Ako riešiť nízke sebavedomie spôsobené vnímaním vlastného výzoru?
Ahojte, som mlada zena, ktora je v podstate cerstvo po skole a pracuje, od rodiny som sa osamostatnila, v podstate si mozem dovolit vela veci po materialnej stranke. Co ma vsak velmi taha dole je moj vyzor, som stihla a vysoka, nemam ziadne deformacie a pod. No moja tvar je skareda, od puberty som dostavala rozne neprijemne poznamky na moj vyzor alebo som zazila horsie spravanie najma zo strany muzov, chlapcov. Vyrastala som s tym, ze som pekne dievca(nie nerozpravala mi to len mama a babka), ktore sa vsak pocas puberty zmenilo a prisli rozne posmesky alebo take neprijemne spravanie najma teda od chlapcov muzov, to sposobilo, ze som sa do seba velmi uzavrela a zacala byt medzi ludmi cudna. Chodila som na vysoku skolu, kde mi to neslo prave najlepsie a navyse som bola velmi uzavreta a opat sa posmesky zopakovali, neboli to priame ja som sa o tom dozvedela cez tretiu osobu, ktora mi povedala, ze sa spoluziaci posmievali z vyzoru, z toho aku mam povahu, ako mi to ide v skole a podobne, co zapricinilo to, ze ja som sa z toho celeho takmer psychicky znicila (viem, niekto to mozno nepochopi, ze preco som na to takto reagovala) najma ohladom toho vyzoru a dostalo sa ro az do takeho stadia, ze som sa s nikym nechcela rozpeavat a nikde chodit, je to uz dlha doba co to viem a mam pocit, ze to stale hoesie vnimam az tak ze mavam rozne zachvaty z toho, a akosi neviem tu frustraciu z toho zniest, psychologicku navstecujem, ale stle sa tocime v tom istom a nepomaha, skor sa ro zhorsuje... dokonca aj ked som niekde na verejnosri a vidim skupinku ludi, tak sa nejakym sposobom kryjem a nechcrm aby videli moju tvar a ist niekde do nejakych sluzieb kde je muz, to neprichadza do uvahy... ako som pisala citim stale taku frustraciu a co sa so mnou moo stat, ze som z kedysi pekneho dievcata sa takto rapidne
zmenila az tak vyraznw, ze momentalne som noazaj skareda uz som starsia a nemala by somnsa tym tk zaoberat no nenavidim sa za to ako vyzeram mam pocit, ze si ani nezasluzim sa mat dobre mat vztah a podobne... statmohseba, aj v nieco so mnou nie je ok, ze som taka zpochudnuta toto
@kiwinka76 ja si myslím ze preháňas. A to si už vôbec neviem predstaviť, že sa niekomu len tak z ničoho nič zmenia črty tváre. O tom som ani nepočula ze sa také stáva. Nemyslím ze je to také zlé, možno to len ty tak vidíš. Škoda, že nám nepošleš nejakú fotku, aby sme ľahšie mohli posúdiť ci je to naozaj tak. Takto sa to ťažko dá pochopiť.
@bielasovicka vlastne ani sama neviem ako v realite vyzeram...no asi som sa nejak zmenila teda aj podla reakcii ludi...
@kiwinka76 Ako píšeš toto, ja sa veľmi čudujem, že Ťa psychológ neposlal za psychiatrom. Toto je už podľa mňa na liečbu. Pretože aby si zdravý človek myslel, že 100% ĺudí sa baví o jeho "strašnom" vyzore a trpel paranojou a trpel sociálnou fibiou na základe vlastného pokriveneho videnia seba, je dosť vážne.
Sú aj príbehy žien poleptanych kyselinou a nemali takéto zmýšľanie. Ty problém máš, ale nie je to Tvoja tvár.
@enmery psychologicka mi uz navehovala aj psychiatra, ze ked mam taku traumu, na chivlu som sa snazila nejak schopit aby som tam nemusela ist, ale zas ma z tpho prepadava taka zlost hnev a celkovo frustracia...
@biglovemom ved som to uz pisala ze co sa stalo
@unicornlady robim prevazne z domu, js pravda, ze pohovory co som mala osobne na tych som sa zvacsej casti odpalila ... ale aj tito kolegovia vidia ze nie som ok...
