icon

Ako sa brániť proti urážkam od ex manžela?

20. aug 2024

Ahojte, chcem sa poradiť, možno máte skúsenosť. Ex manžel robí veľké problémy pri vysporiadaní, nedokáže pochopiť, že peniaze v manželstve boli spoločné, už to idem dať na súd, ale nie to som chcela. Z toho delenia má také nervy, že mi vulgárne nadáva - pi.., špina, že som tučné prasa, chrápem, chudera, ktorú nikto nechce, hnida špinavá a pod... arogantne sa mi smeje do tváre, že mi dá toľko, koľko uzná za vhodné. Takto sa správa pri pokuse o rozhovor, aby sme sa dohodli, nech to nejde cez súd. Ale tak už aj tak pôjde. Mám to všetko nahraté na mobile, ale asi to nebudem môcť nikde použiť, čo poradíte, ako sa mám brániť voči jeho urážkam.
Ďakujem.

vroni
20. aug 2024

@leo2019, ja skúsim ešte raz a pomaly, ok? Keď pri rovnakom zárobku a delení si výdavkov na polovicu ostane na jednej strane zanedbaná žena a na druhej strane muž s vytvorenou rezervou, tak je v tej rovnici chyba. Alebo si tie výdavky nedelili rovným dielom alebo nezarabali rovnako. Nakoľko autorka vravi, že sú obaja učitelia, verzia, že nezarabali rovnako nie je pravdepodobná. Takže zostava jediná možnosť, že si výdavky rovným dielom nedelili a jeden tvoril rezervy na úkor druhého. V tom prípade je len fer, tu vytvorenú rezervu tiež rozdeliť medzi oboch.

sense
20. aug 2024

@leo2019 áno rovnaký podiel na platbach ale aj rovnaký podiel na starostlivosti o dieťa....len tam sá už hlavne u mužov ten rovnaký podiel stráca, lebo veď predsa oni sú živiteľa rodiny alebo veď to je ženska robota . Nevraviac o Tom že žena možno zje na raňajky jeden rožok ale chlap 3 takže mala by si žena v tomto prípade za tie dva rožky navyše odložiť bokom

lavender94
20. aug 2024

@leo2019 nič nemiešam, ty si uviedol nejakú domnienku, ktorá vôbec nemusí byt založená na pravda. Faktom stále zostáva, že peniaze sú v manželstve spoločné, či sa to niekomu páči alebo nie. Keď by mal muž problém s finančnou negramotnosťou jeho ženy, nemal si ju brať, pretože vstúpením do manželstva sa to stalo aj jeho problémom. Platby na polovicu sú spravodlivé, len pokiaľ manželia maju rovnaký príjem, inak bude vždy jeden na tom horšie ako druhý, ale to je tak maximálne spolubývanie s výhodami a nie manželstvo, kde maju mať obaja rovnakú životnú úroveň. Pokiaľ sa to niekomu nepáči, nech si dá zúžiť BSM. My môžeme len hádať, ako to medzi nimi je. Ja by som kľudne mohla teraz nechať muža s holým zadkom a odísť so slušnými úsporami, keby mám premýšľať tvojou logikou. Keď je niekto raz v manželstve tak ma mať spoločný rozpočet, pretože každá snaha o moje a tvoje končí zle.

leo2019
20. aug 2024

@vroni neviem píšeš pomaly a ja sa snažím čítať pomaly ale stále píšeš dve rozdielne veci. Jednému ajndruhemu keď ostanú peniaze 300e a chlap si povie ze jemu stačia botasky za 30e ale manželka chce topánky za 60 každý mesiac nové a ešte k nim aj kabelku. Kozmetika za 50 je pre bubertiacky takže treba za 100 je je to iba ich rozhodnutie. Prečo ak ja som odkladal na ukor seba peniaze potom chce žena polovicu? Nerozumiem toto mi skúste pomaly vysvetliť 🙂

lavender94
20. aug 2024

@leo2019 ty vôbec nedokážeš pripustiť, že by tá žena bola normálna a nerozhadzovala by na blbosti. Toto čo ty popisuješ nie je zase take časté, že by jeden z manželov výrazne viac míňal. A pokiaľ áno, tak ten druhy je blby, že s ním ostáva napriek tomu.

