Ako reagovať na zlé názory druhých?
Často tu vidím že ľudia útočia na druhého pre to ako vyzerá,aké má názory a tak.
Podľa mňa je možné urážať názor. OK, pokiaľ sa dá striedmo. Niekedy nie a treba pritvrdiť. Alebo aj horšie. Chápem. Napríklad: To čo si myslíš je hlúposť. Ale čo keby sme neurážali človeka osobne? Si debil. Si hlupák. atď...
Je 100 dôvodov prečo. Napríklad - bol som cez víkend na stretnutí zo strednej školy a jeden spolužiak od rána debatoval o Rusku, homosexuálnom západe ktoré je plné fašistov. No a dali mu spolužiaci takých 20 minút na to aby sa vyrečnil. Hovoril o 1000 veciach ktoré boli buď klamstvo alebo zavádzanie. Nechali ho. Neskočili mu do reči. A na konci sa ho opýtali že prečo potom píše fixou !SS! na svoje (ešte aj to bola prdel lebo to napísal na moju vec lebo sa pomýlil) + zopár iných znakov? Odpoveď bola že nechápe prečo tolko debatuje s fašistickými banderovcami ktorí fandia nacizmu.
A koniec? Po určitej dobe bol celkom v pohode. Na veľa vecí máme rovnaké názory. Možno si nakoniec keď mu toľko ľudí okolo oponovalo na extrémne hlúposti tak si niečo z toho zobral. Nie je to hlupák. Len je ovplyvnený názormi aké má. Ja viem že ich má desiatky rokov. Netreba sa vzdávať. Ale nie urážaním. Nie je to zlý človek koho treba urážať. Oponovať áno.
@bloger Takto si na veľmi veľkom omyle. Nie každého názor je hodnotný. Niekto, kto má v hlave nasraté nemôže mať hodnotný názor. Bez ohľadu na to či so mnou konkrétne súhlasíš, alebo nie. To sú také kecy pochozencov typu: Pravda je niekde uprostred .... nie je všetko cierne, alebo biele a podobné kecy.
@stanulienkat nesud, lebo budes sudena. Velmi radikalizujes a degradujes tak pohlad na teba od ludi, co nezdielaju tvoj postoj.
@egonsk PISES:
To, ze zapadna politika vstepuje do ludi neuctu a znevazovanie, co sa prejavuje i v nazoroch a prejavoch ludi (vid poslednu vetu prispevku od...
Tak presne toto čo opisuješ, robí ruská propaganda a ruská trolia farma, plochozemci typu- všetko v Rusku je úžasné, ale žiť by som tam nechcel. Chodím na západ na dovolenku, mám západnú elektroniku, vozím si riť na západnom aute, ale budem tu velebiť Rusko. A presne tou svpjou vetou čo si opisoval o západe, tá presne vystihuje Rusko. Zasieva semienko pochybnosti, rozdeľuje ľudí, ich názory. Ty si nevidíš ďalej od špičky nosa. Pozri sa čo robí Putin vo svojej krajine, každého človeka čo má iný názor nechá zavraždiť, alebo náhodou vypadne z okna, pozri čo robí s oponentmi -zatvára ich do basy, o slobodnych volbach sa im ani nesniva. A ty ich tu ospevuješ a velebíš ich diktátorský režim. Ty si úplne pomýlený človek. Áno v Ruzzku som bola iba prstom na mape, ale povedz mi prečo nikto na svete neuteká do Ruska, ale všetci na ten hnusný zlý západ? Toto jedno mi vysvetli.
Ty mi vravíš, že radikalizujem svoj postoj a každý iný považujem za nesprávny?? Ale veď presne to isté robíš aj ty. Si úplne nekriticky voči sebe, svoje osobe a svojmu mysleniu.
@stanulienkat ano, rovnako ako som uz pisal aj pre 3tato, ani s tebou nema zmysel v diskusii pokracovat, lebo rovnako znevazujes stat zkomolenim cez "Ruzzko" ako on, teda moju uctu nemas. Prajem Ti vela uspechov a nebolestive precitnutie jedneho dna.
@bloger tvoj pohlad z ineho uhla... niekedy sa môžeš pozerať aj z desiatich uhlov a stále je to hlúposť.
@egonsk jeden agresívny štát, ktorý vraždi znásilňuje a plundruje deti, ľudí z inej slobodnej krajiny, nemôžem nazvať slušne. A úctu proruského dezolátneho trola nepotrebujem ku šťastiu. Aj ja prajem tebe, aby si raz precitol. Obávam sa, že ľudia tvojho typu nezvyknú precitnúť.
