icon

Ako sa vyrovnať s pocitom sklamania od kamarátky?

12. jún 2024

Ahojte, s kamoskou sme boli rovnako tehotne, s tym ze ja som mala termin o 3mesiace skor. Pocas tejotenstva sme si planovali vsetko, kocikovanie, kavicky, obedy, ze si spolu budeme pomahat zvladat to. Ale po mojom porode nic tale nenastalo, moj syncek mal silne koliky, kojeny, bez cumlika, uvresťane male babetko🙈 ziaden nosic, zoaden kocik, tichucko a sppkojne spinkal len na mne a to som mu chcela aj dopriat, ale tak kamoska silou mocou nech nesom ako ostatne matky, neupravene s mastnou hlavou, ze nech sa dam dokopy, tak som par krat skusila tu kavu v meste, no 3/5plakal, tak som to proste stopla a ppvedala jej, ze ked porodi a zazije si novorodenca na vlastnej kozi nech sa mi ozve… vyslovene mesiac sa mi neozvala az teda minul tyzden, ze porodila, tak som jej srdecne zablahozelala, ale na nic som sa viac nepytala. Proste, Sklamalo ma jej chovanie, mala somsilnu poporodnu depresiu, a myslim ze wste nwjakwe dizvuky mam, obcas ma chyti stres a panika, no bohuvdaka sa mi po skonceni sestonedelia ukludnili hormony a aj babatko je klop klop klop spokojnejsie.
Od vvera mi na instagrame nonstop posiela videa s tematikou unavenych matiek ja na to reagujem len rehotajucim smajlikom alebo likom. No dnes mi napisala, ze je to masaker prve dni, ze ci jej neviem nieco ppradit, ze si nevie dat rady a kedy to skonci😬 a ja mam 1000chuti jej napisat, tak sa daj dokopy a pod na kavu a neprezivaj to tak. Samozrejme nenapisem jej to, to hovori za mna sklamanie, no neviem co jej odpisat. Poradte ako nezaujate zeny, ano su vo mne hormony tak myslim na “pomstu”asi🙈😁😁 berte to z nadhladom. Nikdy by som jej nic take nenapisala, ale proste chcem aby to aspon z casti ppchopila alo mi jej slova ublizili ked som ju najviac pptrebovala…plis radu neviem aku by som jej dala, Mojmu syncekovi napriklad nepomohlo ale ze absolutne nic na koliky, len kojenie a ked na mne spal, a aj to ma urazila ze som jak biomatka😬
Teraz mi to pride ze ja som si to “odtrpela” sama a ja jwj mam teraz pomahat. No nie necitim to tak, mne by v tom case pomohlo keby swdela pri malom kym si umyjem vlasy alebo sa ppjdem v klude najest, lebo realne po tom zeny po porode tuzia… ale z jej strany tala pomoc neprisla

Strana
z2
hederamonstera
12. jún 2024

Napisala by som jej to iste co ona tebe a za tym: ale nie, neboj sa, zvladnes to ako to musela kazda jedna…nieco v tom zmysle

gribka1
12. jún 2024

Preháňaš. Ak ste dobré kamarátky, mali ste tú kávu normálne prebrať. Už vtedy. Mala si sa jej posťažovat, aké je to ťažké, zavolať ju k tebe, aby to videla. Teraz na tvojom mieste jej poradím, ale aj pripomeniem, čo sa medzi vami prihodilo. Samozrejme nie ako urazená, nejako uvoľnenejšie. Ale aj tak, ste vy vôbec skutočné kamátky? Obe ste uribili chybu, ale aj to sa stáva. No urážanie by tam byť nemalo.

bluka2
12. jún 2024

Buď múdrejšia a kľudne jej poraď… zabudni na to, proste nevedela a teraz už vie. Škoda kamarátstva…

simona92101
12. jún 2024

@bluka2 otazne je,ci to bolo ozaj kamaratstvo.lebo pravy priatel sa ukaze vtedy,ked su problemy a treba pomoct.ona jej namiesto pomoci este aj nakladala..ja by som sa na nu vykaslala

autor
12. jún 2024

@gribka1 a teraz k teme? 🙄 Co odpisat.
Ja sa nepytam, co som mala robir to sa uz logicky neda zmenit. 🤦‍♀️
Neprehanam, bolo to od nej necitlive, bola u mna viac krat, aj ked som napriklad zrusila kavu v meste, ze maly place nech pride k nam a kwd sa ukludni tak pojdeme, tak som ho kojila a cakala som kym zaspi tvrdo na prse, nech ho dam do kocika, tak mi ppvefala ze prve co urobi v porodnici strci malemu cumel do ust, ze ona by toto nestrpela…. Ja nesom spisovatelka aby som tu vsetky konktetne zazitly s nou vtesnala. Takze dovolim si oponovat ti, nie neprehanam!

