icon

Ako riešiť problémy s nevlastným synom doma?

30. dec 2023

Ahojte.
Prisla som sa sem vyrozprávať.Viem ze komentáre budú všelijaké,ako aj názory.
Mam 41 rokov a moj muž tiež.Muz ma dospelého syna, ktorý sa vrátil z brigády zo zahraničia.Nerobi teraz a býva s nami..vraj na chvíľu, kým opäť nepojde preč robiť vonku.No uz je to pol roka.On osobne mi nevadí,je to normálny chalan.My s mužom máme malé bábo.Detsku izbičku,sme prenechali mladému.Mala tam ma vecičky, zopár hračiek, aké upravili sme to tak,aby aj on tam mal teda svoj priestor.O co ide v tomto krasnom obraze rodinky?Mladenec si zacal vodiť k nám frajerku.Spociatku nam ju predstavil,chvilu pobudla a sla domov.Neskor sa to stupňovalo,ostavala dlhšie a to soravanie bolo " odvážnejšie".To znamená: prisla,zavreli sa do izby,a videla som ju uz len večer odchádzať.
Potom zacala ostávať na noc.Ak som pottebovala ísť vziať malej niečo z izby,ani po skusnom zaklopani ze môžem vojsť?Chcem len vziať obliečky zo skrine,mi bolo zakricane: nie, počkajte,Marko to donesie.Vystupnovalo sa to tak,ze som musela vziať všetky vecičky z detskej a naposledy som telefonovala z obývačky nevlastnemu synovi do detskej,ze nech mi donesie z izby Nivea krém pre malú.Slecna si ho totiž pozicala z kúpeľne.Jedlo si berú do izby,co ja absolutne neznesiem,lebo na jedenie je kuchyňa a stol.
Mala sa uz lozi,hra sa...bola som upozornena,ci môže byť Lucinka ( moja dcérka)potichsie lebo Nikolka spi.Nikolka totiž vyspava minimalne do 10:30 ked ostane na noc.Ked aj pridu na chvíľu do kuchyne,kym jej mladenec nachysta raňajky,snazim sa nadviazať nejakú komunikáciu,tak ona ho pred nami osahava, bozkáva,doslova oblizuje krk....je mi to nepríjemné...

autor
25. jan 2024

@kikuska_wedge takže nie som útočná,ale ty si bola.Vdaka ze si to uviedla na pravú mieru.

autor
25. jan 2024

@kikuska_wedge a ďakujem samozrejme za komentár
🙂

mooonika1975
25. jan 2024

@katkami123 píše , že je ešte na strednej škole, tiež si bola v Londýne na strednej škole? Si frajerka a ešte si si ju aj platila hádam .

maciatkolulu
25. jan 2024

Čítam,čítam a rozmýšľam,kde sú všetky tie, ktoré v pohode podporujú prespavacky u dospelých detí,či to platí len u vlastných? Veď to je ok,majú predsa svoje práva. ,či? U otca nie,iba u matky a rodičov? Ale noooo,treba sa normálne s mladým porozprávať a dohodnúť.

autor
25. jan 2024

@maciatkolulu a mladej nič?S ňou sa netreba dohodnúť?

katkami123
25. jan 2024

@sashabb @mooonika1795
Nie, nie je to decko a nie je to ani dieťa, označovať 20-ročného človeka za dieťa, mi vyznieva úchylne 🥴. Tak nie každá žena je aj dobrá matka, keď nedokáže pochopiť, že 20-rocny človek má byt samostatný a nie ťahať peniaze nezamestnaný od otecka a hrať celé dni videohry, ale ako sa zspína práčka, to netuší ani Marek, ani Nikola. Zlyhala výchova, žiaľ. Preto aj 17-ročná príde za cudzím človekom, nech jej operie veci. Ale trtkať to vedia, na to už nie sú deti? To je Ok?

vikiki29
25. jan 2024

@mooonika1975 prečo by mala byt v Londýne na strednej škole? Ved písala, že v 20 už nebola na strednej škole. Ja som napríklad končila v 18, vtedy ešte nebol 9.ročník. Teraz studenti končia tuším ako 19 roční.

