Ako riešiť nespoľahlivú kamarátku na vysokej škole?
Ahojte. Prosím radu ako diplomaticky usmerniť kamarátku. Spoznali sme sa teraz v septembri na vysokej škole a zistili sme, že sme z rovnakého mesta. Ona bez auta,ja pojazdná. Teda keď ideme do školy,tak ju beriem autom. Ona že nebude mi dávať na benzín, kúpi mi vždy kávu. Ok. Neriešila som. Keď ideme na prax,tak tam sa káva kúpiť nedá, čiže sa zadarmo odvezie,inak by musela ísť taxikom.
Chodíme my dve spolu na prax, dohodneme si napríklad že pôjdeme v sobotu. Ja si doma zariadim aj opateru detí atď a ona mi spravila to, že nakoniec deň pred praxou nemôže,lebo deti lebo manžel lebo opatrovateľka....Že nejde atď atď. Ja mám tiež malé deti.
Alebo ideme na určitý čas napr na 8:00,tak opäť deň pred tým, že aby sme išli na 10:00 a z toho nakoniec mešká atď a na prax sa dostaneme na 11stu hodinu a 13:30 už hovorí ako ideme domov no nie je čo robiť. Zajtra máme ísť na prax a dnes opäť mi napísala, že nejde. Ide o to, že ten čas si stále určuje ona a určuje ho aj mne. Nie ona vtedy nemôže, ona o takom čase nemôže tak nakoniec sa ide len ako môže ona.
Alebo to vyzdvihovanie autom. Sme dohodnuté na presný čas, nie, mám prísť o 10 minút neskôr. Ďalší krát, prídi až o 15 minút neskôr, z toho po ceste či jej nezastavím niekde, že si tamto a toto ide len odniesť atď atď....
Mení dohody a lezie mi to na nervy. Plus v škole chce odomňa aby som poradila na teste, bohužiaľ sedíme spolu. Ja sa naučím a ona nie. Dopisujeme zložitú vetu na písomke a ona do mňa drcá čo je v tej a tej otázke.
Mimo školy mi ani nenapíše,len pred školou a pred praxou. Už ani ahoj nič,len okolkej ju zoberiem a podobné.
Usmernila by som ju velmi presne... do p... Ak nieco neznasam, tak pijavice a taketo manipulatorske zneuzivanie.
Urcite s tým niečo urob. A čím skôr tým lepšie. Zbav sa jej pre tvoje vlastne dobro.
Aj ja chodim do skoly. Ale tato kamoska ta uz poriadne vyuziva. A to ste tento rok zacali? Kolko bude trvat studium?
Dobrá rada od psychológa 👍... To znamená, že ťa môže ešte dlllho využívať. No a ona čo robí pre teba? Lebo ak to nie je vzájomná pomoc, tak je to obyčajná vychcanost . Toto netrp, budeš sa cítiť lepšie
Pocuj,takychto drzych ludi chodi po svete....
A dobraci ako ty sa nechaju doslova manipulovat.
Ano,autom by si sla tak ci tak,takze to,ze neprispeje na benzin....budis
Aj ked...mna by hanba fackovala
ALE☝️
Ty ides vtedy a vtedy,podla spravnosti by ona mala byt nastupena u teba na dany cas...nie,ze ty ides koli nej obchadzkou...
Ale teda ,ked uz aj pre nu zbehnes-ja som tiez taka,ved clovek rad pomoze,ale tak proste ma sa prisposobit ona tebe!!!
Jej ma byt trapne,ze zdrzuje,ze nedodrzuje dohody,ze meni plan....
Po ceste,jasne,da sa zastavit obcas,ale nerobis jej taxik.
A takto s nou treba komunikovat..
Nemozes?
Ok....ja uz som tak dohodnuta,tak vidime sa teda tam...a uz ta absolutne nemusi zaujimat,ako sa tam ona dostane
Ona posuva hranice a ty jej to dovolis ...ty to musis stopnut a dat jasne pravidla.
Ked je drza,treba ju razne usmernit....
Obzvlast,ked ta nekontaktuje ako kamosku z mesta,ale jedine ohladom skoly a praxe
To obycajne vypocitave vyuzivanie podla prislovia-za dobrotu na zebrotu
A dohadovat jej prax????
No akoze sory...ona nema telefon?
A aspon poprosila?
Vies co,ja prispievam financne na rozne veci a roznym ludom,a ozaj,nelutujem ani cent...aj fusu by som niektorym dala.
Ale co z duse neznasam je,ked zistim ,ze ma ludia vyuzivaju .doslova vyciciavaju.
To mna vyvadza z miery,ozaj.
Drzi a nevdacni ludia.
S takymi treba jednat narovinu,aby si uvedomili,ze ty/ja/ nie si tak blba,ako si oni myslia.
