Ako rozdeliť výdavky v spoločnej domácnosti?
Ako považujete za adekvátne, prípadne za morálne podeliť výdavky aby boli spravodlivé alebo skôr morálne alebo vhodné.
Jeden z partnerov zarába o dosť menej ako ten druhý. Jeden zarába 1200€ , druhý 3500€, problém nastáva ale v tom, že jeden z partnerov ( ten čo zarába menej ) by mohol zarábať viac, ale nechce lebo by to bolo náročnejšie.
A teraz sa vyskytujú problémy, že kvôli platom sú v domácnosti ako keby iné štandardy. Ten čo zarába 3500 by si rád doprial lepšiu dovolenku ale ten čo zarába menej na ňu nemá. Ten čo zarába viac by chcel chodiť na jedlo do reštaurácií, ten čo zarába menej na to ale nemá.
Ten čo zarába viac by chcel kvalitnejší bicykel a jazdiť teda rýchlejšie/efektívnejšie, ten druhý ale na to nemá.
Ten čo zarába viac by chcel pozvať na grilovačku všetkých našich priateľov, avšak ten čo zarába menej nemá absolútne z čoho zaplatiť všetko na grilovačku.
Ten čo zarába viac by chcel lepšie poistenie v prípade škodovej udalosti atď atď.
A teraz sa naskytá otázka, že čo je ešte spravodlivé platiť za toho, čo zarába menej a čo je ešte morálne. Je morálne, že druhý si to nechá zaplatiť lebo je pohodlný? Alebo je morálne to zaplatiť, keď zarábam viac aj keď nie sme manželia ale len partneri? (5r.) Rodinu neplánujeme.
Zaplatiť klasické výdavky na približne polovicu alebo to deliť podľa platu? Zaujíma ma najmä morálne hľadisko, keď jeden z páru vie a dokáže zarobiť viac, len nechce.
@anonym_autor podla mna to smeruje k rozchodu, hlavne ak nizsi prijem partnera nie je sposobeny napr.starosrlivostou o male deti alebo chorobou ale pohodlnostou. Skor ci neskor sa stane pre toho druheho neatraktivnou pritazou.
Za mna... ak by som.zarabala viac v takomto vztahu tak by som isla na dobru dovolenku, kupila si lepsi bike, chodila do restauracii... sama alebo s kamosmi co si to mozu dovolit.
A ak by parner "mohol zarábať viac, ale nechce lebo by to bolo náročnejšie" tak s nim nebudem. Asi sebecke, hnusne a pod.ale nezostala by som s nim, nie som matka tereza, nemam komplex spasitelky ani nie som charita, potrebujem vedla seba muza ktory ma drajv. Ak by som nenasla tak to radsej sama, nenecham sa tahat dolu.
Trochu je to pomiesane … jedna vec je rozdelenie standardnych nakladov, mozno pomerne k platu a druhe je bicykel, grilovacka atd … ten, co zaraba viac nech si kupi aky bicykel chce, to je osobne vlastnictvo, a druhy partner, ked nema, tak sa viac namaka, alebo sa ten, co na to ma pojde bicyklovat s niekym inym … grilovacku moze zatiahnut ten lepsie zarabajuci, negrilujes kazy den s 30 ludmi. Poistenie… kazdy svoje … nie ste rodina. Dovolenka kompromis, pripadne ten s viac E. Moze ist ma 2 dovolenky … cely popis neznie nejak zamilovane a ziadne moralne pravo na nieco si narokovat neexistuje. Ten, kto zarada viac, keby chcel, toho druho moze pozvat … ked nechce nic sa nedeje. Ten, co zaraba menej akceptuje svoje moznosti ake v partnerstve ma, alebo sa posunie niekam inam. Nie je tam plan do buducnosti ani nic spolocne … alebo byvanie je koho? Teda ak spolu byvate …
Ja tieto vzťahy 50/50 nepochopím asi nikdy. Veď vlastne vy nič iné nerobíte, len rozmýšľate nad peniazmi a že komu, koľko a kedy poslať. Šialené.