@bluka2 Hej no, aj ja som si to vravela, ale nemalo by byt kamaratvo aj o pomoci, ked je clovek na dne? A nie vzdy len ja ja ja a ty nič? Fakt neviem, asi robia hormony vela… teraz ma ona problemi a
Pptrebuje pomoc. Ja sa skor pphravam s tym, ze jej naposem, ze kee sa u nej situacia ukludni tak sa stretneme… 😬 alebo fakt neviem som bez rozumu a nechcem ako pises znciit kamaratstvo kvoli mojmu egu
@hederamonstera
Ano to napisem, ze sestonedelie je masaker, ale zvladne to, ako sme to zvladli aj ostatne! Super

januska12323
12. jún 2024

Keby to bolo naopak a rodila si teraz ty vedela by si jej v tom čase poradiť?
Ona bola v čase tvojich depiek tehotná, život gombička nezažila to čo ty a nevedela či preháňaš alebo to je naozaj na mašlu. Zavolaj ju na kávu teraz ty a preberte to.

autor
12. jún 2024

@januska12323 ale ja jej neviem poradit… ty vies? Sak u nas to vyzeralo kazdy den inak. Jeden den cely preplakal a v noci spal. Drihy den cely prespal a v noci vrestal. Na novorodenca neni navod

mamutka
12. jún 2024

Sú take ženy čo sa chovajú takým štýlom ako tvoja kamarátka. Nie sú to kamarátky, len take povrchne babenky ktoré ta majú na haku vlastne, len sa rady bavia na kávičke a pod. Kamarátka by sa ta snažila podporiť a pochopiť vtedy. Ja by som jej napísala “neviem ti poradiť, ja som mala začiatky veľmi ťažké, nikto ma nechápal, vraj to nemám prežívať a chodiť ako iné ženy na kávičku, ale to sa nedalo. Niekomu to skončí po dvoch mesiacoch, niekomu po roku, tazko radiť. Viem ta len pochopiť a poslať objatie. Ak chceš ísť na kávu, môžem vtedy a vtedy” či sa zachová ako kamoska alebo sa zduje, podľa toho sa zariadis

autor
12. jún 2024

@mamutka dakujem. Krasne napisane🙏🍀 presne to potrwbujem najst spravne vety

gribka1
12. jún 2024

A to predtým, kým ste otehotneli to bola milá a príjemná kamarátka? Lebo ak nie, tak to nie je o tom, ako ťa nechápala, ale nestojí ti ani za to, aby si ju kamarátkou nazvala. Ak ti jej kamarátstvo nechýba, jednoducho jej všetko vytkni a utni to. Ak sa spamätá a bude sa snažiť to urovnať, daj šancu, ak nie, kašli na ňu.

h2
12. jún 2024

To nemyslíš vážne! Ako tehotné ste mali isté predstavy, aj ty, aj ona, tak isto, aké to bude super, ako budete spolu chodiť na tie kávičky atď. Len preto, že ty si porodila skôr a teda skôr zistila na vlastnej koži, že realita je úplne iná, sa teraz chceš mstiť kamoške?! Spomeň si, že aj ty sama si mala pred pôrodom iné predstavy, než po ňom.

jablkovastrudla
12. jún 2024

Tak jej napis ze to bude stale lepsie a lepsie, najdu si rezim a je uplne normalne ze prve dni su tazke. Staci ju povzbudit. Moje bezdetne kamosky mi tiez davali rady ale proste viem ze prve dieta je zahul a mozes citat x kniziek ale na to sa pripravit neda.
Ja mam doma uplakane dieta ale za to mi nikto nemoze, nemas dovod byt zla na kamosku

aaadkaaa
12. jún 2024

A nenapadlo ti, ze ona to vobec nemyslela v zlom? Jednoducho ozaj ta zena ked sa opusti fyzicky aj psychicky po porode, tak sa tazsie "dostava naspat", mozno ta chcela len nakopnut. Ona este nevedela,ake je to narocne a ze to nie je uplne jednoduche po prebdenej noci hodit sprchu,makeup a naklusat na kavicku...teraz uz to vie a urcite uz sama pochopila, ze vtedy od teba chcela vela... mala by si ju podporit a neriesit, co bolo...