Nenechaj sa vyuzivat!
vy tu mate diplomatickych dohovorov a prednášok, uplne by som sa bez slova od nej odstrihla, jedinu jednu vyhodu mi povedz, čo z nej maš že bude ti kupovať kavu, ktora sa na praxi kupiť neda...
jej odpis : prepac,ale ja sa nemozem prisposobovat tebe-sama mam rodinu ..takze ak chces i nadalej jazdit somnou musis sa prisposobit ty mne a bud budes chodit v case ked to vyhovuje mne alebo chod mhd ..a mimochodom moje auto nejazdi na vodu .. kavy uz mam dost-tak by som ta poprosila aj o prispevok na benzin .. dakujem
@xenia65 ten známy psychológ, že nemusíme spolu robiť na jednom oddelení,ale že budeme robiť v jednej nemocnici a môžem niečo potrebovať...
Tiež nerozumiem ako to myslel
Toto ber ako skusenost. Nepripustaj si ludi takto k telu, drz si od ludi trocha odstup, lahsie sa ti ich bude upratavat. Tuto vypocitavu vyuzivacnu hviezdu si si prilis pripustila k telu, robi si z teba handru.
Ja by som takto: počuj Helenka, zadarmo ti robím taxikára, dávam ti odpisovať v škole, odhadujem ti termíny, čo ešte môžem pre teba urobiť? Nepotrebuješ umyť okná?
Normálne jej odpis. Nehnevaj sa, ale prax ti dohadovať nebudem. To si musíš poriešiť sama. A ani by som jej nepísala kedy máš ty. Keď niečo chce nech zavolá. To akože ste mali dohodnutu prax a prišli ste o hodinu neskôr + aj ďalšie pravidelne meškania? Keď jej nechceš hneď rázne napísať tak nabudúce buď pôjde normálne a keď nie a začne vymýšľať tak vtedy jej napíš, ok ja už idem, nechcem meškať, pa a vždy tak. A miesto tej kávy by som si pýtala na benzín. Na praxi sa káva aj tak nedá kúpiť a keď ešte pre ňu zachadzas domov...buď po ňu tak nechoď alebo nech normálne prispieva
A keď ti to bude vyčítať prečo si sa na ňu vykašľala atď normálne zasa jej povedz že ty si to plánuješ podľa logistiky svojej rodiny a vašich plánov. Ty sa nemôžeš a nebudeš držať na jej manžela. A keby aj neprestala kľudne jej aj napíš že s ňou sa ťažko plánuje. Že ste už aj veľa meskali kvôli nej,.nedodržuje časy. Že si sa zariadila podľa seba ako to vyhovuje tebe
pozri ty nemaš kuska asertivity v sebe a ona zas nevie, čo sa patri..na všetky tieto jej vylomeniny by iny človek povedal - nie...ty nedokažeš povedať nie, posluchneš ju a ona by za to mala navrhnut, že ti bude platiť a tym, že robiš veĺa veci navyše, by si ťa mala predchadzať a byt vďačnä...namiesto toho s tebou cvičí viac a viac, už ani neodpovie na pozdrav, meni terminy, nedodržiava dohody, nejde ona k tebe, ale ty musiš zachadzat, opisuje a ani tu kavu ti nekupi..ty sa pytaš, čo mam robiť? keby som si toto ja k niekomu dovolila, tak by ma prestal voziť vôbec..nevieš sa ozvať, ja ťa vôbec nechápem
Na celu situaciu a diskusne prispevky autorky plati len jedno “Komu niet rady, tomu niet pomoci”. Kludne sa nechaj od nej vyuzivat, skac ako ona piska, voz ju zadarmo aj za nu vystuduj. Lebo mozete robit spolu a mozes ju potrebovat…Good luck.
@muchotrafka298 veru a taketo typy su schopne jedneho dna povedat, ze keby nebolo mna, tak autorka ani nedostuduje, esteze mala taku super partacku. Uplne toxicke nevdacne osoby. Este jej raz bude sefku robit, lebo vie, ako vyuzivat a manipulovat ludi.
"...netreba prichádzať o kontakty, ešte keď môžeme v budúcnosti spolu pracovať..."
Modli sa aby ste sa pracovne nestretli, resp.urob vsetko preto. Z tohto "kontaktu" budu akurat problemy.
Ja uz by som jej len oznamovala casy, ide ide, nejde tak nech sa zariadi.
Ja by som jej napisala: Ahoj, prax si musis vybavit sama, ja to nebudem riesit. ak sa ti nebude dať, pôjdem aj sama, musím sa prisposobit svojej rodine. Od zajtra nebudem chodit pre teba, je to pre mna zachadzka, ak chces ist so mnou, prid presne o 8, potom odchádzam. Dohodneme sa, že sa budeme skladat na cestu po __--eurá, A ozaj, počas písomky ma nevyrušuj, ja sa poctivo učím a potom to budem mať aj ja zle alebo nestihnem všetko napísať. Čau.