katkami123
25. jan 2024

@vikiki29 ja som chodila na gymnázium. A netraposila doma na prdeli, nezamestnaná. A už ako 22-ročná som si platila VŠ sama, kde som v zahraničí za mesiac zarobila 1800€. Takze toto obfukovanie prdelí dospelým ľuďom nechápem. Potom to všetko leží na psychiatriách, zrútené, keď príde banálny problém. Lebo však mamička ich naučila, že ona všetko urobí, vybaví, zariadi. Zarazu si majú pomôcť sami a konečná, stratení ľudia. Vidím to denno-denne. A táto doba praje špeciálne silným jedincom a bojovníkom.

vikiki29
25. jan 2024

@katkami123 ja presne tak isto. Len tu naozaj niektorým nevysvetlíš ani keby si im to nakreslila 🤣 Synáčik je chúďatko z rozvedenej rodiny, tak mu to treba vykompenzovať a skákať mu okolo zadku až do dôchodku a stavať ho na piedestál, aby raz náhodou rodičom nevyčítal, že si dovolili ísť vlastnou cestou. Choré celé

katkami123
25. jan 2024

@vikiki29
Hej, hej, budú mať tie “deti” nesamostatné doma pri riti naveky. A možno o tom im aj ide 😉. Veľa matiek si potrebuje dokazovať svoju “nenahraditeľnost a dôležitosť” tým, že obskakujú zadky dospelým jedincom a robia si z nich malé deti. A nijak ich do zivota nepripravia, len, že maminka porieši. Tu je kvantum diskusií o zúfalých nevestách, ktoré sa vydajú a mladí muži majú ľavé ruky, zo svojej partnerky si robia matku, ktorá má ešte po ňom, ako to robila jeho matka, upratovať, variť, atď. Lebo však je to večné dieťa, však býva v detskej izbe, čo potom, že má 20,30,40, no dieťatko to je.

lienka.7
25. jan 2024

@sashabb ze 20 rocne dieta? 🤣🤣🤣 a prosím ta, do koľkých rôčkov mu mienia potom este oprasovat ritku? Ešte ďalších 5 rokov výška? Cize do 25tky bude "nesvopravny"? Presne ako pise
@katkami123 absolutne nepoužiteľné jedince vychovavate 🤦‍♀️ potom tu diskusie typu ze chlap je mamickar a nic nevie. A presne, niečo im povieš, hneď sa akoze psychicky "rutia". Mimochodom veľmi dobrá výhovorka na dnešnú dobu👌
@autorka nema doma školáka, ona ma doma obyčajného povalaca, ktorý si z ich bytu robi hodinový hotel. Navyše, je tu ďalšie dieťa v rodine. To ma byt podla teba kde potom? Len on ma "narok" na detsku izbičku? Sestra nie? A to podststne, dokedy teda tam chce takto prebyvat? Toto treba @autorke riešiť. Dokedy tam mladý chce byť a zavadzat tam. Ano, lebo im tam jednoducho zavadzia. Keď spolu autorka s mužom "planovali" budúcnosť, nebolo o nejakom Markovi, ktorý má teraz s nimi v 20tke bývať ani pol slova.

sashabb
25. jan 2024

@lienka.7 lenže si treba uvedomiť, že on žije u svojho otca ktorému jeho pobyt v detskej izbe nevadí. Čiže darmo budete autorku hecovať, ako ho treba vysáčkovať do obývačky a neviem čo. On bude dieťa svojho otca aj v 40-tke. Tu si autorka moc nenavyberá, neriešili to hneď, teraz bude iba za zlú.

lienka.7
25. jan 2024

@sashabb ano, ale žije tam aj jeho žena aj jeho ďalšie dieťa. Tí čo podľa teba?
A ja ju nijako nehecujem, aby ho vysťahovala do obývačky, lebo to jej situáciu nerieši. Riešením je to, ze bud sa začne o izbu deliť s malou sestrou a normalne sa zaujať do chodu rodiny, začne robiť a nie sa celé dni povalovat len tak doma, bez povinnosti, bez ničoho. A ma víkend si tam nasťahovať frajerku a ostatní aby pomaly opustili byt a netušili ich. A ked sa mu nepáči, nech sa paci, moze ist do podnájmu a robiť si co len chce.
Otázkou je aj to, prečo k otcovi prišiel "zrazu" az v 20tke. Je dosť možné, že mila mamička ho jednoducho vyhodila, lebo ju už nebavilo mat doma darmozraca. Predpokladam, ze co robil tam nejaké brigády a pod. Stabilnú prácu nemal žiadnu. Už len to, ze otec ťahá 2 roboty a mladý si gule vala doma je extrem. Hanba by fackovala

autor
25. jan 2024

@lienka.7 nehecujes ma.Ak si to myslia ostatné,netrap sa tým.