@doriiis len vies, ten co zaraba lepsie nema na to aby platil vyssi standard aj tomu druhemu. Pre seba na drahu dovolenku, bike ci restiku zarobi ale platit to 2x je uz pre neho vela. On chce veci na ktore si pri prijme 3500 v pohode zarobi, ten druhy zarobi ledva na prezitie, s 1200 by pomaly ani garsonku+stravu neutiahol.
A rodinu neplanuju cize nejde o perspektivne produktivny vztah. Lebo vela chlapov zaraba viac, zena menej ale je viac s detmi a v domacnosti a je obojstranna spokojnost, navzajom sa doplnaju a pri vydavkoch typu dovolenka robia kompromisy. A ak je to manzelstvo tak aj peniaze su pravne spolocne (aj ked ano, velakrat to skripe).
Ale tu starostlivost o deti odpadava a domacnost vobec nepise ako maju podelenu.
Trochu je to pomiesane … jedna vec je rozdelenie standardnych nakladov, mozno pomerne k platu a druhe je bicykel, grilovacka atd … ten, co zaraba viac nech si kupi aky bicykel chce, to je osobne vlastnictvo, a druhy partner, ked nema, tak sa viac namaka, alebo sa ten, co na to ma pojde bicyklovat s niekym inym … grilovacku moze zatiahnut ten lepsie zarabajuci, negrilujes kazy den s 30 ludmi. Poistenie… kazdy svoje … nie ste rodina. Dovolenka kompromis, pripadne ten s viac E. Moze ist ma 2 dovolenky … cely popis neznie nejak zamilovane a ziadne moralne pravo na nieco si narokovat neexistuje. Ten, kto zarada viac, keby chcel, toho druho moze pozvat … ked nechce nic sa nedeje. Ten, co zaraba menej akceptuje svoje moznosti ake v partnerstve ma, alebo sa posunie niekam inam. Nie je tam plan do buducnosti ani nic spolocne … alebo byvanie je koho? Teda ak spolu byvate …
@anonym_fe4581 len tu je este jedna dolezita otazka ci su alebo nie su manzelia, lebo ak su tak ten menej zarabajuci si kludne moze tiez dopriat dobru dovolenku kedze peniaze su spolocne bez ohladu ktory z manzelov ich zarobil.
Ak manzelia nie su tak mozu vytahovat kalkulacky a ratat kto kolko ake %.
@doriiis len vies, ten co zaraba lepsie nema na to aby platil vyssi standard aj tomu druhemu. Pre seba na drahu dovolenku, bike ci restiku zarobi ale platit to 2x je uz pre neho vela. On chce veci na ktore si pri prijme 3500 v pohode zarobi, ten druhy zarobi ledva na prezitie, s 1200 by pomaly ani garsonku+stravu neutiahol.
A rodinu neplanuju cize nejde o perspektivne produktivny vztah. Lebo vela chlapov zaraba viac, zena menej ale je viac s detmi a v domacnosti a je obojstranna spokojnost, navzajom sa doplnaju a pri vydavkoch typu dovolenka robia kompromisy. A ak je to manzelstvo tak aj peniaze su pravne spolocne (aj ked ano, velakrat to skripe).
Ale tu starostlivost o deti odpadava a domacnost vobec nepise ako maju podelenu.
@citronove_koliesko prispievatelka @anonym_e348e1 pise, ze z takeho prijmu v pohode sama odfinancuje vsetko. Tak asi to ide
Ja teda celý život absolútne nič z môjho uctu neplatím, všetko platí muž. A je nám šumafuk, čo si o tom kto mysli. Nám to tak vyhovuje a my vieme prečo😉
@citronove_koliesko prispievatelka @anonym_e348e1 pise, ze z takeho prijmu v pohode sama odfinancuje vsetko. Tak asi to ide
@anonym_c767b3 ta pise ze ma 1200 a 3x rocne odmeny a vtedy ma aj 2000, takze 3xrocne po 800 je 2400= 200/mes. Cize nema 1200 ale az 1400. Dalej je dolezity region kde byva ak v Snine tak je asi v pohode ak v Senci tak zivori.
