icon

Ako riešiť nespoľahlivú kamarátku na vysokej škole?

8. mar 2025

Ahojte. Prosím radu ako diplomaticky usmerniť kamarátku. Spoznali sme sa teraz v septembri na vysokej škole a zistili sme, že sme z rovnakého mesta. Ona bez auta,ja pojazdná. Teda keď ideme do školy,tak ju beriem autom. Ona že nebude mi dávať na benzín, kúpi mi vždy kávu. Ok. Neriešila som. Keď ideme na prax,tak tam sa káva kúpiť nedá, čiže sa zadarmo odvezie,inak by musela ísť taxikom.
Chodíme my dve spolu na prax, dohodneme si napríklad že pôjdeme v sobotu. Ja si doma zariadim aj opateru detí atď a ona mi spravila to, že nakoniec deň pred praxou nemôže,lebo deti lebo manžel lebo opatrovateľka....Že nejde atď atď. Ja mám tiež malé deti.
Alebo ideme na určitý čas napr na 8:00,tak opäť deň pred tým, že aby sme išli na 10:00 a z toho nakoniec mešká atď a na prax sa dostaneme na 11stu hodinu a 13:30 už hovorí ako ideme domov no nie je čo robiť. Zajtra máme ísť na prax a dnes opäť mi napísala, že nejde. Ide o to, že ten čas si stále určuje ona a určuje ho aj mne. Nie ona vtedy nemôže, ona o takom čase nemôže tak nakoniec sa ide len ako môže ona.
Alebo to vyzdvihovanie autom. Sme dohodnuté na presný čas, nie, mám prísť o 10 minút neskôr. Ďalší krát, prídi až o 15 minút neskôr, z toho po ceste či jej nezastavím niekde, že si tamto a toto ide len odniesť atď atď....
Mení dohody a lezie mi to na nervy. Plus v škole chce odomňa aby som poradila na teste, bohužiaľ sedíme spolu. Ja sa naučím a ona nie. Dopisujeme zložitú vetu na písomke a ona do mňa drcá čo je v tej a tej otázke.
Mimo školy mi ani nenapíše,len pred školou a pred praxou. Už ani ahoj nič,len okolkej ju zoberiem a podobné.

Strana
z4
karolinakr
9. mar 2025

autorka, koľko mate vy dve rokov? to nebudete 20ročné študentky, že?

matab19
9. mar 2025

Povedala by som.... Kvôli deťom mi to vyhovuje na ôsmu...takže pôjdem tak,alebo sa prispôsob...alebo sa zariaď po svojom.Nenechala by som sa zmanipulovať podľa toho ako chce ona,už len preto,že neprispieva na cestu.

dobkovci
9. mar 2025

@laila22 aj to ma napadlo...ale to už by bol extrém, hlavne keď si panička určuje vsetko.

cacianka
9. mar 2025

Toto nie je kamarátka, ale prizivnicka a pijavica.
Odstrihla by som ju z hodiny na hodinu.. a keby sa ozvala, volala kedy odchádzame , tak len odpoviem že nie som nájomný zadarmo vodič, ani pes rexo k nohe, nech si volá taxík, ten ju odvezie kedy chce a kam chce, aj jej zastaví vybaviť si tie jej chobotiny.
A keby som sa aj zlutovala, že ju odveziem, tak žiadne zachádzanie k jej domu, ale čaká na hlavnej trase v určenom čase , ak nie a nechce, nech si ide ako chce. A kedy chce.
Odpisovanie - odsadnem si, lebo ma vyrušuje a obťažuje.
Prax - dohodnem si kedy to mne vyhovuje, mne a mojej rodine, a asi aj na truc kedy ona nemôže kvôli mužovi. Uprednostnila by som nové kamarátstva a pekne vzťahy na potencionalnom pracovisku, ktoré si vybudujeme ja sama, nie na krku s takouto atrapou, ktorá by mi mohla viac uškodit a podľa nej ( jej tuposti) by mali blbu mienku aj o mne.