katkami123
25. jan 2024

@sashabb
Otcovi to tiež nevadí len do času… vždy je všetko do času. Keď už nebude mať 2 roboty a bude viac doma, zas bude iná situácia. Tiež nebude živiť povaľača naveky.

autor
25. jan 2024

Pre všetky,ktore sledujete túto diskusiu:
Dnes pri obede som sa s manzelom aj Markom trochu rozprávala.Spravnejsi vyraz by bol ,ze som nenápadne vyzvedala 🤷Tak jeho mama byva vlastne u svojich rodičov.- U dedy a babičky.Deda je nemocnej.Mama je stále v práci alebo sa zaoberá nimi.Jeho mama má aj priateľa.A tak teda logicky dedukujem,ze asi kvôli tomu prisiel sem k otcovi po návrate z toho zahraničia v lete,lebo tam je nadbytočný? Alebo mozno jemu to vadí ze ten dedko je tam chorý? Neviem.On tu prišiel v lete pocas prázdnin a zjavne sa mu tu zapáčilo.Pretoze ak si to tak premyslim,tak tu má kľud,teplo, jedlo,wifi, vodu ,priestor ( tú detskú izbu) a asi plač bábätka mu ani veľmi neprekáža.No a nadhodila som,ze ako s tou pracou ci sa mu darí...tak tvrdí,ze sa na tom " pracuje"
Pochopila som to tak,ze je to v štádiu riešenia.
Opäť som sa ken utvrdila v tom,ze ten chlapec nie je buran,ani nejak nepríjemný.On sa mení ked tu príde slečna.Vtedy su obaja takí vymenený.
Pochvalila som ho aj za to varenie včera ale doplnila,ze aj šéfkuchár keď navarí,tak riady samé nenaskacu do mycky.😁

autor
25. jan 2024

@katkami123 s týmto súhlasím 👍

katkami123
25. jan 2024

Tak potom príde normálne chalanovi tak bývať na veky pri rodičoch, keď to vidí u matky.

zobaka
25. jan 2024

mozno ta to trochu ukludni, ale nemyslim si, ze Nikole bude donekonecna dobre s niekym, kto nezarobi ani cent a nikde ju ani nemoze vziat, toto skor ci neskor skonci, lebo bez prijmu sa neda dlhodobo existovat

lienka.7
25. jan 2024

@autorka ja si myslím, že ty mladého veľmi podceňujes... a stále dookola robíš tu istú chybu. Niečo začneš a nedokoncis. Hovoríš v inotajoch.
Snáď som sa ta teraz nijako nedotkla. Ale keď už raz začnem, poviem všetko hneď a naraz.
Opýtam sa hneď, nehnevaj sa ale ako mienis teraz tu fungovať? Ze niekto niečo "riesi" ja neberiem ako odpoveď. Chodí na pohovory? Co robí celé dni? A po ďalšie, prepac, ale aby cy deň iba lezal hore pupkom a ty ho (ich aj s nikolou) obskakovala? Mala si tam oboch, mala si všetko povedať. Naraz a čakať odpoveď. Nie ze zase nabudúce. Sa ani nedivím,ze s takýmto prístupom ti riešiš pol roka. Prepáč za uprimnost

autor
25. jan 2024

@lienka.7 nedotkla 🙂ja som celkovo taka rozvážna,aj pomalá.Myslim to všeobecne vo všetkom,nielen co sa týka týchto situácii.Ja mam také svoje tempo a v tomto co teraz riešim som nováčik.Nebola som v pozícii ze som potrebovala riešiť takéto situácie.Nuz ale clovek sa učí.Neber to prodim tá ako výhovorku,ale ako konštatovanie.🙂