@mischy00 toto uz niektori prekrucate, ja som nepovwdala ze teraz tam niekde riesi moj vzhlad (mozno aj ano), ale ze v minulosti som toto zazila a nesiem si to az doteraz a mam z toho traumu a xitim sa menejcenne kvoli tomu a aj keby to neriesil kazdy ako vyzeram (a ja som nepisala ze to riesi KAZDY ale ked to niekto riesi , tak vzdy som ta skareda )
@bielasovicka vlastne ani sama neviem ako v realite vyzeram...no asi som sa nejak zmenila teda aj podla reakcii ludi...
@kiwinka76 Ty čítaš reakciu ľudí pod vplyvom traumy a nedostatku sebelásky možno úplne inak, ako iní zúčastnení. Ono je ťažké prepnúť do módu: Pre správnych ľudí som pekná, keď nie si pekná ani sama pre seba. Skús si denne opakovať: Som pekný a dobrý človek. Alebo niečo v tom zmysle. Minimálne ráno a večer, každý deň.
@enmery psychologicka mi uz navehovala aj psychiatra, ze ked mam taku traumu, na chivlu som sa snazila nejak schopit aby som tam nemusela ist, ale zas ma z tpho prepadava taka zlost hnev a celkovo frustracia...
@unicornlady robim prevazne z domu, js pravda, ze pohovory co som mala osobne na tych som sa zvacsej casti odpalila ... ale aj tito kolegovia vidia ze nie som ok...
@mischy00 toto uz niektori prekrucate, ja som nepovwdala ze teraz tam niekde riesi moj vzhlad (mozno aj ano), ale ze v minulosti som toto zazila a nesiem si to az doteraz a mam z toho traumu a xitim sa menejcenne kvoli tomu a aj keby to neriesil kazdy ako vyzeram (a ja som nepisala ze to riesi KAZDY ale ked to niekto riesi , tak vzdy som ta skareda )
@kiwinka76 máš veľký nos? Oči pri sebe? Čo si o sebe počula?
Žene stačí upraviť vlasy, pekne sa obliecť, voňať a neexistuje že by nepôsobila sympaticky ak sa usmeje..
@kiwinka76 ja si pamätám jednu pani co pracovala, vedľa mojej roboty. Zozadu totálna kočka, spredu trochu ako ježibaba z rozprávky. Ale keďže to bolo v anglicku, stale sa cítila ako kočka a vždy mala okolo seba kolegov co spolu kecali, aj keď samozrejme do sukromia jej nevidim, ale vyzerala v pohode. Možno ti treba zmeniť prostredie. A tie klišé nie sú len klišé, keď sa budeš mat rada taka aká si, hneď opeknies. Ja napríklad mam kopu kamaratok na ktorých som nevidela niektoré chyby kým ma na to niekto neupozornil, proste keď mám niekoho rada, chyby nehľadám/nevidim. Keď ho rada nemám môže vyzerať ako top modelka, ja si už niečo nájdem 😅
@kiwinka76 ja si pamätám jednu pani co pracovala, vedľa mojej roboty. Zozadu totálna kočka, spredu trochu ako ježibaba z rozprávky. Ale keďže to bolo v anglicku, stale sa cítila ako kočka a vždy mala okolo seba kolegov co spolu kecali, aj keď samozrejme do sukromia jej nevidim, ale vyzerala v pohode. Možno ti treba zmeniť prostredie. A tie klišé nie sú len klišé, keď sa budeš mat rada taka aká si, hneď opeknies. Ja napríklad mam kopu kamaratok na ktorých som nevidela niektoré chyby kým ma na to niekto neupozornil, proste keď mám niekoho rada, chyby nehľadám/nevidim. Keď ho rada nemám môže vyzerať ako top modelka, ja si už niečo nájdem 😅
@domak2 ja stretávam takú, v zime kožené nohavice, čižmy nad kolená, krátky kožuch, postava ako 18tka, dlhé blond vlasy do tváre s veľkými okuliarmi.. do tváre jej takmer nevidno, na rukách som si všimla že môže mať aj cez 50r, ale chlapi si zabúdajú zatvoriť ústa keď ide… zbadajú blonďavú hrivu, vyplieskané nohavice a štekle a sú hotoví.. a nielen chlapi😀
@sasa2 ...nebudu sa zo mna ludia vysmievat? Nebudem odsudzena len na zaklade toho ako vyzeram? A nehovorme, ze ludi ktori su krajsi nemaju viac takwho respektu velakrat a ani nemusia preto absolutme nic robit...
