Ako reagovať na zvedavých rodinných príslušníkov?
Ak sa vás niekto z rodiny neustále pýta, kde ste boli, kam idete najbližšie, koľko ste tam boli, kedy ste sa vrátili atd atd atd. a vy nechcete byť drzá, reagovať podráždene, arogantne...co by ste vzdy odpovedali? Príde mi to ako na spovedi. Slovné spojenie "aké máte plány na týždeň" z toho sa mi už robí mdlo.
@petamich citujem ta "áno pyta sa nás občas..". Ja tu nevravim o obcasnom stave 🙂
nebavim sa uz vobec s ludmi, pri ktorych mi je mdlo.. dlhe roky som sa snazila byt 'slusna' a chapava, ale zistila som, ze to v konecnom dosledku neprinasa nic dobre nikomu.. uz som plne autenticka a ked mi niekto lezie na nervy, tak sa to isto dozvie.. uz ako s tym nalozi, je jeho vec
@reanda ja by som povedala, ze viem slusne rozmyslat a vidim, ako to teraz funguje v mnohych rodinach-viac na soc. sietach ako spolu, uz sa nevedia ani normalne porozpravat.
@dskjhfdlkdjhl a zamyslela si sa aj nad tym, preco to tak je?
@reanda No, u nas doma to tak nie je a to preto, lebo my ako rodicia ideme detom prikladom. A ano, aj svojim rodicom a svokrovcom normalne odpovedame a nic netajime. Takze ja za tym vidim vychovu.
@dskjhfdlkdjhl ale je to na človeku čo chce s kým zdieľať…
@biba_18 Jasne, radsej s celym svetom ako s vlastnou rodinou😉
ja neviem ale mne to nepride vobec ako nieco hrozne. ved je to len normalny rozhovor. o com sa ma s vami bavit. co by ta nedrazdilo? ked sa ta opyta co varis? alebo aky rozhovor.
@dskjhfdlkdjhl čo ty vieš, možno autorka to nezdieľa na sockách… a vieš ako sa hovorí, rodinu si nevyberáš, priateľov áno…
@dskjhfdlkdjhl No nie je to celkom tak, niektorí rodičia alebo svokrovci sú celí žhaví dávať rady, komandovať, predstavovať svoje názory o tom, čo by sa malo, nemalo, ako by sa malo... A človek chce aj trochu súkromia. Nie všetci zdieľajú info a foto na soc. sieťach. Takže normálny, pokojný rozhovor je fajn. Len k tomu treba aj uvedomelú druhú stranu...
@slavaf A je problem slusne im podakovat za radu s tym, ze my si to urobime inak? Ved ak mladi nebyvaju u rodicov, tak az taky dosah na ich ciny nemaju. Vsetko je to o schopnosti komunikovat.
@mimi3008 presne toto hikanie 🙂 "hiiiiii vy ste boli v zoo????" "Ved ste nám nehovorili že pôjdete".
Och moj bože....
Proste človek má za každým výčitky, že niečo neoznámil, neupovedomil o svojich krokoch.
Úprimné mi to vôbec nepríde, skôr vyratuvanie, koľko času trávime s "jednou" stranou rodiny a koľko s "druhou"...
@dskjhfdlkdjhl A keď to tá druhá strana nie je schopná akceptovať a stále si ide svoje? Nie je stále chyba iba v tých mladých... Aj slušnosť má svoje hranice...
@dskjhfdlkdjhl na žiadnu sociálnu sieť nič zo svojho súkromia nedávam. Žiadne fotky, nič a ešte raz nič...
@janinah nie je to záujem rodiny s ktorou žijem v jednej domácnosti. To je niečo úplne iné. Manžel a moje deti.
@ajka0207 pretože keď sa ten program zmení, tak sa híka na celú obývačku "ale ved ste povedali ze pôjdete tam a tam a nie tam". Pretože to je moje súkromie co robím každé jedno doobedie, každé jedno poobedie. Pretože nie som ako stará krava už povinná oznamovať každý jeden svoj krok nemám 12 rokov. Pretože od iného príbuzného v rovnakom vzťahu nepotrebuje táto dotyčná a tento dotyčný vedieť toľko info a vôbec sa ich takto nedozaduju. A ešte preto , lebo mi to príde neúprimne a pýtajú sa na to len preto, lebo chcu posudzovat a hodnotiť koľko času s kým strávime. Napadá ma ďalších 10 dôvodov ale už sa mi nechce písať
@slavaf Ale aj k tej slusnosti sa da dopracovat. A teraz nepisem len preto, aby som nieco napisala. Moja mama bola presne ten typ, ktory by mi aj po 40-tke chcel organizovat zivot. Ked sa ma vsak spytala, kam sa chystame, co budem varit a podobne veci, tak som jej normalne povedala pravdu. Ked mi chcela organizovat zivot, tak som jej vysvetlila, ze nie, toto si urobim po svojom.