kluska
12. jún 2024

no je to normalne, ziadna zena nevie co je to mat dieta pokial sama nie je matkou a vela zien ani nevie co s takymi novorodencami maju robit. Podla man ti ani nevedela ako pomoct alebo vobec ani ju to nenapadlo, ze ti ma pomoct. Ani ty nevies ako by si sa zachovala na jej mieste. Myslim, ze staci, ze jej napises, ze nech vydrzi, ze sestonedelie je psychiatria pre kazdu matku, ze to treba len prezit a potom uz bude dobre 🙂

januska12323
12. jún 2024

Nie ja jej poradiť neviem, žiadne dieťa nemám tak mám tiež rovnaké naivné predstavy ako ona 😁 len na rozdiel od nej si to len pomyslím a dúfam, že mne sa sny splnia.

personality
12. jún 2024

A pozvala si ju po pôrode k Tebe domov? Navrhla si jej, aký druh pomoci by mohla pre Teba urobiť? To naozaj ideš zničiť kamarátstvo, len preto, že si nevedela ako nerodicka predstaviť realitu? Že Ti písala z jej pohladu slobodnej ženy "životu dôležité" rady, typu nemaj mastnú hlavu ako ostatné zanadbane matky? Keď Ti už týždeň posiela vtipné videá unavených žien z instagramu, tak zrejme preto, že už sa to týka aj jej a "pochopila". Ty si lepšia kamoška? Napíšeš jej suché gratulujem a vybavené? A ešte o nej zakladas témy na koníka, že aká ona je? Tak u mňa je to presne naopak, ten názor na ňu a na Teba. Z toho čo si napísala. Nevidím nič zle na tom čo ona urobila, skôr ty si extra vzťahovacna ako tá najdôležitejšia.

petulda333
12. jún 2024

@personality presne 👍

autor
12. jún 2024

@gribka1 praveze neviem si to porovnat, vzdy sme boli samostatne jednotky, kamosime sa asi 4-5 rokov a tyl ze byvame blizko a plus spolocne tehotrntvo nas proste spojilo, budem skumat situaciu nasho kamartstva dalej😬 ale rozhodla som sa ju nechat minimalne sestonedelie samu, aj som jej to tak napisala.
@h2 preboha, asi ta moja tema vytocila do vyvrtky, ked si toto zo seba dostala.. Nikomu sa nejdem mstit, ale nebudem robit nikomu podrztasku, ked som bola na dne a mala som myslienky na samovrazdu z depresie a ona ma namiesto slov. Neblazni zvladneme to, aj mna to cska ppvedala nech sa dam do kopy🙄 trosku popremyslaj, ci je normalne toto pisat osobe, ktora zaziva/la poporodnu depresiu. A celkovo. Z par viet, ktore som tu napisala zo mna robis nejaku postychtivu zenu… ja mam v povahe nehnevat sa na nikoho, ale neviem zabudat🤷‍♀️ a tato tema bola o tom aby ste mi poradili co odpisat a nie dojst sa sem vygrcat a nazbierat lajky… tlieskam 👏👏👏👏
@personality ako mne je to normalne vtipne, co
Pises. Logicky ano bola z mna aj po porode aj celkvoo sak byvame 4 minuty od seba🙈 aj ty sa hod do kludu, aj nemas radu nevem naco reagujes a pises co som mala robit ked aa to stalo. Ja som bola rada ze som neskocila pod vlak alebo nevyhodilq maleho z balkona. Uz sa to neda zmenit! Po vojne je kazdy general🤦‍♀️

autor
12. jún 2024

@personality suche gratulujem si fakt zabila 😁👏 ale ppviem ti, aspon si ma rozosmiala. Ja si vzdy predstavujem, ako asi vyzera osoba na druhej strane a ako sa tvari ked pise take grcky😁😁 tak ak je podla teba spravne otocit sa chrbtom kamoske, ked je na dne, tak super. Ja o take priatelstvo proste nestojim😊

h2
12. jún 2024

Nie, vôbec ma tvoja správa nevytočila, je mi to jedno, pokojne si pokašli vzťah s kamoškou, ako len sama chceš.

autor
12. jún 2024

@januska12323 ano, odporucam uzivat tu sladku nevedomost co najdlhsie ❤️ ale teraz uz je to naozaj super, malemu zrejme dozrel pazerak ci z coho to mal reflux a koliky a je to naozaj pokojne babatko, robi nam radost.