autor
9. mar 2025

@karolinakr ona 37 a ja 30

evatko
9. mar 2025

Ja som zaživala nieco podobne. Poviem Vám, je ťažko to upratať. Mala som z toho až zdravotné problémy, z toho stresu z podobnej spolužiačky z rovnakeho mesta. Už je to lepšie, lebo už nechodíme tak často do školy a ja som si spravila okruh kamarátok 10x taký väčší ako ona. Ona má jednu. A akoze mňa k tomu. Ale rok a pol som ľutovala,.že som začala chodiť s ňou. A keďže ja neviem reagovať ako tu baby písali, bolo to naozaj jedno veľké reálne psycho. Bolo toho o dosť viac ako len autorka opisuje....
Držím palce, pre mňa je tento ročník miernym vyslobodenym

autor
9. mar 2025

Dnes som teda bola na praxi bez nej, keďže nešla,ale išla iná spolužiačka,tak sme sa v práci dopĺňali. Bolo to fajn. Táto druhá spolužiačka robí obočie, farbí atď. A zdôverila sa mi, že tá naša pijavica jej vypisuje,aby aj jej urobila kozmetické úpravy. Posťažovala si skrátka,tak sme sa zhodli, že je tá naša spolužiačka upír energie a pijavica.
Prišli sme domov a píše mi tá moja dnešná parťáčka, že jej písala vyciciavačka ako bolo na praxi. Písala jej a mne nie. Mne napíše až zajtra,keď budeme mať ísť do školy,potom sa ozve.

margotka17
9. mar 2025

Pozri, môj muž chodil tiež na VŠ, dohodli čas, kto, kde, kedy, bude čakať, ak niekto nemohol, iba dal vedieť, že neide, zvyšok išli do školy autom v určený čas. Občas som s mužom bola aj ja, menili sme sa v riadení auta, vždy sme brali spolužiačky, skladali sa na cestu. Žiadne, že ti kúpim kávu. Povedz jej, že za koľko tankujes, polovica cesty je na nej. Či aj v autobuse by povedala, že šoférovi doniesla kávu v pohári? A áno, pri odpisovaní vyhodil dve študentky zo skúšky von. Mne to pripadalo smiešne a divné, ale urobil to bez rozdielu veku. Tvoje auto, ty si určí pravidlá a áno, kľudne choď aj sama aj zober ďalších so sebou, na to nič zle nie je. A prajem ti veľa študijných úspechov 👍

karolinakr
9. mar 2025

Normalne dospela žena takto, aha, tak ona je asi zvyknuta, že celý svet sa toči okolo nej..no to budeš mať tažke, ked jej budeš oponovat, to je dospela žena, tam žiadne napomenutia nepomôžu - možno sa urazí dokonca *( to by bol ten lepší prípad 🙂 )*
Nezávidím ti...🤞

ivik4
9. mar 2025

Daj potom vediet pokracovanie 😃. Takze ty si jej na rozpis sluzieb jej chlapa neodpisala ?

autor
9. mar 2025

@ivik4 no, zhodli sme sa s tou druhou spolužiačkou v tim, že nás využíva a ani sa to nesnaží skryť.
Tej druhej že stále vypisuje,aby vypracovala otázky a vypracované jej to poslala že ona to nestíha pri deťom atď. Všetci máme deti. Je to svinstvo od nej.
Nie, ja som jej na to nereagovala. A určite si dohodnem prax vtedy,keď hentej muž bude v práci

ivik4
9. mar 2025

Dobre potom. Akurat sa cudujem ze jej nieje divne ze si nereagovala a nevypisuje Ti 😃

autor
9. mar 2025

@ivik4 no ona mi poslala foto,že je so synom na pohotovosti,tak som jej napísala,, držte sa,, a na to už mi ani neodpísala ani ďakujem, nič,nechala len pozreté. A ja jej sama od seba písať nebudem iniciovať, že ahoj zlatko tak niečo som vybavila. Bombarduje tú druhú spolužiačku. Tvl to je povaha

