Ako sa vyrovnať s ohováraním na pracovisku?
Prajem vam v prvom rade krasny den. Rozmyslala som, ci to sem napisem, ale nejak ma to trapi a rada by som sa s niekym zdielala.
Vobec neviem kde zacat, nie som zrovna ziaden spisovatel, tak asi prejdem hned k veci.
Pracujem v mensej firme, kolektiv 11 ludi vratane sefky. Prisla k nam zo skoly na prax jedna studentka, 19-rocna. Vzalo ma, ze ju strasne ohovaraju kolegovia a sefka. Nalepky, ze je divna, cudna a tak dalej. Ale divny sme, myslim, svojim sposobom vsetci. Pritom je mila, snazi sa a velmi sa zaujima o to, ako to u nas chodi. Takze v tomto je velmi aktivna, co je samozrejme dobre. Kolegom lezie na nervy, nevyjadruju sa o nej pekne. Uz sa jej chcu zbavit, preto veduca volala riaditelovi, aby ju dal niekam inam na prax a v telefone mu u o nej povedala, ze je divna. Prisla sefka za mnou, ci som ju nahodou nevidela, lebo telefonovala s riaditelom a nevyjadrila sa o nej pekne, tak sa bala, ci ju nepocula. Povedala som si tak sama pre seba, ze keby ju neohovarala, tak sa nemusi bat ci ju pocuje.
Kolegyni vadi, ze jej pochvalila saty, tricko, kolegovi zas pochvalila okuliare a este nieco. Ze je to velmi neuprimne. Ok, mozno to prehnala s chvalenim, ale beriem to tak, ze jdnoducho chcela byt mila, priatelska.
Ja uz dlhsie uvazujem o zmene prace, prave kvoli kolegom a sefke. Nie som svatica ani anjel, ale neohovaram. Neznasam taketo reci o niekom. Zvlast, ked to nie je pravda. Nikto nebude sympaticky vsetkym, vzdy sa najde niekto, kto nam bude nesympaticky. Ale preco ohovarat?
Vadi mi, ze ohovaraju a ublizuju niekomu, kto im nic neurobil. Uplne to vo mne vrie a najradsej by som im povedala svoje. Ale nemozem, pokial si nenajdem inu pracu.
Tak dakujem, ze ste to precitali, nie je to ziaden katastroficky problem, len som sa chcela vypisat a niekomu zdoverit. Fakt ma taketo veci trapia. Je mi toho dievcata luto.
@janababana Je to tak, ale nakoniec z toho vzdy vyjde ta mlada najhorsie. Smutne.
Pracovala som v takej firme, kde som nezapadla, odisla som. Proste sme si nesadli, alebo co, neviem. Prilis zabehnuty konzervativny kolektiv, alebo ma porovnavali s kolegynou, ktora bola predo mnou a mozno im nesedel moj iny pristup k praci, ine postupy. Moze to byt vselico. Nepovedala by som, ze oni boli zli.
Ty si tam, vies najlepsie, ja som tam neni, chcela som ti dat iny pohlad na vec, ci si z toho nieco vezmes, je na tebe.
@lilitela Pochopila by som to v pripade, ze by ta dotycna osoba bola nadmieru konfliktna alebo nieco podobne, ale len preto, lebo sme si povahovo nesadli slecnu nazvat divnou a este to takto povedat cudziemu cloveku, ktory ju v zivote nevidel je neprofesionalne a ludsky hnusne.
Ked je to cele takto, nad tou sefkou nie je niekto dalsi? Alebo dosahuje take vysledky, ze si zamestnanca s takou kulturou drzia? Hroza taky kolektiv
No sefka je asi narcist.manipulatorka ktora sa hodi na sefku a títo ludia ( zeny) si drzia svoju SKUPINKU. Ani inych nechcu a este sa boja ked su starsie aby ro buducna taamto mlada tam nebola. Alebo si myslia ze nemá na to tam byť. Oni sa niecoho boja. Aby tam hlavne nebola a neostala neskor. Neviem alebo zle skusenosti zo zamestnancami alebo im vadí to co ma nad ustami co si pisala neviem.. alebo ze ju nevedia upravit netusim. Neni na ich vlne. Akurat citia nic ine
Zakazuje ti niekto otvorit ústa a povedat, co chces? Clovek moze byt aj rovnako sprostý, ako sú tí ostatní, ale moze byt aj dobrým, ako je on sám. A spravat sa ako ostatní povazujem za sprostost. Spravaj sa, ako ty chceš. Byt ticho, ked nechces, odpovedat nieco, pritom chceš iné, robis problemy sama sebe. Lebo tak lúbiš kolegov. ....