Vzdy je to o uvedeni vsetkych podstatnych parametrov.
Necitam komentare... ale
Ked ste partneri, kasa je spolocna. My sice s muzom zarabame takmer rovnako - cca 100E rozdiel, ale ani ked bol rozdiel vacsi, tak sme nikdy neriesili koho peniaze sa pouziju. Proste prisli na jeden ucet, vsetky vacsie transakcie sme riesili vzdy spolu... ak sme chceli ist na dovolenku, tak sme pozreli kolko je penazi a kolko sme ochotny z tej sumy minut, alebo sme si vyhliadli destinaciu a nasetrili na nu. Nebolo ze ja mam nasetrene, ty si dosetri, lebo chcem ist na melmak na 2 tyzdne...
Ak sa ale teda chcete takto dotahovat s peniazmi ze moje a tvoje, tak to ine ani robit nebudete...
najkrajšie v živote je stretnúť mladých ľudí ktorí sa ľúbia, kto ozaj ľúbi tak nekalkuluje
A aký je dôvod je, že može zarábať viac? A čo sa týka delenia, je to spolubývajúci/a s výhodami, alebo je to partner s ktorým napriek tomu, že neplánujem dieťa, plánujem budúcnosť.
Ja teda celý život absolútne nič z môjho uctu neplatím, všetko platí muž. A je nám šumafuk, čo si o tom kto mysli. Nám to tak vyhovuje a my vieme prečo😉
@anonym_907859 a co robis s peniazmi, ktore zarobis? Investujes?
@anonym_907859 a co robis s peniazmi, ktore zarobis? Investujes?
@anonym_c767b3 nič, šetrím na horšie časy.
najkrajšie v živote je stretnúť mladých ľudí ktorí sa ľúbia, kto ozaj ľúbi tak nekalkuluje
@anonym_f340e0 o peniazoch a financnych zalezitostiach rozpravat treba. To nie je kalkul ale zdravy rozum a zakladna financna gramotnost
@anonym_autor a čo bráni tomu lepšie zarábajúcemu si kúpiť kvalitný bicykel? Alebo pozvať kamošov na grilovačku a zacvakať ju? Veď z takého príjmu u bezdetného človeka to snáď nie je problém ak sám chce. Prečo by to musel riešiť ten menej zarábajúci tiež? Ak ste samostatné jednotky tak to riešte takto. Ak sa beriete ako rodina tak neriešite vôbec kto zarába a doprajte si na čo máte ako rodina.
@anonym_c5d169 drviva vacsina domacnosti ma model, ze jeden ma hlavny prijem a druhy zaraba menej (nanestastie v neprospech zien), to sa ma kazdy rozist a hladat si rovnako zarabajuceho?
@petamich nemusí. ale asi by nemal mudrovať nad tým že partner "nechce" viac zarábať ...
@anonym_c5d169 drviva vacsina domacnosti ma model, ze jeden ma hlavny prijem a druhy zaraba menej (nanestastie v neprospech zien), to sa ma kazdy rozist a hladat si rovnako zarabajuceho?
@petamich drviva vacsina domacnosti tohto modelu planuje alebo ma deti.
@anonym_c5d169 Podľa mňa to písal chlap. Niekomu je česť, že vie dobre zabezpečiť svoju ženu a niekto kalkuluje... Dúfam potom, že bude tehotný aj s dieťaťom, aj ho odrodí, odkojí, postará sa o servis 24/7 napoly.
@anonym_788ed2 ešte si zabudla dodať problémy s nájdením práce po rodičovskej čo môže mať za následok nižší plat , poprípade ostane rovnaký čiže nič by sa nezmenilo a doma ešte druhá smena, starostlivosť o dieťa 🤷 ale bude jej vyčítať že zarába menej že chudáčik nemkze ísť na luxusnejšiu dovolenku.