@kiwinka76 ale to že sa tu vysmievajú svedčí o nich ,nie o tebe. Ak sa niekomu na mne niečo nepáči je to jeho problém, nie môj .jemu sa to nepáči, nie mne. Ty nemusíš spĺňať nič z toho čo sa páči im.
Priklady nemas, iba dohady v hlave a stale len opakujes aka len skareda si a ako ta to nici vo vsetkych oblastiach. Co cakas ze ti tu ludia napisu? Mas chore zmyslanie ktore treba liecit u odbornika. Chod za tym psychiatrom. Viac to tu nebudem citat.
@kiwinka76 Ty čítaš reakciu ľudí pod vplyvom traumy a nedostatku sebelásky možno úplne inak, ako iní zúčastnení. Ono je ťažké prepnúť do módu: Pre správnych ľudí som pekná, keď nie si pekná ani sama pre seba. Skús si denne opakovať: Som pekný a dobrý človek. Alebo niečo v tom zmysle. Minimálne ráno a večer, každý deň.
@anketkarka aj to, dryha vec, ze na tom bude aasi pravda ked sa to stava takto, no je pravda, ze moja hanblivost a tak "cudnost" k tomu prispieva ...
@kiwinka76 ale to že sa tu vysmievajú svedčí o nich ,nie o tebe. Ak sa niekomu na mne niečo nepáči je to jeho problém, nie môj .jemu sa to nepáči, nie mne. Ty nemusíš spĺňať nič z toho čo sa páči im.
@sasa2 ale vysmievaju sa mne...tak to beriem tak, ze nieco zke so mnou je preco sa nevysmievali ostatntym? Ale ako som hovorila, nad vela vecami sa viem povzniest ak sa to tyka mojho vzhladu tak hned sa mentalne menim na 14rocnu...
Priklady nemas, iba dohady v hlave a stale len opakujes aka len skareda si a ako ta to nici vo vsetkych oblastiach. Co cakas ze ti tu ludia napisu? Mas chore zmyslanie ktore treba liecit u odbornika. Chod za tym psychiatrom. Viac to tu nebudem citat.
@bg92 priklady mam ale nechcem ich tu vsetky vypisovat ale dobre ved necitaj, ak chces dalej utocit ...
Napadla mi dysmorfická porucha, vcelku to na teba sedí.
@sasa2 ale vysmievaju sa mne...tak to beriem tak, ze nieco zke so mnou je preco sa nevysmievali ostatntym? Ale ako som hovorila, nad vela vecami sa viem povzniest ak sa to tyka mojho vzhladu tak hned sa mentalne menim na 14rocnu...
@kiwinka76 prečo sa vysmievali tebe?Pretože ľudská zloba niekedy nepozná hraníc. Sú typy ľudí ktoré si budujú svoje ego na tom že zranuju druhých. Sú typy ktoré si neuvedomujú že druhých tým môžu ranit. Ľudia su rôzny . Ale to čo povedia svedčí o nich. Nie o tebe.
@yeon_bouw Preto by mala navštíviť psychiatra. Toto už patrí do rúk odborníka. Ale pokiaľ si to ona neuvedomí, my tu môžeme aj litánie písať.
@enmery mozno ze nepotrebujem litanie ani x rad, zr by som mala ist na esteticky zakrok, ja sama viem, ze aj to je riesenie , skor taku podporu a mozno niekoho s podobnym problemom sem hladam, na to su predsa fora nie?
@kiwinka76 prečo sa vysmievali tebe?Pretože ľudská zloba niekedy nepozná hraníc. Sú typy ľudí ktoré si budujú svoje ego na tom že zranuju druhých. Sú typy ktoré si neuvedomujú že druhých tým môžu ranit. Ľudia su rôzny . Ale to čo povedia svedčí o nich. Nie o tebe.
