Ako sa starať o mladšie deti v rodine?
Mali ste nejake nasledky ak vas v detstve nutili starat sa o mladsich surodencov alebo deti v rodine? Ako ste sa to prejavilo a ako ste to spracovali?
Ja som najmladsia,najstarsi brat ma o 12 rokov viac ako ja...vraj vzdy rad pomahal,a sam chcel (ktovie,ci je to pravda)...ked mal 24,zomrel nam otec,on "prevzal jeho ulohu"-este viac pomahal mamine..teraz ma takmer 44,je slobodny a viackrat sa vyjadril,ze deti nikdy nechce,ze mu stacilo sa starat o nas 🤷♀️
Nútili myslíš ako? Od akého veku?Následky? Okrem toho,že mi to šlo na nervy ťahať domácnosť a riešiť ci súrodenci jedli,či si spravili úlohy, či som ich odviedla či vybrala škôlka krúžok...to samozrejme žiadne následky nenechalo. Len mam pocit,ze som nikdy nebola dieta,vždy skôr ďalší rodič a pomocná sila v domácnosti. Každopádne si davam sakra bacha,aby som toto mojim deťom nerobila..
Neznasala som to!!! Nasledok to ma len taky, ze ja take nieco mojim detom nerobim a nikdy by som to neurobila. Ked chce niekto dalsie dieta, tak nech sa onho sakra stara a nie ze ho strči odrastenemu dietatu a staraj sa! 🤦🏼 Ja som bola tiez este dieta, chcela som sa hrat a nie suplovat mamu 🤷🏼♀️.
Ja neviem, moja mama bola najstarsia zo 4 deti a zapajat sa musela velmi. Nasledky boli asi take, ze ked som sa narodila ja, tak aspon viac-menej vedela, co ma so mnou robit 🙂 Na toto nespomina nejako v zlom, naopak surodenci pre nu dodnes vela znamenaju, so vsetkymi udrzuje aktivny kontakt.
Ja ked som.bola mensia, tak bolo.tiez este bezne, ze mi napriklad nalozili maleho bratranca do kocika a hybaj kocikovat. Mne to nevadilo.
Ja si myslim, ze to nejako na skodu nie je, ked sa clovek nauci nieco okolo deti. Samozrejme nemal by byt postaveny do ulohy rodica, ale inak za mna to ma aj svoje pozitiva, bude mensi sok z vlastnych deti.
@mane01 absolútny súhlas
Ja som vyrastala v case, ked to bolo uplne bezne. Nasledky? Nijake. Naucilo ma to zodpovednosti, tomu, ze v rodine sa o seba vsetci starame a tomu, ze kazdy v rodine ma urcite povinnosti. Vsetky deti tak vyrastali a nevidim na tom vobec nic zle.
Ja som sa starala o sesternicu, ktorá bola o 7 rokov mladšia a veľmi ma to bavilo. Deti som mala vždy rada. Či v rodine alebo aj cudzie sme kocikovali s kamarátkami. Následky nemám žiadne, asi len to, že som chcela vždy aspoň 3 deti.
Áno , následky nenazval by som to následkami naučila som sa prebalovať, krmiť, kúpať ,starať sa o dieťa variť a pod
Nasledky, no su pozitivne aj negativne. Pozitivne beriem to ze som ssmostatna, huzevnata a nevzdavam sa, viem bez problemov zvladat vlastnu domacnost, rodinu a deti. Negativne je ze prehnane asi dbam na to aby to nemali moje deti rovnake a aj ked by uz niektore veci mohli robit same tak im to doprajem a spravim za nich, nie ze by nevedeli upratat alebo navarit, nakupit ci ine veci ale proste pre mna su stale deti co si maju uzivat detstvo. Robim im desiatu lebo som neznasala ze ja som si od malinka musela tu desiatu robit sama ked vsetkym robili rodicia ci stary rodicia, nemusia umyvat okna lebo som to nenavidela ze len ja som musela na celom dome umyvat okna. No a aj ked deti nechame same a nieco sa pohadaju nevycitam to najstarsiemu ze ved ty si mal na nich dohliadat a teda len obcas najstarsiemu poviem ze dohliadaj skorej mu to povie muz. No a este jedno mam nasledok z detstva ze deti maju rovnako vsetko, ziadna nespravodlivost ako sme mali u nas, zvyhodnovanie jedneho, ked jedn dostane lyzatko dostanu aj oststni nieco takto dbam pri vsetkom aby mali rovnako. A este mam jeden nasledok, s bratom nemam dobry vztah aj ked to je mozno skorej dosledok enormnej nespravodlivosti zo strany rodicov ako toho ze som sa o neho musela starst.
Následky? Ze milujem deti ♥️Dokonca som aj revala keď mi švagriná nechcela raz dať synovca aby som mohla ísť kocikovat, mala som 8 rokov keď som sa stala teta 😁Od malička milujem starať sa o deti napriek tomu, že som sa starala aj o súrodencov. Moja dcéra to zrejme zdedila, vymodlila si druhého súrodenca a teraz sa od neho nepohne na krok, má 11 rokov a nemá problém prebalit, uspať, keby mohla by aj kojila 🥰samozrejme nezneuzivam to, nenútim ju, robí to keď chce.
Moj svagor sa na rodicov stale hneval ze si z neho spravili sluhu a nutili ho prebalovat plienky najmladsiemu bratovi.... jeho vlastne slova, co som casto pocula.
V mladšom školskom veku som už bola hrdá teta a pri neterke,neskôr dvoch som trávila koľko času sa dalo.A keď som nebola pri nich tak som bola pri to nako malých susedkach.Krasnou odmenou pre mňa bolo keď mi susedka už ako pubertacky povedala,že je šťastná,že som ju učila chodiť😂😂😂.Strach zobrať na ruky malé dieťatko,prebaliť,nakŕmiť,okúpať som nikdy nemala😉
Ja som mala na starosti o 7 rokov mladsieho surodenca. Nemyslim si,ze mam z toho traumu,ale citila som krivdu. Nahrádzať rodiča surodencovi je narocne hlavne psychicky. Davat pozor nanho,starat sa,vsade ho brat so sebou...a ked sa nieco stalo,ja som dostala bitku,ze som nedala pozor.

Nikto ma nenútil avšak ma to ani nelákalo.Pomohla som keď ma poprosili.Ak by mi niekto chcel vešať svoje deti tak by som si svoj názor povedala.
Deti mám rada, ale nebaví ma starať sa o tie cudzie nejak extra a tváriť sa, že jeeej aké zlaté.
Pri mladších súrodencoch som dlho váhala, že či chcem mať vôbec vlastné deti kedže mi chýbal vlastný kľud.
A ako sa to prejavilo? Tak, že si užívam každú chvíľu bezdetnosti a som vyrovnaná aj s neplodnosťou.
Deti mám rada, ale vnímam ich ako každého iného človeka.Niektoré rada mám, niektoré nie.
A kedže mi ten kľud dopriaty bol aj dostatočný čas tak som na dieťa pripravená, ale pri každej poznámke ako by som mala mať 2/3 sa tvárim dosť kyslo.