho muza.

bloger
19. jan 2024

Aké má reči takých má kamarátov. Zbytočne sa nad tým trápiť.

0silvia0
19. jan 2024

A on ako reaguje? Narieka, trha si vlasy a vzlyka?
Spytaj sa ho aku reakciu si predstavuje a zahraj mu to, nech ma srdce na mieste. Ja osobne by som ho poziadala, aby mi taketo udalosti nerozpraval, pre teba su to cudzi ludia tak ako su pre neho cudzi ludia tvoji kolegovia. Tiez by sa nejako rozjimal nad tragediami tvojich kolegov?

lilyianka
19. jan 2024

To,že sú jeho kamoši, kolegovia atď sprostí a môžu si za to sami,tak čo čaká? Že kvôli tomu vyskočiš z balkóna? Tvoje reakcie sú ešte veľmi fajn. Ja by som ich ani nelutovala, ale povedala by som si teda iný názor.....