icon

Ako riešiť susedské konflikty o smetiaky?

25. mar 2024

Ahojte zienky. Poprosim vas rychly nazor. Pristahovali sme sa do 6 rocneho domu v novej stvrti, okolo nas skor bohatsie rodiny, my sme majetkovo neni na takej urovni. Byvame v dvojdome. Oproti nam v druhom dvojdome, byva rodina, ktora uz ked sme sem prisli, mala svoje 4 smetiaky opreteho o nas dom na pozemku niekoho uplne ineho. Nasa ulica sa totiz nasimi dvojdomami konci a ten pozemok za nasimi domami, ktory ma majitela nejakeho developera proste sused vyuziva aby tam mal svoje smetiaky (na tom pozemku su kriky, trava, sem tam strom). Mne to pride zvlastne preco svoje smetiaky nema pri svojom dome ale cez cestu za mojim domom (oproti jeho domu). Ja mam svoje smetiaky na svojom pozemku. Nas dom, uz ked sme ho kupili mal branu, ktora sa otvara na pozemok toho developera. Ale je velka sanca ze za nasim domov na asi cca 2-3 metroch sa stavat vobec nebude, lebo tadial vedu kanale, takze teoreticky ta brana nikomu vadit nebude. Ale keby vadila, musime ju dat dole. Ked sused ide k svojim smetiakom a brana je otvorena tak mi nou hybe, a neda ju do povodneho stavu, to mi vadi. Moje agumenty ze nech si kazdy dava smetiaky k svojmu domu - proste vobec neberie. Povie ze Nie. Sused je velke zviera v jednej banke, produkt 90rokov, ostre lakte, vysoky a sebavedomy. A teraz co by ste robili. Ja nerada ustupujem takymto "hovadam", ale zaroven nemam rada konflikty. A pozemok kde tie kose su nie je ani jedneho z nas. Susedovi som hovorila, ze ci si teda ja mozem davat smetiaky k jeho domu, podla tej jeho logiky a povedal "ved si davaj". Takisto spominal nejake "stanovisko smetiakov" za mojim domov, ze ked si chcem dat smetiaky prec z mojho pozemku, nech si ich dam teda tam kde aj on. A este povedal ze keby som tam napr. chcela urobit zahradku, a skraslit si to okolie, tak ze by si tam tie smetiaky nedaval (ked sme sem prisli, chcela som si tam urobit take detske ihrisko pre vsetky dei z okolia, hojdacky, preliezky zo stareho lana, ale znechutili ma tam tie ich smetiaky,a ta ich arogancia, tak som sa prestala snazit a tak som sa na to vyprdla).
Co by ste robili. Ist do konfliktu o smetiaky na cudzom pozemku, na ktory vlastne nemame ani jeden pravo?
Alebo sa chytili toho jeho argumentu a dali si svoje smetiaky na "stanovisko smetiakov", tym padom jeho smetiaky posunuli dalej od cesty (co ho akurat naserie lebo potom bude musiet cez travu a jamy tahat svoje smetiaky na cestu kvoli smetiarom aj 5 metrov; alebo davat si smetiaky o jeho plot (oplacali rovnake, rovnakym); alebo ukazali graciu a vyspelost a uplne sa na tuto zabomysiu vojnu vykaslali, lebo je jasne, ze to co mozem dosiahnut vyhrou je ovela bezvyznamnejsie nez to co mozem stratit (zle vztahy so susedom oproti, naschvaly, arogancia moci, nase deti ovplyvnene susedia si pri vareni gulasu budu musiet vybrat). Ich syn (9)je vraj v ich triede trochu sikanator a o mojej dcere(10) rozsiril ze mu dala facku (dcera tvrdi ze nedala). Prepacte za dlhy prispevok, je to hovadina, ja viem, len ma zaujimaju vase pohlady ako riesit taketo malickosti kde ide o PRINCIP, ale ak aj "vyhram bitku" tak "prehram a riskujem ovela viac".

Strana
z2
mareka49
25. mar 2024

Odpoveď 4.
Nechala by som to tak.
Ak to je jediná vec čo "poskvrnuje" vaše spolužitie a ostane jediná, tak to je fajn.
Ver, že ľudia riešia väčšie susedske sračky.
Chudák sused chce mať v tomto strašné navrch.
Tak ho nechaj.
Nech ma..
(Ak to je jediná vec, v ktorej ukazuje že je "pán ulice" sral to pes.)

