Ako riešiť partnerské rozdiely ohľadom rodičovstva?
Mame 30 rokov, manzelia sme 2 roky, chodili sme spolu 8 rokov. Mna chytil strasny materinsky pud velmi chcem babo. No muz ze on sa na to este neciti, nemame zazemie atd. Byvame v 1 izbovom byte co patri jeho rodicom, takze platime len 100 mesacne na energie. Chceli by sme dom, tak sporime, preto nechceme ist do podnajmu aj ked vacsieho. No ja velmi chcem babo uz nie som najmladsia, a chcem 2 deti. Manzel ze sa na to este neciti, ze mame.cas, jeho.mala mama v 35 a bla bla bla. Co robit, mame cakat?
@sasa1310 asi to myslela tak, že ak by im to vyšlo so založením rodičovskej nehnuteľnosti, ktorá by mala dostatočnú hodnotu, tak by nemuseli brat spotrebný úver a nebolo im treba ani hotovosť 20%
@13uzivatelka11 presne tak som to myslela, ale chápem aj @sasa1310, že keď už chcú založiť nehnuteľnosť, musia vedieť splácať hypotéku a na to potrebujú dostatočný príjem 😀
@sasa1310 osobne si neviem nasporiť 20% na hypotéku, ale keď ju už musím splácať, tak splácam, lebo musím 😀 vždy sa peniaze nájdu, vždy sú a vždy budú, ja tak hovorím 😀 proste keď ich mám, doprajem si, ale najprv zaplatím čo mám a je jedno či ten mesiac platím aj poistky na byt, auto a pod. 😀 samozrejme mám aj nasporené, nie že nie ale zas 20 000€ to nie je.. 😂 keď známa mala dieťa a muž sa na ňu vykašľal, neplatil alimenty a ona žila len z materkej, tiež jej nebolo všetko jedno, rodičia jej pomáhali minimálne, ale zvládla to, je živá zdravá a syn taktiež 😀
@miselka257 jasne, ale ty zjavne si svoj cieľ už dosiahla. Autorka bez sporenia nebude mať ani vytúžené dieťa
Už to tu viaceré spomínali a mne to dáva zmysel. Musíte obaja urobiť ústupok. Ty mu uznáš, že je dôležité vlastné bývanie a preto ustúpiš nateraz od domu a navrhneš mu kúpu bytu. Na ten by ste už pravdepodobne mohli mať tých 20 percent našporených. Ty sa nastavíš tak, že je to pre vás hlavne investícia, pretože cena bytu bude len stúpať a nikdy nenašetríte za rovnaký čas toľko o koľko stupne jeho hodnota. A môžete mať dieťa. On sa bude cítiť pokojnejšie, zároveň bude mesačná splátka hypotéky pravdepodobne nižšia ako by bola pri dome, čiže sa vám bude aj ľahšie žiť, keď vypadne tvoj príjem kvôli dieťaťu. Za pár rokov potom byť predáte a pôjdete do domu.
Príde mi, že naozaj velmi málo sporíte. My sme boli na tom podobne ako vy. Začínali sme v 2-izbovom byte u svokra. Svokor ho kúpil na prenájom a bol taký štedrý, že sme tam smeli bývať len za náklady, ktoré činili vtedy cca 250€. Bývali sme tam 4 roky. Za tie štyri roky sme stihli mať dve deti a usporiť vyše 30 tisic eur. Následne sme kúpili vlastný pomerne veľký trojizbák za 180 tisíc na hypotéku a presťahovali sa tam už s dvomi deťmi. Vtedy boli iné podmienky pre hypo a stačilo tých 30 tisíc na získanie hypotéky. Každopádne s deťmi sme veru nečakali, veď bábätko nepotrebuje veľký byt. To až neskôr, v podstate až v školskom veku potrebuje dieťa vlastný priestor.
@anonym_autor je jedno koľko tam bývate, ale pri tomto vašom prístupe, tam žiaľ ešte dlho bývať budete
@sasa1310 v to dufam, to nie je zial😃
@13uzivatelka11 len toto ťažko vysvetlíš niekomu ako je autorka. Ona do paneláku nepôjde a hotovo. Radšej bude ďalších 10 rokov bývať v cudzom 1-izbaku a bezdetná a potom zistí, že ma 35 rokov, dieťa sa nedarí, bude mať možno dom, ale to bude tak všetko. V živote treba robiť ústupky a postupne si ísť za svojm snom. A áno, presne aj to som myslela, že sa neposunuli. Byt už mohli mať dávno, mohli ho aj prenajímať, keby rodičia súhlasili aby mohli ostať bývať v tom 1-izbovom. Tak ale tu chce niekto zaslepene dom
@anonym_6efa68 Na dom musi byt, aj keby na chlieb nebolo! 😃
Vy viete, či máte konkrétnu predstavu a plán, kedy budete vo svojom. Ak nemáte. Dohodnite sa. Ak neprídete k dohode alebo sa nebude plniť, tak zjavne to dieťa takto nemať..
