icon

Ako riešiť neustály spev a hluk od susedov?

8. nov 2023

Ahojte, prosim o radu. Ako riesit situaciu, ked suseda nad nasim bytom neustale niekolko hodin denne a aj vecer trenuje operny spev. Ja mam pocit, ze nic ine nepocuvam, ked som doma, len jej neustale bliakanie, mne uz to ide strasne na nervy. Mam male dieta, ale cez den ho budi, lebo ona bliaka, vecer ho budi, lebo bliaka aj do 22hej. Ale aj keby som dieta nemala, to naozaj som povinna pocuvat toto nonstop cele dni? Ja uz neviem ako jej zavriet hubu (s prepacenim) ale uz mam take strasne nervy na to. Niekedy do toho hra aj klavir na plne pecky. Ani televizor si pozriet, ani porozpravat sa s navstevou bez operneho "pozadia". Je to hrozne, ze existuju taki ignoranti. Nechapem, ze ked chce tolko skusat, to sa neda prenajimat skusobna? 😫

Strana
z3
colka
11. nov 2023

🙈 nezavidenia hodna situácia... nad nami sused vybíja opasky, kedykoľvek počas dňa. Pod nami novi susedia co to nevedia a ked naposledy vybijal cvoky do kože tak ona mu v jeho rytme klopanie oplacala, a ja medzi ich rytmickym duom som sa šla zblaznit, musela som odist z bytu. Najbližšie som jej povedala ze to nad nami robi akesi vybijane opasky, uz mu aspon spodna suseda neodpoveda 🙈😄 a vo vašom pripade ak by opernej spevacke neslo slusne povedat tak by sme v danom case asi pravidelne vrtali vrtackou do prilozenej dosky k plafonu, urcite by bola hlasnejsia ako jej operne cislo 🙈 zdar susedske vztahy 🤦‍♀️🤷‍♀️

simka1454
11. nov 2023

@daridari11 no, to nie je riešenie aby si kúpila dom. Aj tam keď bude denne spievať a hrať na klavír a bude mať otvorené okno, to tiež nie sú susedia povinní počúvať. Mam tu takého slahnuteho suseda, čo nepozná toleranciu, vidí iba seba a všetci nech ho počúvajú lebo on o sebe hovorí, že je pán a môže si robiť čo chce. Sústavne robí schválnosti a opakovane je riešený aj na polícii. Vždy záleží od človeka, či je ochotný sa dohodnúť alebo je blb a bude si robiť čo chce. A vôbec nezáleží na tom, či býva v byte alebo v dome. Lebo ja tiež nie som povinná niekoho počúvať aj 4-5 hodín ako trieska a ja sa s rodinou nepočujem ani na dvore. A u ďalšej susedy to vyzerá akoby sa mal každú chvíľu dom zrútiť.

karolina196
11. nov 2023

@simka1454 V tom co si napisala mas pravdu.Ale pokial by ta pani mala dom a "štebotala" by pri otvorenych oknach,tak tam sa to da lahsie poriesit.Tam jednoducho povies do oci pokial trenuje,tak nech tie okna ma zavrete,bol by to urcite ovela mensi hluk ako v panelaku.
Ale v panelaku sa to inak vyriesit neda ako len tym,aby prestala a nasla si priestory na to urcene.Jasne,ze aj v domoch ziju bezohladni ludia a dokazu robit pravidelne rambajs,ale toto zazivat v bytovke by som ozaj nechcela.

lilitela
11. nov 2023

Hodit jej list, ze chapes, ze musi trenovat, ale vzhladom na okolnosti povazujes za rozumne aby si dala urobit v byte zvukovo odizolovanu miestnost, kedze ma specificku profesiu.

simka1454
11. nov 2023

@karolina196 neporiešiš ani v dome. Môžem tisíc krát povedať aby si zaizoloval miestnosť, zatvoril okná, nepomaha nič. Rovnako by to nechcel nikto zažívať, to, čo je tu. Preto píšem, že je úplne jedno, dom alebo byt. A tiež nepomôže, že vojdeš do domu. Lebo to dunenie počuješ. A ta suseda z druhej strany, to ma ešte horšie. To keby niekto počul to búchanie, ja keď som bola u nej keďže sme to spolu riešili, ja som myslela, že sa niečo deje, že padá ten dom alebo ja neviem, strecha sa rúca. A keď sa na svojom dvore nemôžeš rozprávať so svojou rodinou lebo sa jednoducho nepočujeme a ide ti už doslova hlava vybuchnúť a v lete v izbe nemôžeš mať zapnutý televízor, lebo ťa ruši búchanie a dunenie. Takže áno je to jedno ani v dome neporiešiš nič. Opakujem sa ale záleží od tolerantnosti človeka.

