icon

Ako sa odpútať od toxického partnera?

kejt88
Včera o 22:48

Ahojte ženy,

potrebujem nezaujatý pohľad a možno aj trochu „otvoriť oči“. Ide o môjho bývalého priateľa, s ktorým som pôvodne chcela zostať aspoň kamarátka, ale začínam si uvedomovať, že by som mala tento kontakt úplne ukončiť.

Zo začiatku bol ku mne milý, vedel byť podporujúci, pracoval a mala som pocit, že je to dobrý človek. Problémy však začali vychádzať najavo postupne. Keď som sa ho pýtala, prečo nemá nič našetrené a žiadnu finančnú rezervu, povedal mi, že peniaze minul na cestovanie a zábavu, pretože bol slobodný. Asi po šiestich mesiacoch však priznal, že veľká časť peňazí išla na hazard a drogy.

Má vyše 40 rokov, býva u mamy, nemá vodičský preukaz a dlhodobo má problémy s prácou aj financiami. Zdravotné problémy (jedna oblička, vysoký tlak, zničené zuby a problémy v intímnej oblasti) často vysvetľoval práve týmto, no postupne som mala pocit, že za mnohými problémami je aj jeho životný štýl.

Dozvedela som sa, že užíva pervitín a príležitostne marihuanu. Keď nebol pod vplyvom, vedel byť milý, pozorný a podporujúci človek. Keď si však dal drogu, prestal komunikovať, neozval sa aj niekoľko dní a potom tvrdil, že iba spal alebo že nie je závislý. Hovoril, že drogy vlastne neznáša a že pomoc nepotrebuje.

Rozišla som sa s ním už pri prvom väčšom nedodržanom sľube, ale bola som vtedy veľmi zaľúbená skôr do predstavy toho, aký by mohol byť, keby nemal problém so závislosťou.

Teraz premýšľam, ako sa od neho úplne odpútať. Viem, že ho nechcem mať už ani ako kamaráta, ani ako známeho, pretože mám pocit, že ma tento kontakt stále sťahuje späť.

Stále mi opakoval, že je „iný“. Dnes začínam chápať, že veta „som iný“ niekedy môže byť len výhovorkou pre nezodpovednosť, nespoľahlivosť a neriešenie vlastných problémov.

Chcem ešte dodať, že približne pol roka dokázal byť čistý. V tom období bol spoľahlivejší, milší a fungoval oveľa lepšie. Potom sa však k drogám vrátil a opäť sa začali opakovať klamstvá, nedodržané sľuby, miznutie na niekoľko dní a problémy, kvôli ktorým som sa rozhodla náš vzťah ukončiť. Aj preto je pre mňa také ťažké sa od neho úplne odpútať – stále si spomeniem na to obdobie, keď bol čistý, hoci viem, že realita bola nakoniec iná.

Máte niektorá skúsenosť s partnerom, ktorý bol závislý alebo manipuloval? Ako ste sa dokázali odpútať a už sa k nemu nevracať? Čo vám najviac pomohlo definitívne uzavrieť túto kapitolu? Potrebujem počuť úprimné názory žien, ktoré si tým prešli.

huxy
Dnes o 03:45

Ak vás nič nespája (majetok, deti), tak všade zablokovať, nekontaktovať.

anonym_3d1023
Dnes o 04:51

Opat jedna zo zien "daju mi do radu 10 chlapov a ja si neomylne vyberiem toho najhorsieho". Toto uz ake zufalstvo😵

anonym_6d04a2
Dnes o 04:53

Gratulujem, neviem čo vidíte na takýchto loseroch namiesto serióznych chlapoch. Seriózny chalan s vlastným bývaním si v dnešnej dobe nedokáže nájsť partnerku, aj keď zarába dvojnásobok priemernej mzdy. Gratulujem Vám, nepochopím nikdy.

anonym_7206ad
Dnes o 05:13

Zavriet dvere a nepozeral sa spat.
Uz z tohoto príspevku je jasne,ze to bude len horsie.Ak si chceš znicit zivot,nech sa paci a nájdi si este jednu pracu,aby mal dost na drogy. Ak začal brať pervitín,to uz je krôčik inde.Znamej manžel (bratislavský podnikateľ so zazemim) sa drogami dostal na cintorín s tým,ze stratil vsetko....manželka s 2 detmi skončila na ulici.Doslova.O pekle doma v čase abstakov ani nepisem.Nie zriedkavo s detmi brazdila o polnoci bratislavské ulice.