Je pekné že vie dobre zarobiť ale asi by ma psychicky porazilo mať doma takého kalkulátora žeby mi pripomínal že zarábam menej atď.
@anonym_autor
Ked vie a dokaze zarobit, este neznamena, ze by mal/a. Su aj ine aspekty ako peniaze, co su v zivote dolezite. Dusevne zdravie, zivotna pohoda, nenarocnost prace a s tym spojeny klud v mysli. Nie kazdy sa chce ustvat v praci kvoli peniazom.
Z toho textu mi cisi zasadna nekompatibilita medzi partnermi. Ak jeden rad zapracuje viac, aby si mohol dovolit luxusnu dovolenku, a druhy radsej bude robit v pohode a spokojny je s dovolenkou na chate, tak tam ani nejde o peniaze ale skor o predstavach o zivote.
Ale ked to chces hodit na moralku, tak moralne je dopriat partnerovi rovnaky standard ako sebe, ak na to mate peniaze ako par. To je moj pohlad.
Ja chcem, aby moj partner mal to najlepsie, co mu mozem dat, v ramci normalnych hranic. Lenze ked si o partnerovi myslis, ze je lenivy, tak to meni situaciu 🙂
@anonym_autor Mame to s partnerom podobne, az na to, ze on zarobi 7k a ja "len" 4k. Aj ked by som tiez mohla viac ale som na to leniva/pohodlna. Vydavky si delime cca na polovicu. Kupuje mi ale drahsie darceky k sviatkom 😀
Keďze sme na koníku, tak základná otázka by mala znieť, či ten vyšší príjem ma partner, alebo partnerka. Ak zarába oveľa viac partner, jeho psou povinnosťou je sa rozdeli so všetkým presne na polovicu a ešte viac. Ak toľko zarába partnerka, tak ona v žiadnom prípade nie je povinna ho živiť, respektíve čokoľvek mu platiť a všetko je len jej.😁😁 Ak by som zarábala 3500 eur a partner polovicu, vôbec ma nezaujíma, či má vo vsetkom na môj štandard a či si môže kúpiť tak drahý bicykel ako ja. Každý sa má prikrývat takou perinou na akú má. Nemusí mať drahý bicykel. Na dovolenku by som ho pozvala, ostatné nadštandardné veci nech si plati také, ake utiahne. Dvojaký meter na koníku bude tvrdiť, že všetko má hradiť partner, lebo ju miluje. 😃
Keby to bolo opačne, tak by tu tvrdili, že ona mu nemá čo prispievať, lebo je žena.
@anonym_autor vy nie ste partneri, ale spolubývajúci....
Ale dá sa to vyriešiť percentami
@anonym_c5d169 suhlasim s tebou, zvlastne je napisany tento prispevok a teda asi by som nechcela partnera, ktory si mysli, ze mne sa nechce zarabat lepsie a on potom kvoli tomu musi platit viac alebo znizit standardy, skor ci neskor to vybuchne aj tak
@petamich uplne poukazala na tie rozdiely a velmi ich vyzdvihla,toto nebude mat dlhu trvacnost.
Ale zase keby to dali ako spolocny prijem,tak by ho mali krasny.My spolu s muzom tiez mame od 4000eur,do 5500eur.A da sa aj pekne odlozit.Ale oni to tak nemaju,oni su 2 osobnosti s roznymi platmi,ziadne spolocne ako rodina.
@anonym_autor chlap, čo po 5 rokoch je môj partner a nie manžel a nechce z platu 3500 eur mesačne zaplatiť viac klobás a majonézy s kečupom na grilovačku, lebo mu ubudne z účtu a ešte premýšľa nad " morálnom" by už nebol môj partner. Radšej sama ako sama ako s človekom s takým vysokým morálnym nastavením.