kaktusik007
9. mar 2025

toto odstrihni, a vobec nelutuj. Studujem druhy rocnik externe - najprv ma spoluziacka prosila, aby som ju zobrala zo skoly k vlaku k nam do mesta - bola z daleka a cesta sa jej tym skratila az o dve hodiny. Brat peniaze mi bolo blbe, tak mi zo zaciatku davala keksik, cukriky... Bolo to v pohode celkom... Kym neprisiel teraz zimny semester, kedy si spoluziacka nejak zmysleka ze aby som ju brala aj rano z vlaku..... Samozrejme uz ani tu horalku mi nedala, brala to ako samozrejmost, ze ju vyvazam.... Mna to zacalo celkom vycerpavat a tak som to utala - ano, bolo to neprijemne, davala mi pocitit este ze ja som pomaly ta vadna, avsak nastastie som dostatocne asertivna. Takze nie, nehodi sa mi cakat ta na vlakovej stanici. A nie, zo skoly ta zobrat nemozem, mam dohodnuty uz iny program cestou. Spoluziacka sa naucila, uz sa so mnou ani nebavi, ale nejak mi to absolutne nechyba - pretoze fakt iba vyuzivala. No a ako som teraz videla, nasla si inu obet -- som zvedava, dokedy im to vydrzi ;)

cacianka
9. mar 2025

Daj vedieť pokračovanie. Len tak. Ako si pijavica poradí.
Je to jej problém, nie tvoj, jej život, nie vyciciavat okolie. Apropo spomeňte to aj medzi spolužiakmi/ kolegyňami, lebo možno majú podobný problém, tak aby sa necítili ako chudery , nech vedia čo je to za pijavicu.
Mmch. aj keď mňa/ nás vozia naši priatelia, (nemáme auto) na výlety, dovolenky, vždy sa revansujeme. Komplet obed cestou, káva zákusok na pobyte, domáce výrobky zo záhrady.

vikt343
Autor odpoveď zmazal
atinkaa
10. mar 2025

@autorka vobec nechapem - uplne normalne jej to pri najblizsej vyzdvihovacke zhrn do bodov a ak jej to nevies povedat tak jej to vloz do ruky:
A- vezmes ju ale ona pride k autu,nie auto k nej a bude tam vcas, inak ides ty aj auto sama, jej neskore prichody pravdaze neriesis, chapes, ze sa jej neda - opatrovatelka, manzel, vies ju ospravedlnit
B - prax - ty ostavas ako dlho potrebujes, ides kedy potrebujes a ked si to naplanuje na tvoje terminy, plati bod A
C - benzin, neznies, ze nevyhnutne potrebujes tie peniaze, ale ak by ano, tak aj tu by som jej povedala, ze kava fajn, ale aj listok na MHD, ci bus by ju stal nejake peniaze, teda, ked nejde busom, tak aspon listkove prachy idu tebe
D - skola, sedis kde chces a ona si pravdaze moze prisadnut, ale miesto si vyber podla seba, ak chce sediet inde, nie ste male, na prestavke sa vidite
E - na teste si sadni tak ako potrebujes a uplne normalne nereaguj - neviem kde sedite na teste telo na telo - co to je za skolu, obvykle chcu aspon jedno sedadlo nechat prazdne - ak to nevies inak - z jednej strany k sebe daj tasku - na druhu stranu sako alebo barsco a mas o obranu postarane - potom uz len nedvihnem hlavu a poviem, ze sa nenecham vyhodit - potrebujem sustredit a ona sa to aj tak bude musiet naucit, na statnice minimalne - pojde ich robit s kym?

No a k otazke psychologa - ak to nie je vytrhnute z kontextu, co myslim, ze je, tak si z toho zober, to co ti pisem vyssie ja - ano mala by si vediet komunikovat s druhymi a to aj veci, ktore nie su pre nich prijemne, nie stale potrebujes byt people pleaser - teda robit veci ako chce ona, ze by jej to bolo prijemne, samozrejme, komu nie je prijemne, ak svet bezi podla neho. No je dospela, nie je to dieta, sama vidi, ze ani platena opatrovatelka nefunguje stale podla nej, ani manzel, inak by nemeskala, teda ani ty nemusis fungovat ako ona povie, potrebuje, nadiriguje.