tinqua
20. aug 2024

@lavender94 pockaj chvilu, ja som z toho vycitala len hypoteticku situaciu v ramci ktorej je schopny pochopit neochotu manzela rozdelit uspory, minus nadavky...nemyslim, ze nieco z toho je utok na autorku...len podala malo info, ak teda ma clovek objektivne poradit a teraz je diskusia inde.

vroni
20. aug 2024

@leo2019, žena, ktorá sa o seba bude kontinuálne starať (a teda kupovať topánky, kabelky atď), neskončí ako zanedbaná žena. Muž (aj žena) sú pri rozvode/rozchode spravidla solídne vytoceni a vyjdú na povrch s tým, čo ich najviac dráždilo. Keby minala na seba, zaručene jej to jej cukricek nezabudne pripomenúť. On jej nadáva, že je zanedbaná, takže na seba evidentne neminala. A teda z toho, čo pozorujem doma i v okolí - chlapi na seba míňajú rozhodne väčšie pálky než ženy. Takže teórií ako ona minala a on šetril, je veľmi ťažko uveriť.

leo2019
20. aug 2024

@lavender94 neviem co ti mam na to povedať. Je to nežná vec. Manzel tiež môže míňať na dráhe oblečenie a topánky ale ak si povie ze je to zbytočné ze vie si zadovážiť pekne veci a pritom si odložiť na nečakane výdavky tak je to dobre nie? Ženy vedia byť pekne aj sa o seba postarať a vedia si aj odložiť viem o com hovorím. Čiže ak z toho co mu ostalo a vedel sa zariadiť aby co to ušetril nedal by som jej ani korunu pokiaľ ona minula svoje možnosti na veci ktoré ona chcela a na jej záľuby. Lebo ona mu nezaplatí polovicu toho co z ich spoločného minula na svoje osobné záľuby ci áno?

leo2019
20. aug 2024

@vroni no to ženy veľmi málo veria je to normálne. To sa ti necudujem.

lavender94
20. aug 2024

@leo2019 tak obaja sme to zobrali z opačnej strany. Nevieme kde je pravda a či má na tie peniaze jej muž morálne právo. Keby ona míňala nadmerne a nevedela by si nič odložiť, je blbec, že s ňou ostal, lebo evidentne mali iné hodnoty a to riziko, že ho nakoniec aj tak oberie o polovicu úspor tam je. Keď ide o peniaze, tak veľa ľudí hádže morálku za hlavu a ide zrazu sa domáhajú svojich “práv”.

bodka70
20. aug 2024

@vroni , už len fakt, že to sporenie pred manželkou celé roky tajil, hovorí o niečom. Lebo ak by to spravodlivé a v poriadku a majú medzi sebou doveru, tak aký problém. Ak by teoreticky mali stále rovnaký príjem, oddelené účty a obaja sa podieľajú rovnako na spoločných nákladoch., tak povie muž: počuj miláčik, ty svoje zvyšné peniaze Minaj ako chces, ale ja si chcem daco zo svojich usporiť, tak si to dám na účet a dajme to vyňať z BSM. Tu k ničomu takému zjavne nedošlo.

autor
20. aug 2024

@nyusika rozvedene kolegyne, kazdy polrok ine

leo2019
20. aug 2024

@lavender94 ja ti tak poviem niesom blbec proste som to tak bral účty zaplatené co to mi ostalo na sporenie aby som vedel obstarať v prípade nečakaných výdavkov. O ďalšie som sa nestaral kam ich mina. Proste účty,strava a nevyhnutné potreby opakujem vsetko od prostriedkov a osobných potrieb po hygienu muselo v prvom rade byť. Ak jej ostalo na toto tamto je jedno co si kúpila nekefral som jej do toho. Bola spokojná bola šťastná tak proste zarobila si tie peniaze ma pravo s nimi nakladať ako chce. To isté právo mam ale aj ja. Ak som mal peniaze a chcel som puskohlad príklad ale povedal som si ale teraz si ho nekúpim odložím tak sú to moje peniaze prečo mám z nich dávať polovicu žene. Tak svoje minie a ešte aby som jej dal polovicu. Samozrejme to co píšem nehovorím ze je to autorky prípad. Ale pokiaľ je tak proste si rozložím tu chrbtovu kosť vrátim pod hlavu a riešim to na čo mám naozaj morálny nárok. Nie pre to ze je zákon. Zákony sú mantinely e nemajú sa zneužívať na krivdu.Moj názor

autor
20. aug 2024

@leo2019, ex bol stale neuveritelne lakomy, detom vsetko ked boli male financovali moji rodicia, hracky, oblečenie, lebo podla neho im nic nebolo treba a ja som z mojho platu nedokazala vsetko kupovať. Nákupy potravín sme sa striedali, ale ked mal kupovat on, tak chladnicka bola poloprazdna. Je to veľmi zle, ked sa nehospodari spolocne, ale s nim sa to proste nedalo. Ano, po zdravotných problémoch som pribrala, ale to ho neoprávňuje mi nadavat. Chcem len to, co mi patri a aby ma neurazal.