Viem presne čo cítiš, lebo ja ohováranie bytostne neznášam. Ak v kolektíve začali niekoho ohovárať, okamžite som som sa vzdialila. Avšak boli tak tupí, že si nedokázali uvedomiť, že keď tam nie sú, hovorí sa práve o nich. Teraz pracujem v kolektíve, kde ešte pred mojim príchodom baby vraj tieto pokusy o ohováranie stopli. Teda neviem hovoriť za celú firmu, ale u nás v kancelárii je ohováranie kohokoľvek neprípustné.
Podla mna vzdy boli a budu take typy na pracovisku..co skratka strkaju nos tam kde nemaju a vsimaju si zasadne inych a ich pracu a nie seba a svoju..a potom su aj ludia ako ti, ktori maju vyssiu moralku a uroveň a nerobia inym to čo nechcu aby niekto robil im..v konecnom dosledku sa ale kazfy intrigan chyti do vlastnych sietí a kazdy cestny a dobry človek bude v praci vseobecne oblubeny ked kolegovia budu vidiet, ze neohovara a neda sa zapliest do žabomyších vojen tak mu budu doverovat ze ani o nich nič nevytára a takemu sa aj zveria potom..taky zamestnanec ma sancu roky zotrvat v zamestnani v pokoji..problem je, ked je vacsina ludi na pracovisku intriganov..a slušný je v mensine..to by som asi zvažovala zmenu prace..psychicky pokoj a radost v praci je dolezita..ak tam chces pracovat roky
Chuda no...asi sa snazi len zapadnut a pochvalou chcela len najst cestu ku kolegom. Musi to byt dost drsne pre 19 rocne dievca prist do noveho kolektivu, kde nikoho nepozna.
U nas v byvalej pracu, to bolo podobne. A na vecierkoch ani nehovorim. Ohovarali toho, kto neprisiel a potom a potom ked ten s kym ohovarali isiel na cigu, tak potom ohovarali toho:D
Takze mi bolo jasne, ze sa to deje kazdemu.
Som len rozmyslala, koho ohovaraju ti , ktori su na tej cige :D
Ale ver tomu, ze kto ohovara druhych pred tebou,isto ohovara aj teba ked odides.
A v podstate ber to tak, ze ludia co nemozu ponuknut nic , cim by prispeli v spolocnosti , aby sa citili ze su doleziti, tak ohovaraju. Oni si tym len snazia vykomlenzovat nieco, co im v zivote chyba. Stastny a spokojny clovek nema potrebu ohovarat zbytocne.
Aha majsterka sveta. Tak potom je to jednoduche tvoja sefka je panovacna chuderka. 🙂 a nic si znej netreba robit. A mladej to povedat tiez ze nech im nezvysuje ego lebo to zbadaju. To je nic to stara ma problem s egom na tomto si ho zvysuje haha vtipne.. kazdy normalny od takejto muz s eq a nejakym luds.pristupim ani by bicykel o ňu neoprel. Aj skoda o takych prispevok písat.
Nedávno som nastúpila do nového kolektívu a nejako takto ohovárajú mňa. Som si tým istá, lebo takto ohovárajú každého, kto im nejako nesedí. Je to hrozné, zvlášť od šéfky, ktorá vyzerá presne ako by som chcela vyzerať. Dokonca má aj ten "správny" titul.
Na druhú stranu ma to donútilo začať hľadať spôsoby ako nájsť svoju skutočnú ženskú hodnotu, vážiť si čo v sebe mám, že aj keď som iná, tak som rovnako hodnotná a cenná ako ona.
Robila by som presne to co ty.
Ked by ju predo mnou ohovarali, zastala by som sa jej tak ze by som povedala ze mne nepride cudna, ale nekritizovala by som ich spravanie kym si nenajdem inu pracu. Mas uplnu pravdu v tom ze tak ako rozpravaju o nej, urcite rozparavaju aj o tebe a o sebe navzajom. Takymto ludom sa neda verit. Mam teraz taku sefku. Neprejde jedinna porada ze by nepovedal nieco zle o niekom z ineho odboru. Robi to velmi rafinovane a zaobaluje to do pozlatka ze ona sa len snazi aby veci v praci klapali. Zial uz takto nakazila aj niektorych mojich kolegov ktori boli doteraz kamosi s ludmi z toho odboru. Miesto toho aby sme spolupracovali ako jeden velky kolektiv, vnasa ona medzi nas nepriatelstvo a superenie. Nastastie Ini golegovia na to neskocili a prekukli ju. Je to vsetko o cloveku.
Hladaj inu pracu. Neviem ci je to na Slovensku skutocne take zle (lebo tam nezijem) ale tu kde zijem sa da najst kolektiv kde sa to nedeje.
Drzim palce a posielam ❤ za to ze si dobry clovek.