Ale zase keby to dali ako spolocny prijem,tak by ho mali krasny.My spolu s muzom tiez mame od 4000eur,do 5500eur.A da sa aj pekne odlozit.Ale oni to tak nemaju,oni su 2 osobnosti s roznymi platmi,ziadne spolocne ako rodina.
@anonym_c5d169 Veď oni rodina ani nie sú. Dnes sú spolu, o 4 týždne už nemusia byť. Ty keby si zarábala toľko, živila by si partnera?
@anonym_c5d169 Veď oni rodina ani nie sú. Dnes sú spolu, o 4 týždne už nemusia byť. Ty keby si zarábala toľko, živila by si partnera?
@anonym_15e37f no ved preto pisem,ze oni by si mali hladat seberovneho,tie rozdiely su riadne a dala to jasne najavo.Budu obaja trpiet v tomto vztahu.
@anonym_autor moja mama pracovala celý život na polovičný úväzok, mohla robiť na plný, ale vraj to bolo pre ňu únavné. Tatko to akceptoval a tahal všetky platby okrem bytu, lebo byt patrí mame. Platil všetko, stravu, dovolenky, mama zo svojej výplaty šetrila. Teraz už sú na dôchodku, mama ma minimálny, ale tým že má našetrené počas života, tak sa im neznížil životný štandard. Tatko má dôchodok 1800. Su spolu 39 rokov, ale tam treba aby to tak lepšie zarábajúca strana akceptovala, že bude ťahať výdavky. My s manželom sme to poňali tak, že prv ako sme sa zostavovali, sme si zistili koľko budú naše výdavky, a z platu sme dávali rovnaké percento tak, aby nám to výdavky pokryli. Raz za pol roka sme výdavky prehodnotili a upravili podiel percent. Ja som teraz na rodicaku a platím si iba svoje auto ostatné ťahá manžel. Aj dovolenky aj extra výdavky, napr keď sa nám pokazila práčka. Či manželia alebo nie, ak bývate v spoločnej domácnosti, za mňa sú tie peniaze spoločné. Ten čo zarába viac a nie je ochotný zaplatiť za toho čo zarába menej, mal by pristúpiť na kompromis a niekedy ísť na lacnejšiu dovolenku ktorú si môže dovoliť aj ten menej zarábajúci. Sadnúť si a otvoriť debatu, nič iné nepomoze.
@anonym_f340e0 o peniazoch a financnych zalezitostiach rozpravat treba. To nie je kalkul ale zdravy rozum a zakladna financna gramotnost
@vler samozrejme to je nevyhnutné, ale aby som partnera vylučovala z určitých spoločných činností, lebo zarába menej, to znamená že ho neľúbim, lebo obyčajne mladý ľudia chcú byť spolu, ináč takéto žitie nemá význam
@anonym_autor Vo vašom prípade by som zvolila možnosť rozdeliť platby na percentá, príklad ten čo zarába viac nech platí 70% a ten čo zarába menej 30%
My zarábame cca rovnako s manželom a máme rozdelené že on platí hypotéku a ja energie, on platí deťom výdavky do školy a ja platím oblečenie. Ostatné veci raz platí on raz ja. Podľa mňa to je takto spravodlivé.

Ja tieto vzťahy 50/50 nepochopím asi nikdy. Veď vlastne vy nič iné nerobíte, len rozmýšľate nad peniazmi a že komu, koľko a kedy poslať. Šialené.
@doriiis ale ved takto to predsa nefunguje aspon u nas nie 🙂 ono je to celkom jednoduche, mame jeden spolocny ucet domacnosti, tam kazdy z nas posle po vyplate sumu xy a z neho sa financuju spolocne vydavky a jasne, ze obcas niekto z nas plati aj zo svojho uctu, zasa do 5 centov sa nevyuctovavame 🙂 normalne platim aj zo svojho uctu a aj manzel ale tie hlavne velke vydavky riesime tym spolocnym uctom, neviem preco si hned kazdy predstavi, ze tu behame s blockami a dotahujeme sa o centy