Ak na dom ešte len sporite, potom budete musieť kúpiť pozemok, spraviť projekt, dať ho postaviť atd atď to sú záležitosti na dlhé roky. Mali by ste sa posadiť a reálne to prebrať a dohodnúť sa že kedy bude to dieťa. Ako si napísala nie si už tiež najmladšia aby potom nebol problém s otehotnením
Za 4 roky ste si už naozaj mohli našetriť veľmi peknú sumu a kúpiť si byt na hypotéku (obzvlášť, keď svokrovcov platíte len smiešnych 100 € za energie). Časom by ste byt mohli predať a zaobstarať si vysnívaný dom, kopa ľudí takto postupuje. Radšej mať svoj vlastný byt, ako nemať nič, snívať o dome a mať už 30 rokov. Vaša voľba, vaše rozhodnutie.
Keď tak veľmi chceš v blízkej dobe dieťa, ukecaj manžela na hypotéku na byt (aj keď pre teba je bývanie v byte asi pod tvoju úroveň), pracujte na dieťati a časom uvažujte nad predajom bytu a kúpe domu. Hádam nechceš, aby dieťa vyrastalo v jednoizbáku patriacom svokrovcom.
@13uzivatelka11 áno viem ale autorka na začiatku témy reagovala na koment o stavaní domu že to má všetko prezistene tak som predpokladala že chcú stavať a nie kupovať už postavený
My sme bývali po svadbe s manželom a 1 dieťaťom u svokrovcov, sporili sme na vlastné bývanie a hľadali vhodný dom. Chceli sme najprv mať svoje a potom riešiť ivf a mať spoločné dieťa. Lenže človek mieni osud mení. Ostala som tehotná a narodilo sa nám dieťa. Na obhliadky sme chodili s bábätkom. Všetko trvalo lebo vtedy bola korona, hypotéku sme podpisovali v ruskach. Za 4 mesiace sme dom prerobili a sťahovali sme sa.
Dá sa aj s deťmi kúpiť si dom alebo postaviť ale je to ťažšie hlavne finančne.
@vsetci neviem preco sa tu riesi, ze nevieme nasporit tych 20% tie uz mame. Cakame na predaj pozemkov/domov, developer ich da do predaja v roku 2026, tak cakame uz len na to.
Tak počkajte a keď budete mať dom na hypotéku, začnite sa snažiť o dieťa. Nikdy nevieš, aké tehotenstvo budeš mať, môže sa stať, že budeš musieť byť skoro na PNke a na PNke vám hypo istotne neschvália. Radšej sa zariadiť vopred a potom sa snažiť. Rok 2026 je tu čo nevidieť. Aj my sme sa tak zariadili. Najprv sme si vyriešili bývanie, potom sme sa začali snažiť o dieťa. Bez vyriešeného bývania by som do tehotenstva určite nešla.
@vsetci neviem preco sa tu riesi, ze nevieme nasporit tych 20% tie uz mame. Cakame na predaj pozemkov/domov, developer ich da do predaja v roku 2026, tak cakame uz len na to.
@anonym_autor tak potom načo táto diskusia, ak si myslíš že budúci rok už idete stavať? To fakt chces ísť čerstvo na materskú a riešiť hypotéku či čo si čakala od tejto diskusie?
@anonym_autor tak potom načo táto diskusia, ak si myslíš že budúci rok už idete stavať? To fakt chces ísť čerstvo na materskú a riešiť hypotéku či čo si čakala od tejto diskusie?
@13uzivatelka11 ano chcem, chcem deti uz, neviem si pomoct, tuzim iba po tom, ale on este nechce
Pociťuješ prirodzenú túžbu a máš aj začínajúce obavy týkajúce sa veku. Na dieťa treba dvoch, nestačí, že ty chceš, chcieť musí aj tvoj manžel. Mať zabezpečené vyhovujúce bývanie je veľmi dôležité. Pustila by si sa do snaženia o dieťa aj s vedomím toho, že by vám banka nemusela schváliť hypotéku na dom v požadovanej výške? Dokázali by ste nehnuteľnosť dofinancovať iným spôsobom? Potenciálna PN-ka je naozaj limitujúci faktor, taktiež materské - banky uznávajú príjem len do výšky rodičovského príspevku.