@egonsk 😂 Nie, opravim ta. slovicko ruSSko neodhalilo moju podstatu - iba to, aky zastavam nazor a aky som si spravil usudok na zaklade informacii zo zdrojov, aj z ruSSka. To dvojite SS v nazve vystihuje podstatu dnesnej ruskej federacie.
Ci sa ti to paci, alebo nie, je to moj nazor, nemusis s nim suhlasit, na tom sa snad zhodneme. Osobne - ja tvoju uctu nepotrebujem, nepozname sa, si pre mna iba anonymny nick. Preto je mi absolutne jedno, co si o mne myslis. 🙂
Rovnako nepotrebujem ani bezduche rady typu: "zamysli sa nad sebou" - som o nieco starsi, nez ty a niecim som si uz v zivote presiel. Mal som dost casu sa nad niecim zamyslat. Vsetko dobre aj tebe 😎
@egonsk Okrem toho - neodpovedal si ani na jednoduiche otazky, ktore som ti v diskusii polozil. Nemas uctu voci ziadnemu oponentovi, ktory ti zacne klast nejake neprijemne otazky, alebo pred teba postavi argument, ku ktoremu zo svojej pozicie dokazes dat relevantny protiargument asi tazko. Je jednoduchsie potom napisat, nemas moju uctu lebo toto a hento. V poriadku - ja sa za svoj nazor nehanbim a viem si to slusne vyargumentovat, preco je moj postoj taky... A dokazem to bez toho, aby som sa ja, alebo teba urazal. 😉
Ahojte, prispejem svojou troškou do mlyna. Dospel som k názoru, že argumentovať má zmysel len v prípade ľudí, ktorí váhajú alebo majú pochybnosti, o tom kde je pravda. Ak sú, samozrejme, ochotní počúvať, lebo ich to zaujíma, a nepotrebujú hneď oponovať. Ak je niekto zaryto presvedčený napríklad o tom, že obeťou je vlastne Rusko, a že za všetkým je spiknutie Západu, ťažko ho už presvedčiť. Podstatné je, že ľudia niečomu veria (Credo quia absurdum). A keď niekto niečomu verí a jedna zo strán mu je skrátka sympatickejšia ako tá druhá, je ochotný prijímať aj také argumenty, ktoré sú minimálne vratké, a naopak odmieta tie, ktoré sú celkom zjavné. Súdim, že to nemá nič spoločné s pravdou a objektívnosťou, a argumentácia je potom už iba hádzaním hrachu na stenu. Ak v kútiku duše niekto taký aj vie, že v istom momente podporujú úplný nezmysel, neprizná to už len z hrdosti.
Keď už na tú argumentáciu dôjde, treba sa vyhýbať argumentom ad hominem a nehodnotiť osobnosť oponenta. Ak sú argumenty dobré a správne, aj tak je dosť „nabité“, tak načo ešte urážať.
Súhlasím s tým, že názor alebo postoj sa vytvára na základe nejakých záverov, ku ktorým človek dospeje. Predpokladom je, že má hodnoverné a správne informácie, a že ich aj dokáže analyzovať. Ak v prvom rade nedokáže rozlíšiť medzi relevantnými a pomýlenými (alebo zámerne falošnými) informáciami, sotva dôjde k správnemu názoru. Potom sa oháňa tým, že na tento svoj názor má právo, a šíri ho bez ohľadu na to, že skutočnosť môže byť opačná, popiera očividné fakty, atď. A ako ste to tu už písali, ak ho v tom podporí „bublina“ napr. v sociálnej sieti, je vymaľované, pretože on pre seba dostal potvrdenie, že ten jeho názor je správny.
V tejto diskusii zdieľam životnú skúsenosť kolegu @3tata. Na slovenské pomery viem po rusky veľmi slušne, počúvam proukrajinských, ale aj „Z-bloggerov“, čítam ruské noviny, pozerávam ruskú TV a programy typu Večer s V. Solovjovom. Chodil som do ich školy, ešte za socializmu. Trúfnem si tvrdiť, že ruskú mentalitu poznám.