Autorka, ale aj ty sa správaš detinsky - "just si to dohodnem zrovna vtedy,keď bude jej muž v práci" 😨 Nebolo by lepšie napísať jej, že nech si prax dohodne sama, lebo nie si jej asistentka? A že TY si budeš dohadovať prax podľa možnosti svojej rodiny a nie podľa služieb jej manžela? A že TY budeš chodiť na 8:00, keď chce nech sa prispôsobí, ale že je budeš čakať max 5 minút. A že od dnes si kupuješ kávu sama, tak keď bude chcieť odvoz, tak ju poprosíš XY za benzín. A že ju poprosíš na písomke nerušiť. Že opísať jej dáš keď to TY budeš mať hotové, ale nech ťa neruší keď vidí, že píšeš alebo rozmýšľaš. A ešte k tomu kontaktu, že možno budete spolu raz pracovať - nebolo by lepšie vytvárať a budovať si nové kontakty a to so sestričkami/lekármi a nie s nejakou nespoľahlivou a urážlivou spolužiačkou?
@karolinakr inak, ten studovany psycholog to asi tiez daleko dotiahne. Necha pacientky deptat a tak budu stale chodit.
A ta drza spoluziacka sa s tymto pristupom dostane daleko, staci len najst par blbcekov ako je tuto autorka. Potom jej ten kontakt mozno k niecomu bude 🤔
@miskajerry suhlasim,ale nie cez sms.
Je dospela nic zle nejde robit.
Taketo veci treba vydiskutovat osobne..
Toto je ako rozchod cez sms....
Normálne by som jej povedala,že nechceš za odvoz kávu ale 5€ napríklad A možno si odrazu nájde iný odvoz😂😉
Nevyjadrujem sa 🙈jedine k tomu že keby veľmi chcela kúpi si 5 káv napr do zásoby a vždy jednu LEN zoberie , už keď je taká pripecena, aj " snaha" sa cení .....ale toto je celé ZLE.
Inaksie blbost jak traky, ze sa mas snazit si ju udrzat lebo mozte niekedy spolu pracovat v jednej nemocnici - tak hadam v jednej nemocnici robi stovky inych ludi a ked sa zbavis tejto upirky tak dostanes sancu spoznat dalsie spoluziacky, ktore ti budu omnoho prinosnejsie ako vyuzivacia kvazi kamaratka.
Tvoje auto- tvoje podmienky - na buduce jej oznamis kedy a o kolkej ju mozes vyzdvihnut a ak ona zacne, ze aby si ju vyzdvihla o 10-20min neskor tak v klude odpisat sorry, odchadzam o te a tej hpdine ak ti to nevyhpvuje najdi si iny sposob odvozu a stoj si za svojim.
Ze ti posle rozpis sluzieb jej muza a povie ti aby si jej zariadila prax - neexistuje - odpoved - super, ze uz vies kedy si mozes dohodnut prax. A ja byt tebou tak si dohodnem prax presne vtedy ked ona nemoze. Prave preto aby si bola nutena spoznat ludo na oddeleni ty sama a nie s priveskom
Autorka, s hentakymi osobami Len kratko a mudro. Ziadne vymyslacky, obhajovacky a vykrucacky.
Na Tu prax jej napis, ze to si music vybavit Sama. Mame v robote studentov a teda ani by ma nenapadlo ich prax riesit s ich spoluziakmi.
Co SA tyka toho odvozu, tiez som v minuleho robote davala odvoz. Z roboty cakali pri mojom aute, kto tam nebol nesiel, kto si nieco v robote zabudol, nesiel, ja necakam.
Vyhodila som ich po ceste na zastavke busu, ziadne take domov vozit.
Ked som Bola unavena ( dnes viem, ze mam ADHD, tak som Bola prestimulovana) tak som povedala, sorry dnes chcem ist Sama.
Teraz pracujem ako district nurse a man v aute studenta cely den. Niekedy ho idem vyzdvihnut do officu, inokedy SA stretavame u prveho pacienta. A je mi srdecne jedno, ako sa tam student dostane.
Teraz Bude 3 roky vytocie, co moj manzel zomrel, tak som taka vselijaka. Tak som aj sefke povedala, ze nechcem studentov. A tak mam iba vtedy, ked nikto iny nemoze. My sme dost popularly team a Vela studentov SA Ku nam tlaci. Ale tak aj o tomto su nastavenia hranic.
Ja som si rok 2025 urcila ako rok, ze uz nebudem plakat.
Budem pracovat na svojom physical zdravi - cvicenie a zdrave sttavovanie. A hlavne mentalnom. Set up boundaries , ziadne automatically hovorenie ano. Teraz hovorim, doma SA pozriem do diara a potom ti poviem. A toto mi pomaha.
@prasiatko30 inak to neni zly napad dohodnuť si prax, ked jej manžel nemôže byť k dispozícii

To ti naouaj psycholog povedal, ze mas udrziavat kontakt s clovekom, ktory zneuziva tvoju naivitu a este ta aj manipuluje? Nesranduj...