Ako riešiť nadmerné návštevy svokrovcov?
Ahojte,
zaujíma ma, ako často máte návštevy rodiny. Hlavne svokrovci a surodenci s rodinami. U nás by boli svokrovci (hlavne svokra) každý víkend. Už mi to začína liezť krkom, mám pocit,že neprejde víkend, aby tu niekto nelozil. Napochoduje tu vždy svokra s ďalším synom, dcérou a jej deťmi a naťahujú mi malého 2mesačného syna, jemu sa to samozrejme nepáči a štrajkuje a nedajú si povedať,ešte sa hnevajú alebo ma vysmejú, ak im na to niečo poviem. Pre mňa je to dá sa povedať neželaná návšteva, ktorá robí radosť, keď odchádza. Určite sa cítia nevítaní, no aj tak v tom veselo pokračujú. Manžel vraví,že veď čo, chodia pozrieť bábätko a nie nás. Lenže to bábätko ani nevníma, že ho prišli pozrieť, akurát nám narúšajú náš režim. Manžel sa samozrejme hnevá, že akokeby odmietam jeho rodinu a nevie pochopiť,čo mi na tom vadí. Mám pocit,že toto skoré obdobie po pôrode by malo byť časom rodiny, ktorá práve vznikla (mamka,ocko,dieťa) a nie časom rodinných besied a sedení každý víkend, prípadne sviatok či akýkoľvek voľný deň. Do toho nevyžiadané rady čo robiť, ako to robiť, toto nie tak, toto tak. Prosím povedzte mi,že aspoň z časti mám pravdu. Tí ľudia mi absolútne neprídu pomôcť, nezaujímajú sa o to, čo chcem ja a ako to chcem ja, ale robia si po svojom. Už som na nervy a neviem ako dlho to ešte vydržím kým nevybuchnem ale mám pocit,že aj keby sa to stane, tak zo mňa spravia hysterku a že mi hrablo po pôrode asi.
Ďakujem za každý názor
Nemas pravdu scasti, ale uplne. Urci si pravidla, raz za mesiac max. Mas dost okolo kojenca a nie este obstaravat navstevy. Si cerstvo po sestonedeli, mas oddychovat, zzivat sa s babatkom a nie, aby sa do toho pchali dalsi ludia, v podstate relativne vzdialeni. Na toto som alergicka! Moja mama takto po porode u nas vkuse kempovala najradsej denne aspon na 3 hodiny, navyse v dobe, ked manzel po odrobenych cca 12hodinach prisiel konecne domov a chceli sme si uzit nas cas. Taktne naznacovanie nepomahalo, ked sme to povedali priamo, tak sa urazala, sedela u nas a zo sebalutosti vyplakavala, ale nie a nie odist. Mala predstavu, ze ona a ja sa budeme starat o babatko a manzel bude akoze do poctu. Je ten typ, ze vyhodis dverami, vrati sa oknom
Kedy k nám chodia návštevy? Keď ich zavolám. Svokre sme povedali, že prvé dva mesiace po pôrode k nám neprídu, lebo nechcem aby syn niečo chytil. Rešpektovali. Syna videli, bolo leto a keď sa zastavili, vyšla som aj so synom von. Ale žiadne vysedávanie a branie na ruky. Ja som bola nekompromisná a poučená po poslednom synovi, keď ho brali na ruky ako 6 týždňového a potom zo švagrinej vyliazlo, že má angínu a je na atb.
Tak ja ta odpovedou nepotesim. Vcera sme prisli z vikendoveho turnaju v hokeji,kde s nami boli aj svokrovci. Dnes pridu k nam zas. Svokor pomoct muzovi a svokra na kavu. My sa vidime 2-3x za tyzden. S rodicmi raz do tyzdna,oni pracuju a maju volny len vikend. a nie,mne to nevadi ani nelezie na nervy
Ja som toto zatrhla. Dostala som od svokry prívlastok “rozmaznaný fracek”, ale mala som okolo seba ľudí, ktorí to svokre veľmi rýchlo vysvetlili a ona pochopila, že takto vnúča už neuvidí vôbec.
Keď prídu, zober bábätko do izby - ide spinkať, ide papať, ideme akurát na prechádzku (bez nich). Nenechaj ich, aby dieťa naťahovali ako gumenú hračku, lebo ňou nie je.