mooonika1975
25. jan 2024

@vikiki29 pretože tá na ktorú reaguje, piše že má 20 ročné dieťa na strednej škole, PRETO

maciatkolulu
25. jan 2024

Však s kým len chces. Ale základ je,že mladý je tam rovnako doma ako tvoja dcéra. A to správanie ,ja neviem...veď tu na konovi je to vraj absolútne normálne. Ale naozaj sa mi zdá,že iba u vlastných detí,u "vyvydatych" je to už iné,ako čítam. Ale márne ti tu bude ktokoľvek písať svoj názor. Dolezita je dohoda doma. Je úplne jedno,či ti tu xy ženských napíše,že to je nenormálne. Ono mám dospelé deti,ale bývajú samostatne,ale kebyže prídu domov,tak sú tu. Z akéhokoľvek dôvodu. A keď muž uživí aj staršieho,nechce od neho peniaze, asi vie prečo. Nuž mal návštevám,hmmm,pri 26 ročnej by som akceptovala a aj pri 23 ročnej návštevy aj cez noc,ale predchádzala by tomu dohoda a pravidla. No a kebyže mi môj muž Linda do toho,ako dlho by boli moje dospelé deti doma,veľmi rýchlo by som mu to vysvetlila. Takže pozri sa na to z pohľadu,že sa rozvedies,znovu vydas a tvoj nový muž by mal reči,kebyže.....

autor
25. jan 2024

@maciatkolulu hmmm a kto tu píše ze by mi to prekážalo,jeby ta dohoda bola nesprávali sa ako na hoteli?Hmmm alrbo kto píše ze mi tu ten chlspec prekáža?hmmm??

mclissa
25. jan 2024

@maciatkolulu diskusia je uplne o niecom inom ako si napisala.

katkami123
25. jan 2024

@maciatkolulu
“ Ale základ je,že mladý je tam rovnako doma ako tvoja dcéra.”
- prečo teda má mladý vlastnú izbu a ICH (nie “tvoja”) dcera nemá? Keď sú rovnako doma?

lilinka76
25. jan 2024

Ahoj autorka, držím palce, nech sa Vaša situácia čo najskôr vyrieši. Keď si už mala muža a Marka za jedným stolom a v kludnej atmosfére, naozaj si mohla povedať na rovinu, že chceš povedať svoj názor na spoločné nažívanie a určiť si pravidlá. A hneď by som spustila: bývaš tu a neprispievaš, tak očakávam aspoň pomoc v domácnosti, na riešenie zamestnania by som sa pýtala opakovane, lebo odpoveď "v riešení" Ti hovorí preto, aby si mu dala pokoj. Na rovinu povedať chlapcovi, že keď Nikolku nevychovali k slušnosti rodičia, nech ju usmerní on - prejavy lásky ako olizovanie krku frajera nech si nechá na vlastné bývanie. A možno keby si to slečne šplechla Ty, možno by sa zahanbila...A manžela by som sa opýtala na časový horizont, dokedy chce Markovi takto tolerovať "povaľačstvo", lebo keby veľmi chcel, tak ide dočasne aj do supermarketu za pokladňu. Ja Ťa úplne chápem, čo prežívaš, mňa by už piclo. A mužovi by som medzi 4 očami povedala, že buď budete v tomto s Tebou ťahať za jeden povraz a on Ti aj pred synom podrží stranu, alebo s dcérkou odídeš, kým si mladý nenájde podnájom.

lilinka76
25. jan 2024

A ešte dodám, ja keď som chodila k svokrovcom čakateľom, chcela som sa zapáčiť v čo najlepšom svetle, takže som u nich aj celej rodine navarila, prestrela, naložila a po obede som ja riadu umývala a budúca svokra iba utierala (nechcela nechať všetko na nás mladých). To sa dnes asi nenosí...

autor
25. jan 2024

@lilinka76 teraz je vraj moderná generácia...v jednom komentári tuna mi to písali...

lilinka76
25. jan 2024

Tak ja som tiež stará škola... Ale mám doma dvoch synov na strednej škole, obaja si privyrábajú ak môžu, doma majú rozdelené úlohy a všetko klape na 1. Pripravujem ich do života, snáď mi domov neprinesú Nikolky 😄