leo2019
20. aug 2024

@sense ??? To ako to bolo s deťmi neviem neuvádza je to hypoteticka rovina. Na druhej strane ak je žena na rodicaku tak asi ťažko si mohol niečo odkladať mam dieťa takže o niečom ako odkladanie peňazí bokom som ani z ďaleka neuvazoval. A skoro polovicu MD som bol potom ja. Takže asi tak. Oni sa hádajú o jeho uspori nie o byt ci dom.

leo2019
20. aug 2024

Samozrejme co sa týka urážok to je normálne tam s tebou súhlasím žiadna pochybnosti. Treba zistiť od kedy uspori začal robiť a rozumne sa dohodnúť. Ja netvrdím ze to co som napísal sa týka vás a ja nesudím a ani mi to nezáleží ale aj keby som mohol tak určite to nebudem robiť na základe jednej strany. V tomto princípe funguje aj súd obaja poviete svoje a svoje preukazete. A už bude na súde akú čiastku vám prizná a ci vôbec prizná. Co sa týka postavy atď to ja vám neberiem toto ja nejako nekomentujem každá žena a každý muž si musí byť vedomí toho ze ak chce partnera priťahovať a aby bol s nim musí sa onseba aj adekvátne starať. Lebo ako náhle medzi partnermi prestane byť chémia tak to už končí respektíve je to začiatok konca. A môže mi tu kto chce co chce rozprávať.

lavender94
20. aug 2024

@leo2019 ja ťa chápem, len mi to príde málo pravdepodobné. Nie že by sa to nedialo, to nie. Ale väčšinou keď už si niekoho beriem, mal byť mať aj podobné hodnoty, aj co sa financií týka. Preto je podľa mňa viacej pravdepodobnejšia možnosť, že ona platila väčšiu časť výdajov. Proste mi to prišlo z tvojej strany ako taky mierny Tateovský výkrik do tmy, že my ženy akože všetko rozhádžeme na handry a chujoviny a ešte chceme muža o všetko odrbať, pritom toto sa deje podľa mňa v minime prípadov.
A to, že nemá vlastne argumenty a len jej škaredo nadáva ma v tej mojej teórii trošku utvrdzuje. Lebo keby mal morálne pravo na celé sporenie, tak sa snaží inteligentnejšie na to ísť a nie jej nadávať takto extrémne

vroni
20. aug 2024

@leo2019, ženy veria priveľa. Napríklad velkohubym lakomym zmrdom, ktorí šetria "svoje", lebo to oni zarobili s žena robí na spoločné a ešte je za blbu, lebo priveľa míňa. Chlap, ktorý cíti potrebu deliť na moje a tvoje je materiál do partnerstva nevhodny. Keď si začneme s mužom vypočítavať, kto má viac topánok a kto minul viac viac toaletaku, je čas pobrať sa oddelenými cestami a nie uvažovať o deľbe výdavkov.

leo2019
20. aug 2024

@lavender94 @vroni takto dami výraz ZLATOKOPKA nezrelé svetlo sveta len tak hala bála ani nie preto ze takýto jav u žien je veľmi zriedkavý. Práve naopak aj napriek 21.storociu je stále u žien populárny radi sa zvezu na mužovi ci finacne,mocou alebo inými benefitmi. Chvályhodné ze zeny sa co raz viac snažia byť samostatnejsie a pokiaľ ste ah vy dami take klobúk dole mate môj obdiv. Ale bohužiaľ ak si prejdem MK krížom od alimentov,hľadania spôsobu ako by ma mohol manžel živiť aj po rozvode (aj taka téma tu bola) ,ženy ako sa tu radia ci si založiť tajný účet na zadné dvierka a ci nieje lepšie v zahraničí a aby peniaze vkladala nie cez svoj bežný účet, matky ktoré si tu chodia po rady ze ci sa dá zvýšiť výživné lebo jej pravnicka poradila nech si pýta viac a atď nasvedčuje tomu ze práve opak je pravdou a je veľmi malá možnosť žeby manžel bol ten ktorý je chrápun a manzelka chudera ktorá platila všetko. Ešte raz netvrdím ze je to tento prípad.