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
26. mar 2024

@1ryba ja nedavam. Obaja mame za plotom luku, ale on si dava smetiaky na cudziu luku,ale za moj dom.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
26. mar 2024

@1ryba myslis ze mozem si ja dat smetiaky na miesto tych jeho a tie jeho posunut tym padom dalej od cesty? Tym padom mame obaja smetiaky na cudzom pozemku, vedla seba, mna nebude srat ta jeho namyslenost a on bude mat so svojimi smetiakmi dalej od cesty, cize horsie miesto ked pridu smetiari...to je celkom legitimne, nie? Ked bol pfiestor za mojim domom urceny ako stojisko.smetiakov, nech je. Ale s tym ze ja si vyberiem tu lepsiu(blizsiu) polohu, kedzde nesiem tazobu sjaredych xmetiakov za domom, navyse ciastocne vyuzijem striesku z dielne, ktora je vpredu pri ceste s nie vzadu dalej od cesty. Akurat mu.moze vadit ze som pohla jeho smetiakmi, ale on mi hybe branou niekolko krat tyzdenne, takze len budem robit to co on.

h2
26. mar 2024

Prečo to s ním vôbec riešiš ty? Veď pošli muža. Keď to riešiš ty, ako žena, s ním, ako s mužom, tak sú niektorí takí "majstri sveta", čo by neprežili, aby urobili, ako im povie nejaká žena, lebo hrdosť a ego majú až po strop.

autor
26. mar 2024

@h2 Moj muz nie je ten typ, nema rad konflikty...ved dva roky cakam ze sa ho to pri pive moj muz spyta (na pivo obcas idu parta z ulice). Moj muz nechce "kazit naladu".... Ale je to pravda ze to mozno sused hned zamietne len preto, ze by bolo ponizujuce urobit/uznat nieco, co vravi zena.

tykat
26. mar 2024

Pocuj, nasad si tam od svojho domu hlohynu a dulovec. To su tak pichlave potvory ze cez to nic neprejde, aj malicky konarik ta tak pichne ze sa ti chce plakat. Ked sa rozrastie tak mas nepreniknutelnu barieru. Ja ked to striham tak v hrubych rukaviciach a celokozenych topankych. A ked nedajboze padne konarik tak ho rychlo hladam nech na neho nestupim v lete v slapkach. Alebo aj cezmina posluzi.

zuzana111984
26. mar 2024

Nemôžeš sa spojiť s developerom a tie 3x3m pozemku odkúpiť? Ak by bol pozemok papierovo tvoj, smetiaky by išli preč a ty si tam môžeš urobiť záhradku/preliezky pre deti ako si mala v pláne, či si to chcela robiť na cudzom, to by nebol dobrý nápad.

autor
26. mar 2024

@zuzana111984 vies co, medzicasom uz si sused bulo zo svojej zahrady cez celu cestuburobil taku rurku, ktorou nam kazde dvavtyzdne vypusti zo svojej zahrady kde mu "stoji voda" napriec cestou par kubikov vody...ale neurobi to ako normalny clovek(zberna nadoba na dazdovu vodu, alebo odtok vody na najblizsi pozemok), on tu vodu vypusta cez celu cestu smerom prave k tym xmetiakon. Tam vdaka mpjmu manzelovi, ktory predlzil lopayou taky valov na vodu ta voda odtecie dalej na luku a tam vsiakne. Keby to muz nerobil, tak ta vida stoji pri tych smetiakoch prave...nas dom aj dielna su nastastie do kopca, inak by nam zalievsl zahradu vodou. V zime voda na ceste prijemne namrza, ale to susedivi nevadi, ved hlavne ze ide prec od jeho domu...a dost silnym prudom teda tdcie smerom k smetiakom...takze tam zahradka tak xkoro nebude...pre ddvelopera, co vlastni lucku, bude skor toto problem. Toto konkretne ja neriesim, lebo tomu az tak nerozumidm a sused tvrdil ze nema inu moznost nez pustat tie m3 dazdovej vody z casu na cas na cestu...

autor
26. mar 2024

ta rurka mu len tak trci z muru, nejde na cestu. ale pod prudom tam dost casto vypusta tu vodu( tym myslim ze ta voda tecie rychlo, to zurci ako potocik po ceste.

margotka17
15. júl 2024

Daj svoje smetiaky za jeho dom a hotovo. Uvidíš, co ti časom povie.

Strana
z2