@sasa2 uz som sa o tom presvedcila viem, ze najlepsie je na tu ludsku zlobu nereagovat, ale ak to ide do niecoho tak osobneho ako je vyzor, ktory ludia nepotrebunu poznat hlbsie atd tak to proste boli, preco som taka aka som...
@sasa2 uz som sa o tom presvedcila viem, ze najlepsie je na tu ludsku zlobu nereagovat, ale ak to ide do niecoho tak osobneho ako je vyzor, ktory ludia nepotrebunu poznat hlbsie atd tak to proste boli, preco som taka aka som...
@kiwinka76 chodíš medzi ľudí? Vidíš všade iba krásnych ľudí? Lebo ja nie, vidím vsehochut ale nikdy som nemala potrebu riešiť vzhľad. Ľudí skôr môžeš odradit svojou sebaľútosťou ako vzhľadom. To je neskutočne otravné, ak sa niekto vkuse stavia do pozície obete a nikto ho nechápe. Pokiaľ toto nezmeníš, myslenie....stale sa budes točiť v kruhu a vinu hádzať na vzhľad. Musíš sa naučiť a pracovať s tým, čo ti bolo dané do vienka, zamerať sa na to a vyzdvihnúť. Máš peknú postavu, to zas mnohé nemajú a kľudne ti môžu závidieť, by si bola prekvapená 🙂.
@kiwinka76 lebo si citlivý človek?, lebo ta niekto ranil? Nevieš zabudnúť ? Niekto zahral na tvoje city? Neviem ...
Ak ťa niekto nepotrebuje poznať hlbšie .. a zanechá na tvojej duši takúto ranu. Myslíš si že si zaslúži od teba toľko pozornosti? Že zanevries na seba na okolie..
Si taká aká si . Niekto je citlivejší iný menej. Niekto je krajší iný menej. Niekto má peknú postavu , iný je tučný.
Ale dôležité je to ako sa pozeráš na svet a čo cítiš
@kiwinka76 lebo si citlivý človek?, lebo ta niekto ranil? Nevieš zabudnúť ? Niekto zahral na tvoje city? Neviem ...
Ak ťa niekto nepotrebuje poznať hlbšie .. a zanechá na tvojej duši takúto ranu. Myslíš si že si zaslúži od teba toľko pozornosti? Že zanevries na seba na okolie..
Si taká aká si . Niekto je citlivejší iný menej. Niekto je krajší iný menej. Niekto má peknú postavu , iný je tučný.
Ale dôležité je to ako sa pozeráš na svet a čo cítiš
@sasa2 mas pravdu, dakujem za komentar...skusim sa na to takto pozerat...
@kiwinka76 chodíš medzi ľudí? Vidíš všade iba krásnych ľudí? Lebo ja nie, vidím vsehochut ale nikdy som nemala potrebu riešiť vzhľad. Ľudí skôr môžeš odradit svojou sebaľútosťou ako vzhľadom. To je neskutočne otravné, ak sa niekto vkuse stavia do pozície obete a nikto ho nechápe. Pokiaľ toto nezmeníš, myslenie....stale sa budes točiť v kruhu a vinu hádzať na vzhľad. Musíš sa naučiť a pracovať s tým, čo ti bolo dané do vienka, zamerať sa na to a vyzdvihnúť. Máš peknú postavu, to zas mnohé nemajú a kľudne ti môžu závidieť, by si bola prekvapená 🙂.
@mischy00 ja som s tymi ludmi ani nic nemala len som chodila do jednej triedy s nimi, takze o sebalutost v tomto pripade nejde...

@kiwinka76 doslova si tym nicim zivot, vztahy, pracu, vyhybam sa spolocnosti, mam problem viest s ludmi rozhovor , nepozeram sa na nich a neviem ako z toho von
@kiwinka76 aj tá moja kamarátka vníma realitu úplne negatívne. Ja ako jej spolužiačka som tú realitu zažívala s ňou v detstve. Teraz to už tak nie je a ona si to ťahá do dospelosti ako realitu aj teraz. Ničí si život a možné vzťahy s ľuďmi svojim pohľadom na realitu. Snažila som sa jej pomocť. Snažila sa psychologička. Keď človek nechce, tak sa to nedá. Je to zakorenené v detstve. Výchovou rodičov podľa mňa. Nedali vám potrebnú výbavu na sebelásku.