anonym_5722c1
Dnes o 05:17

@kejt88 ja neviem ale mne to príde choré keď sa ženská nevie odpútať od takej sr*čky ako je chlap ktorého si opísala. Mi je na grc keď si predstavím žeby mi malo na niekom takom vôbec záležať 😀
A áno mám skúsenosť s manipulátorom. Hneď ako som prišla na to aký je som ho nechala a od prvej sekundy čo som ho nechala mi nechýbal.

anonym_3d1023
Dnes o 05:22
@anonym_5722c1

@kejt88 ja neviem ale mne to príde choré keď sa ženská nevie odpútať od takej sr*čky ako je chlap ktorého si opísala. Mi je na grc keď si predstavím žeby mi malo na niekom takom vôbec záležať 😀
A áno mám skúsenosť s manipulátorom. Hneď ako som prišla na to aký je som ho nechala a od prvej sekundy čo som ho nechala mi nechýbal.

@anonym_5722c1 Manipulator sa dokaze pretvarovat, ale vsak henten nema zuby, nema peniaze, nevie sexovat, byva u mamy, nema VP, a este ako bonus k tomu droguje. To clovek na prvy pohlad vidi, ze je to nejaka troska. A autorka tu nad nim place, ako keby to bol nejaky muz snov. Ved to je az smiesne😃

anonym_ab0cb5
Dnes o 05:36

Preboha neblazni a zapoj konecne rozum!

anonym_03a269
Dnes o 06:15

@kejt88 ja sa cudujem co ta k nemu vobec priputalo, podla opisu by som sa ho ani palicou nedotkla.

anonym_8579d7
Dnes o 06:15

@kejt88 ahoj, presla som si podobnym a tiez som taka sprosta, ze aj ked mozog davno vie ze je to blbost, tak srdce to nechce pustit. Ja som sa takto vracala niekolkokrat, az ma to jednoducho prestalo bavit, ale bol tam aj jeden zlom, kedy proste som povedala, ze s tymto clovekom uz nie… este nejaky cas sme potom boli spolu ale islo to od toho zlomu uz velmi dole vodou. Napriek vsetkemu nelutujem toto obdobie, velmi velmi velmi vela ma to naucilo. O ludoch, o sebe, o prioritach atd. Neviem aky typ cloveka si, ja som taky, ze potrebujem dostat par pomyselnych faciek od zivota a az potom sa uvedomim. Darmo mi ktokolvek cokolvek hovoril, kym bola laska z mojej strany, vsemozne som sa snazila vztah udrzat. Az ked vplyvom okolnosti- nedodrzanych slubov, klamstiev atd som prestala dotycneho lubit, tak som to dokazala aj ukoncit. Tiez som myslela, ze by sme sa mohli kamaratit, ale s nim sa neda. Jeho mozog je uz jednoducho obycajny zhnity salat. Drzim palce.

anonym_a7339a
Dnes o 07:12

@kejt88 ano mam, ten fetak ma okradol, vzal mi kartu PIN odsliedil ked som vyberala peniaze. Chvilu mi trvalo kym mi to docvaklo. Odtedy sme sa nevideli. Podla mna uz nezije alebo je base. Bola som hrozne mlada a naivna. Mozes stretnut dslsich XY muzov ktory budu v pohode a ovela perspektivnejsi, preco si myslis ze nemas na viac?