Zmen pravidla, navrhni svoje - a samozrejme jej povedz, ze ste dokonca aj tak velke, ze moze platit este aj uplne mimo bodove XYZ a teda ze ti doplati benzin, prestane sa na teba fixovat a upravi si vsetky body podla seba s nejakym inym soferom, pretoze aj tak nekamosite, len jej robis osobneho vodica, nosica, radica a bohvie co este. Lebo si nepovedala ostatne. A to sa ti podla mna ten psycholog snazil povedat - povzbudit ta aj k takemu vykonu - obvykle VS funkcia obnasa aj to, ze sa musis na roznych poziciach vediet rozhodovat, narozdiel od stredoskolskej - ak by si to brala standardne aj za inych, dokonca by si ich mala vediet riadit, davat spatnu vazbu, povzbudit ich k vykonu a podobne, teda ano budes sa aj s ludmi ako ona stretavat aj dalej a budes musiet vediet udrzat si hranice a vediet aj povedat nie.

To, ci je ludi malo alebo dostatok, aby si kazdeho truhlika vo svojom okoli trpela ako kamosa, to si z toho mozno len vycitala a ked to aj tak myslel, ten konk. psycholog z tvojho okolia, tak plati opat niektori z vyssie uvedenych bodov - pouzi vlastnu hlavu, kriticke myslenie, ty musis vediet, kto ti vyhovuje, koho si chces medzi kamosmi udrzat, niektorym ludom jednoducho staci, ak sa naucis povedat nie diky a este obcas k tomu mozes pribalit dakujem si zlata, ale nie diky. A to je cele kuzlo. Hovori sa mu komunikacia - vyriesi 99 percent problemov tu na MK a aj vsade inde, alebo kecam - 90.

barbie79
10. mar 2025

treba ju odstsrihut, aj nie nezoberiem ta je odpoved, nehnevaj sa ja idem na prax o 10,00 , mame prax spolocnu prisposob sa

osky
10. mar 2025

Autorka-ten vek dost vysvetluje
Ona ta ma za mladu standu a mysli,ze sa z nej zblaznis
Drzim palce

kuchynka15
10. mar 2025

Dievča, tak ťa chápem, ja tiež neviem povedať nie. Obdivujem asertivnych ľudí. Vyzerá to ako riadne využívanie, ale ako vraveli dievčatá, napíš, ja tam budem o ôsmej a ty buď poď alebo nie. Drž sa, povedať nie stojí koľko krát viac sily ako povedať áno. 😉

princezna_bosorka
10. mar 2025

no... ja by som jej slusne povedala, ze to vadi, ako sa sprava a velmi razne by som ju usmernila, nech ide do paze... si dospela, nechapem, ze sa nechavas hentak zneuzivat (a nemyslim si, ze je to kamaratka, ked sa k tebetakto sprava).

trisha_r
10. mar 2025

Akože nechápem. Čas určuje vodič. O 10:00 ťa budem čakať tam a tam aj tam nebudeš odchádzam. Bodka. To urobil tuším otec svojej sestre, tiež stále meškala. Tak meškala, on odišiel, bola včas upozornena. Odvtedy nemeškala. A ešte jedna vec. Opýtaj si za tie cesty peniaze. Keby išla autobusom alebo nedajbože taxíkom vyšlo by ju to na viac. A ak nebude chcieť kľudne tým taxíkom môže ísť .

bettie
10. mar 2025

Takito ludia nezvyknu pomahat druhym, oni len beru. Ale mozem sa mylit 😉

zazka666
11. mar 2025

Využíva ťa. Nezdá sa ti to. Ale dosť nevyberane. Ingnoruj ju.

zazka666
11. mar 2025

Veď stretneš iných,
@karolinakr ale nie je to asertivne rozhodnutie, len také uhýbanie. A tamta, jej to ešte da vyžrať. Normálne tousi odmietnuť.

Strana
z4