A poviem vám, že Rusi nemajú žiadne romantické predstavy o nejakej slovanskej vzájomnosti, ktoré si tu my pestujeme už od štúrovcov. O Slovensku nevedia poriadne nič, a ak áno, väčšinou nami pohŕdajú alebo prinajlepšom sa na nás pozerajú zvrchu. Rozhodne nestoja o to, aby sa s nami priatelili ako rovný s rovným. Oni seba vidia ako veľký národ, ktorý ma právo ovládať menšie (a hlavne vojensky slabšie) národy a rozhodovať o tom, kam môžeme patriť a čo si môžeme dovoliť. Sami o sebe ako o národe majú nekriticky vysokú mienku. V podstate sa považujú za vyvolených, ktorí chránia tradičné hodnoty, a v záujme tejto domnelej ochrany si ochotne odpúšťajú aj podlosť a zločiny, ktoré pri tom páchajú (Akože, keď sa rúbe les, lietajú triesky.) U väčšiny Rusov absentuje schopnosť sebareflexie a naozaj som sa nestretol so situáciou, že by sa nejaký Rus škrabal za uchom ako mnohí naši a hútal, či náhodou ten Západ nemá v niečom pravdu, a či ich náhodou Putin nevodí za nos. Toto nie je u Rusov možné, no naopak, my sa veľmi ochotne nechávame nalomiť uletenými teóriami, s radosťou kydáme na svojich spojencov a sme, ako sa kedysi vyjadril velikán Kryl, „vstřícně předposratí“ (najradšej by ich tu mnohí už vítali s kvetinami).
A riešime, že sa na UA strácajú zbrane, ktoré im dodávame. No pochopiteľne, že časť zbraní sa stratí. Vojna je obrovský chaos a UA mala problémy s korupciou už dávno pred vojnou. Ale je to dôvod na to, aby sme ich prestali podporovať? Poukazujeme na to, že miznú zbrane, ktoré dodávame v súlade s medzinárodným právom brániacej sa strane, ale to nám nevadí, že Rusi bezohľadne, vo veľkom, vraždia tisíce civilistov na UA. Na to treba poukazovať v prvom rade. Je to niečo podobné ako povedať, že susedovi, ktorému horí dom, nedám hasiaci prístroj, lebo tam už dva zmizli. Ale desať ich použil. Tak teraz čo, nechám mu preto ten dom zhorieť?
Zaznelo tu, že len slepý nevidí, že to bolo celé pripravené. S tým súhlasím. Iba slepý nemôže vidieť, že Rusko sa na túto vojnu pripravovalo so všetkou metodickosťou a trpezlivosťou totalitárneho štátu celé roky. Iba slepý nemôže vidieť, že ruské vojská ťažkopádne manévrovali okolo ukrajinských hraníc, najprv v 2020 v rámci cvičenia, potom od jesene 2021 už v rámci plánu na zachvátenie UA.
A neviem, či si na to ešte spomínajú tí, ktorí zastávajú opačný názor, ale práve ten „prehnitý“ Západ vyzýval Putina celé mesiace, aby deeskaloval a stiahol vojsko. A Rusi? Vysmievali, že po svojom území si môžu presúvať armádu ako sa im zachce, a samotný Putin klamal, že UA napadnúť nechce. Ako to dopadlo, to dnes vidíme.
Naozaj si ťažko predstaviť, že toto všetko pripravila druhá strana, zmanipulovala Putina, aby vtrhol na UA. Toho Putina, ktorý sa snaží pôsobiť ako geniálny stratég? Bývalého agenta KGB, cvičeného v psyops, ktorého len tak niekto "nepreští"? Ťažko takej teórii veriť.
Policajti alebo prokurátori, ktorí vyšetrujú kadejakých gaunerov potvrdia, že pravda býva takmer vždy jednoduchá. Naopak, to zločinci musia vymýšľať krkolomné teórie, aby vysvetlili napr. svoju prítomnosť na mieste činu, atď. Pozerám sa na to týmito očami, keď sa mi niekto snaží nahovoriť, že za vojnu, o ktorej rozhodol sám Putin, môže Západ.
@sigognac amen
@sigognac Ja si ešte pamätám na tie slovenské "facebooky" v deň, kedy podľa Američanov malo Rusko pripravený vpád na Ukrajinu - to bolo výsmechu, ako ai to celé amíci vymysleli, ako mierumilovní Rusi len cvičia...
Ja len poviem, že pár Rusov, čo je proti režimu poznám (nie je na svete univerzita, kde nestretneš ruského matematika alebo fyzika...). A v zásade si o Rusku myslia, to čo ty. Ale tiež som bola osobným svedkom ruskéko pochodu na podporu Putina - na západe po začiatku invázie. Reálne je ten národ rozdelený minimálne tak, ako sú rozdelení Slováci - dva totálne odlišné svety, s odlišnými názormi, skúsenosťami a hodnotami, v jednej krajine.