anonym_d04203
Dnes o 07:30

Je to ako nador. Je lepšie ho dať preč kým ti nezamori celé telo toxinmi. Čo ti dáva takýto človek? Ťahá ťa dopredu motivuje robí lepším človekom? Už to že je narkoman staci. Nelutuj ho. Takyto ludia vedia zahrať na city su to ale paraziti. Nemôžeš mu pomôcť stiahne ťa na dno. Všetky kontakty zablokuj vymaž správy a vyhybaj sa mu. Ak by ťa vyhľadával povedz mu že s ním nechceš byť v kontakte a ak to nebude rešpektovať pôjdeš na políciu. Nádor musí ísť preč hneď naraz a čím skôr. Nemôžeš ho zmeniť ani mu pomôcť. A hádam sa máš natoľko rada že ti je jasné že nemôžeš v živote robiť psychológa a podporu stratenej existencii. Nemáš na viac? Čítala som minule príspevok alkoholika. Nezachranujte alkoholikov a zavislakov je to zbytocne pomozte sebe zavislakovi ak sam nechce sa pomôcť zvonka nedá.

aperolcek
Dnes o 07:59

Radar na kktov v tomto prípade nefungoval alebo si sa vedome rozhodla ignorovať jeho výstražné blikanie a pípanie? Prepáč, ale sama isto vieš, že si urobila riadnu sprostosť. Teraz ide o to poučiť sa z nej.

kejt88
autor
Dnes o 08:31
@huxy

Ak vás nič nespája (majetok, deti), tak všade zablokovať, nekontaktovať.

@huxy Zablokovaný už je . Hlavne nechcem spraviť tú blbosť že si ho znova odblokujem . Ani po čase.

anonym_ddd4b3
Dnes o 08:57

Vyhľadaj kľudne odbornú pomoc, psychológ si ťa vypočuje, dá ti cenné rady, pomôže ti s tým, ako máš pracovať so svojimi myšlienkami na neho.

kejt88
autor
Dnes o 08:58
@aperolcek

Radar na kktov v tomto prípade nefungoval alebo si sa vedome rozhodla ignorovať jeho výstražné blikanie a pípanie? Prepáč, ale sama isto vieš, že si urobila riadnu sprostosť. Teraz ide o to poučiť sa z nej.

@aperolcek
@aperolcek Sama sa nad tým dnes pozastavujem. Zo začiatku sa javil ako úplne normálny chlap a co slubil to dodržal - mala som ružové okuliare. Keď som mu vytkla veci, sľuboval, že ich napraví, a ja som tomu uverila. Po čase som však zistila, že už neviem rozoznať, čo je pravda a čo sú len ďalšie sľuby. Aj po prvom porušenom sľube som sa s ním rozišla, ale potom som ho zo ľútosti znovu odblokovala. Dnes už viem, že to bola chyba a nechcem ju opakovať.

princkrason
Dnes o 09:03

ako pise klasik na MK, zlata cicina? či?

aperolcek
Dnes o 09:17
@kejt88

@aperolcek
@aperolcek Sama sa nad tým dnes pozastavujem. Zo začiatku sa javil ako úplne normálny chlap a co slubil to dodržal - mala som ružové okuliare. Keď som mu vytkla veci, sľuboval, že ich napraví, a ja som tomu uverila. Po čase som však zistila, že už neviem rozoznať, čo je pravda a čo sú len ďalšie sľuby. Aj po prvom porušenom sľube som sa s ním rozišla, ale potom som ho zo ľútosti znovu odblokovala. Dnes už viem, že to bola chyba a nechcem ju opakovať.

@kejt88 držím ti palce, aby si sa z toho dostala raz a navždy. Skús si napísať zoznam vecí, ktorými ti ublížil a ten si prečítaj, ak by si náhodou dostala nutkanie ho odblokovať. Lebo mozog môže po čase vyselektovať a vymazať to zlé, niekto to volá spomienkový optimizmus...

anonym_a0ef49
Dnes o 10:54
@kejt88

@aperolcek

@kejt88 nebola si s ním z lásky ale z ľútosti, aspoň to sa mi vidí z toho čo píšeš, a možno aj z ľútosti k sebe lebo si asi myslíš, že na lepšieho nemáš alebo si ho chcela zachraňovať a myslela si, že ho vytiahneš z koľají a urobíš z neho super muža. Nuž, blok nechaj, nekontaktuj a hlavne ďalšieho vyberaj bez ružových okuliarov, aj keď pri 40ročnom drogovo závislom čo býva u mamy si mala si štvore tie okuliare.

kejt88
autor
Dnes o 12:51
@anonym_a7339a

@kejt88 ano mam, ten fetak ma okradol, vzal mi kartu PIN odsliedil ked som vyberala peniaze. Chvilu mi trvalo kym mi to docvaklo. Odtedy sme sa nevideli. Podla mna uz nezije alebo je base. Bola som hrozne mlada a naivna. Mozes stretnut dslsich XY muzov ktory budu v pohode a ovela perspektivnejsi, preco si myslis ze nemas na viac?