Ved ok. Pre mna konfliktnost nie je jediny dovod na nesympatie. Aj falosnost a manipulativnost su neprijemne vlastnosti. NIekedy ani nevieme povedat, co nam vadi na druhom, vtedy sa casto pouzije vyraz divna. Ale respektujem tvoje vnimanie situacie.
@lilitela Ja ani nepisem, ze konfliktnost je jediny dovod na nesympatie. Moze tam byt viac veci, ale vzdy by sa to malo tykat prace, napriklad neschopnost vychadzat s ludmi, pracovat v time. Ale nehnevaj sa, to, ze je niekto nesympaticky tak ludsky, ako clovek, nie je dovod toho cloveka ohovarat a co je horsie, ohovorit ho nepekne pred dalsim zamestnavatelom.
@andreatytler Si mila, dakujem. Je to problem hlavne tych krajin vychodneho bloku, bohuzial. Aspon tak to vnimam. Samozrejme ohovaracky su asi vsade, tomu sa clovek nevyhne.
Ale dostalo ma, ako veduca to dievca ohovorila pred riaditelom. Ak by mu povedala, ze robi zlu atmosferu na pracovisku, je nezodpovedna, nespolahliva, konfliktna tak toto vsetko beriem. To je ok upozornit na to. Pretoze im ale nesadla len povahovo a kvoli tomu ju nazvat divnou, cudnou a este to tak podat niekomu dalsiemu, kam pojde... to je nechutne. A to som sa este slusne vyjadrila.
Ja som sa kolegov pytala, ci sa snazi, ci je pracovita, tak povedali, ze to ano, to je a zaujima sa. Tak im hovorim , ze kde jej teda problem? Odpovedali velmi neurcito, ani nevedeli. Ze im pochvali oblecenie, hrncek, ze im proste nesedi. Hovorim im, ze ok. Ani vy nesedite vsetkym. A teraz si predstavte, ze niekto o vas narozprava ze ste divny, ako by ste sa citili? Dievca sa snazi, je mila, zaujima sa, pracuje. Ci je to taky problem to takto podat? Ci museli ste za kazdu cenu jej ublizit?
No a boli ticho, len na seba pozerali. Kazdopadne s kolegynou mi velmi ochladol po tomto vztah. Co je ale dobre, aspon sa ukazalo aka je.
Ja uz som napisala, ze to "ohovaranie", ja mam pocit, ze to je slovicko, ktore sa velmi zneuziva. Ved ked sa mi s niekym zle robi, a chcem zistit, ci som ja jedina, ktora to tak citi, tak sa s kolegynami porozpravam, ze ako to citia ony. Ved to neznamena, ze idem rad radom, o kazdom nieco hovorim a len to zle. A pytala si sa tej mladej, ako sa ona medzi vami citi?
V mojej práci ohovára každý každého 🤣🤣🤣 no a čo, nech si ohovárajú
@lilitela Ty o koze, ja o voze.
@lilitela Ohovaranie je vzdy ked sa bavis o cloveku co tam nie je a rozpravas veci ktore by si mu nepovedala priamo. Ti kolegovia by mali mat charakter a povedat to dievcatu otvorene, ze sa im nepaci ako im chvali tricka a hrnceky. Ak by tak urobili, tak nech sa kludne o tom bavia aj bez nej, ale ja velmi pochybujem ze v tomto pripade sa nasiel niekto kto by to tej mladej dievcine otvorene povedal.
@andreatytler Tak toto je podla mna vec nazoru. Pre mna je ohovaranie, ked o niekom vymyslam klamstva, aby som mu uskodila, resp. sebe prilepsila. Alebo ked mi niekto nieco povie o niekom tretom, ja si to nepreverim a posuvam tieto informacie dalej. A to sa tuto nedeje.
@lilitela Nedeje? Ved ju ohovorili pred dalsimi clovek, ktory ju vobec nepozna. Nedali mu sancu ju spoznat, akurat ju ociernili, ze je divna. Toto je jednoducho nechutne, nerobi sa to. Tej dievcine uskodili len preto, lebo im nesadla.
oprava: ohovorili ju pred dalsim clovekom
@lilitela ohovaranie je rozpravat o niekom za jeho chrbtom, bez jeho pritomnosi ( vacsinou negativne).
Vymyslat si o niekom je osocovanie.
@lilitela To nie je vec nazoru. To je fakt. Za nazor to ludia povazuju preto aby mali ciste svedomie ked to ohovaranie robia. Pozri, ja nie som svata. Tiez to robim, takze nejdem tu sudit, ale zaroven si uvedomujem ze je to nespravne a snazim sa to obmadzovat.
Zamysli sa ako by si sa citila keby si bola v pozicii toho dievcata. Na 100% by sa ti to nepacilo.