Prepáč ale to si nevedela napísať skôr, že už iba čakáte kým developer spustí predaj? Celé 4 strany diskusie úplne zbytočne… kde je potom problém chlapa? Kedy sa bude na to cítiť? Ak teraz nie tak kedy áno? Čo ti na toto odpovedal? Veď snáď si sa ho pýtala
Prepáč ale to si nevedela napísať skôr, že už iba čakáte kým developer spustí predaj? Celé 4 strany diskusie úplne zbytočne… kde je potom problém chlapa? Kedy sa bude na to cítiť? Ak teraz nie tak kedy áno? Čo ti na toto odpovedal? Veď snáď si sa ho pýtala
@anonym_5683e6 problem chlapa je ze s autorkou dieta nechce ale nechce sa ani rozist tak sa vyhovara na byvanie
@anonym_autor nevieš prečo? Máš VŠ, na 3 strany sa ta pýtali či máte našetrené a ty nič. Čítať ťa nenaučili?
@anonym_5683e6 problem chlapa je ze s autorkou dieta nechce ale nechce sa ani rozist tak sa vyhovara na byvanie
@sabi1223 tak ale prečo to nenapísala hned na začiatku že bývanie bude už budúci rok vyriešené? By sme tu 4 strany diskusii točili o inom. Jasné že to takto mohlo vyznieť aj tak, že chlap iba nechce dve deti v rodičovskom jednoizbáku.
@anonym_5683e6 ale toto hovoril aj mne môj manžel, že najprv vlastne bývanie a potom svadbu a dieťa a tak aj bolo. 🤷♀️ Syn sa narodil 9 mesiacov po svadbe. Ale tak u nás to netrvalo 8 rokov či koľko sú spolu
Ak by boli rodicia ochotni zalozit byt, v ktorom aktualne byvate, tak by ste nemuseli mat ani tych 20 %. Taktiez ako dvaja mladi VS zamestnani by ste mozno ziskali aj hypo na 90 % ceny nehnutelnosti. Skuste oslovit dobreho hypo poradcu a mozno uz davno ste mohli byvat ,,vo svojom". Kupit a hned sa zacnite snazit o dieta, mozno sa podari na prvy sup, ale su taki, co skusaju roky...
Ak by boli rodicia ochotni zalozit byt, v ktorom aktualne byvate, tak by ste nemuseli mat ani tych 20 %. Taktiez ako dvaja mladi VS zamestnani by ste mozno ziskali aj hypo na 90 % ceny nehnutelnosti. Skuste oslovit dobreho hypo poradcu a mozno uz davno ste mohli byvat ,,vo svojom". Kupit a hned sa zacnite snazit o dieta, mozno sa podari na prvy sup, ale su taki, co skusaju roky...
@strelkyna1 prepáč, ale dvom pracujúcim ľuďom, vysokoškolsky vzdelaným sa už rodičia hádam napomáhali dosť. Bývali a bývajú predsa zadarmo v rodičovskom byte. Nie je na mieste, aby boli dospelí a začali sa starať sami o svoje šťastie? A nie ešte zneužívať rodičov založením ich nehnuteľnosti. To kde chodíte na tieto blbé nápady.
@strelkyna1 prepáč, ale dvom pracujúcim ľuďom, vysokoškolsky vzdelaným sa už rodičia hádam napomáhali dosť. Bývali a bývajú predsa zadarmo v rodičovskom byte. Nie je na mieste, aby boli dospelí a začali sa starať sami o svoje šťastie? A nie ešte zneužívať rodičov založením ich nehnuteľnosti. To kde chodíte na tieto blbé nápady.
@sasa1310 No ked v tom byte byvaju, tak asi je aj pre rodicov len investicnym bytom, takze pokial mladym doveruju, nestalo by ich to ani cent a po par rokoch by vedeli tento byt z rucenia vynat. Lepsie riesenie nez teraz, ze ich v podstate dotuju.
@sasa1310 No ked v tom byte byvaju, tak asi je aj pre rodicov len investicnym bytom, takze pokial mladym doveruju, nestalo by ich to ani cent a po par rokoch by vedeli tento byt z rucenia vynat. Lepsie riesenie nez teraz, ze ich v podstate dotuju.
@strelkyna1 kľudne mohli rodičia brať hypo na jeho kúpu. Môžu mať rodičia aj iné dieťa. No nie, nie je to dobrý nápad, založiť nehnuteľnosť lebo dvaja neschopní si nechcú brať hypo na byt.
@strelkyna1 kľudne mohli rodičia brať hypo na jeho kúpu. Môžu mať rodičia aj iné dieťa. No nie, nie je to dobrý nápad, založiť nehnuteľnosť lebo dvaja neschopní si nechcú brať hypo na byt.
@sasa1310 v com konkretne sme neschopni?

@sasa1310 asi to myslela tak, že ak by im to vyšlo so založením rodičovskej nehnuteľnosti, ktorá by mala dostatočnú hodnotu, tak by nemuseli brat spotrebný úver a nebolo im treba ani hotovosť 20%
@13uzivatelka11 ja viem ako to myslela, ale keď nevedia našetriť, tak nebudú vedieť ani splácať hypotéku