icon

Ako riešiť napäté rodinné vzťahy a záhradku?

4. jún 2024

Ahojte, mozno sa tu na mna zosype kritika ale skusim. Byvame v dome manzelovych rodicov (platime vydavky za energie a opravy a aj jeho rodicom akoby najomne, samozrejme nie trhove), oni byvaju v druhom dome na opacnom konci mesta. Manzel ma sestru, ta ma vlastnu rodinu, byvat tu nechceli lebo je to “odruky”. A k veci. Je tu zahrada, o ktoru sa starame, teda teraz uz najma manzel kedze ja sa staram primarne o maleho syna a domacnost, varim periem atd. Manzel z prace ide rovno zahradnicit, je to tak dennodenne. V zime pripravuje priesady, na jar presadza a sadi atd atd. Celorocny proces, dennodenne. To je jedna vec, ze zahradu povysil nad rodinny zivot (zahrada nie je velka, mame mestsky dom, nie farmu 😀). Druha vec je jeho sestra. Nepomoze mu s nicim, mimo letnej sezony ju vidime len na oslavach, ked sa uz ale obera uroda tak dojde kazdy vikend bud sama alebo aj s rodinou. Mna sa neopyta, ci si moze nieco obrat, hocikedy sa stane ze mi potom chyba do dzemu napr., niekedy sa ani len neunuva obrat si, ale zoberie si z chladnicky predpripravene ovocie co mam nachystane na zavaranie. Muzovi to pride normalne, najhorsia som tu ja, ze mu malo pomaham v zahrade, alebo si dovolim raz za cas zavolat ho na obed alebo daky kratky vylet do okolia, nech si ho aj maly uzije. Mne sa to skratka nepaci, ze mu nepomozu s nicim, ale aj jeho sestra aj jej muz zjedia kolko vladzu a zvysok naladuju do auta a idu prec. Ste niekto v obdobnej situacii? Ako to riesite, alebo ako by ste to riesili? A nie, skupana nie som, prebytky bezne porozdavame rodine, priatelom, susedom. Dakujem za nazory

Strana
z4
silvike
4. jún 2024

Skoda ze to s muzom nemate rovnako nastavene. Aby aj on chcel inak travit cas s rodinou nie len v kuse v zahrade.

h2
4. jún 2024

@stanulienkat Autorka to píše teraz. Píše o ovocí na zaváranie. Tak predpokladám, že sa nebavíme o paradajkách, paprikách, uhorkách a podobne, lebo nič z toho ešte momentálne nedozrieva. Čiže je dosť dobre možné, že sa aj v jej prípade jedná o tie čerešne. Okrem toho, ja som ich spomínala, lebo sme ich oberali teraz, cez víkend a včera. Ale vzťahuje sa to (že rozdávame po rodine) aj na všetky ostatné druhy ovocia a zeleniny. A ak myslíš, že s čerešňami nie je robota, tak včera tie čerešne u nás oberali 4 ľudia skoro celý deň, nabehali sa hore - dole po rebríku, každú chvíľu ho bolo treba prekladať na iné miesto... myslím, že sme sa slušne narobili. Určite viac, než pri oberaní paradajok napríklad.

30katrusa40
4. jún 2024

Ak dobre chápem vy ste investovali do niečoho čo nie je ani vaše ? Tak to branie úrody sestrou mi príde ako ten najmenší problém.

autor
4. jún 2024

@30katrusa40 zasa neinvestovali sme desattisice, najma to plati muz z platu kedze ja som na RD. S rodicmi to ma poriesene len slovne, ze si to zapisuje. Uz ci to jedneho dna zohladnia ci nie neviem, ale tak jeho to zaboli viac ako mna, ak ho “o💩”.
@silvike aj mna to mrzi, ani nevies ako. Lebo ani raz ho nevzal na ihrisko, kocikovat ze vyslovene kocikovat nebol ani raz. Jazdit na odrazadle sa naucil sam, on ani nevie, ze sa to uz naucil.

silvike
5. jún 2024

Fuuu, to je take smutne toto. Normalne ma toto stve aj za teba. Drzim prsty aby ste to nejak k obojstrannej spokojnosti poriesili. Ale asi sa s muzom vazne porozpravat, ako to vnimas ty a ze on je hlavne OTEC a nie chovatel-pestovatel :/

janka_266
5. jún 2024

vy ste manželia? keď to zabolí len jeho, za mňa veľmi zlá interpretácia, zabolí to všetkých, všetky tie roky a peniaze, ktoré ste mohli a hlavne mali investovať do svojho premárnite na cudzom, a ešte aj o to, čo z toho máte Vás oberajú postupne a keď príde k dedeniu, Vás oberú úplne a ešte im za to Váš muž s radosťou bude robiť záhradníka zadarmo

martul
5. jún 2024

Mne sa toto potvrdí v každej jednej téme. Autor napíše, že má problém a nakoniec zistíme, že ten problém je niekde inde. To, že si príde švagriná s rodinou a zoberie si niečo hotové z úrody je najmenší problém.
Problém je ten, že nežijete vo vlastnom. Bývate v cudzom a investujete VAŠE SPOLOČNÉ peniaze do cudzieho.
Aby si tu ochvíľu nepísala, že sa chceš rozviesť ale nemáš kde ísť bývať. Ono totižto manžel aj jeho rodičia veľmi dobre vedia, prečo to nechcú prepísať aby to bolo spoločné.....už si to pochopila?