A tak isto by sa ti nepacilo ak by si sa dozvedela ze sa kolegyna o tebe bavi s ostatnymi v takom zmysle ze sa jej s tebou zle robi, a chce zistit, ci je ona jedina, ktora to tak citi a pritom ked ty tu kolegynu stretnes, tak sa ona tvari ze je vsetko v poriadku. Ak by mala ta kolegyna charakter, tak by ti na rovinu povedala ze sa jej s tebou zle robi.
Oni ju neohovorili, povedali mu svoje pocity.
Riaditel ma ine starosti, ako analyzovat spravanie nejakej brigadnicky, na to je tam veduca, aby mu to sprostredkovala, a co si vybral, to ma.
Ak nesuhlasis so sefkou naozaj intenzivne, v tom pripade by som sa obratila priamo na riaditela so staznostou na sefku, tu uz asi ine riesenie nie je.
Toto je vyklad slova ohovaranie podla google:
@kremlicka250 Toto je wiki: Ohováranie (dokonavý vid: ohovorenie) je vo všeobecnom význame (spravidla úmyselné) hovorenie nepravdy o niekom
A podla zakona:
Podľa § 373 Trestného zákona je ohováranie (iný názov: trestný čin ohovárania, o starších názvoch pozri nižšie) trestný čin spočívajúci v tom, že niekto o niekom inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý (teda schopný) značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo mu spôsobiť inú vážnu ujmu[23].
V oboch pripadoch ide o klamanie (s umyslom uskodit).
@andreatytler Ja som uz pisala, ze som nebola raz prijata do kolektivu par prispevkov spät. A toto nie je o tom, ako by som sa citila, keby sa o mne bavili, nie sme male deti, vieme, robi sa to cely zivot od skoly az po domov dochodcov, ludia sa rozpravaju o druhych, a toto vedomie sice nie je prijemne, ale naucime sa s tym zit, lebo vieme, ze to je len pocit a vnem druhych, nemusi to o nas vypovedat nic, akurat to, ze sme si nesadli. Jasne, ked je niekto ku mne extra mily a usmieva sa, a pritom viem ze ma so mnou problem, pomyslim si svoje. Na druhej strane, ked mi niekto do oci povie, ze sorry, vadi mi na tebe to a to, a potom so mnou funguje vecne ci s odstupom a s takym clovekom mam robit, tak to nie je o nic lepsie. Ako som pisala hore, ta priama konfrontacia niekedy ublizuje tomu dotknutemu cloveku viac, ako ked sa o nej bavia za chrbtom a nic jej nepovedia. Verim, ze vsetci z nas tu zazili obe verzie. Mne osobne sa robilo prijemnejsie tam, kde si mozno o mne cosi mysleli, ale nikdy mi to nedali pocitit, ani nepovedali (cize mozno ani nemali problem), ako tam, kde ma niekto bud konfrontoval, alebo aj bez konfrontacie sa ku mne spraval neprijemne.
@lilitela ok, moze byt🙂 Nestudujem wiki ani ine veci, mba cely zivot ucili, ze ohovarat je, ak o niekom skaredo hovorim, zvelicujem ....s umyslom mu uskodit,alebo ociernit jeho povest.
To sa podla mna da jednoduchonaj bez klamania...staci ton , slova ktore pouzivame o niekom. Aj ked tu mame napriklad priklad so salkou, je rozdiel ako poviem: to nove dievca mi pochvalilo salku. A ak poviem: pocuvajte, ta nova mi pochvalila salku, nie je nejaka divna? To kto uz bude chvalut salky, ved to je trapne. Boze, ona musi byt fakt nejaka divna, nemyslite?.....
A potom sa to uz veze , a cely kolektiv uz ma v hlave , ze je divna....staci niekomu nasadit len jemne semiacko do hlavy...a toto sa uz podla mna nejedna len o vymenu faktov.
Ale samozrejme, nebola som tam, neviem co sa dialo, tak tako od buku sa tazko vyjadruje.
A urcite sa nebudem tvarit, ze som nikdy nic na nikoho nepovedala... urcite som bola aj na tej strane ohovarajucich uz....a je to hanba pre mna samu, nie pre nikoho ineho. Len zaklad je, priznat si to....vsetci sme len ludia, ucime sa, snazime sa byt lepsim ...;)
@kremlicka250 Ano, je to tak ako pises. Ked sa to prehana a niekto s tym zacne, mozu aj ostatni byt potom zaujati.

Holt ked sme kupili mladu sliepku k nasim starym sliepkam, vydobali jej skoro vsetko perie na hlave, krku atd. U tvojich kolegyn je to podobne. Len velmi tazko nevidim paralelu medzi nasimi sliepockami a tvojimi kolegynami.