Len vtedy, kedy ich pozveme. Vacsinou len na oslavy narodenin 😬
My sme s rodinou často, ale za to, že to chceme. Dohodneme sa a stretneme. Aj 3x za týždeň kľudne. Moja sestra je moja naj kamoška. Aj deti sa spolu zahrajú..
Ale keby mi to vadí, rázne by som to zathrla. Vysvetlila mužovi, že áno, síce prídu za bábätkom, ale to bábätko spi, a to ty sa musíš s nimi baviť, obskakovat atd... A nastavila hranice. Neznášam tske strašenie do budúcnosti, no teraz to poviem, môže to byť aj horšie.
Svokrovci aj mama prišli aj keď boli deti maličké, ale vždy sa opýtali či môžu a už vôbec nikoho nebrali so sebou....žiadne vnúčatá
A keď prišli vždy ozaj na chvíľku
ja mám dieťa veľké a vadilo by mi to každý deň mať niekoho doma - kks, ja chcem vlastné súkromie, SVOJU rutinu... ja keď mám návštevu alebo ja keď idem na návštevu, tak to mám ako keby mi niekto ukradol deň ...
Návštevné hodiny nemáme, ale vždy sa na návšteve dohodneme. V tomto Ti môže pomôcť jedine Tvoj manžel. Teba evidentne ignorujú. Možno si trošku precitlivelá, ale v každom prípade by Ťa mali pochopiť a rešpektovať Tvoje požiadavky.
@martinka13 toľko budú chodiť s krčahom po vodu, až ho rozbijú - a autorka vybuchne a poháda sa nie iba so svokrou, ale aj s mužom ...
Neviem si predstavit ze moji alebo muzovi rodicia by nevideli vnuca 2 mesiace. Ked boli deti takto male chodili niekolkokrat do tyzdna, maly cloviecik sa rychlo mění a rastie a chceli byt toho sucastou. Bud kocikovali alebo ponosili, pospievali a ja som si zatial oddychla Alebo upratala ci dala sprchu.
Nerozumiem tomu straneniu sa. Samozrejme ohlasene navstevy dopredu a nenechat sa oskakovat. Ja som to ani nebrala ako návštěvu ale ako pomoc. Skus si to s nimi vydiskutovat. Ale ked ich nechces u seba teraz necakaj o par rokov ze s radostou pridu strazit male lebo musis do prace a je chore alebo ma prázdniny.
Tvoje pocity su spravne a pochopitelne. Manzel by to mal respektovat a porozpravat sa s nim. Mne brali malu ied mala 5 dni kazdemu kolovala z ruk do ruk. Nikto ma nechapal, ze ved aj oni sa tesia. Cely zivot cakas, ze budes mama tak si to chces pochopitelne vychutnat. Ja by som sa zamkla do spalne kim odidu ked manzel proti tomu nic nespravy.
No my sme veľká rodina, nás je 5surodencov každý má po 3deti a často sa navštevujeme....Svokrusa býva s nami v dome hoci má svoje poschodie na kávu môže prísť hocikedy i ja k nej, najmladšia dcéra je u nej stále no a moja mamina hoci býva v tej istej dedine príde i 2-3x do týždňa alebo ja k nej, však buďme radi že ich máme že má kto prísť i my máme kde ísť lebo keď ich už nebude....😢
A keď mám deň že nechcem návštevu väčšinou segry i mamina napíše či sme doma či môžu prísť odpíšem že nech niekedy prídu 🙂😉
Toto musí riešiť hlavne Tvoj manžel so svojou rodinou. Ja sa s našimi vidím niekoľkokrát do týždňa, ale isto po pôrode nebudem akceptovať niekoľko hodinové naťahovanie bábätka každý vikend. Moja mama našťastie toto nerobila ani pri predchádzajúcich vnúčatách a svokru si buď uprace muž, alebo ja - aj keď sa trochu spolieham na to, že ona moc na deti nie je. Nemáš mať prečo výčitky svedomia, tým, že si sa k nim vydala si predsa nestratila.narok na súkromie a vlastné pohodlie, hlavne po pôrode. Toto chce jednoducho ujasnenie pravidiel s manželom.