sense
20. aug 2024

@leo2019 ešteže ty vieš že autorka minsls peniaze bez rozmyslu a manžel si chudák nič nedoprial a odkladal.... Jedine žeby si bol podobný typ chlapa ako túto ex autorky.
A aj keby si každý mesiac kúpila nové topánky nedáva to jej ex právo jej vulgárne nadávať. A aj úspory v manželstve sú spoločné ...

leo2019
20. aug 2024

@vroni a co sa týka toho ze partner ktorý delí moje a tvoje není vhodný materiál to je trochu krátkozraké. Ja som nikdy na to nehľadel. Po rozvode som zistil ze je ti chyba a po odchode som zistil vlastne ako sa veci majú. Vzhľadom na to ze všetko bolo na moje meno a môj účet odišla a staraj sa vtedy som si uvedomil ze som niekde spravil chybu. Bohužiaľ ale už som opatrnejší. Ženy chcú byť nezavisle tak nech sa páči. A môžeme mať spolocnu domácnosť, deti a všetko.

rozculena
20. aug 2024

@leo2019 aj si si prečítal,čo písala autorka,že keď nákup urobil on,tak chladnička poloprázdna? A že deťom nič nekupoval? Ale že vôbec nič?? To sa mu potom dobre šetrilo....ona by mala dostať všetko,čo on si "nasporil" aby z toho mohla vrátiť aj rodičom,ktorí dotovali deti....
bože,čo ty si za exemplár....

leo2019
20. aug 2024

@sense vy ste sa pani teraz zobudili do konverzácie? Skúste trosku preskrolovat spätne. Ďakujem a vôbec sa mojim smerom neobuvajte. Ďakujem a pekný deň prajem.

leo2019
20. aug 2024

@rozculena ďalšia pani co sa zobudila do konverzácie. Prosím nasledujte inštrukcie ktoré som podal pani pred vami @sense. Pekný deň prajem.

vroni
20. aug 2024

@leo2019, teraz si ma rozosmial. Zlatokopky samozrejme existujú, akurát to ani omylom nie sú ženy, ktorí idú po uboziakoch s priemerným či zľahka nadpriemerným platom. S o to väčším potešením takýto muži používajú toto označenie na všetky ženy, ktoré odmietajú byť také blbé, aby na vlastne náklady živili zbytočného trúda. Pokiaľ som samostatná a všetko zvládajúca žena, na kieho paroma mi je doma finančne náročné luxusné zvieratko s menom chlap? Domácnosť je problém ženy, deti sú problém ženy, náklady sú problém ženy a chlap sa stará o množenie SVOJICH peňazí lebo ON pracuje. No ďakujem. Ja exkrementy splachujem, nepokusam sa s nimi o spolužitie.
Všetko bolo na tvoje meno? To akým zázrakom? Čiže ti všetko zostalo? Tak potom kde je problém? Aj my máme byť na moje meno a dom na mužovo (vyňaté z BSM). Ale vieme o tom, sme tak dohodnutí a i tak platime krížom krazom. Ja tvoje, ty moje, veď fuk. Ale čo ma má potom prekvapiť, to neviem.

leo2019
20. aug 2024

@vroni no pobavenie je vzájomne :D takže chlap ktorý zarába priemerne je uboziak hmmm...ok ...ďalšia vec zlatokopka je všeobecný výraz a každá zlatokopka ma len na takého chlapa ako si môže svojimi (nechcem znieť sexisticky) možnosťami. Čiže ak si nájde "uboziaka s priemerným platom" tak asi nema co veľa ponúknuť. Taky Tate môže mať 4 take a priemerný uboziak len jednu z polovice. Véd lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Len pre istotu ak by tu prišiel niekto teraz opakujem netvrdím a nehovorím ze je to autorkyn prípad.