autor
12. jún 2024

@h2 same negativa v slovach. odporucam sa naladit niekedy aj na pozitivnejsiu vlnu😊 aj slova o nas prezradzaju, co mame vnutri

autor
12. jún 2024

@aaadkaaa ako ano, mali sme predstavy hocijake, aj ked nam vraveli, ze pripravte sa na to, ze nebudete spat, ja som na to bola nachystana, paradoxne u nqs noci boli vzdy dobre, az na par vynimiek. Skor den bol masaker, vobec nespal, len plakal a plakal. A na to som nebola nachystana, na ten pocit, ze ho chces utisit a nevies to dokazat. Moja maminka nas ma 4, ale pocedala, ze toto nezazila ani s jednym, no dosla co mohla a uz len to, ze tu somnou niekto bol ma podporilo, bohuzial byva na druhej strane sk. A ja som napriklad cakala aj cely ten mesiac, ze mi napise, ci sa malemu polepsilo, alebo ma stale koliky alebo ako sa mame a nic take sa nekonalo🫣

jarnajar
12. jún 2024

A počkaj ešte na to napätie, keď budete časom uplatňovať odlišné výchovné štýly. Keď príde téma príkrmov, sladkostí, údenín. Keď si jedna zvolí barefoot a druhá nie. Jedna bude dávať na nočník v roku a druhá čakať tri roky, kým to dieťa dá samé. Jedna v roku do práce, druhá doma štyri roky.. atď. Chápem, že to muselo byť zraňujúce, ale ona si to teraz aj sama uvedomuje, že to nie je ako si myslela a musela už dosť odhodiť svoje ego, aby ti vôbec toto priznala. Tak aj ty odhoď svoje ego, treba nadhľad, lebo inak sa fakt budete doťahovat na všetkom možnom, v rodičovstve je strašne veľa "hádavých" tém. Týmto štýlom kamarátstvo rýchlo skončí a bola by to škoda, ak ste predtým boli dobré kamošky.

mrkvicka060
12. jún 2024

no ja by som napisala kamoske presne to co si pisala. a pridala zmurkjuceho smajlika. ako sa poznam ja by som jej dokonca poslala print screen tej jej spravy ako to nemam prezivat :D potom by som samozrejme napisala ze "ale nie zartujem ale nemohla som si to odpustit". ale tak ja myslim teraz na moju kamosku, ktora by to pochopila a zasmiala sa a pravdepodobne odpisala ze no teraz uz aj ona vidi ake to je s novorodencom.

autor
12. jún 2024

@jarnajar ano, mas pravdu, ono ako som pisala vyssie, ja sa nedokazem na nikoho dlho hnevat celkovo, ale su veci ktore nezabudam, a mna mrzelo ze sa ani za ten mesiac neozvala ani jeden jediny krat, proste nic, to tiez nasvecuje o tom, ze z jej strany hra ego velku rolu. Ja som po porode paradoxne spoznala na poradni nejake mamicky , plus chodime na baby balance, tiez
Tam mam novu znamu, a tie temy su uz teraz divoke, no mne to je uprimne jedno, kazdy nech si robi ako uzna za vhodne so svojim dietom😊 tak odomna nevyziadane rady by nikto nedostal

sss777
12. jún 2024

Sama píšeš, že o také priateľstvo nestojíš. Tak je to vyriešené, nie?

syslik81
13. jún 2024

to cele priatelstvo ides zahodit len pre to,ze si sa urazila za jednu vetu? tak ako ty tak aj s nou lomcovali hormony a stale lomcuju ... bud zla a neozyvaj sa -odpis ju alebo bud ozaj kamaratka a ukaz jej ze stojis napriek vsetkemu pri nej .. napis jej proste pravdu-ze teraz vie ako si sa ty citila ked si porodila a nemala si cas na kavicky -dovod si teraz ona zaziva a jedina rada je vydrzat..deti rastu rychlo menia sa a kazde je ine... takze si musi najst spravny grift a pockat az bude mat svoj rezim a potom s nou rada zajdes na tu kavu( ak ovsem chces)

h2
13. jún 2024

No veď sa teda nalaď na pozitívnejšiu vlnu, prečo to píšeš mne? Ja som pozitívna dosť. O pomste si písala sama, v úvodnom príspevku, ja som s tým nezačala. Keď nechceš pochopiť, že tvoja kamoška nič zlé neurobila a to, ako sa správala a ako si to ty vnímala, bolo spôsobené tým, že ty už si dieťa mala a ona ešte nie, tak pokojne sa na ňu hnevaj, alebo jej naschvál rob to, čo ona tebe (ty jej so zlým úmyslom, ona tebe z nevedomosti, ale pomstou to teda nebudeme nazývať 😉). Ja ti nič zlé neželám, skôr ty si tak negatívne naladená, že všetko vnímaš, ako zlo. Odo mňa aj od tvojej kamošky. Pritom ani jedna z nás to s tebou nemyslela zle.

mrkvicka060
13. jún 2024

@h2 prepac, ale tu mi neda nezastat sa autorky. tebe pride ok, ze narodi sa ti prve dieta, si po porode, bez skusenosti, kojenie, prebdete noci, dieta furt reve... a nejaka maximalne neempaticka "kamoska" ti napise nieco v zmysle, "no boze neprezivaj to tak, nebud ako ostatne matky". zachovala sa ako cista truba, sorry, toto sa nerobi.

Strana
z2