my sa celá rodina krížom-krážom navštevujeme až po vzájomnej dohode. Isteže, stanú sa kritické situácie, čo ja viem, stratené kľúče alebo čo, kedy príde prepadovka, ale to sú fakt výnimky. Aj my dve s mamou, keď si chceme len tak pokecať, si najprv zavoláme a uistíme sa, či tá druhá má čas a chuť. Autorka, tvoje návštevy vyzerajú byť pomerne bezohľadné, aj mne by to vadilo - mal by to riešiť tvoj mažel, keďže ide o jeho rodinu, ale keďže sa k tomu nemá, asi by som zaujala pomerne direktívny postoj - môj zlatý, buď to vybavíš so svojou rodinou ty alebo sa toho chytím ja a ver mi, že toto nechceš... Nech si láskavo uvedomí, že teraz je najdôležitejšie bábätko a za ním v tesnom závese ty, nie to, koľkí členovia jeho rodiny a ako často chcú vidieť bábätko
Uvedomiť si, že s mužom ste už samostatna rodina vy dvaja, prípadne deti. Všetci ostatní sú už len širšie príbuzenstvo. A nastaviť si to tak, aby ste sa v tom obaja cítili dobre. Nejde o to, kto sa urazí, komu sa to nepáči, čo sa patrí... Iba o vás dvoch.
A samozrejme, on môže stopnúť svoju matku, keď to tak potrebujete, ale rovnako tak potom môže žiadať stopnúť aj tvoju.
Chudatienko sestonedielkovite😂ked som precitala rozsah navstev, napadlo mi.... A neni to malo, Antone Pavlovici? 😅Ale teraz vazne, vasi drzia s tebou? Skus sa buduce soboty odpratat k nim, az hentym Hujerovcom dojde, ze na nich nikto nie je zvedavy a vie zo sobotou nalozit aj inak. Alebo ich predbehnut a nasackovat sa vy k nim, v sobotu rano... mozno im zapne... 🌷
A tvoja rodina ako?
@tetapetra moja rodina chodi vtedy, keď ich pozvem…a to sú dá sa povedat u nás “doma”, lebo byt mi kúpili oni… ale ako “doma” sa tu skôr správa manželova rodina.. S manželom nemáme žiadne vzťahové problémy, dá sa povedať máme ideálny vzťah, ale bojím sa, že práve toto to môže narušiť.. snažím sa chápať aj ja jeho, mne by sa tiež nepáčilo keby on niečo namietal na moju rodinu.. preto sa to snažím ešte potláčať, no neviem ako dlho vydržím..
Tak to rychlo zaraz lebo sa zblaznis. Trvaj na svojom, príprav sa však na to,že to bude veľmi ťažké. Ja som dnes dohovárala mojej mame, aby sa konečne porozprávala s bratom a s jeho ženou, pretože si nevesta volá svojích rodičov k nasim na kávu. Bez toho aby naši to čo len tušili. A tiež mama zistila,že ak naši nie sú doma sú u našich vareni-peceni a lozia jej po dome. (Nie brat nebýva u našich, majú svoj byt, sú u našich ak naši odcestujú a teraz došli po sviatkoch)
@mk1111111111 mne nemusis hovorit ako sa ja mam spravat. Niektory nemaju ani ponatia ako sa taka mama ako autorka citi
Napíšem rok 2024 - svokra - 2x za rok, keď sme boli na výlete, zastavili sme sa snou v našej domácnosti..
Sestra 1 - asi 4-5x - keď priviedla syna na ktorého sme dávali pozor..
Sestra 2 - 1x, tiež len tak náhodou
Brat 2x, keď k nám prišiel niečo pomôcť a keď doviedol syna na prespavacku..
Mužove sestry vôbec, videli sme sa u svokry, asi 2-3x do roka..
Inak k nám prišli pár krát kamaráti s deťmi.. nie sme navštevove typy, my chodíme Max pár krát do roka ku kamarátke a svokre.. nerobím už ani oslavy, pretože mám dojem že je to silené a hrane... Občas ma mrzí že vztahy ochladli, na druhej strane už si ani neviem predstaviť to, že by sme sa vrátili k starému spôsobu života a vidavali sa často... Mnohé krivdy som si uvedomila a tak už vlastne ani nechcem.
Podľa mňa od tretieho trimestra minimálne do konca šestonedelia pokiaľ "návšteva" neprišla upratať, navariť, pomôcť, proste s hrncom alebo so skrutkovačom v ruke, nech ani nechodí.
@jana_eyre_2 covid spravil z rodin cudzincov😅

Razne by som sa porozpravala s manzelom nech sa navstevy obmedzia aspon na kazdy druhy vikend ked s nimi sa inak neda
Lebo toto je nevhodne a ja uz by som vybuchla davno a nech si kazdy mysli co chce