cajnik
11. nov 2023

A co ini susedia? Klavir musi byt pocut v celej bytovke. My sme mali priamo pod nami ZUŠku par rokov a prekvapilo ma, ked mi susedia z opacnej strany bytovky povedali, ze tiez pocuju cely den hranie na klaviry. A ten spev teda tiez musi viacerych rusit. Treba to riesit s nou a ked nic so spravcom a spolu s ostatnymi susedmi. Suseda by mala trenovat v praci a nie doma cely den. Pripomina mi to tú kauzu v Sturove, ked 16 rokov od 6 do 22 hrala z jedneho domu nejaka aria stale dookola.

linduska86
11. nov 2023

@dvoncb keby si prišla po náročnej nočnej ...tak by si ju poslala do tunela 🤣🤦🏻‍♀️

natalia912
11. nov 2023

Ak si nedá dohovoriť, požiadať mesto,resp. Súd nech nariadia zdrzat sa konania

romiant
11. nov 2023

Myslím ze bez toho aby ste ju osobne oslovili nie je práve spravodlivé ju označovať za úplného ignoranta. Keď je človek do niečoho ponorený a snaží sa dosiahnuť svoj cieľ tak častokrát sa správa bezohľadne bez toho aby si to uvedomoval. Myslím ze je slušné a správne pokúsiť sa najprv osloviť pani osobne.

fauko
Odpoveď bola odstránená
karolina196
11. nov 2023

@cajnik Tento pripad napadol aj mna,ked som citala tento prispevok.To bolo az strasidelne a nepochopitelne ako proti nej nikto nic nezmohol dlhe roky.

fauko
Odpoveď bola odstránená
simka1454
11. nov 2023

@taga a čoo keď ona nacvičuje, autorku to vôbec nemusí zaujímať. Autorka nie je povinná počúvať niekoho nacvičovanie spevu. Ta žena keď chce nacvičovat či už spev alebo hudobný nástroj, tak ma zabezpečiť odhlučnenie miestnosti.
@msnesquik no áno bicie sú super to ten dement, čo vedľa mňa býva, takto trieska aj 5 hodín. Ešte ma všetko pootvárane a počuje ho pol dediny.

tramtada31
11. nov 2023

Necitala som celu diskusiu, ale oslov správcu, nech ju upovedomi

taja567
11. nov 2023

Nemáte domového dovernika, správcu bytov, domove schôdze? Keď sa budeš hanbiť, nepomôžeš si a zošalieš z toho, hluk ako taký, spôsobuje stres, neklud, myslí na svoje deti a jednoducho to vyries.

zamcanka79
12. nov 2023

Neviem či Ti už niekto spomínal toto pozri si Občiansky zákonník ust. § 127 ods. 1

natalka81
12. nov 2023

Skus sa snou dohodnúť ze bude ticho iba v čase keď tvoje dieťa spí.
S naším susedom to zabralo. Prerábať byť a 2x denne keď mala spinkala, robili tiché prace. Potom keď bola hore, už si veselo frézovali panely.
Vieš, aspoň kompromis.

michaelabj
12. nov 2023

Ja mam inú radu: Pozri si normy hluku (merajú sa v decibelov), v zásade 55 je už nepríjemný hluk,spúšta, stresové hormóny, poruchy spánku, spôsobuje žalúdočné problémy a bolesti hlavy kúp si merač hluku (aj v lidl shope majú za pár eur) a meraj. Daj si to potvrdiť aj u nejakého lekára...

Potom s tým chod za ňou, alebo za susedmi a žiadajte ticho, no už na základe faktov. Emócie vás nikam neposunu.

michaelabj
12. nov 2023

@michaelabj doplňujem ze ak to nepomôže tak treba ísť na hygienu. Oni riešia hladiny hluku a ich porušovanie

karolina196
12. nov 2023

@natalka81 Prerabanie bytu a kazdodenny operny spev je trosku rozdiel,nemyslis?Ten byt sa raz dokonci,ale tu ten spev trva niekolko mesiacov.A nemyslim si,ze autorke prekaza ten spev iba pocas spanku dietata.Pokial bliaka od rana do vecera,tak to ozaj nie je sranda...

zuzikak
12. nov 2023

stretnutia vlastnikov - bytove schodze nemavate ? Urcite niektory sused bude vediet o koho ide. Prip. zastupcu vlastnikov. Skus sa nakontaktovat na neho. Ten by mal vediet, kto je ta suseda. Treba sa s nou porozpravat priamo lebo prides o nervy. Ak sa len tak nedostanes na ine poschodie lebo je to uzatvorene, zastupca vlastnikov sa musi dostat vsade uz len z dovodu riesenia takychto zalezitosti. Spoj sa s nim a ked zacne vyspevovat, pekne sa s nim dohodni, ze mu zavolat, vezmi vsetky deti so sebou a chod sa s nou porozpravat. Mozno si ani neuvedomuje ako velmi ju je pocut a ako velmi ti zasahuje do zivota. Ja by som to riesila takto. Lebo stazovat sa kade-tade ti nepomoze pokial to nezacnes priamo s nou riesit na rovinu.

Strana
z3