Autorka-casom budes aj Ty svokra, tak si dobre zapamataj, ako Ti vadi, ked sa Ta svokra na nieco pyta, aby si takto neliezla svojej neveste/zatovi na nervy. Ci to bude ine?
@dskjhfdlkdjhl To isté aj u mňa, ako cez kopirák. Akurát po slušnom vysvetlení, že si niečo urobím po svojom, nasledoval slovný útok, často osobný. Na základe svojej skúsenosti hovorím, že niekedy je lepšie nehovoriť nič. A áno, uvedomujem si to do tej miery, že chápem, s že 30+ ročnými potomkami nemám v budúcnosti hovoriť ako s 10- ročnými sopliakmi...
@janinah Pointa bola v tom,ze netreba odpoveda na vsetko. Aj rodic musi vediet,kde je hranica. Musi vediet prestrihnut pupocnu snuru. Ak byvas so synom a musi sa hlasit ok. Ale samostatny dospely clovek sa nepotrebuje kazdy den hlasit rodicom. A dalsia vec,mozno vasa rodina je normalna,vie sa normalne rozpravat. Ale su rodiny,kde sa rozpravaju cudne,ked nahodou nevedia o nejakom kroku,tak uz je ohen na streche,ze mladi nepovedali,ze idu tam a tam. Rodicia zduti a podobne.
Toto poznam. Je to aj u nas takto. Nahodou sa nam zmeni program alebo po ceste sa este inde zastavime,uz je strasny problem,ze ved sme nepovedali. A je z toho taky cirkus,ze az. Ja nechapem taketo povahy ludi.
Hovor kazdemu to, co uznas za vhodne. Ano, matky maju tendenciu chciet vsetko vediet, ale mladi maju pravo vsetko nezdielat. Moja mama ma typicku hlasku: "nikto mi nic nepovedal" ale ja aj viem, preco jej urcita cast potomstva nehovori radsej nic. Lebo to zbytocne analyzuje, prekruca, komentuje svojim typickym manipulativnym sposobom.
Cloveku s prirodzenym zaujmom a normalnym respektujucim sposobom komunikacie nema nikto problem povedat svoje plany a zazitky.
@dskjhfdlkdjhl tak si sa si nezamyslela dostatocne, ked ti nenapadlo, ze nie kazda rodina je ako ta vasa
@reanda Ale zamyslela. Vsetko je to o vychove a komunikacii a vychovat spravnou komunikaciou mozes aj svojich rodicov/svokrovcov. Skus sa trosku aj Ty zamysliet😉
@dskjhfdlkdjhl dakujem, nemam sklony k manipulacii, aby som isla vychovavat dospelych ludi.. ale ty zrejme ano, preto je jasne, ze nepochopis a ani nemas zaujem chapat, ako sa ta druha - manipulovana strana moze citit neprijemne.. staci skonstatovat, ze je to proste nevychovany clovek, ktory je daky divny a ma 'blbe nastavenie'
@reanda Preco si myslis, ze som pisala o manipulacii? Ty tak chapes diskusiu? Evidentne si my dve nerozumieme a ja uz ani nemam zaujem o debatu s Tebou.
@dskjhfdlkdjhl nemyslim, reagujem na to, co si napisala.. "vychovat spravnou komunikaciou mozes aj svojich rodicov/svokrovcov."
suhlasim, nemusime spolu komunikovat, nema to vyznam, lebo sme kazda niekde inde
@reanda ja stale trvam na tom, ze tam nebola zmienka o manipulacii, ale verim, ze niekto, to tak mohol pochopit. To vsak nie je moj problem. A ano, sme kazda uplne inde, ja hladam vzdy riesenie, nie vyhovorky.
@dskjhfdlkdjhl áno, ale v každom vzťahu musia chcieť obe strany, inak sa ani s tým najlepším úmyslom nepohneš... A prevychovávať rodičov, či svokrovcov? 🙂 Navyše, niektorí sú neprevychovateľní...

@dskjhfdlkdjhl nie je na tom nic usmevne.. je to pochopitelne a clovek, co vie aj trochu rozmyslat, to urcite pochopi, aj ked mozno on sam to tak nepreziva..