@anonym_a7339a Toto sa mi našťastie nestalo . Peniaze som mu do ruky nedala . Ja som akurát bola po traumatickej udalosti a 3 roky som nikoho nemala a ani som nechcela . Riešila som si svoj život a chlapa som si chcela hladať až keď si nájdem stabilnú prácu , ktorá ma bude baviť . A toto sa mi udialo . No neviem prečo ale nedokázala som odísť pri prvom prešlape . Vedel ma emocionálne podporiť , naslubovať hory / doly a ja som mu uverila . Až keď sa situácie opakovali tak som si povedala že dosť . Že toto nechcem v živote . Ja pochádzam z normálnej rodiny . Kde sú drogy a takýto nezodpovedný ľudia tabu . Ale zo začiatku ako hovorím nič nebral , mal vybavenú prácu v zahraničí , chceli sme ísť časom aj spolu pracovať ale keď som si po tom pol roku začala všímať aký je , tak táto myšlienka ma prešla . A to ešte nehovorím o tom že po tom pol roku sa k nemu nasťahoval synovec ktorý tiež bral pervitín a ešte si našiel aj závislú frajerku a nikto z nich momentálne nepracuje , bývajú tam zadarmo , kradnú jeho mame peniaze ,ktorá tam všetko ťahá sama . To už bolo na mňa fakt príliš . A on len tvrdil , že on toho synovca nenávidí, a veď , že čo on s ním má , že vôbec ho on nezaújma a ani sa s ním nebaví . A pritom si furt písali . No bohvie ako to je . Celé zle . A to nehovorím o tom že tá jeho synovca priateľka má manžela jedno dieťa má s ním a druhé má od iného otca . A budú to riešiť aj súdnou cestou . Lebo o deti sa nestará . Samozrejme som to povedala aj sestre ktorá sa pred nedávnom vydala . Sú spolu šťastní , normálne pracujúci ľudia a majú spolu už 2 ročného syna . Že či by jej toto vadilo a ona okamžite mi povedala , že to neni normálny chlap a mám to s ním hneď ukončiť . Tak som dala aj na jej radu . Lebo ja nechcem mať takého človeka ani za kamaráta a partnera už vôbec nie .

kejt88
autor
Dnes o 12:54
@anonym_8579d7

@kejt88 ahoj, presla som si podobnym a tiez som taka sprosta, ze aj ked mozog davno vie ze je to blbost, tak srdce to nechce pustit. Ja som sa takto vracala niekolkokrat, az ma to jednoducho prestalo bavit, ale bol tam aj jeden zlom, kedy proste som povedala, ze s tymto clovekom uz nie… este nejaky cas sme potom boli spolu ale islo to od toho zlomu uz velmi dole vodou. Napriek vsetkemu nelutujem toto obdobie, velmi velmi velmi vela ma to naucilo. O ludoch, o sebe, o prioritach atd. Neviem aky typ cloveka si, ja som taky, ze potrebujem dostat par pomyselnych faciek od zivota a az potom sa uvedomim. Darmo mi ktokolvek cokolvek hovoril, kym bola laska z mojej strany, vsemozne som sa snazila vztah udrzat. Az ked vplyvom okolnosti- nedodrzanych slubov, klamstiev atd som prestala dotycneho lubit, tak som to dokazala aj ukoncit. Tiez som myslela, ze by sme sa mohli kamaratit, ale s nim sa neda. Jeho mozog je uz jednoducho obycajny zhnity salat. Drzim palce.

@anonym_8579d7 áno ja to mám podobne . Tiež to neľutujem , lebo je to človek čo ma naučil presne čo od partnera potrebujem a čo za žiadnych okolností už nebudem tolerovať ( teda aspoň dúfam , že zas nebudem opantaná citmi , ale činmi )