autor
5. jún 2024

@silvike Bud mu to dojde alebo nie. Ja som mu to tolkokrat hovorila, aj jeho rodicom, nepadlo to na urodnu podu. Ja si toto obdobie chcem vychutnat, uz mam tiez svoj vek, dieta vytuzene, asi to netreba rozvadzat dalej.

lujza123
5. jún 2024

Vieš ja si myslím ze by si mala byt na muza trochu tvrdšia a vyjasniť si s ním ako to máte vy s vašou mladou rodinou - ty, on a vas syn. Záhradu nerieš ani nerozoberaj.

Vyrieš si vztah vás troch. Vysvetlila by som mužovi ze byt otcom je trosku viac než len darovať spermie. Ty niesi na žiadnej dovolenke a dieťa nieje len tvoja starosť. Tvoj muž sa namiesto starostlivosti o rodinu venuje svojmu koníčku a ešte to cele povýšil na najdôležitejšiu cinnost sveta. Nie, 50 priesad rajcin ktoré rozdá segre nieje niečo co vaša rodina (ty, on, syn) nutne potrebujete.
Malé deti raz vyrastú a bohužiaľ, rodičia batolata sa proste musia vzdať trochu svojho komfortu a obmedziť koníčky.

Dávaj mu syna častejšie. Nájdi si aj ty priestor na svoje hobby. Trvaj na tom ze sj ty mas dôležitú pracu ktorú potrebuješ robit bez dietata. Nehadaj sa, neskĺzaj do protiútoku, len bud vytrvalá a syna mu dávaj strážiť co najčastejšie. Nevadi ze po ňom teraz šteka, čím častejšie ho bude mať tým viac si zvykne a bude kľudnejší.
Viac so synom=menej času na záhradu.

Možno by bolo fajn vedieť sa s muzom porozprávať aj o jeho vyhýbaniu sa rodičovstvu. Zrejme je to ine než si predstavoval, záhrada je jeho únik. No môže tym dosiahnuť aj to ze na nej ostane úplne sam, co isto ani on ani ty nechceš
Len toto je ťažká debata a treba ju vedieť viesť bez emócii

A hlavne si uvedomiť ze je to len obdobie. Za 2-3-4 roky to prejde a bude dobre. Vydržte

lujza123
5. jún 2024

Ozaj a svagrine by som normálne povedala ze očistené ovocie v ladnicke je vaše, pripravené na spracovanie, ked chce nech si ide natrhat na záhradu.
Bez nasratosti v hlase, s kľudom, na to sa nema prečo uraziť

autor
5. jún 2024

@janka_266
@martul
on to ma s rodicmi a sestrou slovne dohodnute, udajne to ma byt riesene zavetom. Ci to tak bude neviem, lebo jeho rodicov uz kolko-tolko poznam a poznam aj ich slovo, on tiez nie je slepy ani hluchy…. nejdem do detailov pre istotu. Kazdopadne do tohto si nedovolim kecat, predat nam to nepredali, moje to nie je a prave z tohto dovodu si musim svoje financie strazit, aby som neostala s holou ritou, ano citala som tu uz xy pribehov. Ja by som tiez svoj dom (teoreticky) neprepisala aj na synovu nevestu. Doba je ina ako kedysi.

martul
5. jún 2024

slovná dohoda - žiadna dohoda. Prinajlepšom skončíte obaja bez nehnuteľnosti a bez peňazí.

autor
5. jún 2024

@lujza123 dakujem za Tvoj komentar. Mas pravdu vo vsetkom, aj v tom ze debaty treba riesit bez zbytocnych emocii. skusim mu davat maleho viac, ked je na dvore, reptanie nejak “prepocujem” 😀

autor
5. jún 2024

@lujza123 podla mna to vie, ze to nema brat, ale kasle na to. Skor este bola urazena, ze som jej aj to neponukla

januska12323
5. jún 2024

Slovné dohody sú na dve veci. Už vidím s akou radosťou spisujú závet vo váš prospech. A to čo si muž spisuje môže rovno hodiť do kanála, taký papier nemá žiadnu cenu. Rieš ten vzťah so synom, to je teraz dôležitejšie.

Strana
z4