@annm81 ano, pamätám si na blogy proruských blogerov, ktorí sa vysmievali z informácií západných rozviedok o invázii, že "výbuch bude v pět" atď. a potom ich húfne mazali. Chcelo by to aspoň tú odvahu a pokoru, že priznám pardón, v tomto som sa mýlil.
A čo sa týka tej "osvietenej" časti Rusov, nechcel som, aby to vyznelo, že ich zatracujem ako národ. Moja osobná skúsenosť je taká, že som stretol, videl, čítal len veľmi, veľmi málo takých, ktorí by priznali, ako to v skutočnosti je. Aj tí, ktorí sú proti vojne a diskrétne aj proti Putinovi (keďže otvorene nemôžu). majú veľký problém priznať, že rozpútali agresívnu vojnu voči svojmu susedovi, zo zištných dôvodov.
Nedávno v rámci veľkej výmeny politických väzňov (z väzníc Ruska) a zločincov a vrahov (z väzníc v US), prepustili aj Kara-Murzu, teda arci-oponenta putinovského režimu a kresťanského pacifistu. Ale ani on sa v prvých rozhovoroch po prepustení nevyhol obviňovaniu Západu z toho, kde sa Rusko ocitlo... Toho Západu, ktorý ho práve vytiahol z basy.
Ak si stretla vzdelaných Rusov, ktorí zastávajú sebakritické postoje k vlastnej krajine, tak je to dobrá správa a snáď aj nádej pre Rusko do budúcna. Ja som zatiaľ také šťastie nemal, až na pár výnimiek.
@egonsk Prstom na mape som v Rusku bola. Okrem toho dvakrát v Moskve na 2 týždne, raz v St. Peterburgu na 10 dní, v Puščine na 2 týždne, v Ufe na týždeň, v Novosibirsku na 5 dní, v Tomsku na 2 týždne, v Dubne na týždeň. Okrem toho veľa krátkych návštev na miestach, o ktorých si asi v živote nepočul (poznáš napríklad Abakan?), pracovala som totiž ako projektová manažerka v grantovej agentúre zameranej na spoluprácu EÚ a bývalého ZSSR, teda v dobe, keď sa ešte ako tak s Ruskom spolupracovať dalo. Dopriala by som pobyt v ľubovoľnom malom ruskom meste našim kolaborantským sviniam. Po týždni by utekali naspäť.
Myslíš asi asertívnu komunikáciu, v dnešnej dobe, hlavne pod rúškom anonymity skôr ojedinelý jav. Suhlasim s tebou, vyjadriť svoj názor sa dá slušne, keď chceme, aby sme boli rešpektovaní, je potrebné rešpektovať, ale vedieť si pri tom kultivovaným spôsobom vyjadrit svoj názor
@sevrin prepac, ale som si isty, ze Blahovi nesiahas vzdelanim a vedomostami ani po kotniky a neber to ako urazku, iba ako konstatovanie. To, ze pouziva jednoduchy slovnik je preto, aby ho dokazalo chapat aj sirsie a menej vzdelane obecenstvo, ale nie vzdy sa to stretava s pochopenim.
@egonsk Blaha moze mat aj 5 vysokych skol, je to bezcharakterny primitiv a oslovuje rovnakeho volica.
@egonsk vieš že Blaha bol silný pravičiar roky rokuce?? Ze chodil na gay praidy aj s celou svojou rodinou a podporoval ich??? A potom zistil, že ako praviciar toho veľa nenakradne a nedostane sa k moci. Lahšie sa ovládajú masy voličov, ktorí sú odkázani na sociálnu demokraciu. Tak Blaha prehodil výhybku. Odvtedy oslovuje len primitívnych voličov, pretože vie, že na nich sa dá nabaliť. Takže ty nerozprávaj, že niekto jemu nesiaha ani po členky. On je úplné dno a stoka a hnoj.
@stanulienkat Ty čakáš od ficovcov pamäť? ... žartuješ ...
@egonsk Rusko roky spolupracovalo s EU na množstve projektov. A keby len to, Rusko spolupracovalo aj s Američanmi, dokonca s NATO. Ale zjavne to bol len krátky záblesk zdravého rozumu, ktorý bol rýchlo zatienení komplexom menejcennosti, pocitom ublíženosti a predstavami o mocnom ruskom impériu.

@ivka225 kto bol v rusku iba prstom na mape, tazko pochopi. To, ze zapadna politika vstepuje do ludi neuctu a znevazovanie, co sa prejavuje i v nazoroch a prejavoch ludi (vid poslednu vetu prispevku od annm81 o 12:26), neznamena ze je to tak spravne.