leo2019
20. aug 2024

@vroni ešte k tomu financne náročné zvieratko :D tak ak živis takého chlapa načo ho máš? :D a ak som taka samostatná a silná žena tak sa zdvihne poviem mu zadrhni sa tým a ukážem ze mam na viac ako si pre pár tisíc zapisovať tituly od chlapa s ktorým nechcem mať nič. Je to smiešne odchádzam od chlapa lebo s ním nechcem mať nič spoločné ale peniaze mu vezmem :D :D :D ...fakt niekedy absurdita za absurditou. Ja osobne keby som sa dozvedel ze ma moja finančný obnos ktorý si nahromazdila tak sa vysporiadať tak ze nech si ich necha ja si nechám to co som si zaplatil ja. Máj sa krásne a ži život aký chceš.

lavender94
20. aug 2024

@leo2019 zlatokopka si určite vezme učiteľa s tabuľkovým platom😂😂 ja neviem, či ty si mal takú zlu skúsenosť so ženou alebo čo sa ti stalo, ale toto o čom píšeš sa nedeje zas tak často. Nie každá žena, ktorej muž zarába trojnásobok jej platu, alebo “nedajbože” nepracuje vôbec, je zlatokopka. Vzdy je to o dohode medzi manželmi. Ak sa rozhodnú, že žena bude pracovať len na pol úväzku a bude sa naplno venovať deťom a domácnosti, má na úspory menší nárok? Je to z jej strany vypočítavosť? Alebo keď muž zarobí dva krát toľko, maju stále platiť každý polovicu z výdavkov do domácnosti? Veď to je blbosť. Nie každá žena je vypočítavá mrcha, dovolím si tvrdiť, že takych je menšina. Tak isto ak by aj žena v manželstve zarábala viacej, tak isto su to spoločne peniaze a spoločne výdavky a spoločne úspory. Keď ma niekto potrebu v každej vidieť zlatokopku alebo všetko rozdeľovať na moje a tvoje, tak sa na neho presne take budú lepiť, lebo normálne žena o neho ani nezakopne

vroni
20. aug 2024

@leo2019, chlap, ktorý zarába priemerné je pre zlatokopku úbožiak. Chuj Tateovho formatu by mal byť uboziakom pre každého, ten tvor je urážkou mysliaceho človeka. Čo mám doma, nie je predmetom tejto diskusie. Ale nakoľko som samostatná a sebavedomá žena, tak ti posuskam, že to nie je žiadna srakora trasuca sa o vlastné peniaze, ale skutočný muž s partner. Nemusím a hlavne nechcem ho nikam posielať, on mi neráta knihy, ja jemu auta a kľudne sa vieme dohodnúť aj bez delenia na moje a tvoje. Niečo je na jeho účte, niečo na mojom, je mi úplne fuk, na ktorom je viac (momentálne asi na jeho), ale vytočilo by ma do biela, keby som zistila, že tvorí rezervy na úkor mňa a rodiny. Vidíš v tom rozdiel? Možno nie, ale lepšie to už vysvetliť neviem. Kto chce pochopí, kto chce obdivovať Tatea, tak toho nechápe viac

leo2019
20. aug 2024

@lavender94 ale pre boha veď toto som uviedol už v skorom príspevku je rozdiel ak muž zarába 2 ci 3x toľko. Je jasné že vtedy nieje možné ale to už som napísal. A taktiež som napísal ze každá zlatokopka ( rozumej ze nie všetky ženy) ma len na takého ako si môže dovoliť. Bud to bude Tate alebo tabuľkový zamestnanec ( ešte raz nenarazam na pani autorku). Zlu skúsenosť no nechcem byť detailný ale áno. Ja som to bral skôr ako svoju psiu povinnost som chlap,manzel a otec je mojou povinnosťou zabezpečiť rodinu. Prišiel rozvod a zistil som ze nie všetko je také ako som si myslel. Ostali dlžoby, hypotéky, povinnosti a musel som sa s tým vysporiadať sám. No nič neostávalo som chlap a musím si to zabezpečiť sám nejaká prosba alebo vysvetlenie ze to nieje len moje ze sú tam aj z druhej strany povinnosti neuspeli. S úsmevom na tvári papa ale druhá strana by rada polovicu. A vtedy si človek uvedomí kto aký je. O domácnosť,o dieťa o všetko som sa staral tak ako som mal a keď som si dovolil podotknúť ze ved väčšinu som platil tak odpoveď z bleskovky veď si chlap je to samozrejmé. A ver ze niesom sám ;). Čiže ak plánuje niekto ak v prípade chce 50/50 tak nech sa aj tak stará.